Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th January 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th January 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – January 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 28th January 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 28th January 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 28th January 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. India was the ………………… most-affected by the devastating impact of climate change globally in 2019 according to the Global Climate Risk Index 2021.

A. 9th
B. 11th
C. 7th
D. 10th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 7th

Explanation: According to the Global Climate Risk Index 2021, India is at 7th position among the most-affected countries by the devastating impact of climate change globally in 2019. As per the the report by Germanwatch, a Bonn-based environmental organization, India was preceded by Mozambique, Zimbabwe, Bahamas, Japan, Malawi and Afghanistan in the list of countries most affected by the impacts of extreme weather events in 2019. Between 2000 and 2019, over 475,000 people lost their lives as a direct result of more than 11,000 extreme weather events globally and losses amounted to around US $2.56 trillion (in purchasing power parities). The report was released just ahead of the Global Adaptation Summit hosted by Netherlands wherein UN secretary general Antonio Guterres is likely to call upon developed countries and donor agencies to increase funding to adaptation measures of developing countries.

2. Which of the following state government announced to start the ‘Jail Tourism Initiative’?

A. Gujarat
B. Kerala
C. Maharashtra
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Maharashtra

Explanation: A section of the Yerawada Central Prison would be thrown open to tourists from January 26. Home minister Anil Deshmukh announced the jail tourism initiative. Of the 60 prisons in the state, Thane, Aurangabad, Ratnagiri, Dhule, Nashik, Chandrapur, Byculla women’s jail and others, are of historical importance. Based on a proposal initiated by the state prisons department, the state government has decided to launch jail tourism at Yerawada.

3. Who among the following has been appointed to the 20-members High-Level Advisory Board of United Nations that will provide recommendations for the U.N. Secretary-General to respond to the current and future socio-economic challenges in the post-COVID-19 world?

A. Jagdish Bhagwati
B. Urjit Patel
C. Jayati Ghosh
D. Raghuram Rajan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jayati Ghosh

Explanation: Indian development economist Jayati Ghosh is among 20 prominent personalities appointed by the United Nations to a high-level advisory board that will provide recommendations for the UN Secretary-General to respond to the current and future socio-economic challenges in the post-COVID-19 world. Ghosh, 65, is a professor of economics at University of Massachusetts Amherst. She has taught economics at Jawaharlal Nehru University for nearly 35 years and has authored several books. The UN Department of Economic and Social Affairs (UNDESA) announced that the 20 “prominent personalities, globally renowned for their intellectual leadership in economic and social fields, will form the second United Nations High-level Advisory Board (HLAB) on Economic and Social Affairs.”

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. Which of the following state government has launched the ‘Udyam Sarathi’ app to help youth to explore self-employment opportunities?

A. Rajasthan
B. Punjab
C. Uttar Pradesh
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Uttar Pradesh

Explanation: On the occasion of 71st foundation day of Uttar Pradesh, Chief Minister Yogi Adityanath launched ‘Udyam Sarathi’ app to help youth to explore self-employment opportunities. As per the government statement, this application will provide all information related to self-employment and the job industry at one click.

5. Which of the following country overtook the USA as the world’s top destination for new foreign direct investment last year?

A. Germany
B. India
C. Japan
D. China
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. China

Explanation: China overtook the U.S. as the world’s top destination for new foreign direct investment last year, as the Covid-19 pandemic amplifies an eastward shift in the center of gravity of the global economy. New investments by overseas businesses into the U.S., which for decades held the No. 1 spot, fell 49% in 2020, according to U.N. figures released Sunday, as the country struggled to curb the spread of the new coronavirus and economic output slumped. China, long ranked No. 2, saw direct investments by foreign companies climb 4%, the United Nations Conference on Trade and Development said. Beijing used strict lockdowns to largely contain Covid-19 after the disease first emerged in a central Chinese city, and China’s gross domestic product grew even as most other major economies contracted last year.

6. On the eve of 72nd Republic Day, the Government announced the Padma Awards. How many persons will get Padma Shri?

A. 119
B. 102
C. 110
D. 115
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 102

Explanation: 102 persons will be awarded the Padma Shri including Social Worker Sindutai Sapkal, British film director Peter Brook and Greek Indologist Nicholas Kazanas. Former Governor of Goa late Mridula Sinha, Spanish-Indian Jesuit priest and author late Father Vallés will be given the award posthumously. Novelist Namdeo.C.Kamble will also be awarded for his contribution to the field of literature.

Also Visit: Download Complete List of Padma Awards 2021: Free EBook

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Geological Survey of India (GSI) has embarked upon a scheme to complete some major National level surveys by which year?

A. 2022
B. 2024
C. 2023
D. 2025
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2024

Explanation: Geological Survey of India (GSI) has embarked upon a scheme to complete some major National level surveys by 2024. These are National Geochemical Mapping (NGCM), National Geophysical Mapping (NGPM), National Aero Geophysical Mapping Program (NAGMP). GSI is also going to adopt sophisticated deep penetration geophysical techniques such as Magneto-Telluric Surveys.

8. The Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) 2021 has been conferred upon how many students?

A. 28
B. 30
C. 32
D. 25
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 32

Explanation: The Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) for the year 2021 has been conferred to 32 children, hailing from 32 districts of 21 States/UTs. The PMRBP award is given by the Government of India to the children with exceptional abilities and outstanding accomplishments, in the fields of innovation, scholastic, sports, arts & culture, social service and bravery. Distribution of 32 awards based on the respective categories-

  • Art & Culture – 7
  • Innovation – 9
  • Scholastic achievements – 5
  • Sports – 7
  • Bravery – 3
  • Social Service 1

9. The Border Security Force (BSF) has launched “Operation Sard Hawa” on the international border of –

A. Gujarat
B. Sikkim
C. Uttarakhand
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rajasthan

Explanation:  The Border Security Force (BSF) has launched “Operation Sard Hawa” on the western international border of Rajasthan. The Operations aims to check the instances of infiltration due to the dense fog cover in the region and increase security on the border areas in Jaisalmer. The week-long operation has been launched on 21 January 2021 and will continue till 27 January 2021, keeping in view Republic Day of India.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. Recently, Khurelsukh Ukhnaa has resigned as the Prime Minister of which of the following country?

A. Mongolia
B. Philippines
C. Azerbaijan
D. Kazakhstan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Mongolia

Explanation: The Prime Minister of Mongolia, Khurelsukh Ukhnaa, has resigned along with his entire government, following protests and public outrage over the government’s handling of the COVID-19 pandemic. The 52-year-old served as the Prime Minister of Mongolia from 4 October 2017 to 21 January 2021. Prime Minister Khurelsukh Ukhnaa has submitted his resignation and a proposal to dissolve his government after hundreds gathered outside the parliament building to demonstrate against the policies. Parliament, which is controlled by Khurelsukh’s Mongolian People’s Party, voted overwhelmingly to accept his resignation.

11. Who has conferred the Vishisht Seva Medal (VSM) on the occasion of Republic Day?

A. Captain Ravneet Singh
B. Santhosh Babu
C. Rakesh Kumar
D. Captain Kesavan Nair Harisankar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Captain Kesavan Nair Harisankar

Explanation: Group Captain Kesavan Nair Harisankar of Southern Air Command has been conferred the prestigious Presidential award Vishisht Seva Medal (VSM) on the occasion of Republic Day. He is functioning as Command Engineering Officer and presently posted at Southern Air Command since July 2020. He joined Indian Air Force (IAF) Aeronautical Engineering Mechanical Branch in 1990.

12. The BSF unfurled the tallest flag on the 72nd republic day. What was the height of the flag?

A. 145 feet
B. 130 feet
C. 131 feet
D. 139 feet
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 131 feet

Explanation: The Border Security Force unfurled a 131-feet-high tricolor along the Indo-Pak border in Jammu district on Republic Day on 26 Jan 2021. The flag measuring 30×20 feet is the tallest in the Jammu region, flying at a 131-feet-high pole. The hoisting of the flag at Octroi was sponsored by the Lupin Foundation, the J-K tourism, and the administration.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. International Holocaust Remembrance Day is observed on which day-

A. 29th January
B. 27th January
C. 28th January
D. 26th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 27th January

Explanation: International Holocaust Remembrance Day is observed on 27 January every year. It marks the anniversary of the liberation of the Nazi Concentration and Extermination Camp of Auschwitz-Birkenau by Soviet troops on 27 January 1945. Over a million men, women and children were killed in it. The official theme for 2021 is “Facing the Aftermath: Recovery and Reconstitution after the Holocaust.”

14. Carlos Holmes Trujillo passed away recently. He was the defense minister of which of the following country?

A. Sweden
B. Scotland
C. Columbia
D. Norway
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Columbia

Explanation:  Colombias Defense Minister Carlos Holmes Trujillo passed away in Jan 2021. He has been replaced by Fernando Navarro, who was previously head of the Colombian armed forces. He became defense minister in November 2019, after serving as foreign minister. He was also the mayor of Cali from 1988-1990 and held several ministerial and diplomatic positions during his decades-long political career.

15. Narendra Luther has passed away. he was veteran ______.

A. Actor
B. Historian
C. Politician
D. Singer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Historian

Explanation: Noted historian, author, poet and retired bureaucrat Narendra Luther has passed. A 1955 batch IAS officer, Luther was closely associated with the history and culture of erstwhile Hyderabad state and its rulers. He had served in various positions before retiring as the chief secretary of the undivided Andhra Pradesh in 1991. He has penned a number of books on the history, heritage and architecture of Hyderabad.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 27th January 2020


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams