Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th September 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 25th September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 25th September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 25th September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 25th September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The government of India accepts _____ resignation as interlocutor for Naga peace talks.

A. Ramesh Bais
B. Bandaru Dattatraya
C. Acharya Dev Vrat
D. Phagu Chauhan
E. RN Ravi

Show Correct Answers

Correct Answer: E. RN Ravi

Explanation: The government of India accepts RN Ravi’s resignation as interlocutor for Naga peace talks. Ravi has negotiated for several years with key insurgent groups for the signing of the Naga Peace Accord. Recently, R N Ravi has been appointed as governor of Tamil Nadu. Akshay Mishra is likely to be appointed as the new peace talks interlocutor. He is serving in the Intelligence Bureau.

Agreement with NSCN-IM:

In recent years, the Naga peace process has derailed due to the deteriorating relationship between the National Socialist Council of Nagaland-(Isak Muivah) with the Centre, and Ravi.The Nagaland Peace Accord framework was signed on 3 August 2015 by the Government of India, and the National Socialist Council of Nagaland (NSCN).Greater Nagaland covering the area of its neighbouring states and Myanmar is the main demand of the National Socialist Council of Nagaland (NSCN).

2.Who among the following has been selected for the 2021 Campaign Award by the Bill & Melinda Gates Foundation?

A. Jenifer Colpas
B. Phumzile Mlambo-Ngcuka
C. Satta Sheriff
D. Fairooz Faizah Beether
E. Bhanumati Gheewala

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Satta Sheriff

Explanation: The Bill & Melinda Gates Foundation announced its annual Goalkeepers ‘Global Goals Awards’ 2021, as part of its annual Goalkeepers campaign. Goalkeepers is the foundation’s campaign to accelerate progress towards the Sustainable Development Goals (Global Goals). By sharing stories and data behind the Global Goals through an annual report, we hope to inspire a new generation of leaders—Goalkeepers who raise awareness of progress, hold their leaders accountable, and drive action to achieve the Global Goals.

The award were given in following categories:

The 2021 Global Goalkeeper Award:

Phumzile Mlambo-Ngcuka, former United Nations under-secretary-general and executive director of UN Women. She has been honoured for fighting for gender equality and her continued advocacy to address the Covid-19 pandemic’s disproportionate impact on women and girls. This award recognises a leader who has driven progress on a global scale toward achieving sustainable development goals (SDGs).

The 2021 Progress Award :

Jenifer Colpas from Colombia, for her work which centres around improving access to clean water and sanitation. Colpas is the co-founder and executive director of Tierra Grata, a social enterprise that develops low-cost, easy-to-install solutions providing access to clean energy, safe water, and sanitation services to rural communities in Colombia. This award celebrates an individual who supports progress using science, technology, or business.

The 2021 Campaign Award :

Satta Sheriff of Liberia, for her work promoting gender equality. Sheriff is the founder and executive director of Action for Justice and Human Rights (AJHR), a youth-led NGO which ensure access to justice and respect for human rights in Liberia, with a focus on women and girls. This award celebrates a campaign that has raised awareness or built a community by inspiring action and creating change.

3.Who has been appointed as Secretary in the Ministry of Civil Aviation?

A. Rajiv Bansal
B. Shekhar C. Mande
C. Anuradha Prasad
D. Vikram Rana
E. Sanjay Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajiv Bansal

Explanation: Rajiv Bansal appointed as Secretary in the Ministry of Civil Aviation. Bansal is currently Chairman & Managing Director (CMD) of Air India. He is a 1988-batch IAS Nagaland cadre, Bansal was serving as additional secretary in the Ministry of Petroleum & Natural Gas before Air India. He will replace the current Aviation Secretary Pradeep Singh Kharola, who retires on 30 September. Last year in February, Bansal was appointed as the chairman and managing director of Air India for a second time. His appointment came just days after the government announced 100% stake sale of the debt-ridden Air India.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which of the following Indian state will host the Men’s Hockey Junior World Cup?

A. Maharashtra
B. Haryana
C. Punjab
D. Uttar Pradesh
E. Odisha

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Odisha

Explanation:Odisha will host the Men’s Hockey Junior World Cup at the Kalinga Stadium here from November 24 to December 5. Hockey India had recently approached the Odisha government to support them for the Men’s Junior World Cup to be held in two months time. Patnaik also unveiled the logo and the trophy for the event. Lucknow had hosted the tournament’s last edition in 2016 where India claimed the honours.At the upcoming event, 16 nations will vie for the title. The participating teams are India, Korea, Malaysia, Pakistan, South Africa, Egypt, Belgium, England, France, Germany, the Netherlands, Spain, USA, Canada, Chile and Argentina.

Important Points:

  • Chief Minister of Odisha: Naveen Patnaik and Governor is Ganeshi Lal.

5.________ and SBI Card launch co-branded RuPay contactless credit card offering fuel and other benefits.

A. ONGC
B. BPCL
C. IOCL
D. HP
E. BHEL

Show Correct Answers

Correct Answer- B. BPCL

Explanation: Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL) and SBI Card have joined hands to launch the ‘BPCL SBI Card co-branded RuPay Contactless Credit Card, offering fuel and other benefits. The card will provide rewarding fuel savings and other benefits to the customers. Cardholders will also get accelerated savings on other categories of spends, which include groceries, departmental stores, dining, and movies.

The facility of the card:

As per the details revealed, users of BPCL SBI Card RuPay will get 13X reward points on every ₹100 spent on fuel purchases at BPCL petrol pumps and 1% fuel surcharge waiver on every transaction up to ₹4,000.This will translate to a 4.25% value back. Customers using this card will earn 2,000 activation bonus reward points worth ₹500 on payment of the joining fee.

Important Points:

  • CMD Of Bharat Petroleum Corporation Ltd: Arun Kumar Singh;
  • Bharat Petroleum Corporation Ltd Headquarters: Mumbai;
  • Bharat Petroleum Corporation Ltd Founded: 1952.
  • SBI Card MD and CEO: Rama Mohan Rao Amara;
  • SBI Card Founded: October 1998;
  • SBI Card Headquarters: Gurugram, Haryana.

6.The Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India Limited (TRIFED) has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with which e-grocery platform for the promotion and sale of natural Van Dhan products?

A. BigBasket
B. Flipkart Supermart
C. Grofers
D. Amazon Pantry
E. Nature’s Basket

Show Correct Answers

Correct Answer – A. BigBasket

Explanation: The Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India Limited (TRIFED) and e-grocery platform Big Basket have entered into a Memorandum of Understanding (MoU) for the promotion and sale of natural Van Dhan products being made available to Big Basket from Van Dhan production units.With this, Big Basket will be able to enrich its portfolio through the of hand-made authentic forest products sourced by the tribal population.These strategic collaborations of TRIFED – TRIBES INDIA will help Van Dhan tribal beneficiaries in remote areas to overcome challenges restricting their access to domestic and international markets.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.NITI Aayog has partnered with which education firm to provide free education to children in 112 Aspirational Districts?

A. Unacademy
B. Byju’s
C. Classplus
D. Doubtnut
E. Vedantu

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Byju’s

Explanation: NITI Aayog has partnered with Byju’s to provide free access to Byju’s high-quality and tech-driven learning programs to children from 112 Aspirational districts of the country.Under this, dedicated working group will be established that will create knowledge, innovation, and strategy support system, as well as actively monitor and evaluate programme implementation to enable efficacy and ensure better scope of delivery.It WILL empower the children from underserved communities and locations with tech-enabled learning and access to quality education.

8.Which CPSE is set to become the 11th Maharatna central public sector enterprise (CPSE)?

A. Bharat Electronics Limited
B. Power Finance Corp. Ltd
C. Bharat Petroleum Corporation Limited
D. Engineers India Limited
E. Container Corporation of India Limited

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Power Finance Corp. Ltd

Explanation: Power Finance Corp. Ltd (PFC) is set to become the 11th Maharatna central public sector enterprise (CPSE), with an inter-ministerial committee clearing the Navratna last week for this.This comes against the backdrop of the government using power sector lenders such as PFC and REC Ltd to instil financial discipline at state-owned electricity distribution companies (discoms).The Maharatna dispensation was ushered in by the Union government for mega CPSEs to become global giants. PFC, India’s largest non-banking financial company (NBFC) and among the 14 Navratna CPSEs, can invest up to ₹5,000 crore, or 15% of its net worth, in a single project apart from being granted enhanced powers by the government for undertaking mergers and acquisitions once it gets the Maharatna status. Navratna and Miniratna CPSEs can invest up to ₹1,000 crore and ₹500 crore, respectively.

9.Which state government has launched a mobile music classroom and recording studio which aims to assist children of government schools in pursuing their passion for music?

A. Uttar Pradesh
B. Maharshtra
C. Delhi
D. Telangana
E. Karnataka

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Delhi

Explanation: Deputy Chief Minister Manish Sisodia on Saturday launched a mobile music classroom and recording studio which aims to assist children of Delhi government schools in pursuing their passion for music.The Delhi government claimed that it is India’s first ‘Mobile Music Bus’ , and aims to train children through a media-based curriculum, including audio production and film production, to help them build sustainable careers in these fields.The project is likely to benefit 5,000 children.Under this project, a bus has been transformed into a moving music class, a high-quality music recording studio and a performing stage.

This ‘Mobile Music Bus’ will reach 5,000 children from government schools as well as low-income communities in Delhi to enable learning through music through regular workshops conducted by trained facilitators.The ‘Music Bus Studio’ is also equipped with a Smart TV which will be used to share digital educational music videos on issues related to social-emotional health and well-being.

10.For which bank the BLS International Services Ltd has been selected as National Business Correspondent to deliver banking services in urban, semi-urban and rural areas across the country.?

A. State Bank of India
B. Bank of India
C. Bank of Baroda
D. Punjab National Bank
E. Canara Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – A. State Bank of India

Explanation: BLS International Services Ltd has been selected as National Business Correspondent for State Bank of India (SBI) to deliver banking services in urban, semi-urban and rural areas across the country.It would deliver last mile banking services to support the financial inclusion mission of Indian government.BLS will soon initiate banking services like savings bank deposits, fixed deposit, recurring deposit, remittances, micro pension, micro insurance, account open with e-KYC, AEPS mini statement, passbook printing for SBI account holders spread across India.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In September 2021, the World Health Organization has announced the appointment of whom as WHO Ambassador for Global Health Financing?

A. Tony Blair
B. David Cameron
C. John Major
D. Gordon Brown
E. Donald John Trump

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Gordon Brown

Explanation:  The World Health Organization has announced the appointment of Gordon Brown, former Prime Minister of the UK, as WHO Ambassador for Global Health Financing. He is widely credited with preventing a second Great Depression through his stewardship of the 2009 London G20 summit. Brown served as Chancellor of the Exchequer in the Tony Blair government from 1997 to 2007.

WHO:

  • Headquarters – Geneva, Switzerland.
  • Founded In – 1948.
  • Director-General – Tedros Adhanom

12.Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has set up Odisha’s first-ever tussar silk yarn production centre in which district?

A. Kendrapara
B. Cuttack
C. Jajpur
D. Ganjam
E. Koraput

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Cuttack

Explanation: Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has set up Odisha’s first-ever tussar silk yarn production centre at Choudwar in the Cuttack district.The centre will ensure local availability of tussar silk yarn, create local employment and reduce production costs.Tussar silk is one of the finest varieties of silk. Silk comprises nearly 75% of the total khadi fabric production in Odisha.

Odisha:

  • Chief Minister – Naveen Patnaik.
  • Governor – Ganeshi Lal.
  • Number of Districts – 30.
  • Lok Sabha seats – 21.
  • Rajya Sabha seats – 10

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In September 2021, Competition Commission of India has imposed ₹750 crore penalty on which of the following for alleged cartelization?

A. Tilaknagar Industries Ltd.
B. United Breweries Ltd
C. Reliance Industries
D. Radico Khaitan
E. Jubilant FoodWorks

Show Correct Answers

Correct Answer – B. United Breweries Ltd

Explanation: Competition Commission of India has imposed ₹750 cr penalty on United Breweries Ltd. and ₹120 cr on Carlsberg India Pvt. Ltd. for alleged cartelization. It found these two companies and SABMiller India Ltd. to have engaged in price co-ordination, supply restrictions and market sharing in different states in breach of law. It has given benefit of 40% reduction in penalty to United Breweries.The companies were found to have engaged in price coordination in Andhra Pradesh, Karnataka, Maharashtra, Odisha, Rajasthan, West Bengal, National Capital Territory of Delhi and Union Territory of Puducherry. Besides, they were found “collectively restricting the supply of beer in the states of Maharashtra, Odisha and West Bengal”

14.In September 2021, Union Minister for Cooperation Amit Shah would address India’s first cooperative conference under Prime Minister Narendra Modi’s vision of “Sahakar se Samriddhi” in which city?

A. Mumbai
B.  Lucknow
C. New Delhi
D. Gandhinagar
E. Jaipur

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: Union Home Minister and Minister for Cooperation Amit Shah would address India’s first cooperative conference under Prime Minister Narendra Modi’s vision of “Sahakar se Samriddhi” on 25 September 2021. He will address the conference at Indira Gandhi Indoor Stadium in New Delhi.India’s first cooperative conference is being organised by the country’s leading cooperative organisation IFFCO, National Cooperative Federation of India, Amul, Sahakar Bharti, NAFED, KRIBHCO and all cooperatives together. Dr Ariel Guarco, President of the International Cooperative Alliance (Global), is also joining to accelerate and strengthen the campaign of Indian cooperatives. Around 3 million cooperatives from 110 countries of the world are associated with the International Cooperative Alliance (Global).Recently a new Ministry of Cooperation has been formed to strengthen the cooperative movement in the country by providing a separate administrative, legal, and policy framework for the cooperatives.

15.In September 2021, the International Astronomical Union has named a crater at the Moon’s south pole after whom?

A. Fridtjof Nansen
B. Robert Peary
C. Matthew Henson
D. Roald Amundsen
E. Robert Falcon Scot

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Matthew Henson

Explanation: The International Astronomical Union has named a crater at the Moon’s south pole after the Arctic explorer Matthew Henson. He was an African American explorer who co-discovered the North Pole in 1909 with Robert Peary. Located between Sverdrup and de Gerlache craters at the south pole of the Moon, Henson Crater is in the same region the Artemis program aims to land the lunar explorers.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th  September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021