Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd February 2022

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 3rd February 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 3rd February 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 3rd February 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 3rd February 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The World Wetlands Day is observed every year on which day?

A. First Wednesday of February
B. February 02
C. First Tuesday of February
D. February 01
E. February 03

Show Correct Answers

Correct Answer – B. February 02

Explanation: World Wetlands Day is observed every year on February 2 all over the world. 2022 marks 51 years of the Convention on Wetlands. The international theme for World Wetlands Day 2022 is ‘Wetlands Action for People and Nature’. The day aims to raise awareness about the crucial role played by wetlands for people and our planet.

Why it is celebrated annually on the 2nd of February?

The day is celebrated to mark the date of the adoption of the Convention on Wetlands on February 2, 1971, in the Iranian city of Ramsar on the shores of the Caspian Sea. World Wetlands Day was first celebrated in 1997.

Defining Wetlands:

Wetlands are a habitat for a dense variety of plant and animal species and also rich with the biodiversity which is declining according to the researcher’s estimates. These are the land areas that are saturated or flooded with water either perennially or seasonally.

Types of wetlands:

  • Coastal wetlands: mangroves, estuaries, saltwater marshes, lagoons etc.
  • Inland wetlands: marshes, fens, lakes, swamps, rivers, floodplains and ponds.
  • Human-made wetlands: Fish ponds, saltpans, and rice paddies.

2.Former Reserve Bank of India (RBI) governor, ______ has resigned from the post of non-executive and independent director of Britannia Industries Limited.

A. Raghuram G. Rajan
B. D. Subbarao
C. Y.V. Reddy
D. Bimal Jalan
E. Urjit Patel

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Urjit Patel

Explanation: Former Reserve Bank of India (RBI) governor, Urjit Patel has resigned from the post of non-executive and independent director of Britannia Industries Limited, citing a full-time work assignment starting next month. He was a part of the Board of the Company. The former governor also confirmed that there was no other reason other than his new project for the resignation.

Patel was recently appointed vice president for investment operations in South Asia at the Beijing-based Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). His appointment is effective from 1 February. As the 24th governor of RBI, Patel had succeeded Raghuram Rajan and served as the governor of RBI from 2016-2018. Prior to that, he was RBI’s deputy governor in charge of monetary policy.

3.________ and Patanjali Ayurved Limited have launched co-branded contactless credit cards in partnership with the NPCI.

A. Canara Bank
B. Bank of Baroda
C. Punjab National Bank
D. State Bank of India
E. ICICI Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Punjab National Bank

Explanation: Punjab National Bank (PNB) and Patanjali Ayurved Limited (PAL) have launched co-branded contactless credit cards in partnership with the National Payments Corporation of India (NPCI). The co-branded credit cards are offered on NPCI’s RuPay Platform and are available in two variants – PNB RuPay Platinum and PNB RuPay Select.

Both the co-branded cards offer a hassle-free credit service to purchase day-to-day Patanjali products, along with cash backs, loyalty points. PNB RuPay Platinum and PNB RuPay Select cardholders will receive a welcome bonus of 300 reward points on activation.

Benefits of the cards:

Platinum and Select cards come with attractive insurance cover of ₹2 lakh and ₹10 lakh, respectively for Accidental Death and Personal Total Disability.

Platinum Card offers a credit limit of ₹25,000 to ₹5 lakh and Select Card ₹50,000 to ₹10 lakh. The Platinum version comes with a zero joining fee and an annual fee of ₹500, while the Select version offers a low joining fee of ₹500 and an annual fee of ₹750.

The annual fees will be waived off in case of the card is used at least once in each quarter in the preceding year.

Important Points: 

  • Punjab National Bank Founded: 1894;
  • Punjab National Bank Headquarters: New Delhi;
  • Punjab National Bank MD & CEO: Atul Kumar Goel;
  • Punjab National Bank Tagline: The Name You Can Bank Upon.
  • Patanjali Ayurved Limited Founded: January 2006;
  • Patanjali Ayurved Limited Headquarters: Haridwar;
  • Patanjali Ayurved Limited Founders: Ramdev, Balkrishna.

4.Antonio Costo is reelected as the Prime Minister of which country?
A. Finland
B. Estonia
C. Germany
D. Portugal
E. France

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Portugal

Explanation: The Prime Minister of Portugal, Antonio Costo has been re-elected after his centre-left Socialist Party secured a landslide victory in the 2022 Portuguese legislative election. Socialist Party bagged 117 seats in the 230 seats Parliament. Despite predictions of a tight race, the main opposition centre-right PSD party landed 27.8 per cent for 71 seats. Antonio Costo is serving as the 119th Prime Minister of Portugal since 26 November 2015.

Important Points:

  • Portugal President: Marcelo Rebelo de Sousa;
  • Portugal Capital: Lisbon;
  • Portugal Currency: Euro.

5.Name the election mascot unveiled by the Chief Electoral Officer’s office of Punjab recently.
A. Bholu
B. Stumpy
C. Shera
D. Ballu
E. Jassi

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Shera

Explanation: Chief Electoral Officer’s office of Punjab unveiled its election mascot, “Shera” (Lion). It aims to increase voter awareness, participation and promote ethical voting in the Punjab Assembly polls that is scheduled on 20 February 2022.The mascot “Shera”, depicting a lion. It represents the rich cultural heritage of Punjab.It is promoted under the Systematic Voters Education and Electoral Participation (SVEEP) project of the Election Commission of India (ECI). SVEEP project was started in 2009, as the flagship program of the ECI for voter education.

Important Points: 

  • Punjab Capital: Chandigarh;
  • Punjab Chief minister: Charanjit Singh Channi;
  • Punjab Governor: Banwarilal Purohit.

6.HaPpyShop is a new Convenience Store business launched by which company?

A. HPCL
B. SBI
C. Reliance Industries
D. Paytm
E. IOCL

Show Correct Answers

Correct Answer – A. HPCL

Explanation:  Hindustan Petroleum Corporation Ltd. (HPCL) has marked its foray into the non-fuel retailing sector by inaugurating its Retail Store under the brand name HaPpyShop, to make available the products of daily need to its customers at their convenience. The first retail store was launched by HPCL in September 2021 in Mumbai at Company’s Retail Outlet located at Nepean Sea Road.

Giving it a further push, the company has announced the opening of two more Convenience Stores of ‘HaPpyShop’ on January 31, 2022.  The two new stores are located at:

Company’s Auto Care Centre, Bandra West in Mumbai,

Millennium Retail Outlet in Visakhapatnam

In addition to this, HPCL has launched the platform in a purely online format by opening the Online Store at Madurai. HPCL is also marketing branded packaged drinking water at its Retail Outlets across the country under the name ‘Paani@Club HP’.

Important Points:

  • HPCL Headquarters: Mumbai;
  • HPCL CEO and Chairperson: Mukesh Kumar Surana.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who has been appointed as the Director-General of the Defence Intelligence Agency?

A. Kamal Davar
B. GAV Reddy
C. C P Mohanty
D. Upendra Dwivedi
E. Manoj Pande

Show Correct Answers

Correct Answer – B. GAV Reddy

Explanation: Lieutenant General GAV Reddy, SC, has been appointed as the new head of the Defence Intelligence Agency.General Reddy would be succeeding Lt Gen KJS Dhillon. The Director-General of the Defence Intelligence Agency is the head of the organisation and is among the principal advisors on intelligence to the Minister of Defence and the Chief of Defence Staff.The Defence Intelligence Agency (DIA) is an intelligence agency responsible for providing and coordinating defence and military intelligence to the Indian Armed Forces.It was formed in March 2002 and is administered within and directly under the due guidance of the Ministry of Defence.

8.Union Government has approved the continuation of the Scheme of Assistance to National Sports Federations (NSFs) with an outlay of ______.

A. Rs. 1075 crore
B. Rs. 1275 crore
C. Rs. 1575 crore
D. Rs. 1875 crore
E. Rs. 2075 crore

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs. 1575 crore

Explanation: The government has approved the continuation of the Scheme of Assistance to National Sports Federations with an outlay of Rs.1575 crore for the 15th Finance Commission Cycle 2021-22 to 2025-26.It is the main source of funding for the preparation of national teams for all major national, international competitions.Funding will be used by National Sports Federations to conduct national coaching camps and provide training of international standards to athletes.

9.Which defence PSU signed a contract worth ₹3131.82 crores for the manufacture and supply of Konkurs anti-tank missiles for the Indian Army?

A. Hindustan Aeronautics Limited (HAL)
B. Bharat Electronics Limited (BEL)
C. Bharat Dynamics Limited(BDL)
D. Bharat Earth Movers Limited
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bharat Dynamics Limited (BDL)

Explanation: Bharat Dynamics Limited signed a contract worth ₹3131.82 crores for the manufacture and supply of Konkurs anti-tank missiles for the Indian Army.Bharat Dynamics will manufacture and supply Konkurs anti-tank missiles to the Indian Army.Konkurs – M is a second generation, mechanized infantry anti-tank guided missile, to destroy armored vehicle equipped with explosive reactive armour.BDL is also offering Man Portable Anti-Tank Guided Missiles, Nag, Milan-2T and Amogha, in addition to Konkurs – M, for exports.

10.Which online platform has partnered with Simpl, a marquee buy-now-pay-later platform to provide BNPL services to its merchants?

A. Dukaan
B. Amazon India
C. Snapdeal
D. IndiaMART
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dukaan

Explanation: Dukaan, a platform that enables small and medium-sized businesses to set up online stores and sell products digitally, has partnered with Simpl to provide BNPL services to Dukaan’s merchants.Simpl is a marquee buy-now-pay-later platform.Dukaan is a Bangalore-based startup that enables D2C and SMB merchants to set up online stores and sell products digitally.It has customers across multiple industries in the D2C space, including food & beverage, fashion, home décor, electronics and digital products, to name a few.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.According to domestic rating agency CRISIL, what will be the real GDP growth in FY 2022-23?

A. 7.8%
B. 8.2%
C. 8.7%
D. 9.2%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 7.8%

Explanation: Domestic rating agency CRISIL estimated FY23 real GDP growth at 7.8 per cent as compared with the 8.5 per cent projected in the Economic Survey.This estimate is owing to Budget proposals focused on loosening the purse strings by boosting capital expenditure and going slow on fiscal consolidation.The agency said global growth is expected to slow this year as major economies see a withdrawal of monetary and fiscal stimulus.

12.Khijadia Wildlife Sanctuary is located in which state that has been declared Ramsar sites recently 

A. Haryana
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gujarat

Explanation: Khijadia Wildlife Sanctuary in Gujarat declared Ramsar sites on the occasion of World Wetland Day 2022.Khijadia Wildlife Sanctuary (Ramsar site No. 2464), a freshwater wetland near the coast of the Gulf of Kutch, was formed following the creation of a bund (dike) in 1920 by the then ruler of the erstwhile princely state of Nawanagar to protect farmlands from saltwater ingress.The sanctuary is now part of Marine National Park, Jamnagar, the first marine national park in the country.Khijadiya, which is part of the Central Asian Flyway, has become the fourth wetland of Gujarat to get the Ramsar tag.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Union Government has approved the continuation of the Scheme of Assistance to National Sports Federations (NSFs) with an outlay of ______.

A. Rs. 1075 crore
B. Rs. 1275 crore
C. Rs. 1575 crore
D. Rs. 1875 crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs. 1575 crore

Explanation: The government has approved the continuation of the Scheme of Assistance to National Sports Federations with an outlay of Rs.1575 crore for the 15th Finance Commission Cycle 2021-22 to 2025-26.It is the main source of funding for the preparation of national teams for all major national, international competitions.Funding will be used by National Sports Federations to conduct national coaching camps and provide training of international standards to athletes.

14.In February 2022, which of the following has installed and commissioned Param Pravega, one of the most powerful supercomputers in the country?

A. IIT Delhi
B. IIT Bombay
C. IISc Bangalore
D. NIT Durgapur
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. IISc Bangalore

Explanation: The Indian Institute of Science (IISc) Bangalore has installed and commissioned Param Pravega, one of the most powerful supercomputers in the country. It is also the largest in an Indian academic institution. It has been installed under the National Supercomputing Mission (NSM). It is designed by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC).

Important Points

The system has a total supercomputing capacity of 3.3 petaflops (1 petaflop equals a quadrillion or 1015 operations per second).   A majority of the components used to build the system have been manufactured and assembled within the country. The Param Pravega system at IISc is a mix of heterogeneous nodes, with Intel Xeon Cascade Lake processors for the CPU nodes and NVIDIA Tesla V100 cards on the GPU nodes. The hardware consists of an ATOS BullSequana XH2000 series system, with a comprehensive peak compute power of 3.3 petaflops.

Additional Information

National Supercomputing Mission (NSM) has supported the deployment of 10 supercomputer systems so far at IISc, IITs, IISER Pune, JNCASR, NABI-Mohali, and C-DAC, with a cumulative computing power of 17 petaflops.

15.Monica Vitti passed away in February 2022. She won the David di Donatello award for best actress in which year?

A. 1968
B. 1970
C. 1972
D. 1974
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 1974

Explanation: Monica Vitti, a 20th-century Italian actress, passed away in February 2022. She shot to international fame in 1960 when she did a leading role in L’Avventura (The Adventure). L’Avventura won the jury prize at the Cannes festival in 1960 and Vitti won the Golden Globe for Best Breakthrough Actress the following year.  She also won the David di Donatello award for best actress in 1974.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2300+ Last 6 Months Current Affairs PDF July to December 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021