RBI Grade B Economic & Social Issues (ESI) Quiz for Phase II 2023
RBI Grade B Economic & Social Issues (ESI) Quiz for Phase II 2023

RBI Grade B Economic & Social Issues (ESI) Quiz for Phase II 2023

Economic & Social Issues (ESI) Questions with the answer. RBI Grade B Economic & Social Issues (ESI) Notes PDF.RBI Grade B ESI Study Material PDF. RBI Economic & Social Issues (ESI) Books, PDF, Previous Papers, Question Set, and study material. As we all know that RBI Grade B Notification 2023 is out. The Reserve Bank of India (RBI) conducted the RBI Grade B Phase I Exam for the post of Grade B (Grade ‘B’ (DR) – (General) & others). It’s the right time when you should start your RBI Grade B 2023 Phase II preparation at full pace.

If you are preparing for RBI Grade B 2023 ( Phase II), you will come across a section on “Economic & Social Issues (ESI)  wherein 65 questions will be there carrying 50 marks. Here we are providing you with “Economic & Social Issues (ESI) Questions For RBI Grade B” with answers based on the latest pattern of your daily practice.

Economic & Social Issues (ESI) Questions For RBI Grade B | Set-20


1. Which is not correct about National Cancer Control Programme?

A. The scheme is for financial assistance up to Rs. 5 lakhs to the Voluntary Organisations
B. The schemes is for Non-Governmental Organizations (NGOs) are governed by the provision of GFR 148 to 151
C. The organization must prove to the effect that they are engaged in cancer control activities for the last 3 years
D. All are correct
E. None of them are correct

Show Correct Answers

Correct Answer – D. All are correct

Explanation: The scheme is for financial assistance up to Rs. 5.00 lakhs to the Voluntary Organisations for undertaking health education and early detection activities in cancer on the specific recommendations of the State Government as per proforma prescribed. The organization must prove to the effect that they are engaged in cancer control activities for the last 3 years. The schemes is for Non-Governmental Organizations (NGOs) are governed by the provision of GFR 148 to 151. The NGOs should be registered under the Societies Registration Act, 1860 and are charitable organizations. As per GFR 148, the institution must be registered under the relevant Act and have a registration certificate. It is to be ensured before forwarding their applications to this Ministry for grant-in-aid.

Further, the institutions seeing grant-in-aid will be required to submit an application as per prescribed proforma which should enclose along with the Registration Certificate, Articles of Association, Bye-laws, Audited Statement of Accounts, Source and pattern of income and expenditure and the Annual Reports for the last three years. The Utilization Certificate in respect of each scheme where grant in-aid was released earlier is required to be submitted. State Government Institutions are to ensure that the Utilization Certificate along with the copies of the relevant audited accounts may please be enclosed for ready reference in each case.

2. The ratio of shortfall of the total population from the poverty line is refered as-

  1. Below poverty line
  2. Poverty Gap
  3. Average poverty
  4. Absolute poverty
  5. Relative poverty

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Poverty Gap

Explanation: The poverty gap is a ratio showing the average shortfall of the total population from the poverty line —the minimum level of income required to secure the basic necessities for survival. In other words, it reflects the intensity of poverty in a nation.

3. To enhance the accountability in Corporate Insolvency proceedings, ________has amended the IBBI (Insolvency Resolution Process for Corporate Persons) Regulations, ___________

  1. Reserve Bank of India; 2018
  2. Insolvency & Bankruptcy Board of India; 2016
  3. Securities & Exchange Board of India; 2016
  4. Insolvency & Bankruptcy Board of India; 2018
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer:  B. Insolvency & Bankruptcy Board of India; 2016

Explanation:  Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) amended the IBBI (Insolvency Resolution Process for Corporate Persons) Regulations, 2016 to enhance the discipline, transparency, and accountability in corporate insolvency proceedings.

