Daily GK and Current Affairs Quiz – 16th February 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 16th February 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 16th February 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 16th February 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 16th February 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.The New START Treaty is a nuclear arms reduction treaty, extended by United States with which of the following country, for a period of five years?

A. China
B. Japan
C. India
D. Russia
E. Iran

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Russia

Explanation: The United States has extended the “New START” nuclear disarmament treaty with Russia for a period of five years. The New START, which stands for Strategic Arms Reduction Treaty, is a nuclear arms reduction treaty between the United States and the Russian Federation.

The new strategic arms reduction treaty was formally signed on April 8, 2010, and after ratification, entered into force on 5 February 2011. The New START treaty was set to expire on February 5, 2021, but both the parties have further extended it for five more years, till February 2026.

Important Points:

President of United States: Joe Biden; Capital: Washington, D.C.

Russia President: Vladimir Putin.

Russia Capital: Moscow.

Russia Currency: Russian Ruble.

2.Which of the following state/UT has launched the “Zero Covid by Feb28” campaign to ensure zero COVID-19 cases by 28 February 2021?

A. S Y Quraishi
B. Shashi Tharoo
C. Wajahat Habibullah
D. Salman Khurshid
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. S Y Quraishi

Explanation: In Puducherry, a campaign has been launched titled “Zero Covid by Feb28” to ensure that there are no COVID-19 cases by the end of February 2021, in the union territory. The overall caseload in Puducherry was 39,448 while 38,533 had recovered so far, leaving 258 active cases. Under the campaign, all those who had come into contact with people infected with coronavirus would be identified and provided treatment, so that the further spread of the pathogen could be prevented.

Important Points: 

  • Lieutenant Governor of Puducherry (UT): Dr Kiran Bedi.
  • Chief Minister of Puducherry: V. Narayanasamy.

3.The Mandu Festival is celebrated in which state of India?

A. Kerala
B. Gujarat
C. Assam
D. Madhya Pradesh
E. Rajasthan

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Madhya Pradesh

Explanation: The three-day famous “Mandu Festival” began at the historic town of Mandu in Dhar district of Madhya Pradesh on February 13, 2021. The festival will culminate on February 15, 2021. The festival is organised by the state government of Madhya Pradesh to showcase each and every aspect of the ancient Mandu city, ranging from food, music, history & heritage, art & craft etc. During the festival, the state culture and tourism minister Usha Thakur inaugurated the newly constructed Dino Adventure Park and Fossils Museum in Mandu and construction of Astro Park building at a cost of Rs 59 lakh. The Dinosaur Park is the first modern fossil park in India which has 24 eggs and other fossils of dinosaurs on display.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.India’s homegrown app ___________ ties up with ISRO to build an alternative to Google Maps.

A. GPSMap
B. Live Earth
C. MapDirection
D. MapMyIndia
E. LiveStreet

Show Correct Answers

Correct Answer – D. MapMyIndia

Explanation: India’s homegrown app MapMyIndia ties up with ISRO to build an alternative to Google Maps. The agreement between ISRO and MapmyIndia is suggested to become an alternative to Google maps and similar platforms. The collaboration with MapMyIndia will turn out to be a benefit for users because it will use digital maps of MapmyIndia and satellite imagery and earth observation data of ISRO.

According to this collaboration the mapping data along with the information regarding pollution, agricultural output, weather, land-use changes, flood and several disasters will be visible to the users. Rohan Verma, CEO of MapmyIndia, called the agreement a path-breaking milestone with the aim of fulfilling the objective of Atamanirbhar Bharat.

About the app:

  • The app will benefit the Indians because it will ensure the maps according to the true sovereignty of India while depicting the Indian borders as per the Indian government. The Department of Space signed an MoU with CE Info Systems Private Limited, a geospatial technology company owned by MapmyIndia.
  • The most exhaustive digital map database of the country was created indigenously over the last 25 years by MapmyIndia covers 7.5 lakh Indian villages, 7500+ cities at the building and the street level which are connected through a road network of almost 63 lakh kilometres.
  • ISRO generates earth observations and satellite imagery through its satellite constellation. ISRO will be more responsive in terms of satellite imagery needed by the Indians, required especially during crises and disasters.

5.Which of the following general insurance company has launched the ‘Corporate India Risk Index’?

A. TATA AIG
B. HDFC ERGO
C. Bajaj Allianz
D. IFFCO Tokio
E. ICICI Lombard

Show Correct Answers

Correct Answer – E. ICICI Lombard

Explanation: Private general insurer ICICI Lombard has launched the ‘Corporate India Risk Index’. This is intended to be a unified, standardised corporate risk index that spans industries and companies. This will help companies understand the level of risk that their business is facing and also assist in developing a successful risk aversion plan. It has worked with consulting firm Frost and Sullivan to develop the risk measurement tool.

Important Points:

ICICI Lombard CEO: Bhargav Dasgupta.

ICICI Lombard Headquarters: Mumbai.

ICICI Lombard Founded: 2001.

6.Maharashtra government has signed an MoU with ________ to promote wooden toys, local artefacts, handicrafts.

A. Snapdeal
B. Myntra
C. Amazon
D. Flipkart
E. PaytmMall

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Yes Bank

Explanation:Maharashtra government has signed an MoU with Flipkart to promote wooden toys, local artefacts, handicrafts. Maharashtra Small Industries Development Corporation and Maharashtra State Khadi & Village Industries Board have signed a Memorandum of Understanding with Flipkart.

This MoU will enable artisans, weavers, craftsmen & MSMEs from Maharashtra to showcase their products to millions of customers in India. Flipkart will provide free training for packaging and branding to all these manufacturers. Also, product photography will also be done by the company.

Important Points:

  • Maharashtra Governor: Bhagat Singh Koshyari.
  • Maharashtra Capital: Mumbai.
  • Maharashtra CM: Uddhav Thackeray.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.The Asian Development Bank (ADB) will provide Rs 100 crore loan to which of the following hospital chain for healthcare services and medical equipment to fight the COVID-19 pandemic?

A. Medanta Hospitals
B. Apollo Hospitals
C. Billroth Hospitals
D. Fortis Healthcare
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Medanta Hospitals

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) on Monday said it will provide Rs 100 crore loan to hospital chain Medanta for healthcare services and medical equipment to fight the COVID-19 pandemic.The project will support the purchase of personal protective equipment, basic hygiene products, and patient care equipment such as ventilators and beds. It will also support staff training programmes on infection prevention and control.The funding complements ADB’s sovereign support to India, including a USD 1.5 billion loan approved in April last year for COVID-19 containment and prevention, and social protection for poor and economically vulnerable communities such as women.

8.Who among the following is the author of the book titled ‘Tipane Kashmirchi’ that features the researched facts about Jammu and Kashmir?

A. Manoj Sinha
B. Karan Singh
C. Arun Karmarkar
D. Faruk Abdullah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Arun Karmarkar

Explanation: Manoj Sinha, Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir released the book titled ‘Tipane Kashmirchi (Notes on Kashmir), untold stories’ authored by Arun Karmarkar. The book features the researched facts about Jammu and Kashmir.Manoj Sinha, stated that the new industrial development scheme of Rs.28,400 has been introduced which will attract investment to J&K and it will also create various opportunities to the youngsters.

9.The Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has partnered with National Health Authority (NHA) to upgrade the medical infrastructure available under Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY) in _______.

A. Maharashtra
B. Karnataka
C. Rajasthan
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Maharashtra

Explanation: The Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has partnered with National Health Authority (NHA) to upgrade the medical infrastructure available under Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB PM-JAY) in the state of Maharashtra.

Initially, the partnership with PM-JAY was implemented on a pilot basis in Maharashtra in the district of Ahmednagar.Now, it has been extended to the entire state except the south Mumbai region, Pune and Kolhapur districts.This means that, now 807 PM-JAY empanelled hospitals will be available to the already existing empanelled hospitals in the state.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Who among the following has been elected as the next director general of the International Solar Alliance (ISA)?

