Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th February 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 13th February 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 13th February 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 13th February 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 13th February 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which film has won “Tiger” award, at the 50th edition of the International Film Festival Rotterdam 2021.

A. Sud
B. Rangasthalam
C. Durga
D. Koozhangal
E. Premam

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Koozhangal

Explanation: The Tamil film “Koozhangal” has won “Tiger” award, at the 50th edition of the International Film Festival Rotterdam 2021. The Tiger award is the top honour of the festival, given for best film. Koozhangal (meaning Pebbles) has been Produced by Nayanthara and directed by Vinod Raj PS. This is the second Indian film to win this international award and the first Tamil Film.The first Indian film was “Durga” directed by the Malayalam director Shashidharan.The Tiger Award worth Euro 40,000 cash prize, is shared between the director and producer of the winning film.

2.The Reserve Bank of India (RBI) has launched the Financial Literacy Week (FLW) from ________, to propagate financial education.

A. February 4-8, 2021
B. February 5-9, 2021
C. February 6-10, 2021
D. February 7-11, 2021
E. February 8-12, 2021

Show Correct Answers

Correct Answer – E. February 8-12, 2021

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has launched the Financial Literacy Week (FLW) from February 8-12, 2021, to propagate financial education.  RBI conducts Financial Literacy Week (FLW) every year since 2016 to propagate financial education messages on a particular theme every year across the country, through a focused campaign.The theme for 2021 FLW is ”Credit Discipline and Credit from Formal Institutions”.Banks have been advised to disseminate the information and create awareness among its customers and the general public. Further, RBI will undertake a centralized mass media campaign during the month of February 2021 to broadcast essential financial awareness messages to the general public.

3.Deen Dayal Upadhyay Death Anniversary is observed as ______________

A. Parakram Diwas
B. Samarpan Diwas
C. Sadbhawna Diwas
D. Shaheed Diwas
E. Mahaparinirvan Diwas

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Samarpan Diwas

Explanation: Prime Minister Narendra Modi pays floral tribute to former Bharatiya Jana Sangh leader Pandit Deendayal Upadhyaya on his 53rd death anniversary as part of ‘Samarpan Diwas’, in New Delhi on Feb. 11, 2021. Prime Minister Narendra Modi pays floral tribute to former Bharatiya Jana Sangh leader Pandit Deendayal Upadhyaya on his 53rd death anniversary as part of ‘Samarpan Diwas’, in New Delhi on Feb. 11, 2021.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Which of the following state has signed an MoU with State Bank of India for implementation of the e-Challan within the jurisdiction?

A. Meghalaya
B. Tripura
C. Arunachal Pradesh
D. Himachal Pradesh
E. Goa

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Himachal Pradesh

Explanation:  A memorandum of understanding (MoU) was signed between the Meghalaya police and the State Bank of India for implementation of the e-Challan within the jurisdiction of the Shillong Traffic Police (STP). The e-Challan system which will be launched in the days to come is a digital traffic enforcement solution whereby, imposing penalties on violators of traffic rules and generating of challan will be done digitally.

About the system: 

The system has been integrated with VAHAN & SARATHI applications and this will enable the Traffic Officials to fetch the details of the traffic violator such as vehicle and driver’s details through these applications, thereby, reducing the time taken to issue challan.The payment for traffic violations can be transacted on the spot through cash payment or through instant card payments by swiping at Point of Sale (POS) machine available with the Traffic Officials; options are also available for the traffic violator to make payments at the Traffic Branches by producing the issued e-Challan at the respective Traffic Units.

5.Name the Indian Navy’s largest mega exercise which has been conducted in the Indian Ocean Region.

A. ANNUALEX
B. IBSAMAR
C. INDRA
D. PASSEX
E. TROPEX

Show Correct Answers

Correct Answer – E. TROPEX

Explanation: The Indian Navy is carrying out a mega war game involving almost all operational assets like warships, submarines and aircraft over a vast geographical expanse in the Indian Ocean Region to test the force’s combat readiness in a complex multi-dimensional scenario. The biennial ‘Theatre Level Operational Readiness Exercise (TROPEX)’ aims to validate the Navy’s offensive as well as defence capabilities and safeguard national interests in the maritime domain besides promoting peace and stability in the Indian Ocean. The exercise is being conducted over a vast geographical expanse in the Indian Ocean Region including its adjunct waters and is aimed at testing combat readiness of the Navy in a complex multi-dimensional scenario set in the context of the current geostrategic environment.

6.What is the theme of the World Leprosy Day 2021?

A. It’s Time to Eradicates Leprosy
B. Zero Disabilities in Girls and Boys
C. Leprosy isn’t what you think
D. Ending discrimination, stigma and prejudice
E. Beat Leprosy, End Stigma and Advocate for Mental Well-Being

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Beat Leprosy, End Stigma and Advocate for Mental Well-Being

Explanation: The World Leprosy Day is observed internationally every year on last Sunday of January month to raise global awareness of Leprosy.This year it was observed on 31st January. Observance of the day focuses on target of zero cases of leprosy-related disabilities in children.The theme of the 2021 World Leprosy day is “Beat Leprosy, End Stigma and Advocate for Mental Well-Being”

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which of the following country has announced to set up world’s largest offshore wind farm by 2030?

A. India
B. Japan
C. Germany
D. South Korea
E. Denmark

Show Correct Answers

Correct Answer – D. South Korea

Explanation: In a bid to boost its production of sustainable energy, South Korea has announced a new component to its Green New Deal: A plan to set up the world’s largest offshore wind farm by 2030 at a cost of $43.2 billion.This is a major component of President Moon Jae-in’s vision of a Korean Green New Deal that would both create jobs and make the country carbon neutral by 2050.The farm will have a maximum capacity of 8.2 GW.The power capacity of 8.2 GW is equivalent to that of eight nuclear reactors, which would have the effect of cutting around 10 million tons of carbon dioxide emissions per year.

8.Who among the following has been appointed as the first female Director General (DG) of World Trade Organisation (WTO)?

A. Yoo Myung-hee
B. Kaja Kallas
C. Ngozi Okonjo-Iweala
D. Nazhat Shameem Khan
E. Janet Yellen

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ngozi Okonjo-Iweala

Explanation: Nigerian economist Ngozi Okonjo-Iweala has been chosen as the next Director-General of the World Trade Organization (WTO).She would be the first woman as well as the first African nation to lead the organization.Okonjo-Iweala, the former finance minister of Nigeria, will succeed Roberto Azevedo, who stepped down in August 2020.

9.What is India’s rank in the ‘Asia-Pacific Personalised Health Index’ released by the Economist Intelligence Unit (EIU)?

A. 8th
B. 10th
C. 12th
D. 15th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10th

Explanation: The Economist Intelligence Unit (EIU) has released the ‘Asia-Pacific Personalised Health Index’.India ranked 10th out of 11 Asia Pacific countries.Singapore ranked first in the index followed by Taiwan (2nd), Japan (3rd) and Australia (4th).Indonesia ranked 11th in the index.It measures performance against 27 different indicators of personalised health across four categories called ‘Vital Signs’.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.Which of the following will be integrating its pantry service with instant grocery service Fresh across cities it operates in a bid to reduce the delivery time to consumers to 2-hour slots?

A. Myntra
B. Ajio
C. Amazon India
D. Flipkart
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Amazon India

Explanation: Amazon India will be integrating its pantry service with instant grocery service Fresh across cities it operates in a bid to reduce the delivery time to consumers to 2-hour slots.This service will be rolled out to customers in Bengaluru, New Delhi, Ahmedabad and Mysore over the next two weeks and to all customers in cities where Fresh is serving, in the upcoming months.While in the remaining 290 cities, which don’t have Amazon’s Fresh service; Pantry will continue to provide for their grocery needs.

11.In which of the following state, Finance Minister Dr Himanta Biswa Sarma presented the interim budget in the assembly in February 2021? 

A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Assam
D. Gujrat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Assam

Explanation: In Assam, Finance Minister Dr Himanta Biswa Sarma presented the interim budget in the assembly on 12 February 2021.The Minister informed that the annual growth rate at 7.71% was higher against the national annual growth rate of 6.11% during the period 2016-17 to 2019-20.General Budget will be placed before September 30, 2021.

12.The government is procuring each dose of Covishield vaccine for how many rupees from Serum Institute of India?

A. 150
B. 170
C. 210
D. 230
E. 250

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 210

Explanation: The government is procuring each dose of Covishield vaccine for only ₹210 per from Serum Institute of India.The price of Oxford-AstraZeneca vaccine across the world is in the range of between $ 4 and $5.25.Meanwhile, for COVAX AMC facility that supplies 191 participating countries, including European Union nations, the price is $3 per dose to $3.15 per dose.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.President Ram Nath Kovind has appointed Justice Puligoru Venkata Sanjay Kumar as the Chief Justice of which of the following High Courts?

A. Rajasthan High Court
B. Manipur High Court
C. Sikkim High Court
D. Tripura High Court
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manipur High Court

Explanation: President Ram Nath Kovind has appointed Justice Puligoru Venkata Sanjay Kumar as the Chief Justice of the Manipur High Court.Justice Puligoru Venkata Sanjay Kumar is presently Judge of the Punjab and Haryana High Court.The President has also appointed Pushpa Virendra Ganediwala as an Additional Judge of the Bombay High Court.

14.In February 2021, the upper ceiling for family pension has been raised from Rs 45,000 to how many rupees per month?

A. 1,10,000
B. 1,15,000
C. 1,20,000
D. 1,25,000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1,25,000

Explanation:The upper ceiling for family pension has been raised from Rs 45,000 to Rs 1,25,000 per month.The move will bring Ease of Living for the family members of the deceased employees and would provide adequate financial security to them.The highest pay has also been revised to Rs 2,50,000 per month after the implementation of 7th Central Pay Commission recommendations.

15.Lok Sabha has given its nod to Arbitration and Conciliation (Amendment) Bill 2021. It replaces an Ordinance with the same provisions promulgated in which month?

A. August 2020
B. September 2020
C. October 2020
D. November 2020
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. November 2020

Explanation: Lok Sabha has given its nod to Arbitration and Conciliation (Amendment) Bill 2021.The bill contains provisions to deal with domestic and international arbitration.It defines the law for conducting conciliation proceedings.It replaces an Ordinance with the same provisions promulgated on 4th November 2020.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th February 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams