SEBI Grade A 2022– Companies Act Practice Question | Set- 2

0

Companies Act Question for SEBI Grade A 2022

SEBI Grade A Companies Act Practice Question Test. Companies Act study material for SEBI Grade A Exam 2022. Costing, Companies Act, Economics, Commerce & Accountancy, Management and Finance Notes PDF for SEBI Grade A Preparation 2022. As we all know The Security Exchange Board of India (SEBI) has released the SEBI Grade A 2022 Notification for the recruitment of 120+ Assistant Managers across the country.

If you are preparing for SEBI Grade A 2020, you will come across a section on “Costing, Companies Act and Economics”. In this post, you will attempt the Companies Act for your SEBI Grade A Preparation 2022. If you prepare this thoroughly, you can very easily crack SEBI Grade A 2022.

SEBI Grade A 2022 – Companies Act Question | Set- 2

Solving the SEBI Grade A Companies Act Question will help the candidates to get acquainted with different types of questions. SEBI Grade A Companies Act Question will also increase the precision and accuracy which saves a good amount of time in the actual exam.


1. A company is named as Govt. Company if it is holds ______% of paid up share capital

A. more than 30

B. more than 40

C. more than 50

D. None of these

E. All of above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. more than 50

2. How many days prior to the opening of the subscription list and the offer a company proposing to issue a red herring prospectus shall file it with the Registrar?

A. 3 days

B. 5 days

C. 7 days

D. 15 days

E. None of above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 7 days

3. The companies which are formed under a special Act. Those companies are called as-

A. Chartered companies

B. Statutory companies

C. Registered companies

D. All of above

E. None of above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Statutory companies

4. Which of the following is not a related party?

A. director

B. key managerial personnel

C. a firm, in which a director, manager or his relative is a partner;

D. None of these

E. All of above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. None of these

5. The minimum application money should be _____________ of nominal value.

A. 0.05

B. 0.03

C. 0.02

D. None of these

E. All of above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 0.05

6. The lending of funds ultra vires, the company has no rights-

A. under the company’s Act

B. contract Act

C. under equity

D. None of these

E. All of above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. under the company’s Act

7. Age limit of Directors in case of public company is ________________.

A. 65 years

B. 70 years

C. 75 years

D. 80 years

E. None of above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 70 years

8. How a body corporate incorporated outside India may be wound up, which has been carrying on business in India, ceases to carry on business in India?

A. as an unregistered company

B. as an registered company

C. Depends upon the turnover of the company

D. Depends upon the line of business of the company

E. None of above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. as an unregistered company

9. Which of the following are not required to issue prospectus?

A. Private company

B. Incase of right issue

C. Sweat equity issue

D. All of these

E. None of above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All of these

10. In absence of any agreement, partners are liable to receive interest on their loans@

A. 12%p.a

B. 10%p.a

C. 8%p.a

D. 6%p.a

E. None of above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 6%p.a

SEBI Grade A Free Study Material- Download Free PDF
Commerce & Accountancy Practice Questions Management Practice Questions Finance Practice Questions
Companies Act Practice Questions Costing Practice Questions Economics Practice Questions

SEBI Grade A (Assistant Manager) 2022 Preparation Book  (VOL. II) – Costing, Companies Act and Economics

Note: If you have any suggestion through which we can improve the quality of this “A Complete Book for SEBI Grade A (Assistant Manager) 2022 (VOL. I)”, then please tell us in the comment, we are looking forward to know your suggestions and make corrections. For any questions, suggestions, feedback, please E-mail us at support@gsspecial.com  and letsstudytogether01@gmail.com

SEBI Grade A Officer Exam 2022 – Important Links

Official Notification Exam Pattern and Syllabus Preparation Tips & Tricks
Previous Year Paper PDF Best Preparation Books Exam Date
Admit Card SEBI Result Complete Study Material
SEBI Grade A Complete Book (VOL. I) of Commerce Accountancy, Management, and Finance
SEBI Grade A Complete Book (VOL. II) of Costing, Companies Act and Economics