A. Varun Aditya
B. GD Agarwal
C. Ajay Mathur
D. Ramesh Agarwal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ajay Mathur

Explanation:  India’s Ajay Mathur was elected as the next director general of the International Solar Alliance (ISA).Mathur succeeds Upendra Tripathy, who has served as director general since 2017.A coalition of 73 member countries, ISA, aims to mobilize over USD 1 trillion of investment into solar projects by 2030 through policy and regulatory support, capacity building, and by overcoming perceived investment barriers.

11.Who among the following launched e-Chhawani portal in February 2021?

A. Nitin Gadkari
B. Piyush Goyal
C. Rajnath Singh
D. Amit Shah
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Rajnath Singh

Explanation: Defence Minister Rajnath Singh launched e-Chhawani portal on 16 February 2021.Residents of Cantonment areas can register their complaints regarding civic issues and resolve them while sitting at home, through this portal.It aims to provide online municipal services to more than 20 lakh citizens across 62 Cantonment Boards through a multi-tenancy central platform.

12.Which of the following has launched its 1st-ever annual fundraising campaign?

A. IIT Kanpur
B. IIT Kharagpur
C. IIT Delhi
D. IIT Bombay
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. IIT Bombay

Explanation: IIT Bombay has launched its 1st-ever annual fundraising campaign ‘Cherish IIT Bombay 2021’.The funds will be used for the creation of world-class laboratory complexes, modernization of lecture halls and continuation of awards to attract and retain faculty.Donations made to IIT Bombay by corporate bodies and individuals are 100% tax-deductible under section 80G of the Indian Income Tax Act.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Hewlett Packard Enterprise (HPE) has partnered with which of the following to deliver edge computing, artificial intelligence (AI), and Azure cloud computing capabilities on the International Space Station?

A. Wipro
B. Infosys
C. IBM
D. Microsoft
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Microsoft

Explanation: Microsoft and Hewlett Packard Enterprise (HPE) have partnered to deliver edge computing, artificial intelligence (AI), and Azure cloud computing capabilities on the International Space Station.The collaboration aims to further accelerate space exploration by delivering state-of-the-art technologies to tackle a range of data processing needs while in orbit.HPE’s Spaceborne Computer-2 (SBC-2) will be connected to Azure via NASA and the HPE ground station.

14.In February 2021, who among the following has launched the KFON (Kerala Fibre Optic Network) to provide free internet service?

A. Kodiyeri Balakrishnan
B. K. K. Shailaja
C. Pinarayi Vijayan
D. Arif Mohammad Khan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pinarayi Vijayan

Explanation: Kerala CM Pinarayi Vijayan has launched the KFON (Kerala Fibre Optic Network) to provide free internet service.Service will be provided to 20 lakh BPL families, including villages in all 14 districts of Kerala.30,000 government institutions will also get high bandwidth connectivity with KFON.KFON is a JV of Kerala State IT Infrastructure Limited and Kerala State Electricity Board.

Kerala:

  • Chief Minister – Pinarayi Vijayan.
  • Governor – Arif Mohammad Khan.
  • Number of Districts – 14.

15.The CM of which of the following state has launched a scheme, ‘Maa’, to provide a meal to the poor for ₹5?

A. Odisha
B. West Bengal
C. Gujarat
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. West Bengal

Explanation:West Bengal CM Mamata Banerjee has launched a scheme, ‘Maa’, to provide a meal to the poor for ₹5.Under this scheme, Self-help groups will operate the kitchens between 1-3 pm every day and will offer rice, dal, a vegetable, and egg curry.For this scheme, the State Government will bear a subsidy of ₹15 per plate.

West Bengal:

  • Chief Minister – Mamata Banerjee.
  • Governor – Jagdeep Dhankhar.
  • Lok Sabha seats – 42.
  • Rajya Sabha seats – 16.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 14th & 15th February 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams