Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th January 2022

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th January 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – January 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 8th January 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 8th January 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 8th January 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which of these companies has recently invested USD 200 million in delivery plaform Dunzo to acquire its 25.8% stake?

A. DMart
B. Future Group
C. Bigbasket
D. Reliance Retail
E. Tata Group

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Reliance Retail

Explanation: Mukesh Ambani’s Reliance Retail has invested $200 million or around Rs 1,488 crore in Bengaluru-based quick commerce player Dunzo for a 25.8 per cent stake on a fully diluted basis. The move will help Reliance get a foothold in the country’s growing quick delivery market. Dunzo raised a total of $240 million in this latest round led by the Reliance Industries Ltd arm. The other existing investors were Lightbox, Ligthrock, 3L Capital and Alteria Capital, who participated in the round.The funding will be used to strengthen Dunzo’s vision to excel in the quick commerce business, enabling instant delivery of essentials from a network of micro warehouses while also expanding its B2B business vertical to enable logistics for local merchants in Indian cities.

Important Points:

  • Dunzo Founder(s): Kabeer Biswas, Ankur Agarwal, Dalvir Suri, Mukund Jha;
  • Dunzo Founded: July 2014;
  • Dunzo Headquarters location: Bengaluru.

2.Who has taken charge as the new Secretary-General of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO)?

A. Bolat Nurgaliyev
B. Zhang Ming
C. Muratbek Imanaliyev
D. Dmitry Mezentsev
E. Abdulla Aripov

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Zhang Ming

Explanation: China’s senior diplomat Zhang Ming has taken charge as the new Secretary-General of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in which India is a member. He has taken charge from Vladimir Norov, former Foreign Minister of Uzbekistan for a three-year term. He was until recently China’s ambassador to the European Union.

The SCO comprises eight member states: India, Kazakhstan, China, the Kyrgyz Republic, Pakistan, Russia, Tajikistan and Uzbekistan. It also comprises four countries with “observer” status and six more as “dialogue partners”. India joined SCO at the Astana summit in 2017. 2022 will be an important year for India at SCO as, for the first time, it will assume the presidency of SCO, after Uzbekistan, for the period 2022-2023 which will culminate with the SCO Summit to be hosted by the Indian side in 2023. The SCO Summit is the meeting of the Council of Heads of States (HOS) and along with the Council of Heads of Government (HOG) makes two most important dialogue mechanisms among SCO member states.

3.Which state has been launched “Student Start-ups and Innovation Policy 2.0 (SSIP-2.0)” for the next five years?

A. Uttar Pradesh
B. Punjab
C. Madhya Pradesh
D. Rajasthan
E. Gujarat

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Gujarat

Explanation: Gujarat Chief Minister, Bhupendra Patel has been launched “Student Start-ups and Innovation Policy 2.0 (SSIP-2.0)” for the next five years. The policy contains provisions for the establishment of active innovation and incubation centres in all universities in the state. The policy aims to cover 50 lakh students across 1,000 higher education institutes and 10,000 schools of innovation and entrepreneurship. The policy also aims to give assistance to 10,000 proof of concepts and prototypes developed by the students and to 1,000 proof of concepts developed by school children.

Important Points:

  • Gujarat Capital: Gandhinagar;
  • Gujarat Governor: Acharya Devvrat;
  • Gujarat Chief minister: Bhupendrabhai Patel.

4.The Reserve Bank of India stated that the Certificate of Authorisation (CoA) of Payment System Operator(s) __________has been cancelled.

A. Muthoot Vehicle and Asset Finance Limited
B. Eko India Financial Services Ltd
C. Acko India Financial Services Ltd
D. Ujiivan Financial Services Private Limited
E. Both 1 and 2

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both 1 and 2

Explanation: Reserve Bank of India (RBI) has cancelled the Certificate of Authorisation (CoA) of two Payment System Operators (PSOs): Muthoot Vehicle and Asset Finance Limited and Eko India Financial Services Private Limited, citing non-compliance with regulatory requirements under the Payment and Settlement Systems Act, 2007. Both Muthoot Vehicle and Asset Finance Limited and Eko India Financial Services Private Limited had the certificate of authorisation issued by the RBI for issuance and operation of prepaid payment instruments.

The RBI further mentioned in its press release that the COA cancellation came into force on December 31, 2021. But RBI clarified in its notice that the customers or merchants who have a valid claim on these companies as PSOs can approach them for settlement of their claims within three years from the date of cancellation.

5.Which bank has won the UiPath Automation Excellence Awards 2021 for Best Automation under ‘Crisis for Business Continuity’?

A. Karur Vysya Bank
B. South Indian Bank
C. Karnataka Bank
D. Punjab National Bank
E. Kotak Mahindra Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. South Indian Bank

Explanation: South Indian Bank (SIB) won the UiPath Automation Excellence Awards 2021 for Best Automation under ‘Crisis for Business Continuity.The 2021 edition of the award recognises the contribution of the individuals and organizations across India and South Asia (Sri Lanka, Bangladesh and Nepal) for bringing change through transformative automation projects.

Other Awards:

Category Individual/Organisation
Best Cognitive Automation EY Global Delivery Services and PricewaterhouseCoopers
Best First Time Automation Teejay and Shapoorji Pallonji and Co.
Best Automation Center of Excellence Reckitt and JSW Global Business Solutions
Best Citizen Developer Program Firstsource Solutions and HP Inc
Special UiPath Recognition JSW Steel Limited and Omega Healthcare

6.United Nations’ World Food Programme (WFP) in India, has partnered with The Akshaya Patra Foundation (TAPF) to enhance the effectiveness of the Pradhan Mantri Poshan Shakti Nirman (PM POSHAN) scheme. Where is the headquarters of UNWFP?

A. Amsterdam, Netherland
B. Atlanta, Georgia, United States
C. Glasgow, Scotland
D. Rome, Italy
E. Geneva, Switzerland

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rome, Italy

Explanation:  United Nations’ World Food Programme (WFP) in India, has partnered with The Akshaya Patra Foundation (TAPF), a not-for-profit organization, to enhance the effectiveness of the Pradhan Mantri – Poshan Shakti Nirman (PM POSHAN) scheme (earlier known as National Programme for Mid-Day Meal in Schools). The partnership aims to enhance food safety and hygiene projects, capacity building of cooks-cum-helpers and nutritional quality of school meals.

Under this collaboration, WFP and TAPF will share knowledge through workshops and policy and strategy dialogues with the government to enhance the quality of the school meal programme. Since its inception in 1961, school meals have been part of WFP’s mission. WFP has six decades of experience supporting school feeding and working with more than 100 countries to set up sustainable national school feeding programmes.

Important Points:

  • World Food Programme Founded: 1961;
  • World Food Programme Headquarters: Rome, Italy;
  • World Food Programme Executive Director: David Beasley.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.As per the the National Statistical Office (NSO) report released on 7 January 2022, India’s Gross domestic product (GDP) is expected to grow at ___________ per cent in the fiscal year 2021-22?

A. 17.6%
B. 9.5%
C. 11%
D. 9.2%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 9.2%

Explanation:  India’s economy will return to growth in 2021-22 and its Gross domestic product (GDP) is expected to grow 9.2% against a contraction of 7.3% in the previous fiscal year. This was shown in the first advance estimates by the National Statistical Office (NSO) released on 7 January 2022. Gross Value Added (GVA) is expected to rise by 8.6% compared to a contraction of 6.2% in FY21. With a 9.2% growth rate, India will reclaim the status of the fastest-growing major economy.

Additional Information

The National Statistics Office (NSO) is responsible for collecting, compiling, classifying, producing, publishing statistics, and for carrying out and administering the provisions of the Civil Registry Law. The Reserve Bank of India’s pre-third wave projection of GDP growth was 9.5% in December 2021. HDFC Bank expects the GDP growth for FY22 to be between 9% and 9.5%. India’s GDP is likely to have grown at 1.3% in the fourth quarter of 2020-21 and may have contracted by about 7.3% for the full financial year, according to an SBI research report ‘Ecowrap’ in July 2021.  Retail inflation declined to 4.35 percent in September 2021, mainly due to lower food prices, according to government data released.

8.A book ‘Mamata: Beyond 2021’ based on the political life of West Bengal CM Mamata Banerjee is shceduled to be released in January 2022. Who is the writer of the book?

A. Anukrti Upadhyay
B. V L Indira Dutt
C. Rahul Rawail
D. Jayanta Ghosal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Jayanta Ghosal

Explanation: Harper Collins announced the release date of the book titled Mamata Beyond 2021, on 5 January 2022. The book will be released on 24 January 2022. It has been written by Jayanta Ghosal, a political Journalist, and translated by Arunava Sinha, a fiction and non-fiction translator. The book is based on the political life of West Bengal CM Mamata Banerjee.

9.Who has been appointed as the Chairman of Kerala State Chalachitra Academy?

A. Rachit Sundaram
B. Pariwallal Shadashivam
C. Kamal
D. Ranjith Balakrishnan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ranjith Balakrishnan

Explanation: Malayalam movie director Ranjith Balakrishnan has assumed the office of the Chairman of Kerala State Chalachitra Academy.It is the apex cinema body in Thiruvananthapuram.His films ‘Thirakkatha’ and ‘Indian Rupee’ won the National Film Award for Best Feature Film in Malayalam in 2008 and 2011 respectively. He took charge as the ninth chairman of the Academy from his predecessor Kamal.

10.In December 2021, which of the following commission has awarded the SKOCH silver award in the ‘Power and Energy’ category?

A. Bihar Electricity Regulatory Commission
B. Madhya Pradesh Electricity Regulatory Commission
C. Tamil Nadu Electricity Regulatory Commission
D. Delhi Electricity Regulatory Commission (DERC)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Delhi Electricity Regulatory Commission (DERC)

Explanation:  The Delhi Electricity Regulatory Commission (DERC) has bagged the SKOCH silver award in the ‘Power and Energy’ category. The award was given for its outstanding contribution towards ensuring quality, accessibility, and availability of power at an affordable price focusing sustainable environment. SKOCH Group is a think tank dealing with socio-economic issues with a focus on inclusive growth.

Additional Information  

Anil Baijal is the current Lieutenant Governor (as of January 2022) of Delhi.Delhi Police Commissioner Rakesh Asthana on 12 Dec 2021 launched an e-learning platform, ‘Unnati’. Jai Bhim Mukhyamantri Pratibha Vikas Yojana was launched by the Delhi government in November 2021 to provide free coaching of various competitive exams. In November 2021, Delhi Government launched a pilgrimage scheme called “Mukhyamantri Tirth Yatra Yojana” The Delhi government launched “Desh ke Mentors” programme on October 11, 2021, this programme was launched with the aim of providing students with young mentors.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Who has assumed charge as the 20th Inspector General of Assam Rifles (North) in January 2022?

A. Vikas Lakhera
B. Sheel Vardhan Singh
C. Pankaj Kumar Singh
D. Sanjay Arora
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Vikas Lakhera

Explanation: Major General Vikas Lakhera has assumed charge as the 20th Inspector General of Assam Rifles (North). He has taken over charge from Maj Gen VPS Kaushik. He was commissioned into the Sikh Light Infantry regiment in 1990, which he later commanded in western Assam. He is a Sena Medal awardee and also has a Chief of Army Staff commendation card.

12.An agreement has been signed between World Food Programme in India with which of the following to enhance food safety and hygiene projects at school meals?

A. Smile Foundation
B. Akshaya Patra Foundation
C. Akanksha Foundation
D. GiveIndia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Akshaya Patra Foundation

Explanation: An agreement has been signed between World Food Programme in India and The Akshaya Patra Foundation, on 3 January 2022 in New Delhi. The partnership aims to enhance food safety and hygiene projects, capacity building of cooks-cumhelpers, and nutritional quality of school meals. The two organizations will share knowledge by organizing workshops and policy and strategy dialogues with the Government.

Additional Information

Mid-day Meals Scheme also known as Prime Minister Poshan is one of the three main food-based safety nets in India, reaching close to 100 million school-aged children with hot-cooked meals. The scheme plays a significant role in the retention of children in school while providing nutritional security. The United Nations World Food Programme won the Nobel Peace Prize in 2020.  The Akshaya Patra Foundation is a not-for-profit organization that strives to address classroom hunger and malnutrition in India.By implementing the Mid-Day Meal Scheme in Government and Government-aided schools, Akshaya Patra aims to fight hunger and, at the same time, bring children to school.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In January 2022, which country has made Child marriage illegal?

A. Philippines
B. Indonesia
C. Malaysia
D. VietnM
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Philippines

Explanation: Child marriage has become illegal in the Philippines. A law banning the practice took effect in a country on 6 Jan 2022. One in six girls enters wedlock before the age of 18 in the country. The impoverished Southeast Asian country has the 12th highest number of child marriages in the world, according to Britain-based rights group Plan International.

Important Points

The law is consistent with international conventions on the rights of women and children. However, some portions of the legislation have been suspended for one year to allow for a transition period for Muslims and indigenous communities in which child marriage is relatively common.

Additional Information

  • Philippines:
  • Capital – Manila.
  • Currency – Philippine peso.

14.Khadi and Village Industries Commission (KVIC) Chairman Vinai Kumar Saxena launched the country’s first Mobile Honey Processing Van in which city in January 2022?

A. Chennai
B. Kolkata
C. Ghaziabad
D. Ranchi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ghaziabad

Explanation: Khadi and Village Industries Commission (KVIC) Chairman Vinai Kumar Saxena launched the country’s first Mobile Honey Processing Van at village Sirora in Ghaziabad, UP on 7 January 2022. It has been designed by KVIC at its Multi-disciplinary Training Centre, Panjokehra, at a cost of Rs 15 lakh. This mobile honey processing unit can process up to 300 KG of honey in 8 hours.

Important Points

The Mobile Van has been designed in-house by KVIC at its Multi-disciplinary Training Centre, Panjokehra, at a cost of Rs 15 lakh. The van is also equipped with a testing laboratory, that would instantly examine the quality of honey. This Mobile Honey Processing Van is likely to benefit the beekeepers in rural areas of states like Uttar Pradesh, Uttarakhand, Haryana, Delhi, Punjab, and Rajasthan. The honey processing van will move to different apiaries in these states where beekeepers will be able to get their honey processed at nominal charges that too at their doorsteps.

15.Sports Ministry’s Mission Olympic Cell (MOC), has approved whose inclusion in the Target Olympic Podium Scheme (TOPS), Core group, until the Winter Olympics, scheduled in February 2022 in Beijing, China?

A. Md Arif Khan
B. Apjit Bindra
C. Rohit Brijnath
D. Jaspal Rana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Md Arif Khan

Explanation: Sports Ministry’s Mission Olympic Cell (MOC), has approved the inclusion of Alpine Skiing athlete Md Arif Khan in the Target Olympic Podium Scheme (TOPS), Core group, until the Winter Olympics, scheduled in Feb’22 in Beijing, China. He will take part in the Winter Olympics in the Slalom and Giant Slalom events. He has also been approved an amount of Rs 17,46,000 under TOPS towards training.

Important Points

The MOC approved the European training camp for Khan for a total of 35 days, which started since his qualification for the Winter Olympics. He won the quota in the giant slalom in a competition in Montenegro in December 2021. Khan’s current training base is in Austria, where he is accompanied by his coach and physio.He had won two gold medals, in the Slalom and Giant Slalom events, at the 2011 South Asian Winter Games, held in Uttarakhand.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021