Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th February 2022

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 4th February 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 4th February 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 4th February 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 4th February 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.What is the global rank of the Life Insurance Corporation (LIC) in the Brand Finance most valuable insurance brand in 2022?

A. 15th
B. 7th
C. 10th
D. 3rd
E. 2nd

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 10th

Explanation: As per a brand valuation report released by Brand Finance, Life Insurance Corporation has been ranked at 10th in the list of insurance brands globally. LIC is the only Indian insurance company in the top 10 list. LIC has a valuation of USD 8.656 billion (around Rs 64,722 crore). Of the top 10, as many as 5 are Chinese insurance companies, with by Ping An Insurance emerging as the world’s most valuable insurance brand, despite recording a 26 per cent drop in brand value. The US has two companies in the top 10, while France, Germany, and India have one each in the list.

As per Brand Finance, the market value of LIC will become Rs 43.40 lakh crore (USD 59.21 billion) by 2022, and Rs 58.9-lakh crore (USD 78.63 billion) by 2027. It must be noted that LIC was ranked as the 206th most valuable brand in 2021, from 238th slot in 2020.

Important Points:

  • LIC Chairperson: M R Kumar;
  • LIC Headquarters: Mumbai;
  • LIC Founded: 1 September 1956.

2.Khelo India Scheme Allocation increases by _____ per cent in Budget 2022.

A. 40
B. 42
C. 44
D. 46
E. 48

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 48

Explanation: The Government has decided to continue the scheme of ‘Khelo India – National Programme for Development of Sports’ over the 15th Finance Commission Cycle — 2021-22 to 2025-26 — at an outlay of Rs 3165.50 crore. Khelo India Scheme Allocation increases by 48 per cent in Budget 2022 and includes it in the Prime Minister’s Award Scheme.”

About the Khelo India Scheme:

The Khelo India scheme is the flagship Central Sector Scheme of the Sports ministry. It aims at infusing sports culture and achieving sporting excellence in the country thus allowing the populace to harness the power of sports through its cross-cutting influence.

Important Points:

  • Minister of Youth Affairs and Sports: Anurag Singh Thakur.

3.How many total number of Ramsar sites are present in India?

A. 46
B. 47
C. 48
D. 49
E. 50

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 49

Explanation: The Khijadiya Bird Sanctuary near Jamnagar in Gujarat and Bakhira Wildlife Sanctuary in Uttar Pradesh have been listed as Wetlands of International Importance by the Ramsar Convention. With this, the total number of Ramsar sites in India goes up to 49. Khijadiya has become the fourth wetland of Gujarat to get the Ramsar tag. Nalsarovar Bird Sanctuary, Thol Wildlife Sanctuary and Wadhwana wetland are the other Ramsar sites in the state. The last two were included in April last year.

About the Khijadiya Bird Sanctuary:

Khijadia Wildlife Sanctuary (Ramsar site No. 2464), a freshwater wetland near the coast of the Gulf of Kutch, was formed following the creation of a bund (dike) in 1920 by the then ruler of the erstwhile princely state of Nawanagar to protect farmlands from saltwater ingress. The sanctuary is now part of Marine National Park, Jamnagar, the first marine national park in the country.

About the Bakhira Wildlife Sanctuary:

On the other hand, Bakhira Wildlife Sanctuary (site no. 2465), a freshwater marsh in the Sant Kabir Nagar district, is the largest natural floodplain wetland of eastern Uttar Pradesh. The Sanctuary was established in 1980 and is protected under the Wildlife Protection Act (1972); an “eco-sensitive zone” extends up to a kilometre around its boundary.

4.Amitabh Dayal has passed away recently. He was a/an ______________.
A. Politician
B. Journalist
C. Radio Astronomer
D. Actor
E. Playback Singer

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Actor

Explanation:  Actor and filmmaker Amitabh Dayal has passed away after suffering a heart attack at the age of 51. Dayal has worked in films like Kagaar: Life on the Edge (2003) with Om Puri, Bhojpuri film Rangdari (2012) and Raj Babbar’s Dhuaan (2013), Amitabh Bachchan’s Virrudh (2005). He also worked on P. Akash’s Dillagi…Yeh Dillagi (2005), the film started Dharmendra, Rati Agnihotri and Kapil Dev, but never saw light of the day.

5.In the Phase I, Banks will transfer 15 NPA accounts (stressed assets) worth ________________ to National Asset Reconstruction Company Ltd (NARCL) in FY22.

A. Rs. 25,000 crores
B. Rs. 75,000 crores
C. Rs. 82,845 crores
D. Rs. 50,000 crores
E. Rs. 1 lakh crores

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rs. 50,000 crores

Explanation: As per SBI Chairman Dinesh Kumar Khara, National Asset Reconstruction Company Ltd (NARCL) or bad bank and IndiaDebt Resolution Company Ltd (IDRCL) are ready to commence operations. A total of 38 Non-Performing Asset (NPA) accounts worth Rs 82,845 crore have been identified to be transferred to NARCL initially.

In Phase I, 15 stressed assets (i.e. Non-Performing Asset accounts) worth Rs 50,000 crore will be transferred to NARCL in the current financial year. Public Sector Banks have taken a majority stake in NARCL, IDRCL will be majorly owned by private sector banks.

6.Torgya Festival of the Monpa tribal community is celebrated in which of the following state?

A. Arunachal Pradesh
B. Assam
C. Manipur
D. Nagaland
E. Sikkim

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Arunachal Pradesh

Explanation: The three days long Torgya Festival of the Monpa tribal community of Arunachal Pradesh is celebrated at Tawang Monastery, Arunachal Pradesh. The main attraction of the festival is the ‘Sha-na Cham’, the ritual dance performed by monks to showcase the Choe-Gyal Yap & Yum Tsa-Munde deity.

This year is the ‘Dungyur Torgya’ festival, which marks a special occasion as every 3rd year, the festival is organized on a broader level with the name Dungyur Festival during which Dalai Lama offers blessings (also known as Tse-Boom) to other lamas by sending Feb Jum which is a holy item to be used in rituals.

Important Points:

  • Arunachal Pradesh Capital: Itanagar;
  • Arunachal Pradesh Chief minister: Pema Khandu;
  • Arunachal Pradesh Governor: B.D. Mishra.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Vedanta Ltd has tied up a facility of ₹8000 crore with which bank to take over majority of the syndicated facility after discussions with lenders?

A. Union Bank of India
B. Bank of India
C. Canara Bank
D. Bank of Baroda
E. Punjab National Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Union Bank of India

Explanation: Vedanta Ltd has tied up a facility of ₹8Kcr with Union Bank of India to take over majority of the syndicated facility after discussions with lenders.During 2020, amid the COVID-19 pandemic, Vedanta Ltd had tied up a syndicated facility of ₹10Kcr with State Bank of India as the lead bank at a running cost of 10.5 per cent.This replacement facility was availed on Dec 2021 to take over the existing Syndicated facility to reduce the overall interest cost of the company.

8.Param Pravega, one of the most powerful supercomputers in India has been installed and commissioned in which institutions?

A. National Brain Research Centre, Manesar
B. Indian Institute of Technology, Madras
C. Indian Institute of Science, Bengaluru
D. Indian Institute of Technology, Bombay
E. Indian Institute of Technology, Delhi

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Indian Institute of Science, Bengaluru

Explanation: The Indian Institute of Science (IISc) has installed and commissioned Param Pravega, one of the most powerful supercomputers in India, and the largest in an Indian academic institution under the National Supercomputing Mission (NSM).The system, which is expected to power diverse research and educational pursuits, has a total supercomputing capacity of 3.3 petaflops (1 petaflop equals a quadrillion or 1,015 operations per second), the premier science research institution based in Bengaluru.It has been designed by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC).

9.Which bank has signed a tripartite Memorandum of Understanding (MoU) with the Indira Gandhi Centre for the Arts and National Culture Fund for Development of Atmanirbhar Bharat Centre for Design (ABCD) at L1 Barrack, Red Fort, in Delhi?

A. Punjab National Bank
B. Bank of Baroda
C. Canara Bank
D. State Bank of India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. State Bank of India

Explanation: The State Bank of India (SBI) has signed a tripartite Memorandum of Understanding (MoU) with the Indira Gandhi Centre for the Arts (IGNCA) and National Culture Fund (NCF) of the Ministry of Culture, for Development of Atmanirbhar Bharat Centre for Design (ABCD) at L1 Barrack, Red Fort, in Delhi.The main objective of Project ABCD is to highlight, promote and celebrate the products that have the Geographical Indication sign to give a boost to Economic Value Addition to GI products from India.The ABCD project will be implemented by IGNCA, an autonomous organization under Ministry of Culture through ministry’s NCF fund.SBI will sponsor the project under CSR with a contribution of Rs. 10 crore for the implementation of ABCD Project.

10.Who has been appointed as the chairperson of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)?

A. Madan Mohan Tripathi
B. Ravi Mittal
C. Pushap Kumar Joshi
D. Vinodanand Jha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ravi Mittal

Explanation: The government has appointed former civil servant Ravi Mittal as the chairperson of the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI).The appointment comes little over four months after the post fell vacant following the retirement of M S Sahoo who completed his five-year term on September 30, 2021.In October 2021, IBBI Whole Time Member Navrang Saini was given the additional charge as the chairperson.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.What is the theme of the World Cancer Day 2022?

A. Minimize the Care Gap
B. Close the Care Gap
C. Not Beyond Us
D. Cancer can be prevented
E. I Am I Will

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Close the Care Gap

Explanation: World Cancer Day is celebrated every year on February 4.It is a global uniting initiative led by the Union for International Cancer Control (UICC).Cancer is the second leading cause of death globally.The theme of World Cancer Day 2022 is ‘Close the Care Gap’.The main aim of the initiative is to motivate reform and inspire action, even after World Cancer Day.

12.Who is the author of the book ‘The Class of 2006: Sneak Peek into the Misadventures of the Great Indian Engineering Life’?

A. Akash Kansal
B. Jairama Rama
C. S. Ramanam
D. Sudeep Gupta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Akash Kansal

Explanation: India’s first-ever season style book ‘The Class of 2006: Sneak Peek into the Misadventures of the Great Indian Engineering Life’, has been released. It has been written by management professional Akash Kansal. It consists of 18 different episodes, each with a Learning Box. The book aims to cover the different real-time life experiences and stages of college life.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In how many pahases the Ranji Trophy will be held which is scheduled to start from 10th February, 2022?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2

Explanation: The first phase of the Ranji Trophy will take place from February 10-March 15, 2022. The second phase will be held from May 30-June 26. It is set to be one of the shortest first-class seasons with most teams getting to play only three matches.Four teams each have been divided into eight elite groups while the remaining six form the plate division.

14.Which day is celebrated as the International Day of Human Fraternity?

A. 4 February
B. 1 February
C. 2 February
D. 3 February
E.  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 4 February

Explanation:  On December 21, 2020, the United Nations General Assembly proclaimed February 4th as this day, through a resolution, co-sponsored by UAE and Egypt. The first event was held on February 4th, 2021. The day commemorates the historic signing of the Document on Human Fraternity by His Holiness Pope Francis and His Eminence Grand Imam of Al-Azhar Ahmed Al-Tayeb in Abu Dhabi, UAE.

15.In February 2022, with which of the following has the North Delhi Municipal Corp joined hands to boost digital mode of payment for citizens to avail civic services?

A. PhonePe
B. PayTM
C. PayPal
D. BharatPe
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. PayTM

Explanation: The North Delhi Municipal Corp and PayTM have joined hands to boost digital mode of payment for citizens to avail civic services. The collaboration will promote hassle-free digital transactions and enhance digital penetration among the citizens. The South Delhi Municipal Corp has informed that under the Swachh Survekshan-2022, it has declared Ghumanhera ward as its first ‘Atmanirbhar Ward’.

Important Points

The citizens can pay taxes through a payment gateway which will soon be available for availing other municipal services, such as registration of birth and death, e-mutation, health trade licence, parks and community hall booking, etc. It provides digital access and the aim is to make e-governance services available to citizens with ease. Ghumanhera ward comprises 24 village committees. Because of active participation of residents and pursuance of a brand ambassador, they have achieved 100 per cent segregation of waste and have been able to process 100 per cent wet waste within their ward and generate compost.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2300+ Last 6 Months Current Affairs PDF July to December 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021