Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st January 2022

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 21st January 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – January 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 21st January 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 21st January 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 21st January 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who among the following is the winner of Genesis Prize 2022?

A. Albert Bourla
B. Rabbi Lord
C. Steven Spielberg
D. Natan Sharansky
E. Steven Johnson

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Albert Bourla

Explanation: The global pharmaceutical giant Pfizer Inc.’s Chairman and Chief Executive, Albert Bourla, has been awarded with the prestigious Genesis Prize 2022 on January 19, 2022. He has been awarded for his efforts in leading the development of a COVID-19 vaccine (Pfizer–BioNTech COVID-19 vaccine). The award comes with a cash prize of $1 million.

About the awards:

The annual prize is awarded to Jewish people who have achieved significant professional success, in recognition of their accomplishments, contributions to humanity, and commitment to Jewish values and/or to the State of Israel. It is widely referred to as the “Jewish Nobel Prize”.

2.Which of the following ministry has announced the initiation of the Open Data Week from 17 January to 21 January?

A. Ministry of Commerce and Industry
B. Ministry of Electronics and Information Technology
C. Ministry of Home Affairs
D. Ministry of Labour and Employment
E. Ministry of Housing and Urban Affairs

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Ministry of Housing and Urban Affairs

Explanation: The Union Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) announced the “Open Data Week” that will see participation from all the 100 smart cities, a move aimed at ensuring a collaborative effort towards making Indian cities “data smart”. The Open Data Week will be conducted during the third week of January from 17th January 2022 to 21st January 2022.

It is divided into two segments — first, uploading of datasets, visualisation, APIs and data blogs on the Smart Cities Open Data Portal from January 17 to January 20 and second, the celebration of a “Data Day” by all smart cities on January 21.

3.Who among the following has been appointed as the new Chairman and Managing Director of Air India?

A. Alok Mishra
B. Vartika Shukla
C. Vikram Dev Dutt
D. Atul Bhatt
E. S L Tripathy

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vikram Dev Dutt

Explanation: Senior bureaucrat Vikram Dev Dutt has been appointed as the chairman and managing director (CMD) of Air India Ltd. Dutt is a 1993-batch IAS officer of AGMUT (Arunachal Pradesh, Goa, Mizoram and Union Territory) cadre. He has been appointed as the Air India chief in the rank and pay of Additional Secretary, an order issued by the Personnel Ministry. Prior to this, he was the Principal Secretary (Tourism) in Delhi government.

The Centre had in October last year accepted Tata Son’s bid of Rs 18,000 crore to acquire 100 per cent of the debt-laden state-run carrier. The takeover has not been completed yet. Talace Pvt Ltd, a unit of the holding company of the salt-to-software conglomerate, had made the winning bid of Rs 2,700 crore cash and Rs 15,300 crore debt takeover.

Important Points:

  • Air India Ltd Founded: 1932, Mumbai;
  • Air India Ltd Headquarters: New Delhi.

4.The first BRICS Sherpas meeting of 2022 was held virtually on January 18-19 2022 under the chairship of which country?

A. Brazil
B. Russia
C. India
D. China
E. South Africa

Show Correct Answers

Correct Answer – D. China

Explanation: The first BRICS Sherpas meeting of 2022 was held virtually on January 18-19 2022, with the members thanking India for its BRICS chairship in 2021. China has taken on the rotating chairmanship of BRICS in 2022. BRICS is a grouping of five major emerging economies — Brazil, Russia, India, China, and South Africa.

Meanwhile, Sanjay Bhattacharyya India’s BRICS Sherpa said that Last year we saw a significant achievement that our foreign ministers brought about in terms of the document on the strengthening and reform of the multilateral systems. These issues of global governance, particularly the UN systems and other institutions, are extremely important. And I’m happy that we shall continue to attach high importance to its continued relevance.

5.Name the person who has been appointed as the Managing Director, National Highways & Infrastructure Development Corporation Ltd (NHIDCL).

A. Baldev Prakash
B. Vasudevan PN
C. Rajeev Ahuja
D. HO Suri
E. Chanchal Kumar

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Chanchal Kumar

Explanation: Chanchal Kumar has been appointed as the Managing Director, National Highways & Infrastructure Development Corporation Ltd (NHIDCL), under the Ministry of Road Transport & Highways (MoRTH). He is appointed in the rank and pay of Additional Secretary. He is a 1992 batch IAS officer of Bihar cadre, presently Principal Secretary of Bihar’s Chief Minister Nitish Kumar.

The Appointments Committee of the Cabinet has also approved the extension in the central deputation tenure of Ashutosh Jindal, Additional Secretary, Cabinet Secretariat for 1 year beyond 16th February 2022 to 16th February 2023.

Important Points:

  • NHIDCL Founded: 2014;
  • NHIDCL Headquarters: New Delhi.

6.Hindustan Aeronautics Limited (HAL) has signed a contract with which country for export of one Advanced Light Helicopter (ALH)- MkIII?

A. Maldives
B. Mauritius
C. Nepal
D. Sri Lanka
E. Singapore

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mauritius

Explanation: Hindustan Aeronautics Limited (HAL) has signed a contract with the Government of Mauritius (GoM) for export of one Advanced Light Helicopter (ALH)-MkIII for the Mauritius Police Force.Mauritius already operates a ALH and Dornier Do-228 aircraft built by HAL.The ALH Mk III is a multi-role, multi-mission helicopter in the 5.5 tonne category in extensive use by the Indian armed forces and has also been exported.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Saturnino de la Fuente García who claimed the record as the oldest person living (male) passed away in January 2022, belong to which country?

A. Italy
B. Greece
C. Malta
D. ​Spain
E. Cyprus

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Spain

Explanation: The oldest person living (male) Saturnino de la Fuente García (112 years & 341 days) has passed away at home in León, a city in northwest Spain,Saturnino claimed the record as the oldest person living (male) in September 2021 when he was exactly 112 years and 211 days.De la Fuente was a cobbler by trade and started working in a shoe factory at age 13.He was born in the Puente Castro neighbourhood of León on Feb. 11, 1909.

8.The Amar Jawan Jyoti was erected to honour thousands of Indian soldiers who martyred during ______

A. World War I
B. World War II
C. Indo-Pak War 1971
D. Indo-China War 1962
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Indo-Pak War 1971

Explanation: According to defence officials, the Amar Jawan Jyoti flame at India Gate will be merged with the flame at the newly constructed National War Memorial in the same complex.The Amar Jawan Jyoti was erected as a memorial to fallen soldiers of the 1971 operations that led to the freedom of Bangladesh.It is housed inside the India Gate, a British era memorial to soldiers who lost their lives in preindependence operations.

9.Name the Indian women cricketer who has been named in the 2021 ICC Women’s T20I team of the year?

A. Mithali Raj
B. Harmanpreet Kaur
C. Smriti Mandhana
D. Shafali Verma
E. Deepti Sharma

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Smriti Mandhana

Explanation:  Indian cricketer Smriti Mandhana was named in 2021 ICC (International Cricket Council) Women’s T20I team of the year.No Other Indian Player named in Men’s as well Women’s List.Smriti Mandhana is India’s highest scorer who scored 255 runs at an average of 31.87 in 2021.She scored two fifties in the nine matches with the strike-rate of 131.44.It is also the 3rd time Smriti Mandhana won the title for the T20I team of the year after.

10.The RBI’s Digital Payment Index, which shows the deepening of payments through digital modes in India, rose by what per cent in September 2021 against 217.74 in the year-ago month?

A. 32.75%
B. 39.64%
C. 42.67%
D. 43.50%
E. 57.50%

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 39.64%

Explanation: The RBI’s Digital Payment Index, which shows the deepening of payments through digital modes in India, rose by 39.64 per cent to 304.06 in September 2021 against 217.74 in the year-ago month.The Index captures the extent of digitisation of payments across the country.As per latest RBI data, the total volume of digital payments rose about 57.50 per cent year-on-year to 645.84 crore in November 2021 against 410.07 crore in November 2020.The total value of digital payments was up 32 per cent y-o-y to ₹1,48,03,884 crore in November 2021 against ₹1,11,99,549 crore in November 2020.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which of the following country has decided to change its capital to Nusantara in January 2022?

A. Indonesia
B. Kazakhstan
C. Laos
D. Cambodia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Indonesia 

Explanation: Indonesia has decided to change its capital from Jakarta to Nusantara. Nusantara is a site deep within the jungle of Kalimantan on Borneo island.It was chosen because it reflected Indonesia’s geography, and was iconic internationally. Jakarta will remain Indonesia’s commercial and financial center. It is also projected that Jakarta will sink in the next 30 years i.e. by 2050.

Additional Information

India has joined ‘G20 Troika’ and will work closely with Indonesia and Italy to ensure consistency and continuity of G20’s agenda. The 37th edition of India-Indonesia Coordinated Patrol (CORPAT) was held in the Indian Ocean region from 23-24 November 2021.  Kento Momota of Japan has won the men’s singles title at the 2021 Indonesia Masters Super 750 badminton tournament.

Indonesia:

  • Capital: Jakarta/Nusantara
  • Currency: Indonesian rupiah
  • President: Joko Widodo (As of Jan 2022)

12.With which of the following countries India held a meeting to create a broader collaborative ecosystem on 18 January 2022?

A. Jordan
B. Russia
C. Brazil
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Israel

Explanation: The 8th Governing Body meeting was held between India and Israel on 18 January 2022. Experts from both sides deliberated on widening the scope of the India-Israel Industrial Research and Development and Technological Innovation Fund (I4F). They approved 3 joint R&D projects worth $5.5 million and suggested measures to create a broader India-Israel collaborative ecosystem.

Additional Information

During the 15th India-Israel Working Group Meeting on October 29, 2021, in Tel Aviv, India and Israel decided to set up a new Task Force to boost the Defence Cooperation. India, Israel, United Arab Emirates, and the United States have launched a new quadrilateral economic forum.  The United Arab Emirates has become the first Gulf nation to open an embassy in Israel in August 2021.

Israel:

  • Capital: Jerusalem
  • Currency: Israeli New Shekel
  • Prime Minister: Naftali Bennett (As of Jan 2022).
  • President: Isaac Herzog (As of Jan 2022).

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.As per the India Business Spend Indicator (IBSI) report 2022, what is the expected percentage increase of Business-to-business (B2B) spending in India?

A. 9%
B. 10.10%
C. 11%
D. 10.3%
E. 12%

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 10.3%

Explanation: Business-to-business (B2B) spending in India is expected to increase by 10.3% in 2022, according to the India Business Spend Indicator (IBSI) report. The report was launched by American Express and Invest India in partnership with the Centre for Business and Economic Research (CEBR), in Jan 2022. The IBSI report is based on a survey of more than 500 small, medium, and large companies.

Additional Information

The India Business Spend Indicator (IBSI) leverages survey data from companies across sole traders, micro-businesses, small businesses, medium-sized businesses, and large businesses. Axis Bank & CRMNEXT Solution won the IBS Intelligence (IBSi) Global FinTech Innovation Awards 2021 for the “Best CRM (Customer Relationship Management) System Implementation”. Vayana Network has been awarded the ‘Most Effective Bank-Fintech Partnership: Agile and Adaptable’ at the IBSi-Global Fintech Innovation Awards 2021.

14.Which of the following countries has conducted a successful flight test of the Arrow Weapon System (AWS) to intercept ballistic missiles outside of the earth’s atmosphere in January 2022?

A. Russia and Israel
B. Israel and USA
C. China and Russia
D. Russia and India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Israel and USA

Explanation: Israel and the US conducted a successful flight test of the Arrow Weapon System (AWS) and the Arrow 3 interceptor on 18 January 2022. It is designed to intercept ballistic missiles outside of the earth’s atmosphere.  The test was carried out by the Israel Missile Defense Organization (IMDO), together with the U.S. Missile Defense Agency (MDA) and the Israeli Defense Forces.

Additional Information

Brahmos was successfully test-fired from Integrated Test Range, Chandipur off the coast of Odisha on January 20, 2022. The Defence Minister, Rajnath Singh has set up an online Raksha Pension Shikayat Nivaran Portal to resolve pension-related grievances of ex-servicemen (ESM) and their dependents. Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully flight tested the ManPortable Anti-Tank Guided Missile (MPATGM).

15.In January 2022, Meghalaya cabinet has approved the recommendations of how many regional committees to resolve the Meghalaya-Assam border issue?      

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 3

Explanation: Meghalaya cabinet has approved the recommendations of three regional committees, namely West Khasi Hills, Ri-Bhoi, East and West Jaintia Hills, to resolve the Meghalaya-Assam border issue. The committees were formed to examine the present status of the six areas of differencesTarabari, Gizang, Hahim, Boklapara, Khanapara-Pilingkata, and Ratacherra.

Important Points

The regional committees comprised of members from both Assam and Meghalaya. The regional committees had meticulously gone and visited 36 villages in six areas where the dispute is about 36.79 sq km. Both the Chief Minister of Assam and Meghalaya will proceed to New Delhi to meet the Union Home Minister and submit a common report as both the States have agreed 100 per cent to the recommendations of the regional committees.

Additional Information

Meghalaya:

  • Lok Sabha seats – 2.
  • Rajya Sabha seats – 1.
  • State Animal – Clouded leopard.
  • State Bird – Common hill myna.
  • National Parks – Balphakram National Park, Nokrek Ridge National Park.

Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2300+ Last 6 Months Current Affairs PDF July to December 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021