A Complete Book for RBI Grade B Economic & Social Issues (ESI) 2023- 1700+ Questions with Detailed Answers

4. Beej Bachao Andolan (Save the Seeds Movement) was introduced for the first time by-

A. Sunderlal Bahuguna
B. Amrita Devi
C. Vijay Jardhari
D. M.G.K. Menon
E. Madhav Gadgill

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vijay Jardhari

Explanation:  Beej Bachao Andolan (Save the Seeds Movement) was introduced for the first time by farmer and social activist Vijay Jardhari.

5. The demand for a final good is known as?

A. Direct Demand
B. Price Demand
C. Derived Demand
D. Income Demand
E. Joint Demand

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Direct Demand

Explanation: Direct demand is the demand for a final good. Food, clothing and cell phones are an example of this. Also called autonomous demand, it’s independent of the demand for other products.

How to prepare for RBI Grade ‘B’ Officers Exam 2023 – Preparation Tips & Tricks

6. The New Education Policy (NEP) targets 50 percent Gross Enrolment Ration by which year?

A. 2025
B. 2026
C. 2028
D. 2030
E. 2035

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 2035

Explanation: The New Education Policy 2020 aims at increasing the higher education GER to 50% by 2035. The NEP 2020 intends to boost the spending on education by enhancing the education budget to a level of 6% of the GDP. As per the policy document, the Centre and the States will work together to increase the public investment in the Education sector to reach the targeted budget of 6% of GDP at the earliest.

RBI Grade B 2022 Mock Test Papers PDF – Download eBook Now

7. Which Ministry recently launched 6-Technology Innovation platforms to act as a link between various industrial experts to develop technologies in India with Global Standards?

  1. Ministry of Science and Technology
  2. Ministry of Labour and Employment
  3. Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
  4. Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
  5. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer:  C. Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises

Explanation:  The Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises launched 6-Technology Innovation platforms for exchange of knowledge for research & development of technologies that are manufactured in India with globally competitive standards and other technical researches.

8. First Multilateral Organization having its secretariat in India?

A. International Solar Alliance
B. International Fund for Agricultural Development
C. South-South Cooperation
D. South Asian Association for Regional Cooperation
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. International Solar Alliance

Explanation: The International Solar Alliance (ISA) is an initiative proposed by our Prime Minister Narendra Modi and was launched by him at the UN Climate Change Conference in Paris along with the President of France. It was launched on 30th November 2015. The ISA is headquartered in Gurugram, India.

9. The SDG India Index aligns the SDGs with the Prime Minister’s clarion call of Sabka Saath, Sabka Vikas, which embodies the five Ps of the global SDG movement. Which of the following is not one among the 5 Ps?

A. People
B. Planet
C. Perspective
D. Prosperity
E. Partnership

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Perspective

Explanation: The SDG India Index acts as a bridge between these mandates, aligning the SDGs with the Hon’ble Prime Minister’s clarion call of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, which embodies the five Ps of the global SDG movement: people, planet, prosperity, partnership and peace.

Get Complete RBI Grade B 2023 Study Material – Previous Year Papers PDF, EBooks & Online Quizzes

10. Which of the following is a Study of impact on Price of Good A due to change in price of Good B?

A. Price Elasticity
B. Cross Elasticity
C. Tax Elasticity
D. Goods Elasticity
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Cross Elasticity

Explanation: The cross elasticity of demand is an economic concept that measures the responsiveness in the quantity demanded of one good when the price for another good changes.Also called cross-price elasticity of demand, this measurement is calculated by taking the percentage change in the quantity demanded of one good and dividing it by the percentage change in the price of the other good.

Economic & Social Issues (ESI) Quizzes For RBI Grade B 2023

Set-20 Set-19 Set-18 Set-17 Set-16
Set-15 Set-14 Set-13 Set-12 Set-11
Set-10 Set-9 Set-8 Set-7 Set-6
Set-5 Set-4 Set3 Set-2 Set-1

We already published RBI Grade B Phase-II Cracker eBook 2023 – Economic & Social Issues (ESI) (Theory Notes & 1700+ MCQ)”. You can Download this EBook through the below link-

RBI Grade B 2023 – Important Links