Error Spotting Quiz For Banking & Insurance Exams | Set -17

0

Error Spotting & Sentence Improvement Quiz

New Pattern Error Spotting Quiz. Error Spotting Questions with Answers for All Banking and Insurance Exams i.e. SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk, NABARD, RBI, SEBI Grade A & B, LIC AAO, and Other Exams 2021-22.Spotting Error & Sentence Improvement Quiz based on previous year exams. If you are preparing for Banking and Insurance Exams, you will come across a section on the English language. Here we are providing you Error Spotting Questions with Answers, based on the latest pattern of your daily practice.

Error Spotting Questions with Answers will help you learn concepts on important topics in English Section.This “Error Spotting Questions with Answers for Bank Exams” is also important for all competitive exams.

Error Spotting Questions with Answers | Set-17


Directions (1-5) In the following questions, a sentence is divided into four parts. Choose the part of the sentence which may contain a grammatical error in it. If all the parts of the sentences are grammatically correct and contextually meaningful, choose option (E) i.e. “no error” as your answer choice.

1.The fugitive hopes (A)/ he could cross (B)/ the border before the police (C)/ caught up with him. (D).

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –A. A

Explanation:-In this part, the word ‘hopes’ will be replaced by ‘hoped’ because we can tell that the sentence is in the past tense as indicated by the latter part of it.

2.On the movies, (A)/ we watched a (B)/ behind-the-scenes sneak peek (C)/ at how the movie was filmed. (D)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –A. A

Explanation:-The correct preposition that will replace ‘on’ is ‘at’. Hence, it should be ‘at the movies’.

3.As the children heard the airplane, (A)/ they looked above to see (B)/ the big Boeing 747 flying (C)/ within inches of the treetop. (D)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –D. D

Explanation:-‘Treetops’ is the correction that will be made since it’s a plural noun.

4.The expert witness played /(A) a significant part in the case, /(B) demonstrating that the accused /(C) could not have caused such damages. (D)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –E. No Error

Explanation:-This sentence is grammatically correct.

5.Rescuing innocent civilians /(A) takes precedence over /(B) protecting their property /(C) or securing there belongings. (D)

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer –D. D

Explanation:-‘Their’ is a possessive pronoun that should replace ‘there’ since the sentence talks about civilians’ belongings.

6.It took ten long years (A)/ to construct an immense mausoleum (B)/of white marble, the Taj Mahal (C)/ which is a symbol of love. (D)/ No Error (E)

A. B
B. C
C. D
D. A
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –E. No Error

Explanation:-The correct answer is option (e) i.e., the statement is contextually and grammatically correct here.

7.Doctor is of opinion that ( A)/ all the important medicinal plants (B)/ have already been investigated (C)/ by previously workers in the field. (D)/ No error (E)

A. B
B. D
C. C
D. A
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –B. D

Explanation:-The error lies in part (D) where ‘previously’ will be replaced by ‘previous’ as we need an adjective here for the noun ‘workers’. Hence, correct answer is option (b).

8.Despite of a temporary reprieve (A)/ in air quality owing to the lockdown , (B)/ the latest figures from the report (C)/ underscore the need to act immediately. (D)/ No error (E)

A. B
B. A
C. D
D. C
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –B. A

Explanation:-The error lies in part (A) where we need to omit ‘of’. ‘Despite’ is never followed by ‘of’ hence the correct answer is option (b).

9.In a bid to cut out the middleman and ensure greater transparency (A)/ in the procurement of farm produce (B)/ the Centre is encouraging the States to deployment (C)/ biometric authentication of farmers (D)/ No Error (E)

A. D
B. C
C. B
D. A
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –B. C

Explanation:-The error lies in part (C). Replace ‘deployment’ with ‘deploy’ because we need a verb here and ‘deployment’ is noun.

10.A study of the epidemic curves of different countries (A)/ in different phases of their epidemics gives us (B)/ insights into vaccine effectiveness (C)/ regardless of who vaccine is used (D). No Error (E)

A. B
B. A
C. D
D. C
E. No Error

Show Correct Answers

Correct Answer –C. D

Explanation:-The error lies in part (D). Replace ‘who’ with ‘which’ as we use ‘who’ for living things and ‘which’ for non-living things. Here use of ‘who’ (relative pronoun) is for vaccine which is a non-living thing.

Note: