Daily GK and Current Affairs Quiz – 2nd February 2022

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 2nd February 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 2nd February 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 2nd February 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 2nd February 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Xiomara Castro sworn in as the first woman President of which of the following country?

A. Honduras
B. Guatemala
C. Mexico
D. Belize
E.  Nicaragua

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Honduras

Explanation: In Honduras, the Freedom and Refoundation Party (Libre) member Xiomara Castro has been sworn in as the first female President of the country. The 62-year-old Castro replaces President Juan Orlando Hernández, as 56th President of Honduras. Hernández has held the position for eight years from 27 January 2014 to 27 January 2022. Castro announced part of her cabinet Thursday, with her son Hector Zelaya as private secretary and Jose Manuel Zelaya — her husband’s nephew — as defence minister.

The oath was sworn before Judge Karla Romero, flanked by Castro’s choice of Congress president, Luis Redondo, who draped the presidential sash over his new boss before a crowd of some 29,000. The guests included US Vice President Kamala Harris, King Felipe VI of Spain and Taiwan Vice President William Lai.

Important Points:

  • Honduras Capital: Tegucigalpa
  • Currency: Honduran lempira
  • Continent: North America

2.Indian Coast Guard is celebrating its ____ Raising Day on 01 Feb 2022.

A. 45th
B. 46th
C. 47th
D. 48th
E. 49th

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 46th

Explanation: Indian Coast Guard is celebrating its 46th Raising Day on 01 Feb 2022. As the fourth largest Coast Guard in the world, the Indian Coast Guard has played a significant role in securing the Indian Coasts and enforcing regulations in the Maritime Zones of India. The ICG was formally established on February 1, 1977, by the Coast Guard Act, 1978 of the Parliament of India. It operates under the Ministry of Defence.

From a modest beginning with just 07 surface platforms in 1978, ICG has grown into a formidable force with 158 ships and 70 aircraft in its inventory and is likely to achieve targeted force levels of 200 surface platforms and 80 aircraft by 2025. One of the primary duties of the Indian Coast Guard is prevention of smuggling through maritime routes in its area of responsibility. In the last one year, it has seized drugs and contraband worth nearly four thousand crore rupees.

Important Points:

  • Indian Coast Guard Director-General: Virender Singh Pathania;
  • Indian Coast Guard Founded: 1 February 1977;
  • Indian Coast Guard Headquarters: Ministry of Defence, New Delhi.

3.Pandit Jasraj Cultural Foundation launched by PM Modi is associated to __________.

A. Yoga
B. Cricket
C. Hockey
D. Indian classical music
E. Health

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indian classical music

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has launched the Pandit Jasraj Cultural Foundation on the occasion of the 92nd birth anniversary of the Indian classical vocalist. Prime Minister Modi said that the World is entitled to benefit from Indian music like they have from Yoga. Durga Jasraj and Pandit Shaarang Dev keep alive the glorious legacy of the maestro. Yoga, Indian music has the capacity to stir the depth of the human mind and the world is entitled to be benefited from it.

About the Pandit Jasraj Cultural Foundation:

The Pandit Jasraj Cultural Foundation has been founded by Pandit Jasraj’s son Shaarang Dev Pandit, and his daughter, Durga Jasraj. The main objective of the fluctuation is to protect, preserve, develop and promote the National Heritage, Art & Culture of India. Pandit Jasraj’s career spanned over 75 years resulting in national and international fame, respect, and numerous major awards and accolades. He passed away on August 17, 2020, after he suffered from cardiac arrest at his home in New Jersey.

4.Which company surpassed U.S chipmaker Intel to become the world’s leading chipmaker by revenue in 2021?

A. Micron
B. SK Hynix
C. Samsung Electronics
D. Qualcomm
E. Broadcomm

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Samsung Electronics

Explanation:South Korean electronics manufacturing giant, Samsung Electronics surpassed U.S chipmaker Intel to become the world’s leading chipmaker by revenue in 2021, according to a report released by research firm Counterpoint Technology Market Research. While Intel posted relatively flattish results, Samsung took the lead with a strong DRAM and NAND flash market performance in 2021. Samsung also saw solid momentum in logic chips this year.

Memory vendors continued to lead the industry with SK Hynix and Micron taking the third and fourth positions, followed by IC design vendors, including Qualcomm and NVIDIA. The year saw 19% YoY revenue growth.

Important Points:

  • Samsung Electronics Headquarters: Suwon-si, South Korea;
  • Samsung Electronics Founder: Lee Byung-chul;
  • Samsung Electronics Founded: 13 January 1969.
  • Samsung Electronics CEO: Kim Hyun Suk, Kim Ki Nam & Koh Dong-Jin.

5.Which is the first Indian sports establishment to gain unicorn status?

A. Mumbai Indians
B. Punjab Kings
C. Rajasthan Royals
D. Kolkata Knight Riders
E. Chennai Super Kings

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Chennai Super Kings

Explanation: Chennai Super Kings (CSK), has become the country’s first sports Unicorn with its market cap having touched a high of Rs 7,600 crores and its share in the grey market trading in the Rs 210-225 price band. The Mahendra Singh Dhoni-led CSK, which won its fourth IPL title in Dubai last year, now has a market cap more than its parent entity, India Cements. India Cements’ market cap stood at Rs 6,869 crores.

Two key reasons which have led CSK’s market cap to go past its parent entity are the team winning its fourth IPL title in Dubai, and two new franchises being added to the upcoming season at record prices.

6.SeHAT scheme has been launched by which ministry?

A. Ministry of Home Affairs
B. Ministry of Defence
C. Ministry of Women and Child Development
D. Ministry of AYUSH
E. Ministry of Health and Family Welfare

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ministry of Defence

Explanation: Ministry of Defence had launched the Services e-Health Assistance and Teleconsultation (SeHAT) medical teleconsultation service for all entitled armed forces personnel and their families in May 2021. To add further to this initiative, the Home Delivery or Self Pickup of Medicines to patients seeking consultation on SeHAT will be started w.e.f February 01, 2022.

About the SeHAT scheme:

  • SeHAT stay home OPD is a patient-to-doctor system where the patient can consult a doctor remotely through the internet using his Smartphone, laptop, Desktop or Tablet.
  • The consultation occurs through video, audio and chat at the same time. It aims to provide quality healthcare services to patients from the comfort of their homes.
  • Safe and structured video-based clinical consultations between a doctor in a hospital, and a patient within the confines of his or her home anywhere in the country, have been enabled. It is designed to be extremely simple and easy to use, which requires minimal effort from the users.
  • The user does not need to pay anything to seek teleconsultation & can simply access the services by visiting https://sehatopd.gov.in, or by using the SeHAT apps available on the Play store & App Stores.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Direct to Home (DTH) platform, Tata Sky has rebranded itself with a new name and identity and will now be called as ______

A. Tata TV
B. Tata Home
C. Tata Broadband
D. Tata Play
E. Tata Prime

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tata Play

Explanation:  Tata Sky, one of the largest Direct to Home (DTH) platform has rebranded itself with a new name and identity and will now be called as Tata Play.The DTH company has joined hands with Netflix to offer new OTT (over the top) content centric channel packs as well.With the OTT combo packs, Tata Play users will be able to get a subscription to both the OTT platforms in the Binge service as well as the normal TV channels. Tata Play Binge will hosts content from 13 leading OTT apps through a single User Interface while offering the flexibility of single subscription and payment.The new combo pack will list OTT services which include Amazon Prime Video and Disney+Hotstar.

8.What is the theme of the World Wetland Day 2022, being observed every year on 2 nd February?

A. Wetlands and biodiversity
B. Wetlands and water
C. Wetlands Action for People and Nature
D. Wetland conservation need of the hour
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Wetlands Action for People and Nature

Explanation: World Wetlands Day is observed every year on 2nd February globally.The objective of the day is to raise awareness about the crucial role played by wetlands for people and our planet.The theme of the World Wetland Day 2022 is “Wetlands Action for People and Nature”.The day is celebrated to mark the date of the adoption of the Convention on Wetlands on 2nd February 1971, in the Iranian city of Ramsar on the shores of the Caspian Sea.

9.A Global Center of Excellence in Affordable and Clean Energy has been launched at which IIT?

A. IIT Madras
B. IIT Dharwad
C. IIT Delhi
D. IIT Ropar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IIT Dharwad

Explanation: A Global Center of Excellence in Affordable and Clean Energy has been launched at the IIT Dharwad, Karnataka.The center is supported by the Corporate Social Responsibility (CSR) donation from Honeywell Hometown Solutions India Foundation (HHSIF).The first phase of the CSR project with HHSIF is to establish equipment for the GCoE-ACE mainly as skill development, fabrication, and R&D equipment.

10.Spituk Gustor is an annual celebration of culture and traditional heritage of which state/union territories?

A. Sikkim
B. Ladakh
C. Arunachal Pradesh
D. Manipur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Ladakh

Explanation: Spituk Gustor Festival has been celebrated in Leh and Ladakh Union Territory.It is a two-day annual celebration of Ladakhi culture and traditional heritage celebrated every year.The main attraction of the festival was the colourful mask dance locally called Chams performed by the monks of the monastery in their best robes depicting different deities such as Mahakala (Gonbo), Paldan Lhamo (Shridevi), White Mahakala, Protector Deity.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which entity has acquired 5% equity stake in Power Exchange of India Ltd (PXIL)?

A. NTPC Vidyut Vyapar Nigam Ltd
B. Power Grid Corporation India Ltd
C. Reliance Power Ltd (ADAG)
D. Power Finance Corporation of India Ltd.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. NTPC Vidyut Vyapar Nigam Ltd

Explanation: NTPC Vidyut Vyapar Nigam (NVVN), a wholly owned subsidiary of NTPC has acquired 5% stake in Power Exchange of India (PXIL).NVVN has purchased the shares of PXIL from NSE Investment, a co-promoter shareholder of PXIL.NVVN is one of the top power traders in India and the acquisition of an equity stake in PXIL would enable a strategic opportunity for NVVN to achieve and maintain a good position in the power trading market.

12.Who among the followings has been appointed as the Director-General of the Defence Intelligence Agency in February 2022?

A. Lieutenant General GAV Reddy
B. Lieutenant General C P Mohanty
C. Lieutenant General Manoj Pande
D. Lieutenant General Upendra Dwivedi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Lieutenant General GAV Reddy

Explanation: Lieutenant General GAV Reddy (As of Feb 2022) has been appointed as the Director-General of the Defence Intelligence Agency. General Reddy would be succeeding Lt Gen KJS Dhillon. He was previously serving as the ninth Commandant of the prestigious Officers Training Academy (OTA), Gaya. The post of the Director-General is held on a rotation basis between the three Armed services.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following submarines of Indian Navy’s Kalvari class has commenced its sea trials in February 2022?

A. Vagir
B. Vela
C. Karanj
D. Khanderi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Vagir

Explanation: The fifth submarine of Project 75, Yard 11879, the Indian Navy’s Kalvari class commenced its sea trials on 1 Feb’22. The submarine was launched in Nov 2020 from the Kanhoji Angre Wet Basin of Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL). The submarine would be named Vagir, after commissioning. It is scheduled for delivery to the Indian Navy in the year 2022 after the completion of other trials.

Additional Information

In 1997, the Indian Ministry of Defence approved a plan to acquire 24 submarines under Project 75. After the Kargil War in 1999, Cabinet Committee on Security approved a 30-year submarine building plan that called for two parallel production lines, each constructing six submarines. The first submarine, INS Kalvari (Malayalam: tiger shark), was launched on 28 October 2015 and commenced sea trials on 1 May 2016.

Indian Navy:

  • It was founded on 26 January 1950.
  • The present Chief of the Naval Staff is Mr. R Hari Kumar (As of Feb 2022).
  • Its headquarters is located at Integrated Defence Headquarters, Ministry of Defence, New Delhi.
  • Motto: शं नो वरुणः May the Lord of Water be auspicious unto us.

14.The first-ever Kerala Olympic Games, which was scheduled to held in February, have been rescheduled for ____________.

A. May 2022
B. April 2022
C. June 2022
D. March 2022
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. May 2022

Explanation: The first-ever Kerala Olympic Games, slated to be held in mid-February, have been rescheduled for May.The Kerala Olympic Association (KOA) has informed that it would be organized from May 1 to 10, 2022. At the inaugural ceremony, Tokyo Olympics medallists would be felicitated. The mascot of the Games- Neeraj (rabbit) was unveiled in December 2021 in honour of Neeraj Chopra.

15.Who among the followings has been nominated for the 2022 Laureus World Breakthrough of the Year Award?

A. ​ Neeraj Chopra
B. ​ Virat Kohli
C. ​ PR Sreejesh
D. Mithali Raj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. ​ Neeraj Chopra

Explanation: Neeraj Chopra, India’s first-ever winner of an Olympic athletics gold medal, has been nominated for the 2022 Laureus World Breakthrough of the Year Award. He has been clubbed alongside tennis stars Daniil Medvedev and Emma Raducanu among others in the shortlist. He is now only the third Indian to fetch a Laureus nomination after cricket legend Sachin Tendulkar and wrestler Vinesh Phogat.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2300+ Last 6 Months Current Affairs PDF July to December 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021