Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th January 2022

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 19th January 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – January 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 19th January 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 19th January 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 19th January 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.What is the theme of the digital WEF’s Davos Agenda 2022 Summit?

A. Redefining capitalism
B. The Great Reset
C. The State of the World
D. Working Together, Restoring Trust
E. Restoring the World

Show Correct Answers

Correct Answer: C. The State of the World

Explanation: India’s Prime Minister Narendra Modi has addressed the World Economic Forum’s (WEF’s) Davos Agenda Summit 2022, through video-conferencing. The “Davos Agenda 2022” summit is being held digitally from January 17 to January 21, 2022, due to the Covid-19 pandemic. The theme of the event is “The State of the World.”

About the Summits:

The week-long digital summit will begin with a special address by Chinese President Xi Jinping.The ‘Davos Agenda 2022’ will be the first global platform for Heads of state and government as well as CEOs and other leaders to share their visions for 2022 on critical collective challenges and how to address them. This is the second consecutive year that the event is being held virtually.

Important Points:

  • World Economic Forum Founded: January 1971;
  • World Economic Forum Founder & Executive Chairman: Klaus Schwab;
  • World Economic Forum Headquarters: Cologny, Switzerland.

2.Who has been appointed as the new chairman of the Apparel Export Promotion Council?

A. Saurabh Singh
B. Roshan Sharma
C. Vimal Saxsena
D. Amit Kumar
E. Narendra Kumar Goenka

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Narendra Kumar Goenka

Explanation: Narendra Kumar Goenka has been appointed as the new chairman of the Apparel Export Promotion Council, AEPC. Former chairman Padma Dr A Sakthivel handed over the charge to him. Mr. Goenka has been associated with the Council for more than two decades. He was the Vice Chairman of the apex body of Indian apparel exporters before taking charge as Chairman of AEPC.

AEPC is the official body of apparel exporters in India, under the aegis of the Ministry of Textiles, that provides invaluable assistance to Indian exporters as well as importers/international buyers.

Important Points:

  • Apparel Export Promotion Council Established: 1978;
  • Apparel Export Promotion Council HQ: Gurgaon.

3.Who is the first black woman ever featured on the US 25-cent coin known as a quarter?

A. Maya Angelou
B. Madam C.J. Walke
C. Margaret S. Collins
D. Patricia S. Cowings
E. Rebecca Lee Crumple

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Maya Angelou

Explanation: The US Treasury has minted coins featuring poet Maya Angelou – the first black woman ever featured on the US 25-cent coin known as a quarter. Angelou, a poet and activist, was the first black woman to write and perform a poem at a presidential inauguration. In 2010, she was given a Presidential Medal of Freedom, the highest US civilian award by President Barack Obama.

The new coin still features George Washington’s visage on the “heads” side, while the “tails” side honours Angelou by evoking one of her most famous works, the autobiography “I Know Why the Caged Bird Sings.”

4.Ibrahim Boubacar Keita, who died recently, was the former President of which country?

A. Senegal
B. Zambia
C. Mali
D. Nigeria
E. Sudan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Mali

Explanation: The former President of Mali, Ibrahim Boubacar Keita, who was ousted in a military coup, has passed away. Mr Keita had ruled Mali for seven years, since September 2013, till he was overthrown in a military coup in August 2020. He had also served as prime minister of the country from 1994 to 2000. He had promised to restore Mali’s honour as a model for democracy in West Africa as he campaigned as a unifying figure in his fractured country, pledging “zero tolerance” for corruption.

5.Name the Indian participant who has been felicitated with Best National Costume award at Mrs World 2022 pageant.

A. Shipra Sharma
B. Navdeep Kaur
C. Aditi Vatsyayana
D. Jaspreet Kaur
E. Laxmi Mittal

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Navdeep Kaur

Explanation: India’s Navdeep Kaur has won the award for the Best National Costume at the prestigious Mrs World 2022 pageant in Nevada, Las Vegas. She is the winner of Mrs India World 2021, was representing the country at Mrs World 2022. Navdeep hails from a small town near Odisha’s Steel City, Rourkela.

The “avant garde” outfit was inspired by Kundalini Chakra, which “symbolises the movement of energy in chakras of the body from the base to the spine up through the crown”. Cobra embellishments on the shoulder were added to represent the “mystical serpent native to India”, while the golden colour was chosen as it represents novelty, power and glory.

6.Name the Lavni artist who has won gold medal at the International Folk Art Festival in Dubai.

A. Ridhima Pandey
B. Divya Hegde
C. Anukrti Upadhyay
D. Aanchal Thakur
E. Sumit Bhale

Show Correct Answers

Correct Answer – E.  Sumit Bhale

Explanation: Lavni artist from Maharashtra, Sumit Bhale of Fulbari taluka has won a gold medal at the International Folk Art Festival in Dubai. With his splendid performance, Maharashtra’s splendour has been widely appreciated at the international platform. Lavani is a genre of music popular in Maharashtra and is a combination of traditional song and dance, which is particularly performed to the beats of Dholki, a percussion instrument.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who has been elected as the 3 rd women president of the European Union’s parliament?

A. Roberta Metsola
B. Karoline Edtstadler
C. Angelika Winzig
D. Bettina Vollath
E. Sarah Wiener

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Roberta Metsola

Explanation:  Roberta Metsola, a Christian Democrat from Malta, was elected president of the European Union’s parliament.Metsola succeeds Italian Socialist David Sassoli, who passed recently.She is only the third woman elected to the post.She is the European Parliament’s youngest president.EU Commission President Ursula von der Leyen could not attend the parliamentary session since she is in a COVID-19 quarantine.Another woman, Christine Lagarde, runs the powerful European Central Bank.

8.Renowned personality and Padma Shri awardee, Narayan Debnath passed away recently, he was a veteran _______.

A. Social Activist
B. Theater Personality
C. Cartoonist
D. Environmentalist
E. Educationist

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Cartoonist

Explanation: Noted cartoonist and Padma Shri awardee, Narayan Debnath, passed away in Kolkata after a prolonged illness.Debnath is the creator of the popular Bengali comic strips of Handa Bhonda (1962), Batul the Great (1965) and Nonte Phonte (1969).He holds the record for the longest running comic by an individual artist for the Handa Bhonda comic series which have now completed 53 years.He is the only comic artist in India who has received a D.Litt degree.Debnath was awarded the Padma Shri, the fourth highest civilian award in India, in 2021.He also received the Sahitya Akademi Award and Banga Bibhushan Award in 2013.

9.Ministry of Skill Development & Entrepreneurship has signed MoU with which institution to further strengthen the vocational and technical training framework?

A. UGC
B. CBSE
C. IGNOU
D. NCERT
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. IGNOU

Explanation: Ministry of Skill Development & Entrepreneurship has signed MoU with Indira Gandhi Open University (IGNOU) to further strengthen the vocational and technical training framework.Aim: to link vocational education and training with higher education, making India’s youth employable by creating avenues for them to access better work opportunities.The trainees attached to National Skill Training Institutes (NSTI), Industrial Training Institutes (ITI), PMKK and JSS.

10.Which state government has approved ‘Mana ooru, mana badi’ programme aimed at allround development and creation of effective basic infrastructure in schools across the State?

A. Tamil Nadu
B. Telangana
C. Andhra Pradesh
D. Karnataka
E. Kerala

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Telangana

Explanation: Telangana cabinet has approved ‘Mana ooru, mana badi’ programme aimed at allround development and creation of effective basic infrastructure in schools across the State.The programme will be implemented in three years with a budget of ₹7,289 crore to benefit 19.84 lakh children of 26.065 schools.The amount will be spent on setting up digital classrooms, construction of additional classrooms and taking up repairs to schools.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.How many events will India hold in 2022 as per the desicion taken in the 15th meeting of the BRICS Science Technology Innovation (STI) Steering Committee?

A. Five
B. Six
C. Eight
D. Three
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Five

Explanation: India will host five events in 2022 as decided in the 15th meeting of the BRICS Science Technology Innovation (STI) Steering Committee on 17 January 2022. During the meeting, India handed over the chairmanship to China from January 2022. The theme for BRICS 2022 is “Foster High-Quality BRICS Partnership Usher in a New Era for Global Development”.

Important Points

The events that India is set to host include: BRICS Startups Forum meeting Working Groups meetings on Energy; Biotechnology & Biomedicine; ICT & High-Performance Computing. Launch event of BRICS innovation Launchpad as a microsite( Knowledge Hub). STIEP (Science, Technology, Innovation and Entrepreneurship Partnership) Working Group Meeting.

12.Which of the following mutual fund companies has launched an open-ended Sensex Index Fund in January 2022?

A. Axis Banking & PSU Fund
B. ICICI Prudential Mutual Fund
C. UTI Mutual Fund
D. Aditya Birla Sun Life Mutual Fund
E. Either Option 1 or 2

Show Correct Answers

Correct Answer – C. UTI Mutual Fund

Explanation: UTI Mutual Fund has launched an open-ended scheme – UTI Sensex Index Fund – replicating/tracking the S&P BSE Sensex Total Return Index (TRI). The New Fund Offer opens on 19 January 2022 and closes on 24 January. The minimum initial investment is ₹5,000 and in multiples of ₹1 thereafter.The additional purchase amount is Rs. 1,000 and in multiples of ₹1 thereafter with no upper limit.

Additional Information

The Unit Trust of India Act 1963 was repealed, paving way for the bifurcation of UTI into Specified Undertaking of Unit Trust of India and UTI Mutual Fund.

  • Founded: 14 January 2003
  • CEO: Imtaiyazur Rahman (As of Jan 2022).
  • Headquarters: India

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following Indian robotics company has sold its 55.7% stake to Reliance Industries Ltd’s Reliance Retail for $132 million in January 2022?

A. Sastra Robotics
B. Addverb Technologies
C. Keybuild Technologies
D. ASIMOV Robotics Pvt Ltd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Addverb Technologies

Explanation: Reliance Industries Ltd’s retail arm has purchased a 55.7% stake in Addverb Technologies, a Noidabased robotics company, for $132 million. Post the transaction, Reliance Retail Ventures Ltd (RRVL) will have four directors on the board of Addverb of a total of nine directors. The company currently has a manufacturing plant in Noida where it produces around 10,000 robots a year.

Additional Information

Reliance Industries Ltd (RIL) has announced the acquisition of a controlling stake of 73.37% in Mandarin Oriental New York Hotel. Reliance Retail has invested $200 million or around Rs 1,488 crore in Dunzo for a 25.8 percent stake. Reliance Industries Ltd, India’s largest corporate by revenues, profits, and market value, topped the 2021 Wizikey News Score ranking as India’s most-visible corporate in the media.

Reliance Industries Ltd:

  • CEO: Mukesh Ambani (As of Jan 2022).
  • Founder: Dhirubhai Ambani;
  • Founded: 8 May 1973,
  • Headquarters: Mumbai. Maharashtra

14.Which of the following Cash Management company has received approval from the Securities and Exchange Board of India (SEBI) to raise funds through a public listing in January 2022?

A. Radiant Cash Management Services Ltd (RCMS)
B. Secure Value INDIA Ltd.
C. Electronic Payment And Services Pvt Ltd
D. Writer Corporation
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Radiant Cash Management Services Ltd (RCMS)

Explanation:- Radiant Cash Management Services Ltd (RCMS), backed by Ascent Capital, has received approval from the Securities and Exchange Board of India (SEBI) to raise funds through a public listing. The Chennai-based firm intends to issue up to ₹60 crores worth of fresh shares. RCMS is one of the largest retail cash management firms in India by network locations or touchpoints served as of July 2021.

Additional Information

Securities and Exchange Board of India has restructured its primary market advisory committee on data.  Aarati Krishnan has been inducted as a member of the Securities & Exchange Board of India’s Advisory Committee on Mutual Funds.The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has set up an Advisory Committee for Leveraging Regulatory and Technology Solutions (ALeRTS) to enhance technological capabilities and explore suitable technology solutions for the early detection of market anomalies.

Securities and Exchange Board of India:

  • Founded: 12 April 1992.
  • Headquarters: Mumbai.
  • Agency Executive: Ajay Tyagi (As of Jan 2022).

National Stock Exchange of India Limited is the leading stock exchange of India, located in Mumbai, Maharashtra. NSE was established in 1992 as the first dematerialized electronic exchange in the country.

15.Who among the following has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of Air India Limited in January 2022?

A. Vikram Dev
B. Ratan Tata
C. Cyrus Mistry
D. Vimal Gupta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Vikram Dev

Explanation: Senior bureaucrat Vikram Dev Dutt has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of Air India Limited. He is an Indian Administrative Services (IAS) officer from the 1993 batch officer of the Arunachal Pradesh-Goa-Mizoram and Union Territory (AGMUT) cadre. He succeeds Rajiv Bansal who took over as the Secretary at the Ministry of Civil Aviation (MoCA) in Sept 2021.

Additional Information

Tata Sons bid ₹180 billion for the government’s 100% stake in Air India in October 2021.JRD Tata founded the airline in October 1932 and it was at that time called Tata Airlines.

  • Founded: 1932
  • Headquarters: New Delhi
  • Founders: Tata Group, J. R. D. Tata

Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2300+ Last 6 Months Current Affairs PDF July to December 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021