Daily GK and Current Affairs Quiz – 26th February 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 26th February 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2021. Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 26th February 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 26th February 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 26th February 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The newly-instituted International Anti-Corruption Champions Award has been launched by which of the following country?

A. France
B. United States
C. Singapore
D. Germany
E. Italy

Show Correct Answers

Correct Answer: B. United States

Explanation: Anjali Bharadwaj, an Indian social activist working on issues of transparency and accountability, is one of the 12 “courageous” individuals named by the Biden administration for the newly-instituted International Anti-Corruption Champions Award. The 48-year-old Bhardwaj has served as an active member of the Right to Information Movement in India for over two decades. She is the founder of the Satark Nagrik Sangathan (SNS), a citizens’ group which promotes transparency and accountability in government and encourage the active participation of citizens.

About the International Anti-Corruption Champions:

The United States (Biden administration) has announced this International Anti-Corruption Champions Award, to recognise individuals who have worked tirelessly, often in the face of adversity, to defend transparency, combat corruption, and ensure accountability in their own countries, so as to combat such issues.

2.The National Urban Digital Mission’ (NUDM) has been launched by the Ministry of Housing and Urban Affairs in partnership with which of the following ministry?

A. Ministry of Electronics and Information Technology
B. Ministry of Sports
C. Ministry of External Affairs
D. Ministry of Health and Family Welfare
E. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ministry of Electronics and Information Technology

Explanation: Union Housing and Urban Affairs Minister, Hardeep Singh Puri and Minister of Electronics and IT Ravi Shankar Prasad launched the National Urban Digital Mission’ (NUDM) at a virtual event, to create a digital infrastructure for cities in India. The NUDM has been launched jointly by the Ministry of Housing and Urban Affairs along with the Ministry of Electronics and Information Technology.

About the Mission:

  • The mission aims to put in place a “citizen-centric” and “ecosystem-driven” approach to ‘urban governance and service delivery in cities by 2022, and across all cities and towns by 2024. The mission has three pillars – people, process, and platform.
  • The NUDM will create a shared digital infrastructure for Urban India that can consolidate and cross-leverage the various digital initiatives of the Ministry of Housing and Urban Affairs, to enable cities and towns across India to benefit from holistic and diverse forms of support, in keeping with their needs and local challenges.
  • Apart from this, several other digital initiatives of MoHUA was also launched which includes: India Urban Data Exchange (IUDX), SmartCode platform, Smart Cities 2.0 website, and Geospatial Management Information System (GMIS).

3.Which of the following state is setting up a Flower Processing Centre to convert unsold flowers into various useful products?

A. Karnataka
B. Madhya Pradesh
C. Kerala
D. Maharashtra
E. Gujarat

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Karnataka

Explanation: The Karnataka State Horticulture Department is setting up a “Flower Processing Centre”, in collaboration with the International Flower Auction Bangalore (IFAB), to convert unsold flowers into various useful products. The facility will provide support to the flower farmers who suffer huge losses whenever there is a glut or market disruption. Growers can learn the art of flower processing from the centre.

The incubation centre will process flowers and convert them to value-added products such as natural dyes, floral papers, incense sticks, flower petal powder for cosmetic usage, floral embedded works, floral arts, and silica-stored flowers.

Important Points:

  • Chief Minister of Karnataka: B.S. Yediyurappa; Governor: Vajubhai Vala.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.The Indiana activist who among the following has been named among the 12 winners of the newly set up International Anti-Corruption Champions Award.

A. Almitra Patel
B. Bharati Kalra
C. Tulsi Gowda
D. Archana Soreng
E. Anjali Bharadwaj

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Anjali Bharadwaj

Explanation:  Anjali Bharadwaj, an Indian social activist working on issues of transparency and accountability, is one of the 12 “courageous” individuals named by the Biden administration for the newly-instituted International Anti-Corruption Champions Award. The 48-year-old Bhardwaj has served as an active member of the Right to Information Movement in India for over two decades. She is the founder of the Satark Nagrik Sangathan (SNS), a citizens’ group which promotes transparency and accountability in government and encourage the active participation of citizens.

About the International Anti-Corruption Champions:

The United States (Biden administration) has announced this International Anti-Corruption Champions Award, to recognise individuals who have worked tirelessly, often in the face of adversity, to defend transparency, combat corruption, and ensure accountability in their own countries, so as to combat such issues.

5.Which of the following bank has partnered with Greater Chennai Corporation and Chennai Smart City Limited to launch ‘Namma Chennai Smart Card’?

A. RBL Bank
B. ICICI Bank
C. Yes Bank
D. Bandhan Bank
E. Axis Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. ICICI Bank

Explanation: ICICI Bank has announced the launch of a Common Payment Card System (CPCS) in partnership with the Greater Chennai Corporation (GCC) and Chennai Smart City Limited (CSCL) to provide citizens with a one-stop solution for making various kind of payments. The prepaid card also facilitates retail payments within Chennai as well as in retail stores and e-commerce websites across the country. This will offer a common payment card platform to residents for making payments for various services within the city.

About the Namma Chennai Smart Card:

  • The Namma Chennai Smart Card has various features, which residents can manage seamlessly online on a dedicated customer portal*. These include features like card block/unblock, activation, pin-reset, etc.
  • Additionally, in the coming days, residents will also be able to reload the card digitally through UPI on the customer portal or the iSmart City app. Customers will also get exciting discount offers on the card around the year, which will be promoted in the coming days on the Bank’s website.
  • Users also have the option to manage the card online through a dedicated customer portal or the iSmart City app.

Important Points:

  • ICICI Bank Headquarters: Mumbai, Maharashtra.
  • ICICI Bank MD & CEO: Sandeep Bakhshi.
  • ICICI Bank Tagline: Hum Hai Na, Khayal Apka.

6.Who among the following has authored the novel titled ‘Bride of the Forest: The Untold Story of Yayati’s Daughter’??

A. Snigdha Poonam
B. Madhavi S Mahadevan
C. Sahar Mansoor
D. Indira Banerjee
E. Kiran Kher

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Madhavi S Mahadevan

Explanation: Madhavi S Mahadevan has authored her latest and 2nd Novel titled ‘Bride of the Forest: The Untold Story of Yayati’s Daughter’, a story about the sacrifice and nobility of Drishadvati, a little known character from mythology.The book is published by Speaking Tiger Publishing Private Limited.The book features the stories of the little known women in the epis who suffered various systemic atrocities of that period.The book is about a girl, Drishadvati, whose fertility was bartered in exchange for rare horses.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who among the following has been elected as the President of Table Tennis Federation of India (TTFI)?

A. Abhay Chautala
B. Dushyant Chautala
C. Randeep Hooda
D. Bhavya Bishnoi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Dushyant Chautala

Explanation: Dushyant Chautala, the Deputy Chief Minister of Haryana, was re-elected as the President of Table Tennis Federation of India (TTFI).He was unanimously elected during the 84th Annual meeting of TTFI at Panchkula, Haryana. He will hold the post for a period of 4 years.He is the youngest president of any National sports federations in India.He would venture to provide opportunities to the youngsters to represent India and their respective states in international and national events.

8.Who among the following has been appointed as the new Goodwill Ambassador of the United Nations Population Fund (UNFPA), the UN’s sexual and reproductive health agency?

A. Priyanka Chopra
B. Deepika Padukone
C. Natalia Vodianova
D. Jessica Alba
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Natalia Vodianova

Explanation: The United Nations Population Fund(UNFPA), the UN’s sexual and reproductive health agency, has appointed Russian supermodel Natalia Vodianova as its new Goodwill Ambassador to tackle stigma and advance women’s healthShe will empower women and girls by promoting sexual and rights of them and tackling the stigma and taboos that surround their bodies and health, including menstruation that lead to discrimination and exclusion.She has teamed up with UNFPA over the past 3 years to launch a series of “Let’s Talk” events worldwide. This series have mobilised policy makers, civil society and the private sector to address shame, exclusion and discrimination, faced regularly by millions of women and girls.

9.Under whose chairmanship the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has set up 14-member committee to relook its information and security guidelines?

A. Janakiram
B. A R Nithiyanantham
C. Harsh Kuamr Banwala
D. N S Vishwanathan
E. N C Muniyapaa

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Janakiram

Explanation:   Insurance sector regulator Irdai on Wednesday said it has formed a committee to review its information and security guidelines due to exponential increase in cyber-attacks across the globe in the wake of COVID-19.The economic situation owing to the pandemic has seen an exponential increase in cyber-attacks across the globe and in particular, the financial sector.This situation has necessitated regulators to re-look into their Cyber Security Guidelines applicable to all regulated entities in an effort to protect the financial systems.

The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) had issued guidelines on cyber security in April 2017 as a part of its governance mechanism.The 14 member committee is to be headed by Institute for Development and Research in Banking Technology (IDRBT) Chairman Janakiram.Other members of the committee include professionals from insurance companies, Irdai, Data Security Council of India, IISc, IIT Mumbai and ICAI.A R Nithiyanantham, CGM-IT, Irdai shall be member convenor of the working group.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which of the following organization has released its report titled “The State of School Feeding Worldwide”?

A. World Bank
B. United Nations Population Fund (UNFPA)
C. United Nations World Food Programmes (UNWFP)
D. International Monetary Fund (IMF)
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. United Nations World Food Programmes (UNWFP)

Explanation:  The United Nations World Food Programmes (WFP) has released its report titled “The State of School Feeding Worldwide on February 24, 2021.As per the report, the COVID-19 pandemic risks have reversed the efforts that were made worldwide in a decade to provide nutritious food to the most vulnerable children across the globe.The report highlights that, one in two school children that would count as around 388 million children worldwide received the school meals when the pandemic was at its peak. This accounts for the highest number in history.When the pandemic was at its peak around April 2020, 199 countries had closed their schools. Because of which, 370 million children were suddenly deprived of nutritious meal of the day.The report highlighted that, the lockdown threw spotlight on the critical role that school plays in feeding vulnerable children and protecting their futures.

11.Which of the following has revised its overall infrastructure sector outlook to stable for FY22 from negative in 2020?

A. CRISIL Limited
B. India Ratings and Research
C. ICRA Limited
D. Brickwork Ratings India Pvt Ltd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. India Ratings and Research

Explanation: Credit rating agency India Ratings and Research has revised its overall infrastructure sector outlook to stable for FY22 from negative in 2020.Some sectors, such as airports and wind power, will continue with a negative outlook, as signs of demand recovery are scarce on the ground. The traction in InvITs (infrastructure investment trusts) is expected to rise by about Rs 850 bn in roads.

12.The Financial Action Task Force (FATF) has decided to keep which of the following country on its terrorism financing Grey list?

A. India
B. Indonesia
C. Malaysia
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Pakistan

Explanation: The Financial Action Task Force (FATF) has decided to keep Pakistan on its terrorism financing Grey list.The FATF is an inter-governmental body set up in 1989 to combat money laundering, terror financing, and other related threats to the international financial system.Currently, it has 39 members.Pakistan has been on the Grey list since June 2018.

Pakistan: 

  • Capital – Islamabad.
  • Currency – Pakistani rupee.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In February 2021, India and which of the following countries agreed to strengthen multilateral cooperation?

A. Uzbekistan
B. Mongolia
C. Tajikistan
D. Kazakhstan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Uzbekistan

Explanation: India and Uzbekistan on 25 February 2021, agreed to strengthen multilateral cooperation.Uzbekistan Foreign Minister Abdulaziz Kamilov and External Affairs Minister Dr. S. Jaishankar discussed the bilateral relations concerning both nations.Kamilov also discussed development, defense, connectivity, trade, and culture.Both the leaders also exchanged views on the Afghanistan situation.

14.Department of Drinking Water and Sanitation, Ministry of Jal Shakti has announced the selection of how many iconic sites under Phase IV of Swachh Iconic Places?

A. 10
B. 11
C. 12
D. 13
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 12

Explanation:  Department of Drinking Water and Sanitation, Ministry of Jal Shakti has announced the selection of 12 iconic sites under Phase IV of Swachh Iconic Places.These sites include Ajanta Caves, Sanchi Stupa, Kumbhalgarh Fort, Jaisalmer Fort, Ramdevra, Golconda Fort, Konark Sun Temple, etc.The initiative aims at improving the sanitation and cleanliness standards at and around the sites.

15.Which of the following countries did India hold bilateral consultations on the UN Security Council issues via video conference?

A. Scotland
B. Paros
C. Ireland
D. Santorini
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ireland

Explanation: India and Ireland held bilateral consultations on the UN Security Council issues on 25 February 2021 via video conference.The Irish delegation was led by Gerard Keown, UN Director and Head of UN Security Council Task Team, Department of Foreign Affairs and Trade and also included Ireland’s Ambassador to India.Joint Secretary (UNP and Summits) Prakash Gupta led the Indian delegation.

Ireland:

  • Capital – Dublin.
  • Currency– Euro.
  • President – Michael D. Higgins.
  • National Sport – Gaelic football.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th February 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams