 ## Data Interpretation Questions For Bank

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exams. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts.(Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart and Radar Chart).So here, In this article we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Data Interpretation Questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

## Data Interpretation Questions Quiz-17

Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below.

The bar graph below shows the survey of the students of 5 different colleges and their duration of sleeping time in a day.

Note1: All the students of the college participated in the survey.

Note2: Total number of students in any college = Number of students who sleeps (less than 6 hours + 6-8 hours + 8-10 hours + more than 10 hours) in a day. 1.Find the ratio of the total number of students in Hindu College to the total number of students in Ramjas College.

A 274:251
B 181:173
C 157:143
D 141:127
E None of these

 Sleeping duration Hansraj College Hindu College Ramjas College Kirorimal College Shri Ram College Total Less than 6 hours 572 444 648 257 306 2227 6-8 hours 946 1172 1270 846 712 4946 8-10 hours 1145 968 726 1308 824 4971 More than 10 hours 275 312 124 243 410 1364 Total number of students 2938 2896 2768 2654 2252 13508

Required ratio = 2896 : 2768= 181 : 173

2.If the ratio of the total number of girls sleeping more than 10 hours of all the colleges together to the total number of boys sleeping more than 10 hours of all the colleges together is 192:149, then find the total number of girls of all the colleges together with more than 10 hours sleeping duration in a day.

A 768
B 664
C 794
D 742
E 845

 Sleeping duration Hansraj College Hindu College Ramjas College Kirorimal College Shri Ram College Total Less than 6 hours 572 444 648 257 306 2227 6-8 hours 946 1172 1270 846 712 4946 8-10 hours 1145 968 726 1308 824 4971 More than 10 hours 275 312 124 243 410 1364 Total number of students 2938 2896 2768 2654 2252 13508

Required number of girls with more than 10 hours sleeping duration in a day = (192/192+149)*1364=768

3.The total number of students in Shri Ram College is what percent of the total number of students in Hansraj College?

A 71.14%
B 76.65%
C 82.68%
D 87.36%
E None of these

 Sleeping duration Hansraj College Hindu College Ramjas College Kirorimal College Shri Ram College Total Less than 6 hours 572 444 648 257 306 2227 6-8 hours 946 1172 1270 846 712 4946 8-10 hours 1145 968 726 1308 824 4971 More than 10 hours 275 312 124 243 410 1364 Total number of students 2938 2896 2768 2654 2252 13508

Required Percentage= (2252/2938)*100=76.65%

4.The total number of students from all the colleges together who sleeps for 8-10 hours daily is what percent of the total number of students from all the colleges together?

A 43.6%
B 27.2%
C 36.8%
D 48.7%
E None of these

 Sleeping duration Hansraj College Hindu College Ramjas College Kirorimal College Shri Ram College Total Less than 6 hours 572 444 648 257 306 2227 6-8 hours 946 1172 1270 846 712 4946 8-10 hours 1145 968 726 1308 824 4971 More than 10 hours 275 312 124 243 410 1364 Total number of students 2938 2896 2768 2654 2252 13508

Required Percentage = (4971/13508)*100=36.8%

5.Find the difference between the total number of students from all the colleges together who sleeps for less than 6 hours and the total number of students from all the colleges together who sleeps for 6-8 hours daily.

A 2473
B 2584
C 2719
D 2671
E None of these

 Sleeping duration Hansraj College Hindu College Ramjas College Kirorimal College Shri Ram College Total Less than 6 hours 572 444 648 257 306 2227 6-8 hours 946 1172 1270 846 712 4946 8-10 hours 1145 968 726 1308 824 4971 More than 10 hours 275 312 124 243 410 1364 Total number of students 2938 2896 2768 2654 2252 13508

Required difference = 4946 – 2227 = 2719

Directions:(6-10) Answer the questions based on the information given below.

The table below shows the sales (in Rs. crores) of different companies and all the companies started in the year 2010.

 Company Sales in 2010 Sales in (2010 + 2011) Sales in (2010 + 2011 + 2012) Sales in (2010 + 2011 + 2012 + 2013) A 96 170 228 330 B 78 142 194 268 C 62 134 202 294 D 76 150 218 290 E 112 188 260 344

6.The total sales by company A and company E together in 2011 is what percent of the total sales of all the companies together in 2011?

A 37.88%
B 47.54%
C 32.33%
D 41.67%
E None of these

 Company Sales in 2010 Sales in 2011 Sales in 2012 Sales in 2013 A 96 170 – 96 = 74 228 – 170 = 58 330 – 228 = 102 B 78 142 – 78 = 64 194 – 142 = 52 268 – 194 = 74 C 62 134 – 62 = 72 202 – 134 = 68 294 – 202 = 92 D 76 150 – 76 = 74 218 – 150 = 68 290 – 218 = 72 E 112 188 – 112 = 76 260 – 188 = 72 344 – 260 = 84 Total 424 360 318 424

Required percentage = [(74 + 76) ÷ 360] × 100 = 41.67%

7.The sales of company A, B and C in 2014 increases by 5%, 25% and 20% respectively with respect to the sales of the given companies in the previous year, then find the total sales of company A, B and C together in 2014.

A Rs. 298.4 crores
B Rs. 321 crores
C Rs. 310 crores
D Rs. 294 crores
E None of these

Correct Answer – C Rs. 310 crores

 Company Sales in 2010 Sales in 2011 Sales in 2012 Sales in 2013 A 96 170 – 96 = 74 228 – 170 = 58 330 – 228 = 102 B 78 142 – 78 = 64 194 – 142 = 52 268 – 194 = 74 C 62 134 – 62 = 72 202 – 134 = 68 294 – 202 = 92 D 76 150 – 76 = 74 218 – 150 = 68 290 – 218 = 72 E 112 188 – 112 = 76 260 – 188 = 72 344 – 260 = 84 Total 424 360 318 424

Total sales of company A, B and C together = 102 × 1.05 + 74 × 1.25 + 92 × 1.2

= 107.1 + 92.5 + 110.4

= Rs. 310 crores

8.Find the ratio of the total sales of all the companies together in the year 2011 to the total sales of all the companies together in the year 2012.

A 27:23
B 60:53
C 11:8
D 64:57
E 72:30

 Company Sales in 2010 Sales in 2011 Sales in 2012 Sales in 2013 A 96 170 – 96 = 74 228 – 170 = 58 330 – 228 = 102 B 78 142 – 78 = 64 194 – 142 = 52 268 – 194 = 74 C 62 134 – 62 = 72 202 – 134 = 68 294 – 202 = 92 D 76 150 – 76 = 74 218 – 150 = 68 290 – 218 = 72 E 112 188 – 112 = 76 260 – 188 = 72 344 – 260 = 84 Total 424 360 318 424

Required ratio = 360 : 318= 60 : 53

9.Find the difference between total sales of all the companies together in 2010 and the total sales of all the companies together in 2013.

A Rs. 13 crores
B Rs. 21 crores
C Rs. 7 crores
D Rs. 18 crores
E None of these

Correct Answer – E None of these

 Company Sales in 2010 Sales in 2011 Sales in 2012 Sales in 2013 A 96 170 – 96 = 74 228 – 170 = 58 330 – 228 = 102 B 78 142 – 78 = 64 194 – 142 = 52 268 – 194 = 74 C 62 134 – 62 = 72 202 – 134 = 68 294 – 202 = 92 D 76 150 – 76 = 74 218 – 150 = 68 290 – 218 = 72 E 112 188 – 112 = 76 260 – 188 = 72 344 – 260 = 84 Total 424 360 318 424

Required difference = 424 – 424 = 0

10.The total sales of company A and D together in the given period of time is what percent of the total sales of all the companies together in the given period of time?

A 34.8%
B 40.6%
C 48.2%
D 45.7%
E None of these