Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th January 2022

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th January 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – January 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 18th January 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 18th January 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 18th January 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The India Digital Summit, 2022, was organised virtually by Internet And Mobile Association of India (IAMAI). The event was which edition of the annual summit?

A. 16th
B. 21st
C. 07th
D. 11th
E. 18th

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 16th

Explanation: Union Minister of Commerce & Industry, Piyush Goyal virtually addressed the 16th India Digital Summit, 2022. The two-day virtual event was organised on January 11 and 12, 2022 by the Internet And Mobile Association of India (IAMAI). The theme of the summit was “Supercharging Startups”.

India Digital Summit is the oldest event of the digital industry in India. During the event, the Minister unveiled ‘LEAP’ as the way forward to further strengthen our Startups ecosystem. LEAP stands for “Leverage, Encourage, Access & Promote”.

2.Who was awarded with CBE (Commander of the Order of the British Empire) by Prince William for his services towards the game of cricket?

A. Ben Stokes
B. James Anderson
C. Joe Root
D. Stuart Broad
E. Eoin Morgan

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Eoin Morgan

Explanation: Former West Indies Captain Clive Lloyd received Knighthood from Prince William, the Duke of Cambridge at Windsor Castle, for his services towards the game of cricket. On the same day, England’s world cup-winning captain Eoin Morgan was awarded with CBE (Commander of the Order of the British Empire) by Prince William for his services towards the game of cricket. The CBE is the highest-ranking Order of the British Empire award, followed by OBE (Officer of the Order of the British Empire) and then MBE (Member of the Order of the British Empire).

About the award:

A knighthood is a title that is given to a man by a British king or queen for his achievements or his service to his country. A man who has been given a knighthood can put ‘Sir’ in front of his name instead of ‘ Mr’.

3.Indian Navy and Russian Navy undertook ____________ exercises at the port of Cochin, in the Arabian Sea.

A. Hand IN Hand
B. VARUNA
C. RED FLAG
D. INDRA
E. PASSEX

Show Correct Answers

Correct Answer – E. PASSEX

Explanation: Indian Navy and Russian Navy undertook PASSEX exercises at the port of Cochin, in the Arabian Sea. The Indian Navy’s indigenously designed and built guided-missile destroyer, INS Kochi, took part in the exercise. Russian Federation Navy was represented by RFS Admiral Tributs.

Two other Russian naval ships Russian Naval Missile Cruiser Varyag, and Russian Tanker Boris Butoma were also accompanied. The exercise showcased cohesiveness and interoperability between the two navies and included tactical manoeuvres, cross-deck helicopter operations and seamanship activities.

About the exercises:

These exercises are aimed at enhancing interoperability, improving understanding and imbibing best practices between both the friendly navies, and this will involve advanced surface and anti-submarine warfare exercises, weapon firings, seamanship exercises and helicopter operations, Navy officials said, adding that these exercises are conducted regularly with units of friendly foreign navies, whilst visiting each other’s ports or during a rendezvous at sea.

4.Reserve Bank of India has released the Annual Report of the Ombudsman Schemes for 2020-21. The volume of complaints received under all the 3 Ombudsman Schemes increased by ___________ percent on an annualized basis and stood at 3,03,107.

A. 11.90%
B. 17.51%
C. 22.27%
D. 29.50%
E. 31.68%

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 22.27%

Explanation: Reserve Bank of India has released the Annual Report of the Ombudsman Schemes for 2020-21, which has been prepared for the 9-month period (July 1, 2020 to March 31, 2021) in alignment with the change in the Financial Year of RBI from ‘July – June’ to ‘April – March’ with effect from July 1, 2020. The Annual Report covers the activities under the Banking Ombudsman Scheme, 2006 (BOS), the Ombudsman Scheme for Non-Banking Financial Companies, 2018 (OSNBFC) and the Ombudsman Scheme for Digital Transactions, 2019 (OSDT).

Key Findings:

  • The volume of complaints received under all the 3 Ombudsman Schemes increased by 22.27 percent on an annualized basis and stood at 3,03,107.
  • The complaints received at BOS from July 1, 2020, to March 31, 2021, stood at 2,73,204
  • The complaints received at OSNBFCs stood at 26,957 during July 1, 2020-March 31, 2021
  • The number of complaints received at the OSDT rose to 2,946 during July 1, 2020-March 31, 2021.

Major areas of complaints:

Under the scheme, major areas of complaints are related to ATM or debit cards, mobile or electronic banking and credit cards. This area collectively accounted for 42.74 per cent of the total complaints. This year, RBI changed the reporting period to April-March.

The city with maximum complaints:

  • RBI data further highlights that, Chandigarh received the maximum complaints during the same period. Total number of complaints stand at 28019. It accounts for 10.26 per cent of the total complaints.
  • Chandigarh is followed by Kanpur with 21,168 complaints and New Delhi with 18,767 complaints. Kanpur accounts for 7.75 per cent and Delhi accounts for 6.87 per cent of the total complaints.

5.Recently, Legendary Kathak dancer ______________ has passed away at the age of 83.

A. Mohanrao Kallianpurkar
B. Shambhu Maharaj
C. Roshan Kumari
D. Pandit Birju Maharaj
E. Rohini Bhate

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Pandit Birju Maharaj 

Explanation: Legendary Kathak dancer, Pandit Birju Maharaj has passed away at the age of 83. A recipient of the country’s second-highest civilian award, Padma Vibhushan, he was fondly called Pandit-ji or Maharaj-ji by his disciples and legions of followers and was one of India’s best-known artistes.

Birju Maharaj was a descendant of the Maharaj family of Kathak dancers, which includes his two uncles, Shambhu Maharaj and Lachhu Maharaj, and his father and guru, Acchan Maharaj. Birju Maharaj was also a singer par excellence, having command over Thumri, Dadra, Bhajan and Ghazal.

6.Who among the following has received Knighthood from Prince William, the Duke of Cambridge at Windsor Castle, for his services towards the game of cricket?

A. Geoffrey Boycott
B. Clive Lloyd
C. Eoin Morgan
D. Andy Murray
E. Andrew Strauss

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Clive Lloyd

Explanation: Former West Indies Captain Clive Lloyd received Knighthood from Prince William, the Duke of Cambridge at Windsor Castle, for his services towards the game of cricket. On the same day, England’s world cup-winning captain Eoin Morgan was awarded with CBE (Commander of the Order of the British Empire) by Prince William for his services towards the game of cricket. The CBE is the highest-ranking Order of the British Empire award, followed by OBE (Officer of the Order of the British Empire) and then MBE (Member of the Order of the British Empire).

About the award:

A knighthood is a title that is given to a man by a British king or queen for his achievements or his service to his country. A man who has been given a knighthood can put ‘Sir’ in front of his name instead of ‘ Mr’.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Shanti Devi, also known as Lugdi Devi passed away recently, she was veteran _______.

A. Kathak Dancer
B. Social Worker
C. Vocalist
D. Theater personality
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Social Worker

Explanation: Noted social worker and Padma Shri awardee Shanti Devi, also known as Lugdi Devi (88) passed away recently.Shanti Devi Ji will be remembered as a voice of the poor and underprivileged. She worked selflessly to remove suffering and create a healthier as well as just society.In 2021, she was felicitated with the Padma Shri Award by President Ram Nath Kovind.In Odisha, Shanti Devi had founded the Seva Samaj Ashram from where she ran her movement of providing education to tribal girls so that they could have a secured future.

8.Which ministry has organized the 26th CISO Deep Dive Training program under Cyber Surakshit Bharat initiative?

A. Ministry of Electronics and Information Technology
B. Ministry of Housing and Urban Affairs
C. Ministry of Finance
D. Ministry of Commerce and Industry
E.  None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ministry of Electronics and Information Technology

Explanation: Ministry of Electronics and Information Technology is organising 26th CISO Deep Dive Training program under Cyber Surakshit Bharat initiative.The training is aimed to equip participants with better understanding of emerging cyber threat landscape, understand best practices in cyber security.It will cover topics such as Governance Risk and Compliance and Data Privacy, Network Security, End Point Security, Application and Data Security, Cloud Security, Mobile Security, Cryptography, Cyber Security related provisions in IT Act.

9.‘Infinity Bridge’ is an impressive construction in which city of world that was opened to traffic for the first time?

A. Riyadh
B. Singapore
C. Dubai
D. Abu Dhabi
E. Tel Aviv

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dubai

Explanation: Iconic ‘Infinity Bridge’ in Dubai, United Arab Emirates has been formally opened to traffic for the first time on 16th January, 2022.Its design resembles mathematical sign for infinity (∞).It represents limitless, infinite goals of Dubai.It consists of six lanes in each direction and combined 3-metre track for pedestrians and cyclists.It is 300 mtrs long and 22 mtrs wide.It is built over Dubai Creek and can accommodate 24,000 vehicles in both directions each hour.

10.Who has been appointed as the chairman of Apparel Export Promotion Council (AEPC)?

A. Shersingh B Khyalia
B. Piyush Arora
C. Narendra Kumar Goenka
D. Raghuvendra Tanwar
E. Ittira Davis

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Narendra Kumar Goenka

Explanation: Narendra Kumar Goenka took charge as the new chairman of Apparel Export Promotion Council (AEPC).He succeeded Padma Shri awardee A Sakthivel.Prior to this, he was the Vice Chairman of AEPC and has been associated with AEPC for more than two decades.AEPC is the official body of apparel exporters in India, under Ministry of Textiles that provides invaluable assistance to Indian exporters as well as importers and international buyers.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In January 2022, under which of the following schemes, the Indian government has cleared 20 strategic research projects worth ₹30 crores in the areas of specialty fibers and geotextiles?

A. PowerTex India
B. Integrated Processing Development Scheme (IPDS)
C. GeTex Textiles Mission
D. National Technical Textiles Mission
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. National Technical Textiles Mission

Explanation: The Ministry of Textiles has cleared 20 strategic research projects worth ₹30 crores in the areas of specialty fibers and geotextiles. These strategic research projects fall under the government’s flagship program ‘National Technical Textiles Mission.’  Previously, 11 research projects worth ₹78.60 crores were cleared by the ministry of textiles.

Additional Information

The Union Ministry of Textiles has launched a campaign for Diwali- “Local4Diwali”.  Union Minister, Piyush Goyal virtually launched India’s first Digital Food Museum in Thanjavur, Tamil Nadu.  The Union Minister for Commerce and Industry, Piyush Goyal has launched the ‘National Single Window System (NSWS)’, for investors and businesses.  Minister of Textiles: Shri Piyush Goyal (As of Jan 2022)

12.To make the system more efficient, The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has cut the timeline for filing settlement applications from the 180 days to just ______________ days.

A. 90 days
B. 120 days
C. 40 days
D. 60 days
E. Either Option 1 or 2

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 60 days 

Explanation: SEBI has cut the timeline for filing settlement applications to just 60 days from the current 180 days in its effort to make the system more efficient. Currently, a settlement application can be filed within 60 days of the date of receipt of the showcause notice. However, an additional 120 days can be availed by the applicants in case they pay an additional 25% over the settlement charges.

Additional Information

Securities and Exchange Board of India has restructured its primary market advisory committee on data.  Aarati Krishnan has been inducted as a member of the Securities & Exchange Board of India’s Advisory Committee on Mutual Funds. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has set up an Advisory Committee for Leveraging Regulatory and Technology Solutions (ALeRTS) to enhance technological capabilities and explore suitable technology solutions for the early detection of market anomalies.

Securities and Exchange Board of India:

  • Founded: 12 April 1992.
  • Headquarters: Mumbai.
  • Agency Executive: Ajay Tyagi (As of Jan 2022).

National Stock Exchange of India Limited is the leading stock exchange of India, located in Mumbai, Maharashtra. NSE was established in 1992 as the first dematerialized electronic exchange in the country.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In which of the following cities, Paryaya Mahotsava, a kind of transfer of power of the exclusive right of worshipping Lord Krishna from one seer to another seer has been celebrated?

A. Udupi
B. Prayagraj
C. Ayodhya
D. Haridwar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Udupi 

Explanation: Udupi is celebrating the Paryaya Mahotsava on 18 Jan’22. Paryaya denotes the transfer of power of the exclusive right of worshipping Lord Krishna and managing Sri Krishna Mutt/Temple from one seer to another seer of the Ashta Mutts once in two years. The biennial paryaya system began in 1522. The new paryaya seer Swami Vidyasagar Teertha of Krishnapur mutt will ascend the Sarvajna Peetha.

Additional Information-

  • Udupi is a city in the southwest Indian state of Karnataka.
  • Chief Minister of Karnataka: Basavaraj S Bommai (As of Jan 2022).
  • Karnataka Governor: Thawar Chand Gehlot (As of Jan 2022).
  • Karnataka Capital: Bengaluru.

Divya Hegde, an Indian Climate Action Entrepreneur from Udupi, Karnataka, has won UN Women’s Award for Leadership Commitment at the 2021 Regional Asia-Pacific Women’s Empowerment Principles Awards Ceremony.

14.In January 2022, which among the following Indian company has acquired the Com Tec Co IT Ltd (CTC), a software solutions and service provider for ₹2,620 crore ?         

A. Tata Consultancy Services
B. Infosys Technologies Limited
C. Redington (India) Ltd
D. Tech Mahindra Ltd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tech Mahindra Ltd

Explanation: Tech Mahindra Ltd has agreed to buy Com Tec Co IT Ltd (CTC), a software solutions and service provider with development centres in Latvia and Belarus. It will buy it for €310 million (around ₹2,620 crores). Tech Mahindra is also investing a total of €20 million for a 25% ownership in SWFT and Surance platforms, two InsurTech ventures funded by CTC.

Additional Information

Additional Information Tech Mahindra has approved a proposal for the acquisition of a 100 percent stake in Allyis India and Green Investments.Tech Mahindra has signed a joint declaration with UN Global Compact and hence joined 155 global companies in calling for policies to build resilience against future shocks.

Tech Mahindra:

  • CEO: C. P. Gurnani (As of Jan 2022).
  • Headquarters: Pune;
  • Founder: Anand Mahindra
  • Founded: 1986

15.In January 2022, who has turned author with her autobiography – ‘Indomitable – A Working Woman’s Notes on Life, Work and Leadership’?

A. Arundhati Bhattacharya
B. Chanda Kochhar
C. Anshula Kant
D. Shikha Sharma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Arundhati Bhattacharya

Explanation: Former State Bank of India (SBI) Chairperson Arundhati Bhattacharya has turned author with her autobiography – ‘Indomitable – A Working Woman’s Notes on Life, Work and Leadership’. In 2016, Forbes named her in the Most-Powerful Woman in the World list, and she held the 25th spot. She is the only India Inc boss who featured on Fortune’s World’s Greatest Leaders list, and ranked 26th.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2300+ Last 6 Months Current Affairs PDF July to December 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021