Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th March 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 18th March 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – March 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 18th March 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 18th March 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 18th March 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which of the following city has been ranked as the most polluted capital city globally according to the ‘World Air Quality Report, 2020’?

A. Delhi
B. Kathmandu
C. Dhaka
D. Berlin
E. Phnom Penh

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Delhi

Explanation: New Delhi has been adjudged as the world’s most polluted capital city for the third straight year in the 2020 World Air Quality Report by Swiss organisation, IQAir. Globally, New Delhi is ranked as the 10th most polluted city in the world. The topmost polluted city in the world is Xinjiang in China. This is followed by nine Indian cities as the most polluted cities in the world, which are Ghaziabad, Bulandshahar, Bisrakh Jalalpur, Noida, Greater Noida, Kanpur, Lucknow and Bhiwari.

 IQAir report

  • The IQAir report measures air quality levels based on the concentration of lung-damaging airborne particles known as PM 2.5, which is measured by ground-based monitoring stations.
  • As per the report, India was home to 35 of the world’s 50 most polluted cities, spanning 106 countries, which means India continues to feature prominently at the top of the most polluted cities ranking.
  • The IQAir report seeks to empower individuals, organizations and communities to breathe cleaner air through information, collaboration and technology solutions.

2.The government has constituted an experts advisory committee for the overall execution and monitoring of the Startup India Seed Fund Scheme. The committee would be chaired by __________.

A. Shikhar Agrawal
B. Ranvijay Singh
C. Vivek Khurana
D. H K Mittal
E. Prabal Bansal

Show Correct Answers

Correct Answer – D. H K Mittal

Explanation: The government has constituted an experts advisory committee for the overall execution and monitoring of the Startup India Seed Fund Scheme. The committee would be chaired by H K Mittal from the Department of Science and Technology. The other representatives of the committee would include members from DPIIT, the department of biotechnology, science and technology, electronics and IT, Niti Aayog, and expert members from the startup ecosystem.

The committee will evaluate and select incubators for allotment of funds under the scheme, monitor progress and take all necessary measures for efficient utilisation of funds towards the fulfilment of objectives of the scheme.

Startup India Seed Fund Scheme (SISFS)

  • The scheme has been approved for the period of the next four years starting from 2021-22, beginning from April 1, 2021.
  • The government has earmarked Rs 945 crore corpus for the scheme, which will be divided over the next four years for providing seed funding to eligible startups through eligible incubators across India.

3.India’s arms imports fell ________ between 2011-15 and 2016-20, said a report released by the Stockholm International Peace Research Institute (Sipri).

A. 33%
B. 43%
C. 48%
D. 63%
E. 23%

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 33%

Explanation: India’s arms imports fell 33% between 2011-15 and 2016-20, said a report released by the Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). The report on international arms transfers attributed the drop in India’s arms imports mainly to an attempt to reduce its dependence on Russian arms and complex procurement processes. Russia was the most affected supplier, although India’s imports of US arms also fell by 46%.India’s top three arms suppliers during 2016-20 were Russia (accounting for 49% of India’s imports), France (18%) and Israel (13%), the report. Myanmar, Sri Lanka and Mauritius were the top recipients of Indian military hardware, the report.

According to Sipri, India accounted for 0.2% of the share of global arms exports during 2016-20, making the country the world’s 24th largest exporter of major arms. This represents an increase of 228% over India’s export share of 0.1 % during the previous five-year period of 2011-15.

Important Points: 

  • Sipri Headquarters: Oslo, Norway.
  • Sipri Founded: 6 May 1966.
  • Sipri Director: Dan Smith.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.How many persons will be conferred with the Sahitya Akademi awards?

A. 13
B. 15
C. 16
D. 18
E. 20

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 20

Explanation: Sahitya Akademi announced its annual Sahitya Akademi Awards in 20 languages. Seven books of poetry, four of the novel, Five short stories, two plays, and one each of memoirs and epic poetry in 20 Indian languages. The awards for Malayalam, Nepali, Odia and Rajasthani will be announced later. Sahitya Akademi Award is a literary honour in India. It is a dream for all Indian writers to look forward to one of the prestigious literary awards. The political-writer M Veerappa Moily, poet Arundhathi Subramaniam will be bestowed with the Sahitya Akademi Award 2020.

Sahitya Akademi Award

The Akademi is run by three authorities

  • General council.
  • Finance committee.
  • Executive board.

The Akademi is known for holding the largest library of multi-lingual books in India. The Sahitya Akademi is autonomous. It comes under the Ministry of Culture.

The complete list of winners in different language and genre categories is given in the table below.

S.No Language Title and Genre Name of the Author
1 Assamese Bengsata (Short stories) Apurba Kumar Saikia
2 Bengali Eka Eka Ekashi (Memoirs) Mani Shankar Mukhopadhyay
3 Bodo Gwthenay Lamayao Gwdan Agan (Short stories) Dharanidhar Owari
4 Dogri Baba Jitmal (Play) Gian Singh
5 English When God Is a Traveller (Poetry) Arundhathi Subramaniam
6 Gujarati Banaras Diary (Poetry) Harish Meenakshru
7 Hindi Tokeri Mein Digant ‘ Their Gatha” (Poetry) Anamika
8 Kannada Sri Bahubali Ahimsadigvijayam (EPIC POETRY) M. Veerappa Moily
9 Kashmiri Tilasm-e-Khanabadosh (Short stories) Hiday Koul Bharti
10 Konkani Yugaparivarathanancho Yatri  (Poetry) RS Bhaskar
11 Maithili Gachh Roosal Achhi (Short Stories) Kamalkant Jha
12 Manipuri Malangbana Kari Hai (Poetry) Irungbam Deven
13 Marathi Udya (Novel) Nanda Khare
14 Punjabi Aam Khass (Short stories) Gurdev Singh Rupana
15 Sanskrit Vaishali (Novel) Mahesh Chandra Sharma Gautam
16 Santali Gur Dak Kasa Dak(Poetry) Rupchand Hansdah
17 Sindhi Jehad (Plays) Jetho Lalwani
18 Tamil Sellaatha Panam (Novel) Imaiyam
19 Telugu Agniswaasa(2015-17) Poetry Nikhileswar
20 Urdu Amawas Mein Khwab (Novel) Hussain-ul-Haque

Sahitya Akademi Award 2020 winners will be bestowed with the award in the form of a casket, containing the engraved copper-plaque, a shawl and a cash amount of Rs. 1,00,000/- at the Sahitya Akademi Award Presentation function.

5.Barrister Moudud Ahmed, who held various political offices for short stints in the Government of___________, has passed away.

A. Nepal
B. Oman
C. Pakistan
D. Bangladesh
E. Afghanistan

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bangladesh

Explanation: Barrister Moudud Ahmed, who held various political offices for short stints in the Government of Bangladesh, has passed away. He had served as the Prime Minister of Bangladesh (1988–1989), Vice President of Bangladesh (1989–1990), Deputy Prime Minister (1976–1978 and 1987–1988), and Minister of Law, Justice and Parliamentary Affairs (2001–2006). He was also a standing committee member of the Bangladesh Nationalist Party (BNP).

6.Who among the following has been appointed as the Chairman of the international body Stop TB Partnership Board?

A. Dr. Rajesh Bhushan
B. Dr. Harsh Vardhan
C. Dr. Randeep Guleria
D. Prathap C. Reddy
E. Ravi Rajagopal

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Dr. Harsh Vardhan

Explanation: Union Minister for Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan has been appointed as the Chairman of the international body Stop TB Partnership Board.He was appointed in recognition of his outstanding contribution to the movement to eradicate Tuberculosis from India by 2025.Dr Harsh Vardhan will serve a three-year term, commencing from July this year.The Stop TB Partnership is a unique international body with the power to align actors all over the world in the fight against TB.The participation of a wide range of constituencies gives this global body the credibility and the broad range of medical, social and financial expertise needed to defeat TB.The Partnership’s vision is a TB-free world.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which of the following public sector bank has incorporated a wholly-owned subsidiary which will deal with the banks’ non-financial support services related to its credit card business?

A. Bank of Baroda
B. Canara Bank
C. Punjab National Bank
D. Union Bank
E. Indian Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Punjab National Bank

Explanation: Public sector lender Punjab National Bank on Wednesday said it has incorporated a wholly-owned subsidiary, PNB Cards & Services Limited, which will deal with the banks’ non-financial support services related to its credit card business.The authorised capital of the company is Rs 25 crore, which is divided into 25 million shares of Rs 10 each, and the paid-up capital is Rs 15 crore.It is important to note that among public sector banks, State Bank of India, the country’s largest lender, has a separate arm for its card business — SBI Cards and Payment Services.

8.Which of the following company has signed an initial pact with the National Productivity Council (NPC) to explore the business opportunities in consultancy services?

A. Power Finance Corporation
B. Power Trading Corporation of India Limited
C. Rural Electrication Corporation
D. Shipping Corporation of India
E. Bharat Electronics Limited

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Power Trading Corporation of India Limited

Explanation:  PTC India Limited, a leading provider of power trading solutions in India has signed an initial pact with the National Productivity Council (NPC) to explore the business opportunities in consultancy services.Under this pact, both NPC and PTC have agreed to jointly explore and develop business opportunities for consultancy/project management services in the areas of energy efficiency, renewable energy, productivity enhancements, quality assurances, optimization of technology, and others within India and overseas.

9.Which of the following Indian IT company announced to acquire a 70 % stake in Ireland-based Perigord Asset Holdings Ltd for around Rs 182 crore and plans to buy the remaining 30% shareholding over a period of 4 years at a valuation of its financial performance?

A. Tech Mahindra
B. Infosys
C. Wipro
D. TCS
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Tech Mahindra

Explanation: Tech Mahindra announced its plan to acquire a 70 % stake in Ireland-based Perigord Asset Holdings Ltd for around Rs 182 crore and plans to buy the remaining 30% shareholding over a period of 4 years at a valuation of its financial performance.It is intended to help in augmenting its expertise in the domains of global pharmaceutical, and HLS (Healthcare and Lifesciences).It is a part of Tech Mahindra’s long-term growth plan which is to make a presence across key markets in Ireland, Germany, the USA, and India with enhanced global delivery.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Ministry of Women and Child Development has celebrated Poshan Pakhwada from ________.

A. 16th to 31st March 2021
B. 1st to 14th Feb 2021
C. 16th to 28th Feb 2021
D. 1st to 14th March 2021
E. 16th to 31st Jan 2021

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 16th to 31st March 2021

Explanation: Ministry of Women and Child Development is celebrating Poshan Pakhwada from 16th to 31st March, 2021.Addressing nutritional challenges through Food Forestry and organizing Poshan Panchayats are the key focus areas for Poshan Pakhwada 2021.To address nutritional challenges, distribution of 4 saplings of nutrition rich plants per Anganwadi Centre (AWC) in the Aspirational Districts will be done under the supervision of local panchayat and DM/DC by National Medicinal Plants Board (NMPB), Ministry of AYUSH.Poshan Panchayat will be organized involving members of PRIs for generating awareness on topics like malnutrition prevalence and its consequences, Poshan Vatika, food forestry, identification of SAM/MAM children and its management.Poshan  Abhiyaan, launched by the Prime Minister Shri Narendra Modi on 8th March 2018, has reached a long way in ensuring wider people’s participation.

11.As per the latest subscribers data by the Telecom Regulatory Authority of India, the industry-active subscribers rose how many mn to 979 mn in January?

A. 1.2
B. 2.2
C. 3.3
D. 4.1
E. 5.2

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 3.3

Explanation: The latest subscribers data by the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) showed that industry-active subscribers rose 3.3 mn to 979 mn in January 2021.Bharti Airtel continued to lead the pack with the addition of 6.9 mn active subscribers.Reliance Jio disappointed with active subscribers falling by 3.5 million to 325 mn.This is the largest loss in active subscribers for it.

12.The United States Agency for International Development (USAID) and the US International Development Finance Corporation (DFC) are offering a $41 million loan portfolio guarantee to which of the following country?

A. Bangladesh
B. China
C. India
D. Nepal
E. Bhutan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. India

Explanation: The United States Agency for International Development (USAID) and the US International Development Finance Corporation (DFC) is offering a $41 million loan portfolio guarantee to India.It will help in investments by Small and Medium Enterprises (SMEs) in renewable energy.These include rooftop solar installations and the loans will enable SMEs to access reliable power and cut costs.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.According to the Income Tax Department, it has issued over how many rupees (in crore) worth refunds to more than 2.1 crore taxpayers so far this fiscal?

A. 1 lakh
B. 2 lakh
C. 3 lakh
D. 4 lakh
E. 5 lakh

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2 lakh

Explanation: The Income Tax Department has informed that it has issued over 2 lakh crore rupees worth refunds to more than 2.1 crore taxpayers so far this fiscal.Of this, personal income tax refunds of 73,607 crore rupees have been issued to over 2.06 crore taxpayers, and corporate tax refunds of over 1.3 lakh crore rupees issued in 2.2 lakh cases.The refund was issued between 1 April 2020 to 15 March 2021.

14.BSF-BGB Maitree Football Match series began from Belonia in which of the following district in March 2021?

A. Sepahijala
B. West Tripura
C. South Tripura
D. Unakoti
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. South Tripura

Explanation:  BSF-BGB Maitree Football Match series began from Belonia in the South Tripura District on 18 March 2021.Border Security Force, BSF is organising the friendly football match series in all six Frontiers of Eastern Command BSF to mark the celebration of 50 years of the 1971 Bangladesh Liberation War.The final would take place at Dhubri under the Guwahati frontier on May 1, 2021.

15.The National Highways Authority of India, NHAI will develop world-class wayside amenities at more than 600 locations in the next how many years?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 5

Explanation: The National Highways Authority of India, NHAI will develop world-class wayside amenities at more than 600 locations in the next five years.The wayside amenities will be provided at every 50 kilometers of the length of National Highways, which will be developed through private participation.These will provide rest and refreshment for highway commuters during their journey.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th & 15th March 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download E-books

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams