Daily GK and Current Affairs Quiz – 9th April 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 9th April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 9th April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 9th April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 9th April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.FIFA has suspended which of the following country federation due to claims of outside interference?

A. China Football Federation
B. India Football Federation
C. Japan Football Federation
D. USA Football Federation
E. Pakistan Football Federation

Show Correct Answers

Correct Answer- E. Pakistan Football Federation

Explanation- FIFA has suspended the Pakistan Football Federation (PFF) and Chadian Football Association (FTFA) with immediate effect due to claims of outside interference. The suspension will be lifted once the relevant government decisions have been repealed.

What is the situation with Pakistan?

A group of football officials led by Ashfaq Hussain, which was elected by the Supreme Court in 2018 to run the PFF but was not recognised by FIFA, took over the headquarters recently and seized control from the FIFA Normalisation Committee headed by Haroon Malik. The decision to suspend the PFF was prompted by the “hostile takeover” which constituted a serious violation of its statutes. Pakistan was also suspended by FIFA for third-party interference in 2017.

What is the situation with Chad?

The Chadian Ministry of Youth and Sports had stripped the country’s FA of its powers on March 10 following concerns over the way it was being run and a breakdown in communication. Last month the country was disqualified from the Africa Cup of Nations by the Confederation of African Football due to interference.

Important Points:

  • President of FIFA: Gianni Infantino; Founded: 21 May 1904.
  • Headquarters: Zürich, Switzerland.

2.Who among the following is India’s first female cricket commentator?

A. Isa Guha
B. Lisa Sthalekar
C. Chandra Naidu
D. Mayanti Langer
E. Anjum Chopra

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Chandra Naidu

Explanation- India’s first female cricket commentator Chandra Naidu passed away. She was the daughter of the country’s first Test captain CK Naidu. She had done her first commentary during a match between national champions Bombay (now Mumbai) and MCC in Indore in 1977. She had also penned a book titled ‘CK Nayudu: A Daughter Remembers’ on her late father, who was a distinguished cricketer.

3.What is the current Cash reserve Ratio (CRR) as per RBI Monetary Policy?

A. 3.35%
B. 3.5%
C. 4.0%
D. 4.25%
E. 4.5%

Show Correct Answers

Correct Answer- B. 3.5%

Explanation– The six-member monetary policy committee of the Reserve Bank of India (RBI) headed by Governor Shaktikanta Das, has decided to keep key lending rates unchanged for the fifth consecutive time, in its April 2021 policy review meeting held between April 5 to 7, 2021. The Reserve Bank of India is likely to keep policy rates unchanged amid the uncertainty created by a fresh surge in coronavirus infections.

The key decisions taken in the Monetary Policy Committee meeting are:

  • Policy Repo Rate: 4.00%
  • Reverse Repo Rate: 3.35%
  • Marginal Standing Facility Rate: 4.25%
  • Bank Rate: 4.25%
  • CRR: 3%
  • SLR: 18.00%

RBI Monetary Policy Highlights & Key Decisions:

  • The Consumer Price Index of 2022 is predicted to be at 5.1%.
  • RBI has also kept the accommodative monetary stance unchanged.
  • Meanwhile, the GDP growth of India is projected at 10.5% in the financial year 2021-22.
  • RBI is to buy Rs 1 lakh crores of G-Sec under the G-Sec Acquisition Programme.
  • The Apex Bank has increased the centre’s Ways and Means Advances by 46%. The current limit is Rs 32,225 crores. It has now been increased to Rs 47,010 crores.
  • Maximum End of Pay balance for payment banks has been doubled to Rs 2 lakhs.
  • Additional liquidity facility of Rs 50,000 crores announced for NABARD, SIDBI and NHB in 2021-22.

The composition of the Monetary Policy Committee is as follows:

  • Governor of the Reserve Bank of India – Chairperson, ex officio: Shri Shaktikanta Das.
  • Deputy Governor of the Reserve Bank of India, in charge of Monetary Policy– Member, ex officio: Dr Michael Debabrata Patra.
  • One officer of the Reserve Bank of India to be nominated by the Central Board – Member, ex officio: Dr Mridul K. Saggar.
  • A professor at the Mumbai-based Indira Gandhi Institute of Developmental Research: Prof. Ashima Goyal.
  • A professor of finance at the Indian Institute of Management in Ahmedabad: Prof. Jayanth R Varma.
  • An agricultural economist and a senior adviser with the National Council of Applied Economic Research in New Delhi: Dr Shashanka Bhide.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Vjosa Osmani has been elected as the president of which country?

A. Kosovo
B. Albania
C. Yugoslavia
D. Montenegro
E. Serbia

Show Correct Answers

Correct Answer- A. Kosovo

ExplanationKosovo’s parliament elected Vjosa Osmani as the country’s new president. Osmani received 71 votes from the lawmakers at the third round of voting in the Assembly of Kosovo. While 82 deputies participated in the vote in the 120-member parliament, 11 votes were declared invalid. The 38-year-old politician studied law at the University of Pristina in Kosovo and earned a doctorate from Pittsburgh University in the US.

Important Points:

  • Kosovo Capital: Pristina.
  • Kosovo Currency: Euro.

5.Name the artificial intelligence portal recently launched by the Supreme Court of India.

A. AI-SCI
B. Supreme AI
C. SCIPACE
D. SUPACE
E. Artificial Supreme Court

Show Correct Answers

Correct Answer- D. SUPACE

Explanation– The Supreme Court of India has launched it’s Artificial Intelligence portal “SUPACE” (Supreme Court Portal for Assistance in Courts Efficiency). Through this portal, the SC intends to leverage machine learning to deal with the vast amounts of data received at the time of filing of cases.

About the SC’s Artificial Intelligence Committee:

Justice L Nageshwara Rao, who is also the chairman of the SC’s Artificial Intelligence Committee, delivered the opening address during the virtual launch of SUPACE.Chief Justice of India (CJI) SA Bobde was the first-ever chairman of the Artificial Intelligence Committee.CJI Bobde first spoke of the use of AI to assist the Supreme Court soon after he took oath as the Chief Justice in 2019.

6.What amount has been contributed by India to the United Nations Trust Fund for Counter-Terrorism?

A. $100,000
B. $200,000
C. $300,000
D. $400,000
E. $500,000

Show Correct Answers

Correct Answer- E. $500,000

Explanation- India has contributed an additional $500,000 to the United Nations Trust Fund for Counter-Terrorism, taking the country’s donation to the UN office set up to combat terrorism to over $1 million. With this amount, India’s total contribution to it so far is $1.05 million.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Dutee Chand, the Jakarta Asian Games silver-medalist in 100 and 200 metres, will receive Veerni Award instituted by which state?

A. Assam
B. West Bengal
C. Chattisgarh
D. Odisha
E. Madhya Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Chattisgarh

Explanation- Dutee Chand, the Jakarta Asian Games silver-medalist in 100 and 200 metres, will receive Chhattisgarh Veerni Award.The award, instituted by the Chhattisgarh state government, recognises contribution of Indian women in different fields, including sports.In 2019, the Odisha sprinter became the first Indian woman to win a gold medal at the World University Games held in Italy.

8.Who has been awarded with the famous Devishankar Awasthi Award 2021?

A. Ashutosh Bhardwaj
B. Arnab Goswami
C. Barkha Dutt
D. Rajdeep Sardesai
E. Sweta Singh

Show Correct Answers

Correct Answer- A. Ashutosh Bhardwaj

Explanation- The famous Devishankar Awasthi Award has been awarded to the prolific Hindi prose, journalist, and critic Ashutosh Bhardwaj.This honour has been given to him for his work ‘Pitra-Vadh’.He was elected by the selection committee of Ashok Vajpayee, Nandkishore Acharya, and Rajendra Kumar.

9.Who has been inducted into the WWE Hall of Fame Class of 2021?

A. Bobby Lashley
B. Braun Strowman
C. Bray Wyatt
D. Great Khali
E. Cedric Alexander

Show Correct Answers

Correct Answer- D. Great Khali

Explanation- The Great Khali has been inducted into the WWE Hall of Fame Class of 2021.The Great Khali went on to battle many of WWE’s most legendary Superstars, including John Cena, Batista, Shawn Michaels and fellow 2021 Inductee Kane, whom he defeated to pick up his rst win on The Grandest Stage of Them All, WrestleMania.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Captain 7, an exciting animation fiction show based on MS Dhoni in a never-seen-before avatar, will be launched in which year?

A. 2021
B. 2022
C. 2023
D. 2024
E. 2025

Show Correct Answers

Correct Answer- B. 2022

Explanation-  Mahendra Singh Dhoni and Sakshi Singh Dhoni’s production house Dhoni Entertainment Pvt Ltd. has announced a joint venture with Black White Orange Brands Pvt. Ltd. (BWO).They have created a secret agent animated universe.Captain 7, an exciting animation fiction show based on MS Dhoni in a never-seen-before avatar, will be launched in 2022.It is co-produced by Sakshi Singh Dhoni and BWO.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In April 2021, which of the following has announced the first close of its second fund at ₹1,325 crores, as it looks to ramp up its deployment across startups in India?

A. SVB India Finance Private Ltd
B. IvyCap Ventures
C. Unicorn India Ventures
D. Alteria Capital
E. Pi Ventures

Show Correct Answers

Correct Answer- D. Alteria Capital

Explanation- Alteria Capital has announced the first close of its second fund at ₹1,325 crores, as it looks to ramp up its deployment across startups in India.The company had received approval from SEBI in December 2020 for its second venture debt fund with a target corpus of ₹1,000 crores and a greenshoe option of ₹750 crores.At present, it manages ₹2,300 crores of assets under management across its two funds.

12.India’s net direct tax receipts were how many trillion rupees for the fiscal year ending on March 31, 2021?

A. 6.15
B. 7.25
C. 8.35
D. 9.45
E. 10.55

Show Correct Answers

Correct Answer- D. 9.45

Explanation- India’s net direct tax receipts, mainly comprising corporate and individual income tax, were 9.45 trillion rupees ($126.33 billion) for the fiscal year ending on March 31, 2021.They surpassed the revised budget target.The net Direct Tax collections include Corporation Tax (CIT) at Rs. 4.57 lakh cr and Personal Income Tax(PIT) including Security Transaction Tax (STT) at Rs. 4.88 lakh cr.The gross direct tax collection in the last fiscal stood at ₹12.06 lakh crore.After taking out the refunds of ₹2.61 lakh crore, the net mop up stood at ₹9.45 lakh crore.There has been a 42 percent growth in refund issuance.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In April 2021, the 1st delegation-level virtual Police Chiefs’ Dialogue between the Police Chiefs of India and which of the following countries was held?

A. Mauritius
B. Maldives
C. Sri Lanka
D. Myanmar
E. Bhutan

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Sri Lanka

Explanation- The 1st delegation-level virtual Police Chiefs’ Dialogue between the Police Chiefs of India and Sri Lanka was held on 8 April 2021.The Indian delegation was led by Director, Intelligence Bureau Arvind Kumar while the Sri Lankan delegation was led by the Inspector General of Police CD Wickramaratne.Both agreed to work jointly against the terrorist entities including the global terrorist groups.

Sri Lanka: 

  • Capital – Sri Jayawardenepura Kotte (Administrative capital), Colombo (Commercial capital).
  • Currency – Sri Lankan rupee

14.Who launched an initiative SARTHAQ in April 2021?

A. Narendra Modi
B. Narendra Singh Tomar
C. Ramesh Pokhriyal Nishank
D. Ravi Shankar Prasad
E. Subrahmanyam Jaishankar

Show Correct Answers

Correct Answer-  C. Ramesh Pokhriyal Nishank

Explanation- Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank launched an initiative SARTHAQ on 8 April 2021.SARTHAQ stands for ‘Students and Teachers Holistic Advancement Through Quality Education’.It is an indicative and suggestive implementation plan for school education established by the Dept of School Education and Literacy and was released as part of the celebrations leading up to the Amrit Mahotsav.SARTHAQ has been prepared as an evolving and working document and will be updated from time to time based on the inputs/feedback received from the stakeholders.

15.Which rounds of Indo-China military commander level talks took place on 9 April 2021?

A. 8th
B. 9th
C. 10th
D. 11th
E. 12th

Show Correct Answers

Correct Answer- D. 11th

Explanation- The next round of the Indo-China military commander-level talks took place on 9 April 2021.This was the 11th round of the military commander-level talks between the two sides.The talks focused solely on the forward movement in disengagement of the armies in the Gogra Hot Springs in eastern Ladakh.The last time the military commanders met was on February 22, 2021.

China:

  • Capital – Beijing.
  • Currency – Chinese Yuan, Renminbi.
  • President – Xi Jinping.
  • National Sport – Table Tennis.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 8th April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams