Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th January 2022

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th January 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – January 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 6th January 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 6th January 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 6th January 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Richard Leakey who has passed away recently was a world renowned conservationist and fossil hunter from which country?

A. Nigeria
B. Sweden
C. United Kingdom
D. Kenya
E. Sudan

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Kenya

Explanation: World-renowned Kenyan politician, conservationist and fossil hunter Richard Leakey has passed away. The legendary paleoanthropologist is credited for the discovery of ‘Turkana Boy’ in 1984 which led to groundbreaking discoveries proving that humankind evolved in Africa.

Turkana boy is the most complete fossil Skelton of a human ancestor ever found. Paleoanthropology is the study of human evolution through fossil and archaeological records. Leakey is also known to spearhead campaigns against the ivory trade to save the population of African elephants.

2.How many buckets are used by RBI to classify banks as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs)?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. 5

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 5

Explanation: Reserve Bank of India has retained State Bank of India, ICICI Bank and HDFC Bank as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs). These three banks have continued to be on the D-SIBs list published by RBI, since Sep 04, 2017. Domestic Systemically Important Banks are those banks which if fail would have a significant impact on the economy.

The D-SIBs banks are classified into 5 buckets. Bucket 1, Bucket 2, Bucket 3, Bucket 4 and Bucket 5. With Bucket 5 being the most important followed by rest in decreasing order. State Bank of India is in Bucket 3, while ICICI Bank and HDFC Bank are in Bucket 1. The updated list is based on the data collected from banks as of March 31, 2021.

About the D-SIB:

The D-SIB framework requires the central to disclose the names of banks designated as D-SIBs starting from 2015 and place these lenders in appropriate buckets depending upon their Systemic Importance Scores (SISs). SIBs are seen as ‘too big to fail (TBTF)’, creating expectations of government support for them in times of financial distress. These banks also enjoy certain advantages in funding markets.

3.Which of the following state has declared itself a child marriage free district, the first in the State?

A. Madhya Pradesh
B. Odisha
C. Gujarat
D. Maharashtra
E. Rajasthan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Odisha

Explanation: Odisha’s Ganjam has declared itself a child marriage free district, the first in the State. The district administration has been able to stop as many as 450 child marriages and video-record 48,383 marriages in two years — 2020 and 2021. After verification, the Ganjam administration declared it a child marriage free district. Sarpanchs and task force committee members had sent recommendations that no child marriage had taken place in their respective areas.

About the programme:

Ganjam had started a programme Nirbhaya Kadhi (Fearless bud). All heads of educational institutes were directed to inform the administration if any girl aged between 12 and 18 remained absent from school for five days. As many as one lakh teenagers have undergone counselling in the past two years. The administration also made the production of Aadhaar cards mandatory for any marriages to take place.

Important Points:

  • Odisha Capital: Bhubaneswar;
  • Odisha Governor: Ganeshi Lal;
  • Odisha Chief Minister: Naveen Patnaik.

4.S. H. Sarma passed away recently. Which of the following designation was associated with him?

A. Field Marshal
B. Vice Admiral
C. Lieutenant Colonel
D. Brigadier General
E. Air chief marshal

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vice Admiral

Explanation:  The Indian Navy’s 1971 Indo-Pak war veteran Vice Admiral S.H. Sarma has passed away, at the age of 100. He was the Flag Officer Commanding Eastern Fleet during the 1971 war. India had defeated Pakistan in the 1971 war leading to the creation of Bangladesh. Vice Admiral Sarma had celebrated his 100th birthday on December 1 last year. He also took part in the Azadi ka Amrut Mahotsav celebration in Delhi recently.Sarma was the Flag Officer Commanding Eastern Fleet during the 1971 war. India had defeated Pakistan in the 1971 war leading to the creation of Bangladesh.

5.Which mutual fund has launched India’s first Auto Exchange Traded Fund (ETF)?

A. ICICI Prudential Mutual Fund
B. SBI Mutual Funds
C. Axis Mutual Fund
D. DSP Mutual Fund
E.  Nippon India Mutual Fund

Show Correct Answers

Correct Answer – E.  Nippon India Mutual Fund

Explanation: Nippon Life India Asset Management Limited, asset manager of Nippon India Mutual Fund (NIMF), has announced the launch of India’s First Auto sector ETF – Nippon India Nifty Auto ETF. Nippon India Nifty Auto ETF will predominantly invest in stocks comprising of the Nifty Auto Index in the same proportion as the Index. It will provide exposure to Top 15 (as per Nifty Auto Index methodology) companies representing auto-related sectors like Automobiles 4 wheelers, Automobiles 2 & 3 wheelers, Auto Ancillaries, and Tyres.The Nippon Auto ETF will start operation from January 5, 2022 to January 14, 2022. The minimum investment amount required is Rs 1,000 and in multiples of Rs 1 aftermath. The investment objective of the scheme is “to provide investment returns closely corresponding to the total returns of the securities as represented by the Nifty Auto Index before expenses, subject to tracking error. However, there can be no assurance or guarantee that the investment objective of the Scheme will be achieved.

