Daily GK & Current Affairs Quiz – 3rd July 2020

0

Daily GK & Current Affairs Quiz – 3rd July 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – July 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 3rd July 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 3rd July 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 3rd July 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which are asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology etc. To excel in Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Which of the following state government has launched “Hamara Ghar-Hamara Vidyalaya” campaign?

A. Haryana
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Madhya Pradesh

Explanation: Madhya Pradesh government has launched “Hamara Ghar-Hamara Vidyalaya” over a virtual platform to take care of academic regularity of the students during the Lockdown due to COVID-19 pandemic. The scheme will start on 6th July 2020. Under the scheme, the school bells are going to be heard within the student’s house and the teachers will begin the class of the students after the bell. The scheme provides a school-like environment for the children taught at their home through online classes.

2. Who among the following Union Minister has launched the National Anti-Doping Agency’s first mobile app named as “NADA App”?

A. Prakash Javadekar
B. Narendra Modi
C. Kiren Rijiju
D. Rajnath Singh
E. None of thes

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kiren Rijiju

Explanation: The National Anti-Doping Agency (NADA) has launched its mobile application ‘NADA INDIA’ for creating a bridge with the athletes under which information on prohibited substances would be provided easily. The mobile application was launched by the Union Minister of State (I/C) for Youth Affairs and Sports Kiren Rijiju. The recently launched mobile application aims to bridge the gap between NADA and the athletes by offering easily-accessible information on various aspects of sport, prohibited substances as well as dope-testing.

3. How many fruits and vegetables were added to Operation Greens scheme?

A. 10
B. 15
C. 18
D. 20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 18

Explanation: The ministry also extended the operation greens from TOP (Tomato-Onion-Potato) crops to all perishable fruits and vegetables with an objective to protect the growers of fruits and vegetables from making distress sale due to lockdown and reduce post-harvest losses. The duration of the scheme will be for the period of six months from the date of notification on June 11, 2020. The benefit has been extended to additional 10 fruits (Mango, Banana, Guava, Kiwi, Lichi, Papaya, Citrus, Pineapple, Pomegranate, Jackfruit) and 8 vegetables (French beans, Bitter Gourd, Brinjal, Capsicum, Carrot, Cauliflower, Chillies (Green) and Okra) – 18 in total.

4. The World Bank has approved for Strengthening Teaching-Learning and Results for States Program (STARS) to improve the quality and governance of school education in 6 Indian states?

A. $250 million
B. $500 million
C. $750 million
D. $1000 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. $500 million

Explanation:  The World Bank has approved a $500 million for Strengthening Teaching-Learning and Results for States Program (STARS). The STARS program seeks to improve the quality and governance of school education in six Indian states namely Himachal Pradesh, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra, Odisha, and Rajasthan. STARS program will help India in renewing focus on addressing the ‘learning outcome’ challenge. It will also help the students in preparing for the jobs of the future via series of reform initiatives. These reform initiatives includes:

  • Focusing more directly on the delivery of education services at the state, district and sub district levels.
  • Addressing demands from stakeholders, especially parents, for greater accountability and inclusion.
  • Equipping teachers to manage the transformation.
  • Investing more in developing India’s human capital

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. In which of the following city The 36th edition of the biannual ASEAN Summit 2020 was held via video conferencing.

A. Jakarta, Indonesia
B. Bangkok, Thailand
C. Manila, Philippines
D. Hanoi, Vietnam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Hanoi, Vietnam

Explanation: The 36th edition of the biannual ASEAN (Association of Southeast Asian Nations)  Summit 2020 was held via video conferencing in Hanoi, Vietnam. The theme of the Summit was “Cohesive and Responsive ASEAN”. The main focus of the summit was on the COVID-19 epidemic response, post-pandemic recovery and further cooperation with partners. The 36th ASEAN summit was scheduled to be held in April 2020 in central Vietnam”s Da Nang, but was postponed due to the COVID-19 pandemic.

10 ASEAN member countries: Indonesia, Thailand, Singapore, Philippines, Malaysia, Vietnam, Brunei, Cambodia, Myanmar (Burma), Laos.

6. Name of the minister who launched 1st edition of “Matsya Sampada” – newsletter fisheries and aquaculture.

A. Pralhad Joshi
B. Giriraj Singh
C. PiyushGoyal
D. Ravi Shankar Prasad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Giriraj Singh

Explanation: Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Giriraj Singh has launched the 1st Edition newsletter “Matsya Sampada” fisheries and aquaculture published by the Department of Fisheries and the operational guidelines of Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). This newsletter will be published on a quarterly basis.

About Matsya Sampada:

  • Matsya Sampada is aimed to educate the fishers and fish farmers on the latest advancement in and best practices in fisheries and aquaculture.
  • This newsletter will serve as a communication platform in informing the development in the sector to the stakeholders like fishers, fish farmers and the entrepreneurs all over the country and assist them with their businesses.
  • The PMMSY flagship scheme was launched by the Government of India in May 2020 with Rs.20050 crore as an investment.
  • The scheme focuses on sustainable and responsible development in the sector of Fisheries and aquaculture. PMMSY is the largest investment in the fisheries sector with more than 100 activities.

7. Which of the following Indian Institute of Technology (IIT) has prepared world’s 1st online B.Sc Degree in Programming and Data science?

A. IIT Kanpur
B. IIT Delhi
C. IIT Madras
D. IIT Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. IIT Madras

Explanation: Ramesh Pokhriyal Nishank, Union Minister of Human Resource and Development (HRD) launched the world’s first online B.Sc Degree in Programming and Data science through the webinar, the programme was prepared by Indian Institute of Technology, Madras(IIT-Madras).The programme is prepared with a focus on Data Science which is predicted to grow and provide 11.5 million job opportunities by 2026.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Recently, Which of the following state’s entire area declared as “Disturbed Area” for 6 more months under AFSPA Act, 1958 by the central government?

A. Meghalaya
B. Nagaland
C. Manipur
D. Assam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nagaland

Explanation: The Government of India has declared the entire Nagaland as “disturbed area”. The declaration has been made for a further period of six months i.e. till end December. Supporting the declaration, Ministry of Home Affairs mentioned in its notification that the area comprising the whole Nagaland is in a disturbed and dangerous condition and hence the use of armed forces for “the maintenance of public order” is necessary. Nagaland has been placed under the coverage of the Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for almost six decades. The Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) empowers the armed forces to search and arrest, and to open fire if it seems necessary for “the maintenance of public order”.

  • Chief Minister of Nagaland: Neiphiu Rio;
  • Governor:N. Ravi.

9. Name of the county which has signed an agreement with India for formation of 50:50 Joint Venture Company of LPG business?

A. Thailand
B. Bhutan
C. Japan
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bangladesh

Explanation:  India and Bangladesh has signed an agreement for the formation of a 50:50 Joint Venture Company (JVC). This 50:50 Joint Venture Company has been formed for LPG business in Bangladesh. The agreement was signed between the RR Holdings Ltd., Ras Al Khaimah, UAE, the holding company of Beximco LPG of Bangladesh, and IOC Middle East FZE, Dubai, a wholly-owned subsidiary of Indian Oil Corporation (IOC). The Joint Venture Company (JVC) will help in reducing the import cost of LPG and provide it to the people of Bangladesh at an affordable price. It also aims to expand into other linked businesses such as LNG, Petrochemicals, including the LPG export through pipeline to the North East India.

  • Prime Minister of Bangladesh: Sheikh Hasina;
  • Capital: Dhaka;
  • Currency:

10. The World Sports Journalists Day is observed globally on which day-

A. 1st July
B. 2nd July
C. 3rd July
D. 30th June
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2nd July

Explanation: World Sports Journalists Day is observed globally on 2nd July every year. The day aims to acknowledge the work of sports journalists & to encourage them to do better at their work. The day was established in 1994 to mark the 70th anniversary of the International Sports Press Association (AIPS). This year 2020 marks the 96th anniversary of AIPS.

  • AIPS of Headquarters: Lausanne, Switzerland.
  • AIPS of President: Gianni Merlo.

11. The Government of India (GoI) announced to release commemorative stamp to honour of –

A. LK Adwani
B. VP Singh
C. HD Dave Gowda
D. PV Narasimha Rao
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. PV Narasimha Rao

Explanation: Government announced that it will release commemorative stamp to honour former Prime Minister PV Narasimha Rao. He is regarded as the ‘Father of Indian Economic Reforms’. He was born on June 28, 1921 in Warangal. PV Narasimha Rao served as 9th prime minister from 1991 to 1996. He is the only non-Gandhi who completed a full term as prime minister. He was also the 1st prime minister of the country to hail from South India. His 100th birth anniversary was celebrated on June 28, 2020.

12. The Naval Exercise ‘PASSEX’ conducted between which of the following nations to promote mutual understanding and for tactical and communications training?

A. India and Maldives
B. India and Japan
C. India and USA
D. India and Australia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. India and Japan

Explanation: In order to promote mutual understanding, Indian Navy and Japanese Navy have conducted a day long Naval Exercise PASSEX (Passing Exercise) for tactical and communications training, towards the Malacca Strait in the Indian Ocean Region (IOR). This was the 15th exercise undertaken by the navies of these two nations in the last three years. The overall content of this PASSEX was goodwill training and to promote understanding. The exercise consisted of four warships viz. Rajput-class destroyer INS (Indian Naval Ship) Rana and Kora-class missile corvette INS Kulish of Indian Navy and JS Kashima (TV 3508) and JS Shimayuki (TV 3513) of JMSDF’s training squadron.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Who among the following Indian-American who honoured as the ‘2020 Great Immigrants’ by the Carnegie Corporation?

A. G. S. Maddala and Ria Persad
B. G. S. Maddala and Ria Persad
C. R. Srinivasa Varadhan and Abhijit Banerjee
D. Dr Siddhartha Mukherjee and Prof Raj Chetty
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Dr Siddhartha Mukherjee and Prof Raj Chetty

Explanation: In the United States, two renowned Indian-Americans who have contributed towards the efforts in mitigating the COVID-19 health crisis are among the 38 immigrants honoured by a prestigious American foundation ahead of US Independence Day commemoration this year. Pulitzer Prize-winning author and oncologist Siddhartha Mukherjee and Professor of Economics at Harvard University Raj Chetty have been named by the Carnegie Corporation of New York as ‘2020 Great Immigrants’ honorees. Recipient of Padma Shri award in 2014, Dr Siddhartha Mukherjee has served at New York-Presbyterian Hospital as a physician and as the Associate Professor of Medicine at the Columbia University.

The noted biologist, oncologist and the author was awarded Pulitzer Prize in 2011 for his book: The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer. Raj Chetty was chosen as the recipient for the award for his efforts in launching a real-time economic impact monitor of COVID-19.

14. Recently, Constitutional Referendum as proposed by the President of Russia, now Vladimir Putin can lead the Russia until _______.

A. 2030
B. 2036
C. 2045
D. 2040
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2036

Explanation:  Constitutional Referendum as proposed by the President of Russia Vladimir Putin during his address to the Federal Assembly on 15th January 2020 was held from 25th June to 1st July 2020. As per the votes during the Referendum, 77.95 percent of Russian citizens have voted in support of the Amendments to the 1993 Constitution of Russia. Only 21.23 percent of the Russian Citizens voted against the Amendments. Vladimir Putin’s second consecutive term (from 2012-2018, 2018-2024) would have ended in 2024, but now with a clear majority of the Russian’s having opted for the Constitutional Amendments, Putin can remain as the President of Russia until 2036.

15. Renowned comedian, writer, director and actor who passed away recently-

A. Scott Caan
B. Bernie Mac
C. Carl Reiner
D. Mel Brooks
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Carl Reiner

Explanation: Legendary comedian, Carl Reiner passed away. He was a prolific writer, comedian, director and actor. He had a run as a movie director with such films as “Oh, God!” (1977) and “The Jerk” (1979). He won several Emmys awards in writing and producing.

Current Affairs Today 2nd July 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates | Read News Here