Number Series (Wrong/Missing) Questions for Banking Exams 2021 | Set-13

0

Wrong/Missing Number Series Questions for Banking Exams

Hello Aspirants, As we all know that Number Series Questions is an important part of the quantitative aptitude section for every competitive exam. Different kind of Number Series questions asked in every competitive exam. (Like – Wrong Term Number Series, Missing Number Series). So here, In this article we will provide different Number Series questions. These Quant Number Series questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

What is Number Series?

Number series is a form of numbers in a certain sequence, where some numbers are mistakenly put into the series of numbers and some number is missing in that series, we need to observe first and then find the accurate number to that series of numbers. In the Banking exams Number Series questions were asked in the Prelims as well as Mains exam. There are 5 Number Series Questions asked in the Prelims exam (Bank). You want to score more in the Number Series section then you should practice more and more Quant Series questions.

Number Series Questions for Banking Exams| Set-13


Direction (1-10) What will come in place of the question mark (?) in the following number series

1. 10, 17, 41, 86, 156, 255, ?
A. 338
B. 387
C. 376
D. 355
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers: B. 387

Explanation: Pattern of the series is:

10 + 7 × 1 = 17

17 + 8 × 3 = 41

41 + 9 × 5 = 86

86 + 10 × 7 = 156

156 + 11 × 9 = 255

255 + 12 × 11 = 387

2. −2.6, 12, 32, 105, 206, ?
A. 195
B. 205
C. 215
D. 207
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers: D. 207

Explanation: The pattern of the series is:

−2.6 × 5 + 52 = 12

12 × 4 – 42 = 32

32 × 3 + 32 = 105

105 × 2 – 22 = 206

206 × 1 + 12 = 207

3. 227, 221, 211, 199, 187, ?
A. 181
B. 175
C. 180
D. 177
E. 100

Show Correct Answers

Correct Answers: D. 177

Explanation: The pattern of the series is:

227 − 1× 6 = 221

221 – 2 × 5 = 211

211 – 3 × 4 = 199

199 – 4 × 3 = 187

187 – 5 × 2 = 177

4. 1, 10, 29, 58, 97, ?
A. 144
B. 146
C. 152
D. 140
E. none of these

Show Correct Answers

Correct Answers: B. 146

Explanation: Pattern of the series is:

02 + 12 = 1

12 + 32 = 10

22 + 52 = 29

32 + 72 = 58

42 + 92 = 97

52 + 112 = 146

5. 16, 28, 44, 64, 88, ?
A. 116
B. 120
C. 118
D. 119
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers: A. 116

Explanation: Pattern of the series is:

16 + 22 × 3 = 28

28 + 22 × 4 = 44

44 + 22 × 5 = 64

64 + 22 × 6 = 88

88 + 22 × 7 = 116

Data Interpretation (DI) Cracker Book for Banking and Insurance Exams 2021 – Download Now

Direction: In the given series one number is wrong, Find out the wrong number.

6. 11, 24, 51, 105, 217 , 440
A. 24
B. 105
C. 24
D. 217
E. 68.5

Show Correct Answers

Correct Answers: B. 105

Explanation: Pattern of the series is:

11 × 2 + 2 = 24

24 × 2 + 3 = 51

51 × 2 + 4 = 106

106 × 2 + 5 = 217

217 × 2 + 6 = 440

7. 19, 22, 27, 34, 43, 55
A. 22
B. 27
C. 43
D. 55
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers: D. 55

Explanation: Pattern of the series is:

19 + 3 = 22

22 + 5 = 27

27 + 7 = 34

34 + 9 = 43

43 + 11 = 54

8. 76, 38, 57, 142.5, 498.5, 2244.375
A. 2244.375
B. 498.5
C. 38
D. 57
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers: B. 498.5

Explanation: The pattern of the series is:

76 × 0.5 = 38

38 × 1.5 = 57

57 × 2.5 = 142.5

142.5 × 3.5 = 498.75

498.75 × 4.5 = 2244.375

9. 5, 8, 39 , 351, 5628,140715
A. 351
B. 5
C. 9
D. 39
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers: D. 39

Explanation: Pattern of the series is:

5 × 12 + 3 = 8

8 × 22+ 6 = 38

38 × 32 + 9 = 351

351 × 42 + 12 = 5628

5628 × 52 + 15 = 140715

10. 0, 1, 4, 15, 60, 325, 1956
A. 15
B. 60
C. 1
D. 325
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answers: B. 60

Explanation: The Pattern of the series is:

0 × 1 + 1 = 1

1 × 2 + 2 = 4

4 × 3 + 3 = 15

15 × 4 + 4 = 64

64 × 5 + 5 = 325
325 × 6 + 6 = 1956

How to Solve Number Series Problems? – Tips and Tricks – Click Here

Quantitative Aptitude Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Simplification Questions Data Interpretation Questions Data sufficiency Questions
Quantitative Aptitude Questions Number Series Questions Quadratic Equations Questions

8700+ Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers – Download Free PDF

Quantitative Aptitude Topic wise Questions and Answers PDF Download