Daily GK & Current Affairs Quiz – 11th July 2020

0

Daily GK & Current Affairs Quiz – 11th July 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – July 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 11th July 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 11th July 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 11th July 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which are asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology etc. To excel in Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. The central government allocated —————- to Himachal Pradesh for the implementation of Jal Jeevan Mission.

A. 239.10 Crore
B. 128.96 Crore
C. 512.80 Crore
D. 326.20 Crore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 326.20 Crore

Explanation: The Union Minister of Jal Shakti, Gajendra Singh Shekhawat allocated Rs. 326.20 Crore for the effective implementation of Jal Jeevan Mission (JJM) in Himachal Pradesh for FY 2020-21. Including the state’s share, the total funds available for providing Functional Household Tap Connection (FHTC) is Rs. 371 Crore.

2. Name of the state which has passed the draft ordinance to reserve 75% of private sector jobs to local people?

A. Haryana
B. Punjab
C. Chhattisgarh
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Haryana

Explanation: The Haryana state Cabinet, under the chairmanship of Chief Minister Manohar Lal Khattar, has passed the draft “Haryana State Employment of Local Candidates Ordinance, 2020” to provide 75% reservation for the residents of Haryana in private sector jobs having salary of less than Rs 50,000 per month in companies, Societies, Trusts, Limited Liability Partnership (LLP) Firms, partnership firms etc. situated in Haryana.

3. Who among the following has been appointed by the UK India Business Council (UKIBC) as the Chief Executive Officer (CEO) of the group.

A. Jayant Krishna
B. Salil Parekh
C. C Vijayakumar
D. Rajesh Gopinathan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jayant Krishna

Explanation: The UK India Business Council (UKIBC) has appointed Jayant Krishna as the Chief Executive Officer (CEO) of the group. Jayant will replace the current Group CEO, Richard Heald. Prior to this, Jayant Krishna has served as the CEO of Prime Minister’s Skill India mission as well as the Executive Director & Chief Operating Officer of the National Skill Development Corporation (NSDC). Jayant Krishna will be the first UKIBC Group CEO to be based in India. UKIBC supports the UK and the Indian Governments by offering the business voice in G2G deliberations to further the UK-India relationship.

4. Who among the following person has become India’s 66th Chess Grandmaster.

A. Stany G A
B. G Akash
C. Gukesh D
D. Visakh N R
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. G Akash

Explanation:  G Akash has become India’s 66th Chess Grandmaster. The second council meet of the International Chess Federation (FIDE) for the year 2020 confirmed Akash’s GM title. He won the national title in 2012 and earned the International Master title subsequently. Along with him, Ameya Audi of Goa has earned International Master title.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Which of the following country has inaugurated a new school infrastructure developed with the India’s?

A. Nepal
B. Bhutan
C. Bangladesh
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nepal

Explanation: A new four-storey school building, developed with the Indian assistance of Rs 1.94 crore (Nepalese Rupees (NPR) 31.13 million) under the Nepal-Bharat Maitri Development Cooperation programme has been inaugurated in ShreeSaptmai Gurukul Sanskrit Vidyalaya, located in Ilam district of Nepal to boost the learning environment for students. The project was implemented by the District Coordination Committee (DCC), Ilam.

6. Which of the following bank has planned to enter into strategic partnership with Google Cloud?

A. Bank of China
B. HSBC Bank
C. Deutsche Bank
D. Standard Chartered Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Deutsche Bank

Explanation: Deutsche Bank and Google Cloud have proposed to enter into a strategic, multi-year partnership. The partnership focuses on redefining how the bank develops and offers its financial services.

7. Name of the person who led the central government’s expert Committee on Science, Technology and Innovation Policy 2020.

A. Amitabh Kant
B. Harkesh Mittal
C. Sijo Kuruvilla
D. Rajeev Kumar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Harkesh Mittal

Explanation: Sijo Kuruvilla George has been appointed to the Central Government’s committee on Science, Technology and Innovation Policy 2020 (STIP 2020). He is a founding CEO of Startup Village and founder of Re-think Foundation. With this, he has become the part of the eight-member panel which is led by Harkesh Mittal, who also heads the Department of Science and Technology. The Science, Technology and Innovation Policy 2020 (STIP 2020) was formulated by the Department of Science and Technology and Principal Scientific Advisor of the Union government. The committee is responsible for updating the existing 2013 policy with a thrust to be given to scientific innovations. It is the fifth science and technology policy in the country.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. The Indian coast guard has signed MoU with which of the folloawing country’s coast guard to boost maritime relationship?

A. Vietnam
B. Sri Lanka
C. Indonesia
D. Australia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Indonesia

Explanation: In order to bolster the comprehensive strategic partnership between India and Indonesia, a Memorandum of Understanding (MoU) has been signed between the Indian Coast Guard (ICG) and Indonesian Coast Guard (Badan KeamananLautRepublik Indonesia).The MoU was signed on ‘Maritime Safety and Security’.

9. According to data from the Reserve Bank of India (RBI), Which state has topped market borrowings among States in India with a collection of Rs.30,500 crore in the fiscal 2020-21?

A. Andhra Pradesh
B. Tamil Nadu
C. Maharashtra
D. Uttar Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tamil Nadu

Explanation:  According to data from the Reserve Bank of India (RBI), Tamil Nadu has raised ₹30,500 crores in the fiscal 2020-21 and has topped market borrowings among States in the country. Tamil Nadu, which has accounted for 17% of the borrowings done through the issue of bonds (known as state development loans), has been followed by Maharashtra ₹25,500 crores (14%), Andhra Pradesh ₹17,000 crores (9%) and Rajasthan ₹17,000 crores (9%).

Tamil Nadu borrowings:

  • Tamil Nadu raised ₹1,250 crores at the low-interest rate of 6.63% for the 35-year bonds and ₹1,250 crores at the rate of 4.54% for the three-year bonds in the auction conducted by RBI.
  • On July 7, Tamil Nadu borrowed an additional amount of ₹500 crores rather than the ₹2,000 crores originally planned.
  • The State had planned to raise ₹2,000 crores through the issue of bonds of ₹1,000 each with tenures of 35 years and 3 years respectively.
  • Tamil Nadu had an option to raise a further ₹250 crore in each of these securities, through what is known as the ‘greenshoe’ option.

10. The Economist Intelligence Unit (EIU) report on “Cancer preparedness in Asia-Pacific: Progress towards universal cancer control”, India has been ranked ———– with among 10 Asia-Pacific countries.

A. 10th
B. 7th
C. 8th
D. 5th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 8th

Explanation: In accordance with the Economist Intelligence Unit (EIU) report on “Cancer preparedness in Asia-Pacific: Progress towards universal cancer control”, India has been ranked eighth with an overall score of 51.6 for cancer preparedness among 10 Asia-Pacific countries. The 10 Asia-Pacific countries included in this report were — Australia, China, India, Indonesia, Japan, Malaysia, the Philippines, South Korea, Thailand and Vietnam. India records below-average scores across all three pillars in the EIU’s ICP — policy and planning, care delivery, and health system and governance.

11. Who among the following Wrestler-turned-actor becomes Instagram’s highest-paid celebrity?

A. Randal Orton
B. Dwayne Johnson
C. Mark Calaway
D. Mark Henry
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Dwayne Johnson

Explanation: Wrestler-turned-actor, Dwayne ‘The Rock’ Johnson has been named Instagram’s highest-paid celebrity. Dwayne has dethroned Kylie Jenner as Instagram’s highest-paid celebrity. According to social media marketing firm Hopper HQ, Johnson has 189 million followers while Jenner has 183 million followers. He can charge advertisers roughly $1,015,000 for a sponsored post. He was also named Hollywood’s highest-paid actor of 2019 by Forbes. Also on this year’s list were pro soccer player Cristiano Ronaldo, who charged about $889,000 per post and Jenner’s sister Kim Kardashian, who could charge $858,000. Ariana Grande rounds out the top five, charging about $853,000.

12. The World Bank has signed a loan agreement of ———-with Government of India to enhance support for the Namami Gange programme.

A. $500 million
B. $400 million
C. $450 million
D. $800 million
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer B. $400 million

Explanation: The World Bank has signed a loan agreement of $400 million with Government of India to enhance support for the Namami Gange programme. The loan agreement aims to make the Ganga a clean and healthy river. The loan amount of $400 million comprises a loan of $381 million and a proposed Guarantee of up to $19 million. The new project will aim to stem the pollution levels in the iconic river and work towards strengthening the management of the river basin which is home to more than 500 million people. The World Bank has been supporting the efforts of Government of India since 2011 via the currently active National Ganga River Basin Project. This project has helped in establishing the National Mission for Clean Ganga (NMCG) as the nodal agency to manage the river.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Egyptian Raneem El Welily who announced her retirement recently, is associated with which of the following sports?

A. Football
B. Badminton
C. Squash
D. Tennis
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Squash

Explanation: The 31-year-old Egyptian Squash player, Raneem El Welily announced her retirement. She was the world’s top-ranking Women Squash Player. She became the top-ranking squash player in 2015 and became the 1st Arab woman to secure the world’s top-ranking in any sport. She was a three-time runner-up. She won her first Professional Squash Association (PSA) world championship in 2017 and won the following championship in 2018.

14. Renowned personality Charlie Daniels passed away recently, was  assosiated with which fled ________.

A. Journalist
B. Politician
C. Politician
D. Musician
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Musician

Explanation:  Country Music Hall of Fame musician, Charlie Daniels passed away. He was country music and southern rock icon who entertained fans for decades with songs like “Long-Haired Country Boy,” “In America,” and his signature fiddle tune “The Devil Went Down To Georgia”, who won his only Grammy Award in 1979. He was inducted into the Country Music Hall of Fame in 2016.

15. Name the British film and television actor who passed away recently.

A. Johnny Sekka
B. Earl Cameron
C. Sergio Leone
D. Ennio Morricone
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Earl Cameron

Explanation: British film and television actor Earl Cameron passed away. The actor first appeared on screen in the 1951 film Pool of London. He was appointed as the Commander of the Order of the British Empire (CBE) in the 2009 New Year Honours. Bermuda-born actor, Earl Cameron also starred in 1965 Bond movie Thunderball and Doctor Who. He also starred in 2005 film The Interpreter along with Sean Penn and Nicole Kidman.

Attempt Daily GK & Current Affairs Quiz – 10th July 2020 – Click Here

Monthly CA Digest June 2020 banner