Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th & 8th February 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 7th & 8th February 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 7th & 8th February 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 7th & 8th February 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 7th & 8th February 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which global digital payment platform has announced that the company has decided to wind down its domestic payment services in India?

A. Amazonpay
B. MasterCard
C. Visa
D. Alipay
E. PayPal

Show Correct Answers

Correct Answer: E. PayPal

Explanation: The California-based global digital payment platform PayPal has announced that the company has decided to wind down its domestic payment services in India with effect from April 01, 2021. The decision has been taken because the company wants to shift its focus on cross-border payments business. However, the global customer will be able to pay Indian merchants using Paypal. PayPal was a payments options on many Indian online apps such as travel and ticketing service MakeMyTrip, online film booking app BookMyShow, and food delivery app Swiggy.

Important Points-

PayPal Founded: December 1998, Palo Alto, California, United States.

PayPal CEO: Dan Schulman.

2.Federal Bank has announced the launch of “______________”, a special savings account scheme for children below 18 years of age.

A. SMS Pay
B. Krishi Sakha
C. FX 4 U
D. InstaFX
E. FedFirst

Show Correct Answers

Correct Answer – E. FedFirst

Explanation: Federal Bank has announced the launch of “FedFirst”, a special savings account scheme for children below 18 years of age. The account helps children develop healthy saving and spending habits, thereby giving them the freedom to save, spend and earn.

About the account:

The account is designed to enable children to learn the importance of money management. The account comes with unique features and offers.The account holder is provided with a FedFirst contactless Debit Card with a daily cash withdrawal limit of ₹2,500 and POS/e-com limit of ₹10,000, in addition to free online facilities including access to internet banking, mobile alerts and e-mail alerts.

Important Points:

  • Federal Bank MD & CEO: Shyam Srinivasan.
  • Federal Bank HQ: Aluva, Kerala.

3.RBI projected India’s GDP growth rate at _________ per cent for the fiscal year 2021-22.

A. 11.5
B. 10.5
C. 9.5
D. 8.5
E. 7.5

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 10.5

Explanation: In the last bi-monthly monetary policy meet for the current, the Reserve Bank of India projected India’s GDP growth rate at 10.5 per cent for the fiscal year 2021-22. The growth outlook has improved significantly, and the vaccination drive will further boost the economic rebound.In the last bi-monthly monetary policy meet for the current, the Reserve Bank of India projected India’s GDP growth rate at 10.5 per cent for the fiscal year 2021-22. The growth outlook has improved significantly, and the vaccination drive will further boost the economic rebound.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.In which of the following countries military has taken power for a year after declaring a state of emergency in response to its claims of election fraud?

A. Sri Lanka
B. Bangladesh
C. Pakistan
D. Myanmar
E. Nepal

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Myanmar

Explanation: The Myanmar Military Tatmadaw has announced a one year state of emergency in the country. The Vice President Myint Swe has been made the acting President and all powers have been transferred to the Commander in Chief Min Aung Hlaing.The development follows early morning detention of the State Counsellor Aung San Suu Kyi, President Win Myint and other senior leaders from the ruling party National League for Democracy (NLD) by the military.

5.Nepal has decided to award the contract for construction of 679 megawatt Lower Arun Hydropower Project to which Indian company?

A. National Hydroelectric Power Corporation (NHPC)
B. Satluj Jal Vidyut Nigam (SJVN)
C. NTPC Limited
D. Larsen & Toubro Limited
E. Reliance Infrastructure Limited

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Satluj Jal Vidyut Nigam (SJVN)

Explanation:  Nepal has decided to award the contract for construction of 679 megawatt Lower Arun Hydropower Project to India’s Satluj Jal Vidyut Nigam (SJVN).This was decided at a meeting of the Investment Board Nepal (IBN), chaired by Nepal Prime Minister KP Sharma Oli.The project was awarded to the SJVN under the Build, Own, Operate and Transfer (BOOT) delivery method.Similar to the Arun III hydel project, which will provide 21 per cent free power to Nepal during the concession period, the developer of the Lower Arun hydel project should also prioritise providing certain percent of power free of cost.The developer will hand over the ownership of the project to the government of Nepal after 20 years of commercial operation.

6. In February 2021, an avalanche/Glacier burst occurred near Rishiganga Power Project at Raini village in which of the following state?

A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Uttarakhand
D. Himachal Pradesh
E. Punjab

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uttarakhand

Explanation: An avalanche/Glacier burst occurred near Rishiganga Power Project at Raini village, Chamoli district of Uttarakhand.A massive flood has been reported from Uttarakhand’s Chamoli district, where the water level in Alaknanda and Dhauliganga river suddenly rose.100 to 150 casualties are feared in the flash flood Srinagar, Haridwar and Rishikesh have been put on alert as well.

Uttarakhand:

  • Chief Minister – Trivendra Singh Rawat.
  • Governor – Baby Rani Maurya.
  • Registered GI – Uttarakhand Tejpat.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.India will start distributing the second dose of coronavirus vaccine to beneficiaries from which of the following date?

A. 10 February
B. 11 February
C. 12 February
D. 13 February
E. 14 February

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 13 February

Explanation: The nationwide COVID-19 vaccine drive started on 16 January.India will start distributing the second dose of coronavirus vaccine to beneficiaries from 13 February.The healthcare workers and frontline workers were the first group to receive the  COVID-19 vaccine.

8.In February 2021, India has registered a record by crossing the landmark of how many crores total cumulative coronavirus tests?

A. 5
B. 10
C. 15
D. 20
E. 25

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 20

Explanation: India has registered a record by crossing the landmark 20-crore total cumulative coronavirus tests.Out of the 20,06,72,589 total tests, India has conducted 7,40,794 tests in a span of 24 hours, the Ministry of Health and Family Welfare informed.2,369 testing labs are present in the country including 1,214 government laboratories and 1,155 private laboratories.

9.An MoU was signed between the Central government and Uttarakhand government in February 2021 for setting up of ₹173 crore science city in which city?

A. Dehradun
B. Haldwani
C. Haridwar
D. Nainital
E. Roorkee

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Dehradun

Explanation: An MoU was signed between the Central government and Uttarakhand government on 5 February 2021.It has been signed for setting up of ₹173 crore science city in Dehradun.The MoU was signed between Uttarakhand State Council for Science & Technology (UCOST) and National Council of Science Museums (NCSM), an autonomous organisation under the Indian Ministry of Culture.

Uttarakhand:

  • Chief Minister – Trivendra Singh Rawat.
  • Governor –Baby Rani Maurya.
  • Registered GI – Uttarakhand Tejpat

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. In February 2021,Chimes Aviation Academy (CAA) has inked an agreement with which of the following airlines for a cadet pilot programme?

A. Vistara
B. IndiGo
C. SpiceJet
D. Air India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IndiGo

Explanation: Chimes Aviation Academy (CAA) has inked an agreement with the country’s largest airline IndiGo for a cadet pilot programme.The programme will start from March and cadets will be trained to professional standards set by IndiGo at CAA’s base in Dhana, Madhya Pradesh.CAA 2008 established, flying training organisation.

11. India’s first geothermal power project will be established in which of the following state/union territories?

A. Jammu and Kashmir
B. Ladakh
C. Himachal Pradesh
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Ladakh

Explanation:India’s first geothermal power project will be established at Puga village of eastern Ladakh. Puga has been identified as the hotspot of geothermal energy in the country by the scientists.In the first phase of the pilot project, one megawatt (MW) power generation capacity will be generated.India’s first ever geothermal power project, known as Geothermal Field Development Project is planned to commission by the end of 2022.The tripartite MOU was signed between ONGC Energy, LAHDC, Leh and the Power Department of UT Ladakh.In the first phase, the pilot project implemented by the ONGC-OEC will explore within the depth of 500 metres and it is planned to supply 24 hours free power to 10 neighbouring villages which are not connected with the northern grid for power supply.

12.Renowned sportsperson and coach Akhtar Ali passed away recently, he was associated with which of the following sport?

A. Football
B. Cricket
C. Tennis
D. Badminton
E. Hockey

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tennis

Explanation: Tennis legend Akhtar Ali, a father figure in Indian tennis, passed away following prolonged health issues.Born on July 5, 1939, Akhtar made his mark in 1955 when he became the National junior champion and reached the junior Wimbledon semifinals.He represented India in eight Davis Cup ties against Pakistan, Malaysia, Iran, Mexico, Japan and Monaco between 1958 and 1964. He played alongside stalwarts like Ramanathan Krishnan, Naresh Kumar, Premjit Lall and Jaidip Mukerjea.Akhtar, who was groomed by former Australian Davis Cup coach Harry Hopman, also played in the Wimbledon and French Open grand slam events. He was the winner of the Asian mixed doubles championship.Balshastri Jambhekar is also known as ‘The Father of Marathi Journalism’, for his efforts in starting journalism in Marathi language, in the form of first Marathi newspaper and first Marathi monthly.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Srivilliputhur–Megamalai will become the 5th Tiger Reserve in which of the following state, that has been approved by the National Tiger Conservation Authority (NTCA)?

A. Andhra Pradesh
B. Karnataka
C. Telangana
D. Tamilnadu
E. Kerela

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tamilnadu

Explanation: The National Tiger Conservation Authority (NTCA) has given its approval for the creation of a fifth tiger reserve in Tamil Nadu that will encompass the Meghamalai and Srivilliputhur Grizzled Squirrel Wildlife Sanctuaries.The Forest Department’s proposal was to declare 1.48 lakh hectares of land encompassing Meghamalai Wildlife Sanctuary, Srivilliputhur Grizzled Squirrel Wildlife Sanctuary and Tirunelveli Wildlife Sanctuary as Tamil Nadu’s fifth tiger reserve.

14.As per the report, tracked by Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In), a total number of ______ cyber security incidents pertaining to digital banking were reported during 2020?

A. 2.5 lakh
B. 3.7 lakh
C. 2.9 lakh
D. 4.2 lakh
E. 4.8 lakh

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2.9 lakh

Explanation:Over 2.9 lakh cyber security incidents related to digital banking were reported in 2020.As per the information reported to and tracked by Indian Computer Emergency Response Team (CERT-In), a total number of 1,59,761; 2,46,514 and 2,90,445 cyber security incidents pertaining to digital banking were reported during 2018, 2019 and 2020, respectively, Minister of State for Electronics and IT Sanjay Dhotre said in a written reply to the Rajya Sabha.These incidents included phishing attacks, network scanning and probing, viruses and website hacking.The Minister noted that the rising popularity of non-banking financial companies (NBFCs) along with e-commerce has also expanded the scope of digital payments.

15. Which of the following country has decided to set up a new information platform to allow the public to track the emissions of polluting enterprises and help authorities prosecute those that break the rules or try to “evade supervision?

A. USA
B. UK
C. China
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. China

Explanation: China will set up a new information platform to allow the public to track the emissions of polluting enterprises and help authorities prosecute those that break the rules or try to “evade supervision”.A total of 2.36 million companies, industrial facilities and institutions in China are legally obliged to obtain permits to emit pollutants like sulphur dioxide or wastewater.According to the environment ministry, the new information platform will allow authorities and members of the public to monitor real-time emission levels and check historical data in order to determine whether rules are being breached. It is set to come into effect on March 1.

16. Who among the following chaired the first-ever developmental conclave in Leh in February 2021?

A. RK Mathur
B. G. C. Murmu
C. Rajiv Mehrishi
D. Satya Pal Malik
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. RK Mathur

Explanation: Authorities in Ladakh organised the first-ever developmental conclave in Leh on 6 February 2021.The day-long conclave was chaired by Lieutenant Governor RK Mathur.Deliberations were held on the action plans and vision of each department for the next five years in fulfilling the Ladakh Vision 2050.The conclave is the first exercise by the got of Ladakh after the formation of the UT.

17.Who among the following has been conferred the ‘Covid Crusader Award-2020’?

A. Rajiv Kapoor
B. Aditya Puri
C. Iqbal Singh Chahal
D. Atul Kumar Goel
E. Varun Berry

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Iqbal Singh Chahal

Explanation: Iqbal Singh Chahal, Brihanmumbai Municipal Corporation Commissioner, has been conferred the ‘Covid Crusader Award-2020’.He has been awarded by the Indo American Chamber of Commerce (IACC) in the Indian Bureaucrats Category.He has become the first Indian bureaucrat to be recognized and receive global acknowledgment for his contribution to controlling COVID in Mumbai.

18. Who among the following was the Chief Guest at the 23rd annual convocation of the Rajiv Gandhi University of Health Sciences in Bengaluru in February 2021?

A. Nitin Jairam Gadkari
B. Narendra Modi
C. Ram Nath Kovind
D. Amit Shah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Ram Nath Kovind

Explanation: President Ram Nath Kovind was the Chief Guest at the 23rd annual convocation of the Rajiv Gandhi University of Health Sciences in Bengaluru on 7 February 2021.The university conferred the Doctor of Science degree on renowned neurosurgeon Dr Alangar Satya Ranjan Das Hegde.As part of a three-day tour of the state, the President also inaugurated the General Thimayya Museum in Madikeri on 6 February2021.

19.According to data released by the Union Health and Family Welfare Department, which of the following state has topped the country with 76.6% Covid -19 vaccination?

A. Bihar
B. Uttar Pradesh
C. Tamil Nadu
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Bihar

Explanation: Bihar has topped the country with 76.6% Covid-19 vaccination, according to data released by the Union Health and Family Welfare Department.Madhya Pradesh ranked at second position with 76.1%.while Tripura at third position with 76%.3,69,979 healthcare workers have been vaccinated so far in the first phase of vaccination in Bihar.

20.Where did the 13th CEC Ice Hockey Cup 2021 conclude in February 2021?

A. Amritsar
B. Ladakh
C. Srinagar
D. Jammu
E. Bathinda

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Ladakh

Explanation: The 13th CEC Ice Hockey Cup 2021, organized by the Department of Youth Services and Sports, Kargil concluded at Ice Hockey Rink Biamathang, in Ladakh on 7 February 2021.In the final of the men’s category, Drass Red won over Chiktan Ice Hockey Club with a margin of 3-2 goals.In the women’s category, Chiktan Women Ice Hockey Club won over Wakha Mulbekh Club with a margin of 1-0 goal.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th February 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams