Daily GK and Current Affairs Quiz – 23rd April 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 23rd April 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – April 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 23rd April 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 23rd April 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 23rd April 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Who among the following has been roped in as brand ambassador of Puma?

A. Washington Sundar
B. Devdutt Padikkal
C. Ajinkya Rahane
D. Suresh Raina
E. Both a & b

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Both a & b

Explanation: Global sportswear brand Puma has signed long-term endorsement deals with cricketers Washington Sundar and Devdutt Padikkal. Puma India, which recently announced its partnership with Royal Challengers Bangalore, has been consistently investing in India’s sports ecosystem. The duo will be joining the company’s roster of brand ambassadors that include Indian captain Virat Kohli; wicketkeeper-batsman KL Rahul; women’s national cricketer, Sushma Verma and veteran cricketer Yuvraj Singh.

2.Earth Day or International Mother Earth Day is observed globally on _______ every year.

A. 21 April
B. 20 April
C. 19 April
D. 23 April
E. 22 April

Show Correct Answers

Correct Answer: E. 22 April

Explanation: Earth Day or International Mother Earth Day is observed globally on 22 April every year. The Day will be celebrated all over the world to spread awareness for Earth’s wellbeing and to encourage people to support environmental protection.World Earth Day 2021 will mark the 51st Anniversary of the day since it started being observed in 1970.Earth Day was renamed officially by the UN in 2009 as International Mother Earth Day.The theme of 2021 International Mother Earth Day is Restore Our Earth.

History of Earth Day:

It was in the year 1970 when about 20 million Americans realized that protecting Mother Earth is an absolutely crucial need. Hence, it was this year when Earth Day was observed for the very first time. Every year billions of people across the world participate in different activities such as planting trees, cleaning campaigns, and others to offer their bit to Mother Nature.

Important Points:

  • UNEP Headquarters: Nairobi, Kenya.
  • UNEP Head: Inger Andersen.
  • UNEP Founder: Maurice Strong.
  • UNEP Founded: 5 June 1972, Nairobi, Kenya.

3.Kishore Nandlaskar has passed away recently. He was a/an ________________.

A. Actor
B. Singer
C. Choreographer
D. Musician
E. Producer

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Actor

Explanation: Veteran actor Kishore Nandlaskar, who was a popular face in both Marathi and Hindi films, has passed away due to COVID-19 complications. The actor made his debut with Marathi film in 1982 titled ‘Navare Sagle Gadhav’ and went to act in movies like ‘Bhavishyachi Aishi Taishi: The Prediction’, ‘Gaon Thor Pudhari Chor’ and ‘Jara Japun Kara’. In Hindi films, Nandlaskar is known for his roles in Khakee (2004), Vaastav: The Reality (1999), Singham (2011), Jis Desh Mein Ganga Rehta Hain (2000), Simmba (2018) and many more. He was last seen in the Mahesh Manjrekar web series ‘1962: The War In The Hills’.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Care Ratings has forecasted India’s GDP growth at _______________ for FY22.

A. 9.2%
B. 10.2%
C. 10.7%
D. 11.5%
E. 12.1%

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10.2%

Explanation:  Care Ratings has revised downwards the GDP growth forecast of India to 10.2 per cent in 2021-22 (FY22). Earlier this was estimated between 10.7-10.9 per cent. This cut in the GDP is based on the fact that economic activities are getting affected across the country due to curbs imposed by states amid a surge in COVID-19 cases.

5.Tamil Nadu’s, ____________ became India’s 68th Chess Grandmaster.

A. Santosh Gujrathi
B. Arjun Kalyan
C. SP Sethuraman
D. Surya Shekhar Ganguly
E. Sasikiran Krishnan

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Arjun Kalyan

Explanation: Tamil Nadu’s, Arjun Kalyan became India’s 68th Chess Grandmaster when he crossed the 2500 ELO mark after beating Dragan Kosic in the fifth round of GM Round Robin “Rujna Zore-3” in Serbia. Arjun is coached by IM Saravanan and Ukrainian GM Aleksandr Goloshchapov and began playing chess at the age of nine and got his FIDE rating a year later. Viswanathan Anand became the country’s first Grandmaster, in 1988.

Important Points:    

  • The World Chess Federation, known as FIDE headquarters: Lausanne (Switzerland).

6.World Book Copyrights Day is celebrated very year on which date by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO)?

A. 20th April
B. 21st April
C. 22nd April
D. 23rd April
E. 24th April

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 23rd April

Explanation: World Book Day is celebrated by UNESCO on April 23, every year.As a celebration of this year’s World’s Book and Copyright Day 2021, UNESCO has created a ‘Bookface’ challenge.The first World Book and Copyrights Day was celebrated in 1995.The UNESCO decided to celebrate the World Book and Copyrights Day on April 23 to commemorate the death anniversary of William Shakespeare.As per UNESCO, the city of Tbilisi in Georgia was selected as the World Book Capital for 2021.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Who represented Delhi and India at the World Cities Cultural Forum (WCCF) 2021?

A. Prahlad Singh Patel
B. Manish Sisodia
C. Arvind Kejriwal
D. Smriti Irani
E. Anil Baijal

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Arvind Kejriwal

Explanation: Delhi chief minister Arvind Kejriwal represented Delhi and India at the World Cities Cultural Forum (WCCF) 2021.It is a forum of 40 top cities of world including London, Tokyo and New York.The WCCF 2021 Forum was hosted by London.The WCCF is an annual summit attended by the deputy mayors for culture and heads of culture from the member cities & it will be hosted by each member City annually.The theme of WCCF 2021 is “The Future of Culture”.

8.For how much time in row Norway tops in the World Press Freedom Index 2021 released by international journalism not-for-profit body Reporters Without Borders?

A. 2nd time
B. 3rd time
C. 4th time
D. 5th time
E. 6th time

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 5th time

Explanation: The World Press Freedom Index 2021 has been released by international journalism not-for-profit body Reporters Without Borders.The index was topped by Norway for the 5th time in a row followed by Finland & Sweden.India with a score of 46.56 ranked at 142nd Rank. Also, in 2020 India was ranked at 142nd.India has been classified as a country with a ‘bad’ environment for Press Freedom, it shared the classification with Brazil, Mexico & Russia.

9.Which bank has decided to withdraw its banking services from India just within a week of Citi banks exit?

A. Barclays Bank Plc
B. BNP PARIBAS
C. DBS Bank
D. Deutsche Bank AG
E. FirstRand Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – E. FirstRand Bank

Explanation:    FirstRand Bank has decided to withdraw its banking services from India just within a week of Citi banks exit.It is the second largest bank in South Africa.FirstRand had started its banking service in India in late 2009 but it started lending to individual customers and small and medium enterprises only in 2012.The bank has its only office in Mumbai and acts as a branch of FirstRand Bank South Africa.The Bank decided to exit India because of the increasing Non Performing Assets (NPA) in India and its failure to expand further and add more branches.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which bank has appointed Ernst & Young Global Limited, a multinational professional services network as its digital consultant?

A. Bank of Maharshtra
B. Bank of India
C. Canara Bank
D. Indian Overseas Bank
E. Union Bank of India

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Indian Overseas Bank

Explanation: Public sector lender, Indian Overseas Bank (IOB) appointed Ernst & Young Global Limited, a multinational professional services network as its digital consultant.This partnership is a part of IOB’s growth strategy to transform its banking services into Digital format.The aim of the partnership is to increase IOB’s digital share in the market and to attract millennial customers.The Digital consultant will support IOB to focus on utilizing and adopting the new technologies and enhance its service quality and delivery to its customers.This initiative will also help the bank to speedup digitalization in all the areas of banking like assets and liability products and services.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which of the following has advised ‘proning for self care’ for coronavirus patients?

A. NITI Aayog
B. Union Health Ministry
C. WHO India
D. CDC
E. Union AYUSH Ministry

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Union Health Ministry

Explanation: The Union Health Ministry has advised ‘proning for self care’ for coronavirus patients.It is extremely beneficial for such patients with compromised breathing comfort, especially during home isolation.Proning is the process of turning a patient with precise, safe motions, from their back onto their abdomen so that the individual is lying face down.

12.Asking banks to proactively raise and conserve capital in wake of the second wave of Covid, the RBI has told banks to restrict dividends to how much percent of what regulations allow?

A. 30
B. 40
C. 50
D. 60
E. 70

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 50

Explanation: The Reserve Bank of India has allowed banks to pay dividends on equity shares.Asking banks to proactively raise and conserve capital in wake of the second wave of Covid, the RBI has told banks to restrict dividends to 50% of what regulations allow.In 2020, the central bank had banned banks from paying dividends after the Covid outbreak.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In Madhya Pradesh, the state’s largest Covid Care Center has been developed at the Radha Soami Satsang Beas Ashram located on Khandwa Road in which city?     

A. Indore
B. Bhopal
C. Rewa
D. Jabalpur
E. Ratlam

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Indore

Explanation: In Madhya Pradesh, the state’s largest Covid Care Center has been developed at the Radha Soami Satsang Beas Ashram located on Khandwa Road in Indore.Less symptomatic/asymptomatic patients who do not have home isolation facilities in their home or patients whose health status needs to be regularly monitored will be kept here.It is being started with 600 beds.

Madhya Pradesh:

  • Chief Minister – Shivraj Singh Chouhan.
  • Governor – Anandiben Patel.
  • Number of Districts – 52.

14.The Reserve Bank of India has approved the appointment of Atanu Chakraborty as the Part-time Chairman of which bank?

A. Yes Bank
B. HDFC Bank
C. SBI
D. ICICI Bank
E. Axis Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. HDFC Bank

Explanation:  The Reserve Bank of India has approved the appointment of Atanu Chakraborty as the Part-time Chairman of HDFC Bank.He has been appointed for a period of 3 years, with effect from May 5, 2021, or the date of his taking charge, whichever is later.He last served as the Economic Affairs Secretary until his superannuation on 30 April 2021.He is a member of the IAS in Gujarat cadre.

15.Which of the following has become the third-largest Indian IT services company by market capitalization, on 23 April 2021?

A. Cognizant
B. Accenture
C. ITC Limited
D. Wipro Ltd
E. Tech Mahindra

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Wipro Ltd

Explanation: Wipro Ltd overtook Noida-headquartered HCL Technologies to become the third-largest Indian IT services company by market capitalization, on 23 April 2021.Wipro has regained this spot after a gap of 18 months.Earlier, on 22 October 2019, Wipro had a market capitalization of Rs1.449 trillion, while HCL Technologies had a market capitalization of Rs1.444 trillion.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 22nd April 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams