Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th January 2022

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th January 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – January 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 13th January 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 13th January 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 13th January 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.How many total athletes are there currently in the list of athletes selected for Target Olympic Podium Scheme (TOPS)?

A. 294
B. 107
C. 301
D. 415
E. 435

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 107

Explanation: Mission Olympic Cell under the Ministry of Youth Affairs and Sports has added ten athletes to the list of athletes who would be provided support under the Target Olympic Podium Scheme (TOPS).Total 10 new entrants, five athletes have been included in the Core group while five have been added to the Development group. Now, the total number of athletes under TOPS has increased to 301, which includes 107 in the Core group while 294 in the Development group.

Athletes added to the Core group includes:

  • Aditi Ashok (Golf)
  • Fouaad Mirza (Horse Rider/ Equestrian)
  • Anirban Lahiri (Golf)
  • Diksha Dagar (Golf)
  • Mohammed Arif Khan (Alpine Skiier )

Athletes added to the Development group includes:

  • Shubhankar Sharma (Golf)
  • Tvesa Malik (Golf)
  • Yash Ghangas (Judo)
  • Unnati Sharma (Judo)
  • Linthoi Chanambam (Judo)

Target Olympic Podium Scheme (TOPS)

TOPS (Target Olympic Podium Scheme) is a flagship program of the Ministry of Youth Affairs and Sports which was launched in September 2014 and revamped in April 2018.The scheme aims to provide all requisite support and assistance to probable athletes identified for the Olympic Games/Paralympic Games and other major international tournaments so that they can win medals.

2.Which state has finished first out of 26 states and union territories in the ‘India Skills 2021’ contest?

A. Maharashtra
B. Kerala
C. Odisha
D. New Delhi
E. Punjab

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Odisha

Explanation: India Skills 2021 national competition concluded with more than 200 participants who were felicitated by the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship. As many as 270 winners of the Competition felicitated with 61 gold, 77 silver, 53 bronze and 79 medallions of excellence. More than five hundred competitors from across the country participated in the competition to showcase their talent from 54 industrial sectors. These sectors include car paint, patisserie and confectionery, welding, additive manufacturing, cyber security, floristry, among others.

Winners of the competition:

Odisha finished first out of 26 states and union territories of this year in the ‘IndiaSkills 2021’ contest with 51 medals.Odisha won 10 gold, 18 silver, 9 bronze, and 14 medallions.With 30 medals, Maharashtra remained in second place, while Kerala took third place with 25 medals.The winners of the India Skills 2021 competition will also have the opportunity to compete in the World Skills International Competition in Shanghai, China, in October 2022.The competitions were held at multiple locations, including Pragati Maidan and offsite locations in the National Capital Region, from 7 to 9th of this month.

3.Chandrashekhar Patil, popularly known as “Champa” was a prominent writer who belonged to which Indian language?

A. Konkani
B. Gujarati
C. Marathi
D. Kannada
E. Telugu

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kannada

Explanation: Prominent Kannada writer Chandrashekhar Patil, popularly known as “Champa”, passed away at the age of 82. He was a Kannada language activist, a poet and a playwright and also served as President of the Kannada Sahitya Parishat (KSP) and Chairman of the Kannada Development Authority.

4.David Sassoli who has passed away recently was the President of which of these organizations?

A. European Commission
B. European Parliament
C. European Council
D. European Central Bank
E. European Union

Show Correct Answers

Correct Answer – B. European Parliament

Explanation: European Parliament President, David Sassoli has passed away due to health issues. He had served as the President of the European Parliament from July 2019 until his death in January 2022. He was first elected as a member of the European Parliament (MEP) in 2009.Later in July 2014, Sassoli was elected Vice-President of the European Parliament. In the 2019 European Parliament election in Italy, he was elected as new president with 128,533 votes. European Parliament is one of the seven branches of the EU. Its headquarter is at Strasbourg, France.

5.Who has been appointed as the head of the RBI’s department for “FinTech”?

A. Ajay Kumar Choudhary
B. Deepak Kumar
C. Ajay Kumar
D. T Rabi Sankar
E. Jose J Kattoor

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ajay Kumar Choudhary

Explanation: Reserve Bank of India has set up a separate internal department for fintech (Financial technology). The new department has been created with effect from January 04, 2022, by subsuming the FinTech Division of Department of Payment and Settlement Systems, Central Office (DPSS, CO).

The department will not only promote innovation in the sector but also identify the challenges and opportunities associated with it and address them in a timely manner. Ajay Kumar Choudhary, who was recently promoted as the Executive Director of RBI was appointed as head of the department.

Important Points:

  • Reserve Bank of India Founded: April 1, 1935;
  • Reserve Bank of India Headquarters: Mumbai, Maharashtra;
  • Reserve Bank of India Governor: Shaktikanta Das.

6.Who has been appointed as the 10th chairman of the Indian Space Research Organisation (ISRO)?

A. Shailesh Nayak
B. S Somnath
C. Tirtha Pratim Das
D. B.N. Suresh
E. U.P.Rao

Show Correct Answers

Correct Answer – B. S Somnath

Explanation:  S Somnath, an eminent rocket scientist, has been appointed as the chairperson of the Indian Space Research Organisation (ISRO).He replaces Kailasavadivoo Sivan.K Sivan, the outgoing chairperson, will be completing his extended term on 14th January 2022.Sivan was appointed as the Isro chief in January 2018 and was given a one-year extension till January 14, 2022.Somanath’s appointment as the Space secretary and the Space Commission Chairman is for a combined tenure of three years from the date of joining of the post, inclusive of an extension in tenure beyond the age of superannuation in public interest.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.According to the Henley Global Mobility Report 2022, Indian passport has been ranked at what position?

A. 81st
B. 82nd
C. 83rd
D. 84th
E. 85th

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 83rd

Explanation: India’s passport power has improved this quarter compared to 2021.It now ranks at 83rd position in the Henley Passport Index, climbing seven places from 90th rank last year.However, in 2020, its rank stood at 84 while in 2016, India was ranked 85th along with Mali and Uzbekistan.Japan and Singapore top the index.The current rankings are for first quarter of 2022 and India shares the position with Sao Tome and Principe in Central Africa, behind Rwanda and Uganda.The index ranks all the world’s passports according to the number of destinations their holders can access without a prior visa and is based on exclusive data from the International Air Transport Association (IATA).

8.According to the World Bank’s Global Economic Prospects Report 2022, released in January 2022, what will be India’s annual growth rate in the current fiscal year (2021-22?

A. 8.3%
B. 8.5%
C. 8.6%
D. 8.7%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 8.3%

Explanation: The World Bank’s Global Economic Prospects Report kept its 8.3% growth projection for India in 2021-22 unchanged but upgraded its forecast for 2022-23 and 2023-24 to 8.7% and 6.8%, respectively.As per the report Global economic growth will dip sharply from 5.5% in 2021 to 4.1% in 2022 and 3.2% in 2023.The report also flagged the risks posed by growing inequality and rising inflation.

9.Van Vihar National Park and Zoo located in which state where India’s oldest sloth bear, named as Gulabo (40 years) passed away recently?

A. Madhya Pradesh
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Chhattisgarh
E. Uttar Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Madhya Pradesh

Explanation: India’s oldest sloth bear, named as Gulabo (40 years) passed away at the Van Vihar National Park and Zoo, Bhopal, Madhya Pradesh due to failure of internal organs.She was the oldest sloth bear of the country and was one of the star attractions in the park.She was rescued from a street performer (Madaari) in May 2006.

10.In partnership with the National Payments Corporation of India (NPCI) which bank has  launched a ‘RuPay Select Contactless Debit Card’ with a host of benefits for its premium/HNI (High Networth Individuals) customers?

A. UCO Bank
B. Union Bank of India
C. Bank of Maharshtra
D. Indian Bank
E. Canara Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – A. UCO Bank

Explanation: UCO Bank in partnership with the National Payments Corporation of India (NPCI) launched the ‘UCO Bank RuPay Select Contactless Debit Card’ with a host of benefits for its premium/HNI (High Networth Individuals) customers.This launch was made on the occasion of the 79th Inauguration Day of the bank i.e. January 6, 2022.The card offers an ATM (Automated Teller Machine) withdrawal limit of Rs 50000 along with a purchase of up to Rs 2 lakh at POS (Point of Sale) or E-Commerce.All RuPay Select Contactless Debit cardholders are eligible for the Insurance cover of up to Rs 10 lakhs (Death due to personal accident and permanent disability).Two free domestic lounge access per quarter. Also, free access across more than 25 airports lounges in 15 cities.Two free international lounge access per annum. Access to more than 500 lounges in 300+ cities.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Power Grid Corporation of India Ltd has parntnered with which infrastructure investment platform to develop transmission project in Kenya in January 2022?

A. GPX Global Systems Inc.
B. Pan-Africa Investment Forum
C. African Infrastructure Investment Managers (AIIM)
D. Africa50
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Africa50

Explanation: Power Grid Corporation of India Ltd has signed a joint development agreement with Africa50, a pan-African infrastructure investment platform. It has been signed to develop the Kenya Transmission Project on a public-private partnership basis. Once completed, the project will be the first independent power transmission (IPT) in Kenya.

Additional Information

Power Grid Corporation of India Limited is an Indian statutory corporation under the jurisdiction of the Ministry of Power, Government of India.

  • Founded: 23 October 1989
  • Headquarters: Gurgaon, India

Power Grid Corporation of India Ltd’s (PGCIL) board in December 2021 has approved an interim dividend of Rs 7 per Rs 10 share for the financial year 2021-22.

12.Which of the following companies has partnered with IBM to set up a quantum computing laboratory across the globe?

A. Life Sciences Lab Ltd.
B. Illumina
C. ScienceTech Inc.
D. Capgemini
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Capgemini

Explanation: The Capgemini Group has set up a quantum computing laboratory in collaboration with IBM and will be an authorised IBM Quantum Hub.Capgemini has set up a quantum computing laboratory, Capgemini Q-Lab. The facility will be available in the UK, Portugal, and India, and will work as research facilities to help build quantum applications. The lab will also feature IBM’s latest 127-qubit quantum processor, Eagle.

Additional Information

Capgemini SE is a French multinational information technology services and consulting company.It is headquartered in Paris, France. Aiman Ezzat is the Chief Executive Officer (CEO) of Capgemini (As of Jan 2022).

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which of the following day has been celebrated as ‘Lohri’, a popular harvest festival of farmers in Northern India?

A. 11 January
B. 10 January
C. 3 January
D. 13 January
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 13 January

Explanation: Festival Lohri is being celebrated on 13 January 2022. It is celebrated by those in North India as a traditional winter folk festival or as a popular harvest festival of farmers. It commemorates the passing of the Winter Solstice and looks forward to longer days as the sun journeys towards the northern hemisphere. It marks the beginning of a new harvest season.

14.Indian Railways has come up with which of the following initiatives to track lost belongings of passengers?

A. Mission Amanat
B. Mission Samaan
C. Mission Sampark
D. Mission Rail
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mission Amanat

Explanation:  Indian Railways has come up with a new initiative Mission Amanat to track lost belongings of passengers. It has been launched by the Railway Protection Force (RPF). Under this, the details of lost luggage and belongings along with photos will be posted on the official website of the zonal railway. The information of the lost luggage will be uploaded on https://wr.indianrailways.gov.in/. During the year 2021, from January to December, the Railway Protection Force of the Western Railway zone retrieved left behind luggage having value to the tune of Rs 2.58 crore belonging to a total of 1,317 railway passengers.

Additional Information

Railway Protection Force is a security force, established by the Railway Protection Force Act, 1957; enacted by the Indian Parliament for “the better protection and security of railway property and passenger area”.In 2021, the RPF launched ‘Mission Jeevan Rakshak’.

15.How many schools will be awarded under Swachh Vidyalaya Puraskar 2021-22 category, launched by the Minister of State for Education in January 2022?

A. 20 schools
B. 30 schools
C. 10 schools
D. 40 schools
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 40 schools

Explanation: Subhas Sarkar, Minister of State for Education virtually launched Swachh Vidyalaya Puraskar (SVP) 2021 – 2022 on 12 Jan 2022. At the National level, 40 schools will be selected for awards under the overall category. The award money for the schools has been enhanced this year from Rs. 50,000/- to Rs. 60,000/– per school, under the Samagra Shiksha scheme.

Additional Information

Developing four national curriculum frameworks (NCFs) is headed by National Education Policy2020 (NEP-2020) drafting committee chairperson K Kasturirangan.Union Minister for Education has launched the NIPUN Bharat programme in July 2021.NIPUN stands for National Initiative for Proficiency in Reading with Understanding and Numeracy. Union Minister of Education, Dharmendra Pradhan has launched National Educational Alliance for Technology (NEAT 3.0).Union Education Minister Dharmendra Pradhan inaugurated the state-of-the-art Centre for Nanotechnology and Centre for Indian Knowledge System at IIT Guwahati.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021