Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th March 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 6th March 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – March 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 6th March 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 6th March 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 6th March 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which of the following country is building the world’s first platypus sanctuary?

A. Bahrain
B. Australia
C. United States
D. Qatar
E. Brazil

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Australia

Explanation: Australian conservationists have unveiled plans to build the world’s first refuge for the platypus, to promote breeding and rehabilitation as the duck-billed mammal faces extinction due to climate change. The Taronga Conservation Society Australia and the New South Wales State government said they would build the specialist facility, mostly ponds and burrows for the semi-aquatic creatures, at a zoo 391 km from Sydney, by 2022.

Important Points:

  • Australia Capital: Canberra.
  • Australia Currency: Australian dollar.
  • Australia PM: Scott Morrison.

2.Which of the following has won the “Champion Publisher of the Year 2020” at South Asian Digital Media Awards?

A. Penguin Random House India
B. News18 Lokmat
C. Times Now
D. HarperCollins Publishers
E. The Hindu Group

Show Correct Answers

Correct Answer: E. The Hindu Group

Explanation: The Hindu Group won two golds and two silvers at South Asian Digital Media Awards given by WAN IFRA (World Association of News Publishers), culminating in being named ‘Champion Publisher of the Year’, owing to the highest tally on the points table.The awards are presented in recognition of outstanding work done by news publishers, in digital media. The winners were honoured virtually at the Digital Media India 2021 Conference held on March 3, 2021.

3.UNGA adopts India-led resolution of observing ___________ as International Year of Millets.

A. 2021
B. 2022
C. 2023
D. 2024
E. 2025

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 2023

Explanation: The UN General Assembly adopted by consensus a resolution sponsored by India and supported by over 70 nations declaring 2023 as the International Year of Millets. The International Year of Millets is aimed at raising awareness about the health benefits of the grain and its suitability for cultivation under changing climatic conditions. India’s Permanent Mission to the UN also distributed savoury millet snack murukku to all UN Member States.

About the resolution:

The 193-member General Assembly unanimously adopted the resolution, declaring 2023 as the International Year of Millets.The resolution titled International Year of Millets 2023′ was initiated by India with Bangladesh, Kenya, Nepal, Nigeria, Russia and Senegal and was co-sponsored by over 70 nations.The resolution considers the urgent need to raise awareness of the climate-resilient and nutritional benefits of millets and to advocate for diversified, balanced and healthy diets through the increased sustainable production and consumption of millets.

Important Points:

  • UN General Assembly President: Volkan Bozkır.
  • UN General Assembly Headquarters: New York, United States.
  • UN General Assembly Founded: 1945, New York, United States.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Who among the following has been appointed as the Chairperson of the International Boxing Association’s (AIBA) Champions and Veterans Committee?

A. Mary Kom
B. Lovlina Borgohain
C. Laishram Sarita Devi
D. Jamuna Boro
E. Pinki Rani

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Mary Kom

Explanation:Six-time world champion boxer Mary Kom has been appointed as the Chairperson of the International Boxing Association’s (AIBA) Champions and Veterans Committee. The 37-year-old was voted to the post by AIBA’s board of directors on March 03, 2021. The Committee was formed in December 2020. It consists of the most respected worldwide boxing veterans and champions who have achieved significant results and who are ready to share their experience.

Important Points:

  • AIBA Headquarters: Lausanne, Switzerland.
  • AIBA President: Umar Kremlyov.
  • AIBA Founded: 1946.

5.Elon Musk owned private rocket company, SpaceX successfully tested its Starship prototype rocket ________.

A. SN10
B. SN20
C. SN30
D. SN40
E. SN50

Show Correct Answers

Correct Answer: A. SN10

Explanation: Elon Musk owned private rocket company, SpaceX successfully tested its Starship prototype rocket “SN10 “ after two recent failed attempts. SpaceX launched the rocket prototype, to an altitude of 10,000 kilometres and then landed back on the ground. However, the rocket exploded about six minutes after landing. But this test launch is deemed successful because the goal of this launch was to gather information on how the flaps work to control the rocket when it is horizontal as it is falling back to earth.

About the “SN10“:

  • The SN10 is an early prototype of the Starship Mars rocket of SpaceX which aims to get people and payloads to the moon, Mars and other distant destinations.
  • This rocket is also a part of the company’s strategy to phase out its other flight hardware including, the Falcon 9 and Falcon Heavy rockets and Dragon cargo and crew capsules, and let Starship shoulder the entire load.

Important Points:

  • SpaceX founder & CEO: Elon Musk.
  • SpaceX president & COO: Gwynne Shotwell.
  • SpaceX Founded: 2002.
  • SpaceX Headquarters: California, United
  • States of America.

6.Varun Kapur is associated with which of the following sports?

A. Tennis
B. Snooker
C. Badminton
D. Shooting
E. Archery

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Badminton

Explanation: Indian shuttlers Varun Kapur and Malvika Bansod has claimed the men’s and women’s singles titles respectively in badminton at Uganda International Badminton Tournament 2021, held in Kampala.Varun beat his Indian counterpart Sankar Muthusamy by 21-18 16-21 21-17 to win men’s singles final.Malvika won 17-21 25-23 21-10 over compatriot Anupama Upadhyaya in the women singles summit clash.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Name the Indian IT company that has joined the “Partnering for Racial Justice in Business initiative” launched by World Economic Forum that will help in promoting a culture of inclusion, diversity, justice and equity for the people coming from different racial backgrounds at the workplace?

A. Infosys
B. Wipro
C. TCS
D. HCL Technologies
E. Tech Mahindra

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Wipro

Explanation: Wipro has joined the World Economic Forum’s (WEF) ‘Partnering for Racial Justice in Business’ initiative to promote a culture of diversity, inclusion, equity and justice for people of all racial backgrounds in the workplace.The initiative is aimed towards driving action and accountability for companies to confront racism at a systemic level, set new global standards for racial justice in business and accomplish necessary policy changes for inclusion and advancement of professionals with under-represented racial and ethnic identities.

8.Which of the following country India has signed an agreement for cooperation in the field of agriculture and allied sectors?

A. Mauritius
B. Maldives
C. Madagascar
D. Fiji
E. Surinam

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Fiji

Explanation: The government approved a pact between India and Fiji for co-operation in the field of agriculture and allied sectors.The Union Cabinet, chaired by Prime Minister Narendra Modi, approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between the Ministry of Agriculture of Indian government and Ministry of Agriculture of the Republic of Fiji in this regard.The MoU between India and Fiji provides for cooperation in various areas including promotion of joint ventures between private sectors of both countries.

9.Which of the following entity has organized ‘India Telecom 2021’ – an Exclusive International Business Expo under Market Access Initiative Scheme (MAI)?

A. Telecom Equipment & Services Export Promotion Council (TEPC)
B. Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)
C. Department of Telecommunication
D. Association of Competitive Telecom Operators (ACTO)
E. Internet & Mobile Association of India (IAMAI)

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Telecom Equipment & Services Export Promotion Council (TEPC)

Explanation: The Telecom Equipment & Services Export Promotion Council (TEPC) has organized ‘India Telecom 2021’ – an Exclusive International Business Expo under Market Access Initiative Scheme (MAI) of Department of Commerce, Government of India.The main objective of the event is to provide opportunities to Indian telecom exporters to meet qualified overseas buyers.TEPC has created this platform to bring potential buyers from across the globe and quality telecom equipment manufacturers and ICT services solution providers from India under one roof to interact and finalize business deals.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which of the following country hosted the multinational Exercise Desert Flag-VI for the first time?

A. France
B. Saudi Arabia
C. UAE
D. Bahrain
E. South Korea

Show Correct Answers

Correct Answer: C. UAE

Explanation: The Indian Air Force (IAF) will participate in the Exercise Desert Flag-VI along with the air forces of the UAE, the US, France, Saudi Arabia, South Korea and Bahrain for the first time.The exercise was held from March 3 to 21 at the Al-Dhafra airbase in the United Arab Emirates (UAE).The Exercise Desert Flag is an annual multi-national large force employment warfare exercise hosted by the UAE Air Force.The aim of the exercise is to provide operational exposure to the participating forces, while training them to undertake simulated air combat operations in a controlled environment.

11.The North East Frontier Railway (NFR) has decided to run Kisan Special trains from which cities to Howrah and Sealdah from February 2021?

A. Guwahati
B. Shillong
C. Agartala
D. Itanagar
E. Kohima

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Agartala

Explanation: The North East Frontier Railway (NFR) has decided to run Kisan Special trains from Agartala to Howrah and Sealdah from February 11, 2021.Kisan Special Train will leave from Agartala weekly on Thursday and will reach Sealdah on Saturday.The Indian Railways has started running Kisan Rail train services to transport perishables and agri-product, including milk, meat and fish.

12.The Ministry of AYUSH has formulated of the Common Yoga Protocol, CYP training programme.The Common Yoga Protocol – Yoga Appreciation Programme will commence in February 2021 and will continue up to which month?

A. March
B. April
C. May
D. June
E. July

Show Correct Answers

Correct Answer: D. June

Explanation:The Ministry of AYUSH has formulated of the Common Yoga Protocol, CYP training programme.The Common Yoga Protocol – Yoga Appreciation Programme will commence at 7 am on the 1st of every month, starting from February 2021, and will continue up to June 2021. It aims to promote and disseminate the knowledge and practice of Yoga, among the general public, at the national level.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.All India Congress Committee has appointed whom as President of Maharashtra State Pradesh Congress Committee?

A. Bihar
B. Himachal Pradesh
C. Maharashtra
D. Assam
E. Telangana

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Himachal Pradesh

Explanation: Himachal Pradesh has become the first state in the country to make the end to end processing of the cabinet paperless by implementing the e-cabinet application.Chief Minister Jai Ram Thakur inaugurated first e-cabinet at Shimla on 5 February 2021.The entire process from initiation of a cabinet memo to the approval of the cabinet memo has been made online.

  • Himachal Pradesh:
  • Chief Minister – Jai Ram Thakur.
  • Governor – Bandaru Dattatreya.
  • Number of Districts – 12.

14.In February 2021, which of the following has revoked the broadcasting licence of China Global Television Network (CGTN)?

A. Independent Press Standards Organisation
B. Ofsted
C. Ofcom
D. Royal Mail
E. Plusnet

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Ofcom

Explanation: British media regulator Ofcom has revoked the broadcasting licence of China Global Television Network (CGTN).CGTN is operated by China Central Television (CCTV), under the Publicity Department of the Chinese Communist Party.It did not meet the legal requirements for a broadcasting license under UK law.

15.In which state, Governor Draupadi Murmu administered the oath of office to Hafeezul Hasan as the new cabinet minister of the state, in February 2021?

A. Gujarat
B. Haryana
C. Jharkhand
D. Punjab
E. Bihar

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Jharkhand

Explanation: In Jharkhand, Governor Draupadi Murmu administered the oath of office to Hafeezul Hasan as the new cabinet minister of the state, on 5 February 2021.The oath-taking ceremony was held at Raj Bhawan in Ranchi.Hafeezul Hasan is the son of Late Welfare Minister Haji Hussain Ansari.Haji Hussain Ansarihad died due to COVID-19 infection in October 2020.

Jharkhand:

  • Chief Minister – Hemant Soren.
  • Governor – Draupadi Murmu.
  • Loksabha Seats – 14
  • Rajyasabha Seats-6

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 5th March 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams