Daily GK and Current Affairs Quiz – 5th January 2022

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 5th January 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – January 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 5th January 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 5th January 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 5th January 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.What is the interest rate applicable on the Public Provident Fund Account (PPF)?

A. 7.7%
B. 7.5%
C. 7.1%
D. 7.3%
E. 7.6%

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 7.1%

Explanation: The interest rates on the small savings schemes will remain the same for the fourth quarter of 2021-2022 (January – February – March 2022) as they were in the third quarter of 2021-22 (October-December 2021). It must be noted that West Bengal is the highest contributor to the small saving schemes while Uttar Pradesh is the second top contributor. Also remember, the government notifies the Interest rates for small savings schemes on a quarterly basis.

Various Interest Rates for Quarter-4 (Jan-March) of 2021-22:

S.No Small Savings Scheme Interest Rate
1 Post Office Savings Account 4%
2 5-Year Post Office Recurring Deposit (RD) Account 5.8%
3 Post Office Time Deposit (TD) Account – One Year 5.5%
4 Post Office Time Deposit Account (TD) – Two Years 5.5%
5 Post Office Time Deposit Account (TD) – Three Years 5.5%
6 Post Office Time Deposit Account (TD) – Five Years 6.7%
7 Post Office Monthly Income Scheme Account (MIS) 6.6%
8 Senior Citizen Savings Scheme (SCSS) 7.4%
9 15-Year Public Provident Fund Account (PPF) 7.1%
10 National Savings Certificates (NSC) 6.8%

2.Name the Former British Prime Minister, to be appointed as members of the Order of the Garter, England’s oldest and most senior order of chivalry.

A. John Major
B. Gordon Brown
C. David Cameron
D. Theresa May
E. Tony Blair

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Tony Blair

Explanation: Former British Prime Minister Tony Blair, the Duchess of Cornwall, and Baroness Amos are to be appointed as members of the Order of the Garter, England’s oldest and most senior order of chivalry. The former prime minister now will be known as ‘Sir Tony’. The appointments are the personal choice of the Queen, who has up to 24 “knight and lady companions”. The ceremonial order, founded in 1348, is a recognition of significant public service and made without prime ministerial advice.Under Sir Tony’s leadership, the UK joined the US-led invasions of Iraq and Afghanistan – an official inquiry into the 2003 Iraq war was strongly critical of his government and UK military chiefs. He famously referred to Diana, Princess of Wales, as the “people’s princess” after her death.

3.Information Technology Minister Ashwini Vaishnaw has launched the India Semiconductor Mission (ISM). The fiscal support of up to ________ percent of the project.

A. 30%
B. 40%
C. 50%
D. 60%
E. 70%

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 50%

Explanation: Information Technology Minister Ashwini Vaishnaw has launched the India Semiconductor Mission (ISM) to attract large investments for setting up semiconductor wafer fabrication facilities in India. The companies that are interested are invited by the Centre for the development of the semiconductors and display manufacturing ecosystem in India. ISM is a specialised and independent business division within the Digital India Corporation.

About the mission:

  • The financial support of up to 50 per cent of the project cost (ceiling of Rs 12,000 crore per fab) will be provided for the scheme for setting up display fabs.
  • Fiscal support will be provided on ‘pari-passu’ basis for a period of six years from the date of approval both for semiconductor fabs and display fabs.

4.Which electric vehicle company’s autopilot team was hired Indian-origin Ashok Elluswamy as it’s first employee?
A. Rivian
B. Lucid Motors
C. NIO
D. Tesla
E. XPeng

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tesla

Explanation:  Tesla founder and CEO Elon Musk, who has been using social media to recruit people, has disclosed that Indian-origin Ashok Elluswamy was the first employee to be hired for his electric vehicle company’s Autopilot team. Before joining Tesla, Mr Elluswamy was associated with Volkswagen Electronic Research Lab and WABCO Vehicle Control System.

Ashok Elluswamy holds a bachelor’s degree in Electronics and Communication Engineering from the College of Engineering Guindy, Chennai and a Master’s degree in Robotics System Development from Carnegie Mellon University.

5.Cricket all-rounder Mohammad Hafeez has announced his retirement from international cricket for which country?

A. Afghanistan
B. South Africa
C. Pakistan
D. West Indies
E. Bangladesh

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pakistan

Explanation: Pakistani all-rounder, Mohammad Hafeez has announced his retirement from international cricket on January 03, 2022, to end his career spanning more than 18 years. The 41-year-old Hafeez retired from Test cricket in December 2018. He has played 55 Tests, 218 ODIs and 119 T20Is for Pakistan, scoring 12,780 runs across formats. He is nicknamed “The Professor”.

6.Which crypto app has launched India’s first crypto index titled ‘IC15’, which will track the market capitalization and liquidity of top 15 global digital currencies?

A. CryptoWire
B. Coinbase App
C. Binance App
D. eToro App
E. Bitcoin Wallet

Show Correct Answers

Correct Answer – A. CryptoWire

Explanation: Crypto Superapp, CryptoWire has launched India’s first crypto index titled ‘IC15’ , which will track the market capitalization and liquidity of top 15 global digital currencies.Crypto assets like Bitcoin, Ethereum, Binance coin, Solana, Cardano, Ripple, Terra, Dogecoin and Shiba inu will be monitored by this platform.CryptoWire’s index governance committee will maintain, monitor and administer the index.Base value of the index is set at 10,000 and base date is 1 April 2018.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) is flagship scheme of which ministry that has completed seven years of its implementation?

A. Ministry of Rural Development
B. Ministry of Power
C. Ministry of Panchayati Raj
D. Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
E. Ministry of Social Justice

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Power

Explanation: The Power Ministry successfully completed seven years of distributing and selling LED lights under its flagship UJALA programme.The initiative evolved into the world’s largest zero subsidy domestic lighting programme with more than 36.78 crore LEDs distributed across the country.Launched in 2015, the Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) succeeded in bringing down the retail price of LED bulbs from ₹300-350 a bulb to ₹70-80.Under the programme, the government ensured transparency and encouraged competition by e-procurement of goods and services resulting in a significant decline in transaction cost and time, enhancing process efficiency.With UJALA, the cost of LED bulb has come by down by 85 per cent.

8.Which bank has won the UiPath Automation Excellence Awards 2021 for Best Automation under Crisis for Business Continuity?

A. Federal Bank
B. South Indian Bank
C. Karnataka Bank
D. Dhan Laxmi Bank
E. None of the Above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. South Indian Bank

Explanation: The Kerala-based lender South Indian Bank has won the UiPath Automation Excellence Awards 2021 for Best Automation under Crisis for Business Continuity.The award was bestowed upon the Bank for its exceptional use of Robotic Process Automation capabilities under difficult times for solving severe operational constraints, thereby ensuring business continuity.The UiPath Automation Excellence Awards aim to recognise the change-makers of automation. In the 2021 Edition of the UiPath Automation Excellence Awards, the individuals and organisations across India and South Asia (Sri Lanka, Bangladesh and Nepal), who have solved some of the greatest challenges through transformative automation projects were recognised.The Bank was awarded the UiPath Automation Excellence Award for tackling a situation strategically using Robotic Process Automation.

9.Which group of banks were identified as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs) by the Reserve Bank of India for 2021?

A. State Bank of India (SBI), Punjab National Bank and HDFC Bank
B. State Bank of India (SBI), ICICI Bank and Punjab National Bank
C. State Bank of India (SBI), ICICI Bank and HDFC Bank
D. State Bank of India (SBI), Bank of Baroda and ICICI Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. State Bank of India (SBI), ICICI Bank and HDFC Bank

Explanation: According to a statement by the Reserve Bank of India, the State Bank of India (SBI), ICICI Bank and HDFC Bank continue to be identified as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs), under the same bucketing structure as in the 2020 list of D-SIBs.RBI places D-SIBs in appropriate buckets depending upon their Systemic Importance Scores (SISs).The central bank’s current update on D-SIBs is based on the data collected from banks as on March 31, 2021.Based on the bucket in which a D-SIB is placed, an additional common equity requirement is applied to it.Under RBI’s ‘Framework for dealing with D-SIBs’, SBI is placed in the third bucket, whereby it is required to maintain Additional Common Equity Tier 1 (CET1) at 0.60 per cent of its Risk Weighted Assets (RWAs).ICICI Bank and HDFC Bank are placed in the first bucket, whereby they are required to maintain Additional CET1 at 0.20 per cent of their RWAs.

10.Which general insurance company has launched #BahaneChhodoTaxBachao campaign to increase awareness of Indians around the need to buy health insurance to save tax?

A. Aditya Birla Health Insurance
B. SBI General Insurance
C. Bajaj Allianz General Insurance
D. Bharti Axa General Insurance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. SBI General Insurance

Explanation: SBI General Insurance has announced the launch of a campaign to increase awareness of Indians around the need to buy health insurance to save tax.The campaign #BahaneChhodoTaxBachao will also underline other benefits of opting for health insurance.The campaign has a humorous tone to bring out the barriers people have for not buying or procrastinating to buy health insurance.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.To maintain additional common equity tier 1 (CET1) capital ratios as in 2020, The Reserve Bank of India (RBI) on 04 January 2022, has announced that SBI, HDFC Bank, and ______________ will remain as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs)?

A. ICICI Bank
B. Yes Bank
C. Punjab National Bank
D. Axis Bank
E. Bandhan Bank

Show Correct Answers

Correct Answer: A. ICICI Bank

Explanation: RBI announced that SBI, HDFC Bank, and ICICI Bank will remain as Domestic Systemically Important Banks (D-SIBs) and will have to maintain additional common equity tier 1 (CET1) capital ratios as in 2020. For SBI, the additional CET1 requirement is 0.6% of its risk-weighted assets, while for HDFC Bank & ICICI Bank, is 0.2%. The additional CET1 is effective from April 1, 2019.

Additional Information

ICICI Prudential Life Insurance became the first Indian insurance company to sign United Nationssupported Principles for Responsible Investment (UNPRI), to demonstrate commitment towards the environmental, social and governance (ESG) issues on December 20, 2021. ICICI Bank has launched an online platform called ‘Trade Emerge’ for Indian exporters and importers to offer them digital banking and value-added services. NPCI Bharat BillPay Ltd., the wholly-owned subsidiary of National Payments Corporation of India has tied up with ICICI Prudential Life Insurance to provide ClickPay to the insurer’s customers.

  • ICICI Bank MD & CEO: Sandeep Bakhshi;
  • ICICI Bank Headquarters: Mumbai, Maharashtra;
  • ICICI Bank Tagline: Hum Hai Na, Khayal Apka.

12.After completing a solo unsupported trek to the South Pole in January 2022, ____________ has become the first Indian-origin woman to trek solo to the South Pole?

A. Harpreet Chandi
B. Kamla Brar
C. Suman Rastogi
D. Meghna Talpade
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Harpreet Chandi

Explanation: Captain Harpreet Chandi, an Indian-origin British Sikh Army officer, and physiotherapist also known as Polar Preet, has created history by becoming the ‘first woman of colour’ to complete a solo unsupported trek to the South Pole. Chandi made history at the end of Day 40 after travelling 700 miles (1,127 km) and battling temperatures of minus 50 degrees Celsius and wind speeds of around 60mph.

Additional Information

Former British Prime Minister Tony Blair, the Duchess of Cornwall, and Baroness Amos are to be appointed as members of the Order of the Garter, England’s oldest and most senior order of chivalry on 04 January 2022. The former prime minister now will be known as ‘Sir Tony’. India displaces the United Kingdom to be third in the list of countries that are home to such enterprises valued at over $1 billion each or unicorns.French fashion house Chanel named Indian origin British citizen, Leena Nair, an executive from Unilever, as its new global CEO.  British comedian Sean Lock has passed away. He was one of Britain’s finest comedians. Lewis Hamilton (Mercedes-Great Britain), won the British Grand Prix 2021, for a record-extending eighth time.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.After the government announced that Starlink Internet Services is not licensed to offer satellite-based internet services in India, who has resigned from the post of the head of Starlink’s India operation in January 2022?

A. Sumit Mittal
B. Ashish Jain
C. Suman Bohra
D. Sanjay Bhargava
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sanjay Bhargava

Explanation: Sanjay Bhargava, the head of Elon Musk-led Starlink’s India operation, has resigned in the backdrop of the Department of Telecommunications (DoT). He resigned after the government stated that Starlink Internet Services is not licensed to offer satellite-based internet services in India. Bhargava had taken charge of Starlink’s India operation on October 1 as its country director.

Additional Information

Important Current Affairs based on resignation in 2021-22. K V Subramanian resigned as Chief Economic Adviser. The government of India accepts RN Ravi’s resignation as interlocutor for Naga peace talks.Uttarakhand Governor Baby Rani Maurya has announced her resignation from the position on September 08, 2021, almost two years before completing her term. The Prime Minister of Malaysia, Muhyiddin Yassin and his cabinet resigned after losing a confidence vote in parliament in August 2021.

14.Padma Shri awardee, Dr. Sindhutai Sapkal passed away in January 2022. She was related to which of the following fields?

A. Politician
B. Social Worker
C. Dancer
D. Writer
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Social Worker

Explanation:  Renowned social worker Sindhutai Sapkal, known as orphan children’s mother, died on 4 Jan 2022. She had received the Padma Shri in 2020.  She adopted and took care of more than one thousand orphan kids in 40 years. She received more than 750 awards. She used the award money to build shelters for orphans. PM Narendra Modi said ”Dr. Sindhutai Sapkal will be remembered for her noble service to society”.

15.Which company has become the first company in the world to cross $3 trillion in market capitalization in January 2022?

A. Apple Inc
B. Amazon.in
C. Reliance Industries
D. Microsoft Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Apple Inc

Explanation: Apple Inc on January 3 became the first US company to hit $3 trillion in market capitalization. On the first day of trading in 2022, the company’s shares hit a record of $182.88 in mid-day trading. The world’s most valuable company is the first to reach the milestone. Tim Cook is the current CEO of Apple company. Apple shared the $2 trillion market value club with Microsoft Corp.

Additional Information

Microsoft Corp. has surpassed Apple Inc. to become the world’s most valuable publicly-traded company by market capitalisation. Apple’s co-creator Steve Wozniak has launched a new space start-up called Privateer Space, bringing potential competition to a field dominated by billionaires Elon Musk, Jeff Bezos, and Richard Branson.Apple is the world’s most valuable company (USD 2,443 billion) according to the Hurun Global 500 Most Valuable Companies list 2021.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021