Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th May 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th May 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 7th May 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 7th May 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 7th May 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Hindustan Aeronautics Limited (HAL) recently signed an MoU with __________for Supporting MT30 Marine Engine Business.

A. Rolls-Royce
B. Volkswagen
C. General Motors
D. Toyota
E. Hyundai

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Rolls-Royce

Explanation: Hindustan Aeronautics Limited (HAL) and Rolls-Royce have signed an MoU to establish packaging, installation, marketing, and services support for Rolls-Royce MT30 marine engines in India. Through this MoU, Rolls-Royce and HAL will expand their long-standing partnership in India and work together in the area of marine applications for the first time. This partnership will leverage the rich experience of HAL’s IMGT (Industrial and Marine Gas Turbine) Division that works on marine gas turbines with Indian shipyards.

About the MT30 marine engines

The MT30 is billed as the world’s most power-dense, best-in-class naval gas turbine currently in service with naval programmes worldwide in various propulsion arrangements across seven ship types.The MT30 has the potential to provide next-generation capabilities to the Indian Navy’s future fleet.The MT30 can deliver its full power of up to 40 MW in ambient temperatures up to 38 degrees Celsius, without any power degradation throughout the life of the ship.

Important Points:

  • Hindustan Aeronautics Limited: CMD: R Madhavan;
  • Hindustan Aeronautics Limited HQ: Bengaluru;
  • Rolls-Royce CEO: Torsten Muller-Otvos;
  • Rolls-Royce Founder: Bayerische Motoren Werke AG;
  • Rolls-Royce Founded: 1904;
  • Rolls-Royce Headquarters: Westhampnett, United Kingdom.

2.All India Chess Federation launched an initiative to help the chess community affected by the pandemic. What is it called?

A. Checkmate Initiative
B. Capture the fight Initiative
C. Closed Game Initiative
D. Checkmate Covid Initiative
E. Counterattack Initiative

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Checkmate Covid Initiative

Explanation: The All India Chess Federation has launched the ‘Checkmate Covid Initiative’ to help the chess community affected by the pandemic. The initiative was launched at an online event in the presence of FIDE (World Chess Federation) president Arkady Dvorkovich, five-time world champion Viswanathan Anand, World Rapid Chess Champion Koneru Humpy, AICF president Sanjay Kapoor and secretary Bharat Singh Chauhan. The idea is to not just help the chess community affected by COVID through financial aid, but also have a team of doctors that works round-the-clock to provide the right assistance.

Important Points:

  • All India Chess Federation President: Sanjay Kapoor;
  • All India Chess Federation Headquarters location: Chennai;
  • All India Chess Federation Founded: 1951.

3.The top Oil and Gas PSUs of India, have inked a Memorandum of Understanding (MOUs) for construction and redevelopment of __________.

A. Kedarnath Dham
B. Badrinath Dham
C. Gangotri Dham
D. Yamunotri Dham
E. Kainchi Dham

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Badrinath Dham

Explanation: The top Oil and Gas PSUs of India, including IndianOil, BPCL, HPCL, ONGC and GAIL, have inked a Memorandum of Understanding (MOUs) with the Shri Badrinath Utthan Charitable Trust, for Construction and Redevelopment of Shri Badrinath Dham in Uttarakhand as a Spiritual Smart hill Town.

Under the MoUs:

These PSUs will contribute Rs. 99.60 crore in the first phase of the project.Phase I will include developmental activities such as river embankment work, building all-terrain vehicular path, building bridges, beautifying existing bridges, establishing gurukul facilities with accommodation, creating toilet and drinking water facilities, installing streetlights, mural paintings etc.The initiative is part of the Government’s effort to boost tourism by attracting more tourists, which in turn would strengthen the economy of the state. The rejuvenation work of Shri Badrinath Dham is expected to be completed within a span of three-year time.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Abhilasha Patil passed away due to Covid-19 recently. She was a/an ___________.

A. Actress
B. Film Editor
C. Action Director
D. Musician
E. Stuntwomen

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Actress

Explanation: Actress Abhilasha Patil, who featured in films like ‘Good Newwz’, ‘Badrinath Ki Dulhania’ and ‘Chhichhore’, passed away due to Covid-19 complications. She was in her early 40s. Apart from Bollywood movies, Patil also appeared in Marathi films such as ‘Te Aath Diwas’, Bayko Deta Ka Bayko’, ‘Prawaas’, ‘Pipsi’ and ‘Tujha Majha Arrange Marriage’.

5.Where is the first-ever India-France-Australia Trilateral Foreign Ministerial Dialogue was held?

A. New York
B. Delhi
C. Italy
D. London
E. Washington

Show Correct Answers

Correct Answer: D. London

Explanation: The first-ever India-France-Australia Trilateral Foreign Ministerial Dialogue was held in London, UK, on the sidelines of the G7 Foreign Ministers’ Meeting. The meeting was attended by External Affairs Minister, Dr S. Jaishankar from India, France’s Minister for Europe and Foreign Affairs, Mr Jean-Yves Le Drian and Australia’s Minister for Foreign Affairs, Senator Marise Payne.The France, India, Australia trilateral meet was launched in September 2020 at Foreign Secretaries’ levels but has been elevated to ministerial level within one year of its inception. It has three joint priorities which are maritime security, environment, and multilateralism.

G7 foreign ministers meeting

The G7 foreign ministers meeting is the first in-person meeting of foreign minister of the grouping amid pandemic, with the last such meeting taking place in 2019.Members of the G7 are Canada, France, Germany, Italy, Japan, the United Kingdom, and the United States.The host nation UK invited India, Australia, South Korea, South Africa and the secretary-General of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) to be part of this meet.

6.The Micro-Finance Institutions (MFIs) of what asset size will be eligible for Small Finance Banks’ priority sector lending (PSL)?

A. Rs. 100 Crores
B. Rs. 200 Crores
C. Rs. 300 Crores
D. Rs. 400 Crores
E. Rs. 500 Crores

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Rs. 500 Crores

Explanation: RBI permitted the Small Finance Banks’ (SFBs) lending to Micro-Finance Institutions (MFIs) for on-lending to individuals under the classification of priority sector lending (PSL) for which the MFIs need to have Rs 500 crore asset size.Currently, the SFB’s PSL is not permitted for MFIs for on-lending.This facility is made to be available up to March 31, 2022.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who has been appointed as the chief minister of Tamil Nadu?

A. Edappadi K. Palaniswami
B. MK Stalin
C. Kanimozhi Karunanidhi
D. P. Geetha Jeevan
E. Kayalvizhi Selvaraj

Show Correct Answers

Correct Answer: B. MK Stalin

Explanation: Tamil Nadu governor Banwarilal Purohit has appointed Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) chief MK Stalin as the chief minister of Tamil Nadu.The 68-year-old is the son of the former five-term Tamil Nadu chief minister, the late M Karunanidhi.The DMK-led alliance won 159 seats, well ahead of the majority mark of 118 seats. The party alone won 133 seats in the election.In the 2019 Lok Sabha elections, Stalin led the United Progressive Alliance (UPA), of which the DMK is a constituent, to victory in 38 out of 39 parliamentary seats in Tamil Nadu.

8.Former Union Minister Ajit Singh has passed away recently belong to which political party?

A. BJP
B. Congress
C. Samajwadi Party
D. Bahujan Samaj Party
E. Rashtriya Lok Dal

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Rashtriya Lok Dal

Explanation: Former Union Minister and Rashtriya Lok Dal (RLD) founder and leader Ajit Singh has passed away battling COVID-19. He was the son of former Prime Minister of India, Chaudhary Charan Singh.Ajit Singh had served as Minister of Commerce & Industry under Prime Minister V. P. Singh; Minister of Food Processing Industries in P. V. Narasimha Rao’s cabinet; Minister of Agriculture in Atal Bihari Vajpayee’s government and Minister of Civil Aviation in Manmohan Singh’s cabinet.

9.Who has been appointed as the Director of the Indian Institute of Rice Research (IIRR)?

A. K Srinivas Rao
B. K Kousalya
C. Sudha Nair
D. Raman Meenakshi Sundaram
E. Uday Kumar

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Raman Meenakshi Sundaram

Explanation: Raman Meenakshi Sundaram has been appointed as Director of the Indian Institute of Rice Research (IIRR), an arm of the Indian Council of Agricultural Research.Prior to this elevation, he was working as Principal Scientist (Biotechnology) at the institute crop Improvement Section.He is a scientist of global repute working in the area of rice biotechnology, molecular breeding, and genomics and has over 160 research papers in national and international journals of repute and has published several books, book chapters and popular articles.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.The Nation’s first ‘Drive in Vaccination Center’ was inaugurated by MP Rahul Shewale in _____

A. Indore
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Ahmedabad
E. Nagpur

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Mumbai

Explanation: The Nation’s first ‘Drive in Vaccination Center’ was inaugurated by MP Rahul Shewale in Mumbai. This center has been set up in the parking lot of Kohinoor Square Tower at Dadar.This first of its kind ‘Drive-in Vaccination Center’ facility has been made available to the citizens at a time when people with disabilities are facing difficulties in getting to the vaccination center.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which of the following has unveiled the world’s first 2nm process chip?

A. Accenture
B. IBM
C. Intel
D. Micron
E. Mediatek

Show Correct Answers

Correct Answer: B. IBM

Explanation: IBM has unveiled the world’s first 2nm process chip.The 2nm here refers to the size of transistors on a chip.The new 2nm chip holds 333 million transistors per square millimeter.So, a chip, of the size of a fingernail (150 square millimeters in this context) can hold as many as 50 billion transistors.

12.Which of the following is introducing a new feature of “4 digit security code” in its application from May 8, 2021?

A. Jeevan Seva App
B. CoWIN system
C. Aarogya Setu App
D. UMANG App
E. COVID CARE App

Show Correct Answers

Correct Answer: B. CoWIN system

Explanation: The CoWIN system is introducing a new feature of “4 digit security code” in the CoWIN application from May 8, 2021.After verification, if the beneficiary has been found as eligible, before administering the vaccine dose, the verifier/vaccinator will ask the beneficiary about his/her 4 digit code and then enter the same in the CoWIN system to correctly record the vaccination status.It has been noticed in some instances that citizens who had booked their appointment for COVID-19 vaccination through the CoWIN portal but did not actually go for vaccination on the scheduled date have received SMS notification that a vaccine dose has been administered to them.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.The CM of which state launched COVID-19 helpline ‘Mukhyamantri Sewa Sankalp Helpline 1100’ in May 2021?

A. Andhra Pradesh
B. Bihar
C. Odisha
D. Himachal Pradesh
E. Gujarat

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Himachal Pradesh

Explanation: Himachal Pradesh CM Jai Ram Thakur launched COVID-19 helpline ‘Mukhyamantri Sewa Sankalp Helpline 1100’ on 6 May 2021 in Shimla.It is for facilitating the people regarding COVID-related issues.The callers can call from 7 am to 10 pm for seeking help regarding COVID-related issues.The call executive would register the complaint and contact concerned authorities for providing help.

Himachal Pradesh:

  • Chief Minister – Jai Ram Thakur.
  • Governor – Bandaru Dattatreya.
  • Number of Districts – 12

14.In May 2021, which of the following has barred six entities from the capital markets for two years for indulging in manipulative trading in the shares of Biocon Limited in the cash market?

A. SEBI
B. IRDAI
C. RBI
D. PFRDA
E. NABARD

Show Correct Answers

Correct Answer: A. SEBI

Explanation: SEBI has barred six entities from the capital markets for two years for indulging in manipulative trading in the shares of Biocon Limited in the cash market.Those banned are Gangwal Sunil Kumar, Vihit Investment, Mohd Faisal, AKG Securities and Consultancy, Paramount Incorporation, and Minesh Jormalbhai Mehta.In addition, the regulator has imposed a penalty of Rs 10 lakh each on them.SEBI is the regulator of the securities and commodity market in India owned by the Government of India. It was established on 12 April 1988.It is headquartered in Mumbai.

15.In May 2021, which state announced that tests like CT scan, medicines, injections, oxygen, etc. shall be made available free of cost to poor COVID patients?

A. Chhattisgarh
B. Rajasthan
C. Madhya Pradesh
D. Uttar Pradesh
E. Andhra Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Madhya Pradesh

Explanation: The Madhya Pradesh government is launching a new scheme to provide free treatment to poor COVID patients.Under the scheme, the poor and common people of the state, including even the middle class, will be able to get free treatment for COVID-19 in the contracted private hospitals.Tests like CT scan, medicines, injections, oxygen, etc. shall be made available free of cost.

Madhya Pradesh:

  • Chief Minister – Shivraj Singh Chouhan.
  • Governor – Anandiben Patel.
  • Number of Districts – 52.
  • Lok Sabha seats – 29.
  • Rajya Sabha seats – 11.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th May 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams