Data Interpretation Questions and Answers Quiz -29

0

Data Interpretation Questions For Bank

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exam. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts. (Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart, and Radar Chart). So here, In this article, we will provide different charts with some questions. These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Data Interpretation Questions asked in the Prelims as well as Mains exam. There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank). You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

Data Interpretation Questions Quiz-29

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.


Directions-(1-5) Study the following table and answer the questions based on it.

Expenditures of a Company (in Lakh Rupees) per annum over the given Years.

Years Salary given to Employees Fuel and Transport Interest on Loans Taxes
2008 288 98 23 83
2009 342 112 32 108
2010 324 101 41 74
2011 336 133 36 88
2012 420 142 49 98

1. The average expenditure on fuel and transport all over the years is how much percent more than the average expenditure on taxes all over the years. (Approximate) 

A 25%
B 100%
C 35%
D 30%
E 15%

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 30%

Average expenditure on fuel and transport=(98+112+101+133+142)/5=117.2

Average expenditure on taxes=(83+108+74+88+98)/5=90.2

Required %=(117.2-90.2)/90.2*100=30%

2. What is the ratio of the expenditure of company in 2011 to the 2012.

A 569 : 813
B 653 : 809
C 693 : 702
D 709 : 593
E 593 : 709

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 593 : 709

Expenditure of company in 2011=336+133+36+88=593

Expenditure of company in 2012=420+142+49+98=709

Required Ratio=593/709=593:709

3. If in the 2010 company earn a profit of 25%, then Expenditure of company in 2009 is what percent of the income of company in 2010. (Approx).

A 88%
B 75%
C 85%
D 92%
E 65%

Show Correct Answers

Correct Answer – C 85%

Expenditure of company in 2010=540 lakh

Income of company in 2010= (540*25)/100+540=675 lakh

Expenditure of company in 2009=594 lakhs

Required % = (576/675)*100=85%

4. What is the difference in the expenditure of company in 2008 and 2009 together to the expenditure of company in 2012.

A 350 lakh
B 329 lakh
C 410 lakh
D 377 lakh
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 377 lakh

Required difference=Expenditure in 2008 + Expenditure in 2009 – Expenditure in 2012 = 492+594-709=377 lakh

5. If in the company ratio of male and female employees are 2 : 1. Then what is the total salary received by males all over the years from company. If all the employees get equal amount of salary.

A 1140 lakh
B 104 lakh
C 940 lakh
D 900 lakh
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A 1140 lakh

All employee received equal amount of salary

Salary get by males in 2008=(288*2)/3=192 lakh

2009=(342*2)/3=228 lakh

2010=(324*2)/3=216 lakh

2011=(336*2)/3=224 lakh

2012=(420*2)/3=280 lakh

Total salary get by males=192+228+216+224+280=1140 lakh

Direction-(6-10)Study the given table, carefully to answer the questions that follow:

Given below is the table showing the persons who attended the seminar from 5 villages M, N, O, P and Q. There are some literate and Some illiterate persons who attended the seminar, studying the table and answer the following questions.

Villages Total Person (Male+Female) (Men) Literate : Illiterate (Men) Literate (Total) Literate : Illiterate
M 14700 6:5 4200 24:25
N 9600 5:3 1500 31:17
O 6300 2:1 3000 40:23
P 9600 5:7 2000 19:29
Q 13000 9:7 4500 83:47

Note: Total persons who attended seminar = Total illiterate + Total Literate.

6. What is the difference between illiterate men from village M and O together and illiterate men from village N and Q together?

A 600
B 550
C 250
D 280
E 500

Show Correct Answers

Correct Answer – A 600

Illiterate men from M and O Together

=(4200*5)/6+(3000*1)/2=3500+1500=5000

Illiterate men from N and Q Together

=(1500*3)/5 + (4500*7)/9=900+3500=4400

Required difference=5000-4400=600

7.Illiterate men from village P and M together who attended seminar are what percent more or less than the total literate person from village N and O together 

A 25.5%
B 26.2%
C 38.23%
D 22.35%
E 28%

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 38.23%

Illiterate men from village P and M together=(2000*7)/5+(4200*5)/6=2800+3500=6300

Total literate person from village N and O together=(9600*31)/48+(6300*40)/63=10200

Required %=3900/102=38.23%

8. What is the ratio of literate female from village O to the illiterate female from village Q. 

A 2 : 3
B 4 : 3
C 5 : 2
D 5 : 6
E 7 : 6

Show Correct Answers

Correct Answer – D 5 : 6

Literate female from village O=(6300*40)/63-3000=1000

Illiterate female from village Q=(13000*47)/130 – (4500*7)/9=1200

Required Ratio=5:6

9. What is the sum of illiterate women from village N and O and illiterate men from village M and Q together.

A 99000
B 11000
C 90800
D 10300
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 10300

Illiterate women from village N and O together=[(9600*17)/48 – (1500*3)/5] + [(6300*23)/63 – (3000*1)/2

=(3400-900)+(2300-1500)=3300

Illiterate men from village M and Q together=(4200*5)/6 + (4500*7)/9=7000

Required SUM=10300

10. Sum of illiterate men from village M and P toge her and literate women from village N and O together are what percent of total people from village M and N together. (approximately) 

A 37%
B 45%
C 28%
D 43%
E 49%

Show Correct Answers

Correct Answer – E 49%

Illiterate men from village M and P together=(4200*5)/6+(2000*7)/5=6300

Illiterate women from village N and O together = [(9600*31)/48-1500] + [(6300*40)/63 – 3000]

=(6200-1500) + (1000)=5700

Required %= (6300+5700)/(14700+9600)*100=12000/243

=49.38% or 49%

Note:

  • To view Explanation Click on “view Questions button”
  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • Share your Marks in Comment Sections.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@gsspecial.com