6.What is the tagline of the 25th National Youth Festival 2022 to be held in Puducherry from 12th to 16th January 2022?

A. Swasthya Yuva Shashakth Yuva
B. Shaksham Yuva Shashakth Yuva
C. Swasthya Yuva Shaksham Yuva
D. Shaksham Yuva Atmanirbhar Yuva
E. Atmanirbhar Yuva Atmanirbhar Bharat

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shaksham Yuva Shashakth Yuva

Explanation: Union Minister, Anurag Thakur and Lt. Governor of Puducherry, Tamilisai Soundararajan has unveiled Logo and Mascot of the 25th National Youth Festival to be held in Puducherry from 12th to 16th January 2022.He also unveiled the tagline of National Youth Festival, Shaksham Yuva Shashakth Yuva meaning Capable Youth- Forceful Youth, Able Youth- Strong Youth.National Youth Festival is organized by Government of India every year in collaboration with one of the States

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.What is the theme of the National Science Day 2022 as announced by the Science and Technology Minister, Jitendra Singh?

A. Science and Technology for a sustainable future
B. Clean Energy Options and Nuclear Safety
C. Integrated Approach in Science and Technology for Sustainable Future
D. Science for the People, and the People for Science
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Integrated Approach in Science and Technology for Sustainable Future

Explanation: Science and Technology Minister, Jitendra Singh has launched the theme of National Science Day 2022.Theme of National Science Day 2022: Integrated Approach in Science and Technology for Sustainable Future. National Science Day is observed every year on 28th February to mark the discovery of the Raman effect.Science integration is based on four pillars, all of which work together with all science ministries for problem-solving theme-based approaches, technology, etc.

8.JC Chaudhry is noted _____, who has achieved a Guinness World Record recently?

A. Neurologist
B. Numerologists
C. Philatelist
D. Numismatist
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Numerologists

Explanation: India’s top numerologists, JC Chaudhry has achieved first-ever Guinness World Record in Numerology and the first world record of 2022.He educated about ancient science to around 6000 participants, enthusiasts of numerology from USA, UK, Middle East and India.The initiative was organized by Chaudhry Nummero Pvt Ltd (CNPL) and Indian Institute of Numerology to create awareness regarding numerology, which was prevalent across ancient cultures like Greece, Egypt and India.

9.Who has been named as the new Chair of the UN Counter-Terrorism Committee (CTC)?

A. Ashok Elluswamy
B. TS Tirumurti
C. Atul Keshap
D. Vinod Kannan
E. VS Pathania

Show Correct Answers

Correct Answer – B. TS Tirumurti

Explanation: TS Tirumurti, India’s permanent representative to the United Nations was named the new Chair of the UN Counter-Terrorism Committee (CTC).Prior to taking up his current position as Permanent Representative of India to the United Nations, in May 2020, Tirumurti served as Secretary in the Ministry of External Affairs, handling the Economic Relations portfolio.Tirumurti previously served at the Embassy of India to Egypt, in Cairo; at the Permanent Mission of India to the United Nations in Geneva; as the first Representative of India to the Palestinian Authority, in Gaza; as Counsellor in the Embassy of India to the United States, in Washington.India will chair the Counter-Terrorism Committee of the United Nations Security Council (UNSC) in January.

10.Who has authored the titled “Mamata: Beyond 2021”?

A. Jayanta Ghosal
B. Barkha Dutt
C. Shekhar Gupta
D. Rajdeep Sardesai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jayanta Ghosal

Explanation: HarperCollins Publishers India is set to publish a new book titled “Mamata: Beyond 2021” , authored by political journalist Jayanta Ghosal and translated by Arunava Sinha.The announcement about the release of the book was made on 5th January 2022, the birthday of Mamata Banerjee, the Chief Minister (CM) of West Bengal and the leader of the Trinamool Congress (TMC) party.The book will be published on 24th January 2022.The book explores and examines why the Bharatiya Janata Party (BJP) lost the 2021 West Bengal Election.Jayanta Ghosal, author of the book, has travelled across West Bengal (to all the districts) and discovered certain key factors that helped TMC win the West Bengal Election of 2021.The book also describes how Mamata Banerjee.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which of the following banks has announced London Inter-Bank Offered Rate (LIBOR) with Alternate Reference Rate (ARR) in January 2022?

A. State Bank of India
B. Union Bank of India
C. Axis Bank
D. HDFC Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Union Bank of India

Explanation: Union Bank of India (UBI) has announced that for the purpose of lending it has replaced London Inter-Bank Offered Rate (LIBOR) with Alternate Reference Rate (ARR). ARR includes Secured overnight financing rate (SOFR) for USD loans, Sterling Overnight Interbank Average (SONIA) for GBP loans, etc. All the new transactions will be referenced to the new benchmark rates from January 1, 2022.

Additional Information

Important Current Affairs on Union Bank of India in 2021-22:

The Union Bank of India (UBI) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC), Hyderabad to launch a 1st of its kind initiative on Cyber Security Awareness. It has launched “UNI – CARBON CARD”, an HPCL co-branded credit card on the Rupay platform of NPCI. Union Bank of India was awarded “Best Service Provider” in Human Resources and also the best institution for “Excellence in Learning & Development” at the 29th Global HRD Congress awards.

  • Union Bank Headquarters: Mumbai.
  • Union Bank CEO: Rajkiran Rai G.
  • Union Bank Founded: 11 November 1919.
  • Union Bank Tagline: Good People to Bank with.

12.To create awareness about the plight of the war orphans and address the traumatic conditions faced by them, World Day of War Orphans is celebrated every year on ______________.

A. 6 January
B. 16 December
C. 4 January
D. 6 December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 6 January

Explanation: World Day of War Orphans is observed on 6 January every year.It is observed with the purpose of creating awareness about the plight of the war orphans and addressing the traumatic conditions faced by them. The day was initiated by the French organization, SOS Enfants en Detresses. The estimated total number of orphans increased from 1990-2001 but since 2001, the number has declined slowly.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In which of the following places in January 2022 the 49th National Convention of Company Secretaries, organised by The Institute of Company Secretaries of India (ICSI), will take place?

A. Mumbai
B. Bengaluru
C. Kolkata
D. Chennai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bengaluru

Explanation: The Institute of Company Secretaries of India (ICSI) is organizing a three-day national convention of Company Secretaries starting from 6 Jan 2022 in Bengaluru. The theme of the convention is “Good Governance: The Universal Dharma”. The apex body of company secretaries would deliberate on various issues related to good governance with a special focus on charity and corporate social responsibility (CSR) initiatives.

Additional Information

The Institute of Company Secretaries of India is a premier national professional body in India under the ownership of the Ministry of Corporate Affairs.

  • President: Nagendra D. Rao
  • Headquarters: New Delhi
  • CEO: CS Sutanu Sinha (1 Jan 2013–)
  • Founded: 4 October 1968

14.To all the students studying at higher educational institutions, which state government has announced on 05 January 2022, to give Rs 2,000 as a one-time internet allowance?

A. Haryana
B. Punjab
C. Odisha
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Punjab

Explanation:  The Punjab cabinet has decided to give Rs 2,000 as a one-time internet allowance to all the students studying at higher educational institutions. The cabinet also gave ex-post facto approval to increase the honorarium of Anganwadi workers, mini Anganwadi workers, and helpers. The Punjab Government Rozgar Guarantee for Youth Scheme (PRAGTY) 2022′ also approved.

Important Points

The government also announced that Punjabi hockey players of the Indian team, which brought laurels to the country in the Tokyo Olympic Games, will be appointed as Punjab civil services officer or deputy superintendent of police to those having minimum qualification as graduation. The Punjab government also elevated the captain of the Indian hockey team, Manpreet Singh, who was earlier posted as a DSP in the Punjab Police, to the Superintendent of Police.

Additional Information

Punjab

  • Capital: Chandigarh;
  • Punjab Chief minister: Charanjit Singh Channi (As of Jan 2022).
  • Punjab Governor: Banwarilal Purohit (As of Jan 2022).

15.Hero Future Energies has partnered with _________ in January 2022 to set up 1,000 MW of green hydrogen production facilities in India, UK and Europe?

A. Illumina Inc.
B. Next Hydrogen
C. Ohmium International
D. Giner Inc.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Ohmium International

Explanation: Hero Future Energies and Ohmium International have announced a strategic partnership. They will set up 1,000 MW of green hydrogen production facilities in India, the UK, and Europe.  Hero Future Energies will be the build-operate-own partner, generating green energy to power the production facilities and assuming overall ownership of the assets.

Additional Information

  • Hero Future Energies Private Limited:
  • CEO: Rahul Munjal
  • Founded: 2012
  • Headquarters location: New Delhi

Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021