SEBI Grade A 2022– Management Practice Question | Set- 3

0

Management Practice Question for SEBI Grade A 2022

SEBI Grade A Management Practice Question Test. Management study material for SEBI Grade A Exam 2022. Costing, Companies Act, Economics, Commerce & Accountancy, Management and Finance Notes PDF for SEBI Grade A Preparation 2022. As we all know The Security Exchange Board of India (SEBI) has released the SEBI Grade A 2022 Notification for the recruitment of 120+ Assistant Managers across the country.

If you are preparing for SEBI Grade A 2022, you will come across a section on “Commerce & Accountancy, Management, and Finance”. In this post, you will attempt the SEBI Grade A Management Practice Question for your SEBI Grade A Preparation 2022. If you prepare this thoroughly, you can very easily crack SEBI Grade A 2022.

SEBI Grade A 2022 – Management Practice Question | Set- 3


1. Which of the following characterize a manager as being effective?

  1. They use a minimum amount of resources for the amount of outputs produced.
  2. They devote a large amount of time to planning.
  3. They achieve their goals.
  4. They interview, select, and train people who are most suitable to fill open jobs.
  5. All of above
Show Correct Answers

Correct Answer: C. They achieve their goals

Explanation: Efficiency is getting output while using less resources. Hence, an efficient manager is naturally characterised by one who produces results while using less resources.

2. Which type of issues is first-level managers routinely influenced by?

  1. long range issues
  2. short range issues
  3. strategic issues
  4. shareholder issues
  5. All of above
Show Correct Answers

Correct Answer:  B. short range issues

Explanation: The first level managers are also called by the name of first-line managers, shop-level managers, or the supervisors. They are responsible for managing the workers—those employees who actually produce or manufacture the product or provide the service that the company offers. They are routinely influenced by short range issues as they have to deal with day-to-day management.

3. Which one of the following people is known for his classification of 10 Managerial roles?

  1. W. Edwards Deming
  2. Ken Blanchard
  3. Tom J. Peters
  4. Henry Mintzberg
  5. All of above
Show Correct Answers

Correct Answer: D. Henry Mintzberg

4. According to Mintzberg, managerial roles can be broken down into interpersonal, informational, and……….

  1. Liaison.
  2. Decisional.
  3. Technical.
  4. conceptual
  5. All of above

Show Correct Answers

Correct Answer:  B. Decisional

5. According to Mintzberg, which of the following is an example of the decisional roles which a manager plays?

  1. Allocating some of the resources of the organisation
  2. Acting as a spokesperson for the organisation
  3. Monitoring progress
  4. Leading
  5. All Incorrect
Show Correct Answers

Correct Answer: A. Allocating some of the resources of the organization

6. According to Mintzberg, all of the following are examples of the interpersonal roles of a manager, except:

  1. Acting as a symbol
  2. Negotiating
  3. Leading
  4. Acting as a liaison
  5. None of the above
Show Correct Answers

Correct Answer: B. Negotiating

7. Which of the following is not an example of a decisional role?

  1. resource allocator
  2. disturbance handler
  3. negotiator
  4. figurehead.
  5. All correct
Show Correct Answers

Correct Answer: D. figurehead

8. The head of a division in a company who is responsible for the production, marketing and finance of this division and for generally ensuring its profitability is known as what type of manager?

  1. First-line manager
  2. General manager
  3. Supervisor
  4. Functional manager
  5. All of the above
Show Correct Answers

Correct Answer: B. General manager

Explanation: A general manager or GM is an executive who has overall responsibility for managing both the revenue and cost elements of a company’s income statement, known as profit & loss (P&L) responsibility. A general manager usually oversees most or all of the firm’s marketing and sales functions as well as the day-to-day operations of the business. Frequently, the general manager is responsible for effective planning, delegating, coordinating, staffing, organizing, and decision making to attain desirable profit making results for an organization.

9. A staff manager is someone who performs which of these functions?

  1. is in charge of support functions such as finance, personnel or legal matters
  2. Is responsible for recruiting and selecting new staff
  3. Deals with customer complaints
  4. Manages the staff of the organization
  5. All of the above
Show Correct Answers

Correct Answer: A. is in charge of support functions such as finance, personnel or legal matters

Explanation: Staff manager is the executive who provides information, advice, or technical assistance to aid line managers; does not have the authority to give orders outside his or her own department or to compel line managers to take action. Staff Manager is an assistant and advises line managers in accomplishing the basic goals.

10. Motivating team members will be classified as which one of the following managerial roles?

  1. Spokesperson
  2. Disseminator
  3. Figurehead
  4. Leader
  5. All of the above
Show Correct Answers

Correct Answer: D. Leader

Explanation: Interpersonal Roles

  • Figurehead – includes symbolic duties which are legal or social in nature.
  • Leader – includes all aspects of being a good leader. This involves building a team, coaching the members, motivating them, and developing strong relationships.
  • Liaison – includes developing and maintaining a network outside the office for information and assistance.

Informational Roles

  • Monitor – includes seeking information regarding the issues that are affecting the organization. Also, this includes internal as well as external information.
  • Disseminator – On receiving any important information from internal or external sources, the same needs to be disseminated or transmitted within the organization.
  • Spokesperson – includes representing the organization and providing information about the organization to outsiders.

Decisional Roles

  • Entrepreneur – involves all aspects associated with acting as an initiator, designer, and also an encourager of innovation and change.
  • Disturbance handler – taking corrective action when the organization faces unexpected difficulties which are important in nature.
  • Resource Allocator – being responsible for the optimum allocation of resources like time, equipment, funds, and also human resources, etc.

● Negotiator – includes representing the organization in negotiations which affect the manager’s scope of responsibility.

SEBI Grade A Free Study Material- Download Free PDF
Commerce & Accountancy Practice Questions Management Practice Questions Finance Practice Questions
Companies Act Practice Questions Costing Practice Questions Economics Practice Questions

SEBI Grade A (Assistant Manager) 2022 Preparation Book (VOL. I) of Commerce & Accountancy, Management, and Finance

Best Book for SEBI Grade A 2022 - Commerce & Accountancy, Management, and Finance
Best Book for SEBI Grade A 2022 – Commerce & Accountancy, Management, and Finance

Note: If you have any suggestion through which we can improve the quality of this “A Complete Book for SEBI Grade A (Assistant Manager) 2022 (VOL. II)”, then please tell us in the comment, we are looking forward to knowing your suggestions and make corrections. For any questions, suggestions, feedback, please E-mail us at support@gsspecial.com  and letsstudytogether01@gmail.com

SEBI Grade A Officer Exam 2022 – Important Links

Official Notification Exam Pattern and Syllabus Preparation Tips & Tricks
Previous Year Paper PDF Best Preparation Books Exam Date
Admit Card SEBI Result Complete Study Material
SEBI Grade A Complete Book (VOL. I) of Commerce Accountancy, Management, and Finance
SEBI Grade A Complete Book (VOL. II) of Costing, Companies Act and Economics