SEBI Grade A 2022 – Costing Practice Question | Set- 3

0

Costing Practice Question for SEBI Grade A 2022

SEBI Grade A Costing Practice Question Test. Costing study material for SEBI Grade A Exam 2022. Costing, Companies Act, Economics, Commerce & Accountancy, Management and Finance Notes PDF for SEBI Grade A Preparation 2022. As we all know The Security Exchange Board of India (SEBI) has released the SEBI Grade A 2022 Notification for the recruitment of 120+ Assistant Managers across the country.

If you are preparing for SEBI Grade A 2022, you will come across a section on Costing, Companies Act, Economics”. In this post you will attempt SEBI Grade A Costing Practice Question for your SEBI Grade A Preparation 2022. If you prepare this thoroughly, you can very easily crack SEBI Grade A 2022.

SEBI Grade A 2022 – Costing Practice Question | Set- 3


1. Bin card is maintained by-

A. Purchase department

B. Production department

C. Marketing department

D. Stores keeper

E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Stores keeper

2. Bin card is a record of ………. only.

A. Quality

B. Quantity

C. Numbers

D. Value

E. None

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Quantity

3. Stores ledger is maintained in the ……… department.

A. Cost accounting

B. Stores

C. Purchase

D. Production

E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Cost accounting

4. Material control aims at achieving effective …………. management.

A. Marketing

B. Production

C. Organization

D. Material

E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Material

5. The two aspects of material control are the accounting aspect and …………. aspect.

A. Financial

B. Economic

C. social

D. Operational

E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Operational

6. The two levels of material controls are quantity control and-

A. Financial control

B. Value control

C. Quality control

D. Both (b) and (c)

E. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Financial control

7. Stock verification sheets are maintained to record the result of ……… verification.

A. Conceptual

B. Physical

C. Economic

D. Detailed

E. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Physical

8. The quantity of material to be ordered at one time is known as-

A. EOQ

B. BOQ

C. EBQ

D. Re-order period

E. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. EOQ

9. ………. represents that quantity of material which is normally ordered when a particular material reaches the ordering level.

A. EOQ

B. BOQ

C. EBQ

D. Re-order period

E. All of these

Show Correct Answers

Correct Answer –D. Re-order period

10. Re-ordering level is = Maximum consumption x ………..

A. Minimum consumption

B. Maximum re-orders period

C. Minimum re-orders period

D. Both (a) and (b)

E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Maximum re-orders period

SEBI Grade A Free Study Material- Download Free PDF
Commerce & Accountancy Practice Questions Management Practice Questions Finance Practice Questions
Companies Act Practice Questions Costing Practice Questions Economics Practice Questions

SEBI Grade A (Assistant Manager) 2022 Preparation Book  (VOL. II) – Costing, Companies Act and Economics

Note: If you have any suggestion through which we can improve the quality of this “A Complete Book for SEBI Grade A (Assistant Manager) 2022 (VOL. I)”, then please tell us in the comment, we are looking forward to know your suggestions and make corrections. For any questions, suggestions, feedback, please E-mail us at support@gsspecial.com  and letsstudytogether01@gmail.com

SEBI Grade A Officer Exam 2022 – Important Links

Official Notification Exam Pattern and Syllabus Preparation Tips & Tricks
Previous Year Paper PDF Best Preparation Books Exam Date
Admit Card SEBI Result Complete Study Material
SEBI Grade A Complete Book (VOL. I) of Commerce Accountancy, Management, and Finance
SEBI Grade A Complete Book (VOL. II) of Costing, Companies Act and Economics