Daily GK and Current Affairs Quiz – 26th March 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 26th March 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – March 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 26th March 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 26th March 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 26th March 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.A team from which of the following college in India became the first ever to win the CoreNet Global Academic Challenge?

A. IIT Mumbai
B. IIT Chennai
C. IIT Delhi
D. IIT Roorkee
E. IIT Kharagpur

Show Correct Answers

Correct Answer: E. IIT Kharagpur

Explanation: A team of four undergraduate students from the Indian Institute of Technology, Kharagpur emerged as winners at the CoreNet Global Academic Challenge 6.0, sponsored by Cushman and Wakefield, KI and IA: Interior Architects. The team comprised Siddhant Samarth, Pratim Majumdar, Rishita Raj and Utkarsh Agrawal and were guided by Prof. Jenia Mukherjee (Department of Humanities and Social Sciences).The team from IIT Kharagpur was one of the four teams to progress into the final round out of 1300 teams all over the world and were pitted against the University of Washington, New York University and the University of Denver in the final round hosted online on 18th March 2021. This is the first time that a squad from India has emerged as winners in the CoreNet Global Academic Challenge since the inception of the competition in 2015.

About the CoreNet Global

CoreNet Global is a non-profit association, headquartered in Atlanta, Georgia (US), representing more than 11,000 executives in 50 countries with strategic responsibility for the real estate assets of large corporations.The organization’s mission is to advance the practice of corporate real estate through professional development opportunities, publications, research, conferences, designations and networking in 46 local chapters and networking groups globally.

2.The government has extended the term of Principal Scientific Advisor (PSA) __________ by a year.

A. Sanghamitra Bandyopadhyay
B. Manjul Bhargava
C. Baba Kalyani
D. K. VijayRaghavan
E. V. K. Saraswat

Show Correct Answers

Correct Answer – D. K. VijayRaghavan

Explanation: The government has extended the term of Principal Scientific Advisor (PSA) K. VijayRaghavan by a year. He was appointed PSA in 2018 after retiring as Secretary of, Department of Biotechnology. His contract ends on April 2 but has now been extended until April 2022.Since the pandemic began, the Office of the PSA has been among the key coordinating agencies with industry, research bodies, health and science ministries to accelerate the development of diagnostics, drugs and vaccines. The PSA office has also been instrumental in formulating the National Science Innovation and Technology Policy as well as the forthcoming National Research Foundation.

3.International Yogasana Sports Federation was formed under the presidentship of ___________.

A. Tirumalai Krishnamacharya
B. Swami Sivananda
C. Maharishi Mahesh Yogi
D. Baba Ramdev
E. Paramahansa Yogananda

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Baba Ramdev

Explanation: Sports Minister Kiren Rijiju has included Yogasana in Khelo India Youth Games 2021 in a bid to develop it as a competitive sport. Yogasana sport for both male and female categories have been included in Khelo India Youth Games, 2021. Rijiju has written a reply in the Lok Sabha that the government has also given recognition to the National Yogasana Sports Federation (NYSF) for the promotion and development of Yogasana in the country. An International Yogasana Sports Federation was formed under the presidentship of yoga guru Baba Ramdev with HR Nagendra as secretary-general in November 2019.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Who among the following has been appointed as the new CMD of Food Corporation of India?

A. Shikhar Agarwal
B. Atish Chandra
C. Prabal Bansal
D. Pushkal Tripathi
E. Himanshu Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Atish Chandra

Explanation: Atish Chandra has been appointed as Chairman and Managing Director, Food Corporation of India in the rank and pay of Additional Secretary. Mr Chandra, a 1994 batch IAS officer of Bihar cadre, is currently Joint Secretary, Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare.

Important Points:

  • Food Corporation of India Founded: 14 January 1965.
  • Food Corporation of India Headquarters: New Delhi.

5.Who among the following has been appointed as the new chairman of the Airports Authority of India?

A. Sanjeev Kumar
B. Vinay Sharma
C. Rohit Thakur
D. Kamal Pratap
E. Vikram Arora

Show Correct Answers

Correct Answer- A. Sanjeev Kumar

Explanation: IAS Sanjeev Kumar has appointed as Chairman of the Airports Authority of India (AAI) under the Ministry of Civil Aviation. Kumar is a 1993-batch IAS officer of Maharashtra cadre. The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) has approved his appointment.

Important Points:

  • Airports Authority of India Headquarters: New Delhi.
  • Airports Authority of India Founded: 1 April 1995.

6.What is the age bracket for the ‘IOB Trendy’, a savings account customised for the growing millennial population launched by the Indian Overseas Bank (IOB)?

A. 18-35 Years
B. 25-38 Years
C. 21-38 Years
D. 25-45 Years
E. 21-50 Years

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 21-38 Years

Explanation: Indian Overseas Bank (IOB) launched ‘IOB Trendy’, a savings account customised for the growing millennial population in the country by keeping their banking preferences in mind.For opening an IOB Trendy account, a customer needs to be within the age bracket of 21 – 38 years. The account may be self or jointly operated. In case of a joint account, the primary holder has to be a millennial at the time of account opening.There is no ‘Opening Balance’ requirement for IOB Trendy. So, no charges will be levied for the first month for non-maintenance of balance.However, IOB Trendy customers need to maintain a daily minimum balance of ₹10,000 or a daily minimum balance of ₹5,000 and a digital turnover of minimum of ₹20,000 per month.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who among the following has authored the book titled “My Experiments with Silence”?

A. Bindu Dara Singh
B. Manoj Tiwari
C. Samir Soni
D. Sushant Singh
E. Javed Jaffrey

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Samir Soni

Explanation: The book “My Experiments with Silence” is authored by Samir Soni on anxiety and self -discovery.Soni’s book aims to be a personal account of his dialogues with himself during his growing-up years in Delhi, his stint at Wall Street and his time in Bollywood.The book will be published by OM Books International.Soni said his book will be an “ode to anyone who has fought or is fighting their inner demons”.

8.Name the Indian shooter who has won the gold medal in the men’s 50m Rifle 3 Positions event at the ISSF World Cup in New Delhi?

A. Anish Bhanwala
B. Arpit Goel
C. Prithviraj Tondaiman
D. Aishwary Pratap Singh Tomar
E. Zoravar Singh Sandhu

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Aishwary Pratap Singh Tomar

Explanation: India’s Aishwary Pratap Singh Tomar won gold in the men’s 50m Rifle 3 Positions event at the ISSF World Cup in New Delhi.The 20-year-old became the youngest in history to win a shooting World Cup gold in the 3 Positions event.The two other Indian shooters in the final, Sanjeev Rajput finishing sixth and Niraj Kumar came at the last position.

9.Which small finance bank had been awarded ‘Great place to work’ certification by the Great place to Work Institute?

A. ESAF Small Finance Bank
B. AU Small Finance Bank
C. Ujjvan Small Finance Bank
D. Janalakshmi Small Finance Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ESAF Small Finance Bank

Explanation:  ESAF Small Finance Bank had been awarded ‘Great place to work’ certification by the Great place to Work Institute.The certification is the result of an employee survey conducted by the third-party global authority on recognising high-trust and performance culture at workplaces.This recognition acknowledges the bank’s commitment and credibility amongst its employees.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Who has been recommend as the next chief justice of India by the incumbent Chief Justice of India S A Bobde?

A. Justice N V Ramana
B. Rohinton Fali Nariman
C. Ajay Manikrao Khanwikar
D. Dhananjaya Y. Chandrachud
E. Ashok Bhushan

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Justice N V Ramana

Explanation: Chief Justice of India S A Bobde recommended Justice N V Ramana as his successor.CJI Bobde handed over a copy of the letter of recommendation to his successor Justice Ramana after sending it to the Centre.CJI Bobde appears to have dismissed the complaint filed by Andhra Pradesh CM Y S Jagan Reddy against Justice Ramana before sending the recommendation letter to the Centre for Justice Ramana’s appointment as the 48th CJI on April 24. CJI Bobde is slated to retire on April 23.Justice NV Ramana is the senior-most judge in the top court after the CJI.

11.K C Chakrabarty passed away in March 2021. He had joined the RBI as the Deputy Governor in which of the following year?

A. 2007
B. 2009
C. 2011
D. 2013
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 2009

Explanation:  Former Deputy Governor of Reserve Bank K C Chakrabarty passed away in March 2021.After his stint at Bank of Baroda, Indian Bank, and Punjab National Bank, Chakrabarty had joined the RBI as a Deputy Governor in 2009 and resigned in 2014, three months before his term ended.Chakrabarty had taught at the Banaras Hindu University before entering commercial banking.

12.As part of how many rupees revival plan of MTNL and BSNL, the government will bear the cost of spectrum for the latter’s 4G roll out, among other measures aimed at turning around the two money-losing firms?

A. 55,000 crore
B. 60,000 crore
C. 69,000 crore
D. 71,000 crore
E. 77,000 crore

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 69,000 crore

Explanation: The government will allocate spectrum to Bharat Sanchar Nigam Ltd (BSNL) and Mahanagar Telephone Nigam Ltd (MTNL) on an administrative basis, or without an auction, for 5G wireless service.As part of the Rs 69,000 crore revival plan of MTNL and BSNL, the govt will bear the cost of spectrum for the latter’s 4G roll out, among other measures aimed at turning around the two money-losing firms.The government has infused Rs24,084 crore for BSNL’s 4G spectrum in fiscal 2021-22.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.India’s media and entertainment (M&E) sector shrank how much per cent to Rs 1.38 trillion in 2020?

A. 20
B. 24
C. 28
D. 27
E. 32

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 24

Explanation: India’s media and entertainment (M&E) sector shrank 24% to Rs 1.38 trillion in 2020.According to a joint report by the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) and consulting firm EY, the sector is expected to expand 25% to touch Rs 1.73 trillion in 2021, and grow at a CAGR (compound annual growth rate) of 13.7% to Rs 2.23 trillion by 2023.While advertising revenues fell 25% to ₹19,900 crores, subscriptions fell 20% to ₹15,400 crores.Digital advertising was unchanged, but the steepest falls were seen in print ( ₹8,400 crores) and television ( ₹6,900 crores) advertising.

14.On which date will special clearing be conducted by RBI for the collection of government cheques?

A. 31st March
B. 3rd April
C. 7th May
D. 11th  June
E. 17th July

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 31st March

Explanation:  The RBI has announced special measures for the annual closing of government accounts for the current financial year.A special clearing will be conducted for the collection of government cheques on 31st March 2021.RBI has instructed all agency banks to keep their designated branches open for over-the-counter transactions related to government transactions up to the normal working hours.

15.In March 2021, Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana has registered a landmark achievement with the issuing of 10 crore cards to a resident of which of the following state?

A Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Jharkhand
D. West Bengal
E. Odisha

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bihar

Explanation: Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana has registered a landmark achievement with the issuing of a 10th crore card to a resident of Bihar.This landmark achievement is a result of the Aapke Dwar Ayushman campaign which was launched to spread awareness among the beneficiaries.Under the scheme, any family can avail of free medical benefits up to 5 lakh rupees per year.

Bihar:

  • Lok Sabha seats – 40.
  • Rajya Sabha seats – 16.
  • State Animal – Gaur.
  • State Bird – House sparrow.
  • National Park – Valmiki National Park.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th March 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams