Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th March 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 24th March 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – March 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 24th March 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 24th March 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 24th March 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which of the following country’s branch of the Red Cross has sponsored and launched the world’s first Catastrophe Bond (cat bond) for Volcano-related disasters with the support of several financial firms?

A. Italy
B. France
C. Denmark
D. Germany
E. England

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Denmark

Explanation: The Danish Red Cross has launched first of its kind, a catastrophe bond for volcano-related disasters with the support of several financial firms.The $3 million bond will enable the disaster relief agency to get aid quickly to those suffering following the eruption of 10 named volcanoes, in Cameroon, Chile, Colombia, Ecuador, Guatemala, Indonesia and Mexico.Catastrophe bonds offer investors high yields, but do not pay out if a named catastrophe occurs. They typically cover areas prone to hurricanes and typhoons.

2.Which of the following state government has launched India’s first govt-run ambulance network for animals?

A. Andhra Pradesh
B. Himachal Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Madhya Pradesh
E. Maharashtra

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Andhra Pradesh

Explanation: Andhra Pradesh state government has decided to set up “India’s first government-run ambulance network” for animals.The Animal Husbandry Department has been further directed to set up one Mobile Ambulance Veterinary Clinic at every assembly constituency.These mobile ambulances shall provide veterinary first aid services along with spot diagnosis and attending to emergency cases.One of the major facilities these ambulances will provide is the ‘Hydraulic Lift’ facility to lift animals and shift them to the nearest Government Veterinary Facility in case of emergency.

3.What is the theme of the World Tuberculosis Day 2021?

A. It’s Time
B. Unite to End TB – Leave No One Behind
C. “Grow, Nourish, Sustain, Together”
D. The clock is Ticking
E. Stop TB

Show Correct Answers

Correct Answer – D. The clock is Ticking

Explanation: World Tuberculosis (TB) Day is observed every year on March 24 to raise public awareness about the health, social and economic consequences of TB, and to end TB epidemic.March 24 marks the day when Robert Koch discovered Mycobacterium tuberculosis in 1882 that causes TB, which opened the way towards diagnosing and curing this disease.Theme 2021: ‘The Clock is Ticking’TB is a contagious infection that usually attacks lungs and nearly 4000 lose their lives to TB and close to 28,000 people fall ill every day.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.How many foreign satellites has been launched by Russia for 18 countries from the Baikonur cosmodrome in Kazakhstan?

A. 24
B. 28
C. 30
D. 38
E. 43

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 38

Explanation:  Russia put 38 foreign satellites into orbit after a successful launch from the Baikonur cosmodrome in Kazakhstan following delays due to technical issues.The Soyuz-2.1a carrier rocket with the Fregat upper stage and 38 spacecraft from 18 countries took off from the Baikonur cosmodrome.Soyuz rocket successfully placed into orbit the 38 satellites from more than a dozen countries, including South Korea, Japan, Canada, Saudi Arabia, Germany, Italy and Brazil.Among them was the Challenge-1, the first satellite made completely in Tunisia, which was created by the Telnet telecommunications group.

5.India’s Union Public Service Commission (UPSC) has signed an MoU with which country’s Independent Administrative Reforms and Civil Services Commission (IARCSC) to share experience and expertise in the area of recruitment, books, manuals and other documents?

A. Pakistan
B. Afghanistan
C. Iran
D. Nepal
E. Sri Lanka

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Afghanistan

Explanation: Union Cabinet has approved MoU between Union Public Service Commission (UPSC), India and Independent Administrative Reforms and Civil Services Commission (IARCSC), Afghanistan.It will strengthen the relationship between IARCSC and UPSCThe MoU will facilitate sharing of experience and expertise in the area of recruitment, books, manuals and other documents which are not of a confidential nature and Information Technology (IT) for the preparation of written examinations and holding of Computer Based Recruitment Tests and Online Examinations.

6.Which of the following has raised an undisclosed amount from Rockstud Capital in March?

A. Cyware Labs India
B. Instoried
C. Primaseller
D. Clappia
E. Zignite Labs

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Instoried

Explanation: Instoried, an artificial intelligence (AI)-based content intelligence platform, has raised an undisclosed amount from Rockstud Capital.Instoried helps enterprises and individuals create emotionally engaging content thereby improving return on investment.The funds will be used to reach out to newer geographies for their existing tool as well as the recently launched tool for individuals.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Fitch Ratings has revised India’s GDP growth estimate to how much per cent for the next fiscal from the previous 11%?

A. 10.1
B. 11.2
C. 12.8
D. 13.2
E. 14.6

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 12.8

Explanation: Fitch Ratings has revised India’s GDP growth estimate to 12.8% for the next fiscal from the previous 11%.The agency, in its latest Global Economic Outlook GEO, anticipates the level of the country’s GDP to remain well below its pre-pandemic forecast trajectory.Fitch also expects GDP growth to ease to 5.8% in Fiscal Year 2023.

8.Which of the following UTs has achieved 100 percent Functional Household Tap Connection (FHTC) coverage by March 2021?

A. Puducherry
B. Andaman and Nicobar
C. Jammu and Kashmir
D. Ladakh
E. Delhi

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Andaman and Nicobar

Explanation: Andaman and Nicobar Islands Lt. Governor Admiral D K Joshi declared that the UT has achieved 100 percent Functional Household Tap Connection (FHTC) coverage.With this, the Andaman and Nicobar Islands becomes the third state/UT in the country to achieve the target after Goa and Telangana under Jal Jeevan Mission.The connections were provided at 266 villages located in 9 blocks.

9.In March 2021, US Senate has voted to confirm whom to be President Biden’s Surgeon General?

A. Abbas Akhil
B. Vivek Murthy
C. Alice Chen
D. Jerome Adams
E. David A. Kessler

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vivek Murthy

Explanation:    US Senate has voted to confirm Indian-American Dr. Vivek Murthy to be President Biden’s Surgeon General.Dr. Murthy served as the Surgeon General under the Obama administration from 2014 to 2017.He is a distinguished Physician and former Vice Admiral in the Public Health Service Commissioned Corps.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.As per the statement by Finance Minister Nirmala Sitharaman in March 2021, the centre is sharing how much percent with the states from devolvable taxes?

A. 25
B. 37
C. 41
D. 53
E. 61

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 41

Explanation: Lok Sabha passed the Finance Bill 2021 on 23 March 2021.It gives effect to the financial proposals of the central government for the year 2021-22.Referring to existing taxes levied on petrol and diesel, Finance Minister Nirmala Sitharaman informed that the center is sharing 41 percent with the states from devolvable taxes.

11.In March 2021, which of the following has acquired Cloud Elements, an application programming interface (API) integration platform, to expand its API-based automation capabilities?

A. UiPath
B. Automation Anywhere
C. Pegasystems
D. Blue Prism
E. Kofax

Show Correct Answers

Correct Answer: A. UiPath

Explanation: Enterprise automation software company UiPath has acquired Cloud Elements, an application programming interface (API) integration platform, to expand its API-based automation capabilities.UiPath’s market is categorized into five geographies, including the US, Europe, the Middle East, Africa, Japan, Asia Pacific, and India.UiPath is in a “hyper-growth” mode in India.

12.Which of the following has announced the launch of an instant EMI (Equated Monthly Instalments) facility on its internet banking platform in March 2021?

A. HDFC Bank
B. Kotak Mahindra Bank
C. Axis Bank
D. ICICI Bank
E. Yes Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – D. ICICI Bank

Explanation: ICICI Bank has announced the launch of an instant EMI (Equated Monthly Instalments) facility on its internet banking platform.It is the first in the industry to do so.Called ‘EMI @ Internet Banking’, the facility aims to offer increased affordability to pre-approved customers, as it enables them to convert their high-value transactions up to ₹5 lakh into easy monthly installments.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Which has launched it’s Connected Consumer Home solution based on the open-source software platform RDK?    

A. Infosys
B. TCS
C. Wipro
D. HCL Technologies
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. TCS

Explanation: Tata Consultancy Services (TCS) Ltd has launched the TCS Connected Consumer Home solution based on the open-source software platform RDK.It has been launched to help media and communication service providers offer intuitive and connected consumer experiences.The communication and media vertical contributes nearly 7% to the company’s total revenues and grew 5.5% during the Dec’20 quarter.

14.Private equity firm ChrysCapital is investing how many million dollars in Safex Chemicals India Ltd?

A. 20
B. 30
C. 40
D. 50
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 50

Explanation:  Private equity firm ChrysCapital is investing $50 million in Safex Chemicals India Ltd, an agrochemical company, for a significant minority stake.The transaction involves a combination of secondary sales by an existing PE investor, BanyanTree Growth Capital, along with a primary raise by the company for growth initiatives.Founded in 1991, Safex manufactures and sells branded agrochemicals.

15.Which day marks the birth anniversary of freedom fighter and socialist leader Dr Ram Manohar Lohia?

A. 26 February
B. 23 March
C. 17 April
D. 18 May
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23 March

Explanation: March 23 marks the birth anniversary of freedom fighter and socialist leader Dr. Ram Manohar Lohia.Lohia was born on 23 March 1910.He was an activist in the Indian independence movement and a socialist political leader.During the last phase of British rule in India, he worked with Congress Radio which was broadcast secretly from various places in Bombay until 1942.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 23rd March 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams