Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th January 2022

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th January 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – January 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 25th January 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 25th January 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 25th January 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who among the following has recently become India’s first UN Development Programme (UNDP) Youth Climate Champion?

A. Sejal Kumar
B. Prajakta Koli
C. Ashish Chanchlani
D. Ranveer Allahbadia
E. Saurav Joshi

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Prajakta Koli

Explanation: Prajakta Koli has become India’s first UN Development Programme (UNDP) Youth Climate Champion. She is a content creator on various online platforms like youtube, Instagram, etc. She has been conferred the title for her contribution towards mental health, women’s rights and girl child education through various global social campaigns.

With this title, Prajakta will now have the responsibility to interact with the young generation to raise awareness around climate crisis, global warming and biodiversity loss and their impacts. She is also the global ambassador for YouTube’s ‘Creators For Change’ initiative.

What does this title mean to Prajakta?

As a part of her responsibilities, Prajakta will now be entrusted with interacting with young minds for raising awareness on issues like global warming, climate crisis, biodiversity loss and their impacts, because tremors of these issues are being felt by all sections of the society, including poor and marginalized communities.

2.According to RBI Paper the Optimal hedge ratio for External Commercial Borrowings (ECBs) is at what percentage?

A. 76%
B. 89%
C. 55%
D. 81%
E. 63%

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 63%

Explanation: According to a Reserve Bank of India (RBI) Working Paper, the optimal hedge ratio for the External Commercial Borrowings (ECBs) raised by firms in India is estimated at 63 per cent for the periods of high volatility in the foreign exchange (forex/FX) market. An optimal hedge ratio is a ratio that implies the percentage of total asset or liability exposure that an entity ought to hedge against exchange rate fluctuations.

According to the Paper, domestic economic activity and movements in the exchange rate of the Indian rupee are the two major factors influencing the ECBs issuance. Depreciation of the Indian rupee has an adverse impact on the issuance of ECBs in the short as well as long run.

3.Which company has signed a pact with the University of Oulu, Finland, to accelerate research and standardisation in 6G technology?

A. Vi
B. BSNL
C. Reliance Jio
D. Airtel
E. MTNL

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Reliance Jio

Explanation: Jio Platforms (JPL) has signed a pact with the University of Oulu, Finland, to accelerate research and standardization in 6G technology. JPL and the University of Oulu will collaborate in Research and Development (R&D) of aerial and space communication, holographic beamforming, 3D-connected intelligence in cybersecurity, microelectronics, and photonics.

The collaboration will develop competency with 6G enabled products in the defence, automotive, white goods, industrial machinery, consumer goods, efficient manufacturing, novel personal smart device environments, and experiences such as urban computing and autonomous traffic settings.

4.Which state’s Chief Minister has launched ‘Apna Kangra’ app and hampers handcrafted by self help groups (SHGs)?

A. Gujarat
B. Uttar Pradesh
C. Himachal Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. Maharashtra

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Himachal Pradesh

Explanation: Chief Minister of Himachal Pradesh, Jai Ram Thakur has launched the ‘Apna Kangra’ app and hampers handcrafted by self-help groups (SHGs) at Dharamsala, Himachal Pradesh. The app aims to provide a hassle-free experience for tourists and to boost sales of local handicrafts. While the app is bound to provide a unique experience for tourists on the one hand, on the other it will serve as an e-marketing platform for SHG products from the district.

The CM also virtually inaugurated Radhe Krishna Cow Sanctuary at Luthan in Jawalamukhi Vidhan Sabha area of Kangra. The govt of HP initiated the scheme ‘Mukhya Mantri HIMCARE’ to provide medical services to cattles.

Important Points:

  • Himachal Pradesh Capital: Shimla (Summer), Dharamshala (Winter);
  • Himachal Pradesh Governor: Rajendra Arlekar;
  • Himachal Pradesh Chief Minister: Jai Ram Thakur.

5.In India January 24 is marked as which of these days?

A. National Education Day
B. National Peace Day
C. National Daughter Day
D. National Girl Child Day
E. National Women’s Day

Show Correct Answers

Correct Answer – D. National Girl Child Day

Explanation: In India, the National Girl Child Day (NGCD) is observed annually on January 24. The day aims to focus on the inequalities faced by girls, to promote the education, health & nutrition of the girl child, and to spread awareness about the rights of a girl child. The day was observed for the first time in 2008 as an initiative by the Ministry of Women and Child Development and the Government of India.

Significance:

The day was initiated to spread awareness among people about all the inequalities faced by girls in the country. The day promotes awareness about the rights of a girl child and increases awareness on the importance of girl education, health, and nutrition.

6.Which inter-governmental alliance is holding a maritime exercise named “Neptune Strike ’22” in the Mediterranean Sea?

A. SAARC
B. G20
C. NATO
D. BRICS
E. SCO

Show Correct Answers

Correct Answer – C. NATO

Explanation: The NATO (North Atlantic Treaty Organization) member countries will be conducting a 12-day maritime exercise in the Mediterranean Sea from January 24, 2022. The name of the maritime exercise is “Neptune Strike ’22”. The naval drill will end on February 04, 2022. The main purpose of this exercise will be to demonstrate and test NATO’s wide range of maritime capabilities.

The US announced the decision to hold NATO naval drills, which will involve the participation of the USS Harry Truman aircraft carrier, a day after Russia said it would demonstrate its own naval capabilities for two months, January and February, from the Pacific to the Atlantic Sea. 

Important Points:

  • NATO Headquarters: Brussels, Belgium.
  • NATO Chairman of the NATO Military Committee: Admiral Rob Bauer.
  • Member countries of NATO: 30; Founded:  4 April 1949.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.What is the theme of National Voters Day 2022, which is being observed on 25th January in India?

A. Making Our Voters Empowered, Vigilant, Safe and Informed
B. Electoral Literacy for Stronger Democracy
C. Making Elections Inclusive, Accessible and Participative
D. No Voter to be Left Behind
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Making Elections Inclusive, Accessible and Participative

Explanation: National Voters’ Day is observed every year in India on 25th January, since 2011.Theme of National Voters Day 2022: ‘Making Elections Inclusive, Accessible and Participative’.

8.Who has been roped-in as the captain of Lucknow Super Giants IPL team 2022?

A. Viral Kohli
B. Rohit Sharma
C. Ravi Bishnoi
D. KL Rahul
E. Marcus Stoinis

Show Correct Answers

Correct Answer – D. KL Rahul

Explanation: Lucknow team roped-in KL Rahul as their captain and also roped in Australia all-rounder Marcus Stoinis and leg-spinner Ravi Bishnoi.

9.Which film has won Best Film award at Dhaka International Film Festival?

A. Koozhangal
B. Jai Bhim
C. Sardar Udham
D. Nayattu
E. Barah x Barah

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Koozhangal

Explanation:  During the recently concluded 20th Dhaka International Film Festival in Dhaka, Indian movie Koozhangal won the best film award in the Asian Film Competition category. The film was helmed by P S Vinothraj.Apart from this, four more Indian entries were included among the 17 awards given away for the films during the concluding session of the film festival.The 9-day long international festival featured over 225 films drawn from 70 countries around the globe.

10.The Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) for the year 2022 has been conferred to 29 children. The award carries a cash prize of _______.

A. Rs.2,00,000
B. Rs.1,00,000
C. Rs.1,25,000
D. Rs.1,50,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rs.1,00,000

Explanation: PM Modi has conferred 29 Children with the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar 2022, from all regions of the country for their exceptional achievements.Award is presented in Innovation (7), Social Service (4), Scholastic (1), Sports (8), Art & Culture (6) and Bravery (3) categories.Digital certificates was given to winners of PMRBP 2021 and 2022 using Block Chain-driven technology developed by IIT Kanpur under National Blockchain Project.Cash prize: Rs.1,00,000.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In January 2022, which food delivery company has become a Decacorn by almost doubling its valuation to $10.7 billion?

A. Zomato
B. Swiggy
C. Travelkhana
D. FreshMenu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Swiggy

Explanation: Food-delivery giant Swiggy has raised $700 million in Invesco-led new funding, which, according to sources, has made the outfit a decacorn, almost doubling its valuation to $10.7 billion.Swiggy’s latest valuation is almost double that of Zomato before the latter went for its initial public offering. Zomato was valued at $5.4 billion before its IPO.

12.Who among the followings is the author of the book “The Angels of Kailash”, a second book of the trilogy of the battle between humans and demons?

A. Shubira Prasad
B. Ramesh Chaitanya
C. Rachna Bisht Rawat
D. Arunava Sinha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Shubira Prasad

Explanation: Educationist, writer, and astrologer Shubira Prasad is out with her second book in the trilogy of the battle between humans and demons. It is titled ”The Angels of Kailash”. The book begins from where the previous work stopped. Her first book was titled ”The Demons of Jaitraya”. ”The Kumbh Conspiracy” will be the final book of the trilogy.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who among the following has launched the mobile app,“MyCGHS”, on 24 Jan 2022 to benefit the 40 lakh people connected with the Central Government Health Scheme (CGHS)?

A. Amit Shah
B. Hardeep Singh Puri
C. Anurag Singh Thakur
D. Dr. Mansukh Mandaviya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Dr. Mansukh Mandaviya

Explanation: Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister for Health and Family Welfare digitally launched the revamped CGHS and mobile app, “MyCGHS”, on 24 Jan 2022. It will greatly benefit the 40 lakh people connected with the CGHS. Central Government Health Scheme (CGHS) is the nodal healthcare provider to Central Government employees, pensioners, and certain other categories of beneficiaries.

Additional Information

Anurag Singh Thakur (As of Jan 2022) is the Union Minister of Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports. Hardeep Singh Puri (As of Jan 2022) is the Minister of Petroleum and Natural Gas and Minister of Housing and Urban Affairs in India. Subhas Sarkar, Minister of State for Education virtually launched Swachh Vidyalaya Puraskar (SVP) 2021 – 2022 on 12 Jan 2022.Food Processing Industries Minister Pashupati Kumar Paras has launched six brands developed as part of the ‘One District-One Product’ approach. They were launched under the PMFME (Pradhan Mantri Formalisation of Micro food processing Enterprises) Scheme in New Delhi on 5 Jan 2022. The products are Amrit Phal, Cori Gold, Kashmiri Mantra, Madhu Mantra, Somdana, and Whole Wheat Cookies of Dilli Bakes.

14.What is the theme for National Tourism Day 2022, which is celebrated on 25 Jan every year?

A. Incredible State of India
B. Dekho Apna Desh
C. ​Tourism for Inclusive Growth
D. Rural and Community Centric Tourism
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rural and Community Centric Tourism

Explanation: National Tourism Day is celebrated on 25 Jan every year. It is observed to cultivate awareness among the global community on the importance of tourism and its social, financial, and cultural worth. A department specifically pertaining to tourism was established in 1958 under the Ministry of Tourism and Communication. The theme for National Tourism Day 2022 is “Rural and Community Centric Tourism”.

Additional Information

‘Dekho Apna Desh’ was the theme of National Tourism Day in 2021. World Tourism Day 2021 theme was ‘Tourism for Inclusive Growth. World Tourism Day is celebrated on 27 September. On September 27, 1980, UNWTO celebrated the first World Tourism Day.

  • World Tourism Organization (UNWTO)
  • Headquarters: Madrid, Spain
  • Founded: 1 November 1975
  • Head Secretary-General: Zurab Pololikashvili (As of Jan 2022).

15.Which day is celebrated as National Voters’ Day to mark the founding day of the Election Commission (EC) of India?

A. 15 December
B. 20 October
C. 25 January
D. 05 October
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 25 January

Explanation: On January 25, India celebrates its National Voters’ Day to mark the founding day of the Election Commission (EC) of India. The day is dedicated to raise awareness among the citizens of India on voter rights and duties. The EC was formed in 1950 but the first-ever National Voters’ Day was celebrated in 2011. The theme for 2022 is ‘Making Elections Inclusive, Accessible and Participative’.

Additional Information

World Statistics Day is celebrated every five years on October 20. World Teachers’ Day is celebrated on 5 October every year. It is celebrated to commemorate the anniversary of the adoption of the ILO/UNESCO Recommendation concerning the Status of Teachers in 1966. Every year 14-December is celebrated as International Energy day. National Consumer Day is observed on 24 December annually. On this day the Consumer Protection Act, 1986 was enacted.  The theme for Consumer Rights Day 2021 is ‘tackling plastic pollution.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2300+ Last 6 Months Current Affairs PDF July to December 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021