SEBI Grade A 2022 – Costing Practice Question | Set- 2

0

Costing Practice Question for SEBI Grade A 2022

SEBI Grade A Costing Practice Question Test. Costing study material for SEBI Grade A Exam 2022. Costing, Companies Act, Economics, Commerce & Accountancy, Management and Finance Notes PDF for SEBI Grade A Preparation 2022. As we all know The Security Exchange Board of India (SEBI) has released the SEBI Grade A 2022 Notification for the recruitment of 120+ Assistant Managers across the country.

If you are preparing for SEBI Grade A 2022, you will come across a section on Costing, Companies Act, Economics”. In this post you will attempt SEBI Grade A Costing Practice Question for your SEBI Grade A Preparation 2022. If you prepare this thoroughly, you can very easily crack SEBI Grade A 2022.

SEBI Grade A 2022 – Costing Practice Question | Set- 2


1. The standard time required per unit of a product is 20 minutes. In a day of 8 working hours a worker gave an output of 30 units. If he gets a time rate of ` 20/hr., his total earnings under Halsey bonus scheme was:

A. 200

B. 192

C. 180

D. 16

E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 180

2. About 50 items are required every day for a machine. A fixed cost of ` 50 per order is incurred for placing an order. The inventory carrying cost per item amounts to Re. 0.02 per day. The lead period is 32 days. Compute reorder level.

A. 1,200 items

B. 1,400 items

C. 1,600 items

D. 1,800 items

E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 1,600 items

3. The basic research cost should be treated as :

A. Product cost

B. Production cost

C. Production overhead

D. Period cost

E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Production overhead

4. When a firm doubles its inputs and finds that its output has more than doubled, this is known as:

A. Economies of scale.

B. Constant returns to scale.

C. Diseconomies of scale.

D. A violation of the law of diminishing returns.

E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Economies of scale.

5. In a shutdown decision, one has to consider :

A. Contribution

B. Identifiable fixed cost, if any

C. Impact of shutdown on other products, if any

D. All of the above

E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of the above

6. Which of the following factors are not qualitative factors in a make or buy decision?

A. Doubt as to the ability of the subcontractor to meet delivery dates

B. Doubt as to ability of the subcontractor to maintain quality

C. The case with which improvements can be made to the product

D. The effect of redundancy on labour relations

E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. The effect of redundancy on labour relations

7. Which of the following is not relevant cost information in a make or buy decision?

A. Variable cost of making

B. General fixed cost

C. Purchase price

D. Loss of contribution to make the product

E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. General fixed cost

8. Selling a product at a price equivalent to or below marginal cost is recommended for a short period in certain special circumstances, such as-

A. Introducing a new product

B. Exploring foreign market

C. Driving out a weaker competitor

D. All of the above

E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of the above

9. Break-even analysis assumes that over the relevant range:

A. Total costs are unchanged

B. Unit variable costs are unchanged

C. Variable costs are non-linear

D. Unit fixed costs are unchanged

E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Unit variable costs are unchanged

10. With regard to break–even charts and break-even analysis, which of the following is true?

A. It is assumed that variable cost fluctuates in direct proportion to output

B. The break the break-even point is at the intersection of the sales line and the variable cost line

C. A break-even chart shown the maximum profit possible

D. A break-even chart is capable of dealing with any change of product mix

E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. It is assumed that variable cost fluctuates in direct proportion to output

SEBI Grade A Free Study Material- Download Free PDF
Commerce & Accountancy Practice Questions Management Practice Questions Finance Practice Questions
Companies Act Practice Questions Costing Practice Questions Economics Practice Questions

SEBI Grade A (Assistant Manager) 2022 Preparation Book  (VOL. II) – Costing, Companies Act and Economics

Note: If you have any suggestion through which we can improve the quality of this “A Complete Book for SEBI Grade A (Assistant Manager) 2022 (VOL. I)”, then please tell us in the comment, we are looking forward to know your suggestions and make corrections. For any questions, suggestions, feedback, please E-mail us at support@gsspecial.com  and letsstudytogether01@gmail.com

SEBI Grade A Officer Exam 2022 – Important Links

Official Notification Exam Pattern and Syllabus Preparation Tips & Tricks
Previous Year Paper PDF Best Preparation Books Exam Date
Admit Card SEBI Result Complete Study Material
SEBI Grade A Complete Book (VOL. I) of Commerce Accountancy, Management, and Finance
SEBI Grade A Complete Book (VOL. II) of Costing, Companies Act and Economics