Daily GK and Current Affairs Quiz – 11th February 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 11th February 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – February 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 11th February 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 11th February 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 11th February 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.India’s first ‘Thunderstorm Research Testbed’ is planned to be set up in which of the following state?

A. Madhya Pradesh
B. Odisha
C. Maharashtra
D. Tamil Nadu
E.  Kerala

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Odisha

Explanation: The India Meteorological Department (IMD) has announced to set up the first ‘Thunderstorm Research Testbed’ of the country at Odisha’s Balasore district. The main objective of the “Thunderstorm Research Testbed” is to minimalise human fatalities and loss of property due to lightning strikes.The facility will be established in a collaboration between the Ministry of Earth Sciences, IMD, Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Indian Space Research Organisation (ISRO). Besides this, the IMD has also planned to set up a first-of-its-kind monsoon testbed near Bhopal. Currently, both the projects are in the planning stage and detailed project reports are being made.

Important Points:

India Meteorological Department (IMD) Director-General: Mrutyunjay Mohapatra.

India Meteorological Department Founded: 1875.

India Meteorological Department Headquarters: Mausam Bhavan, Lodhi Road, New Delhi

2.‘By Many a Happy Accident: Recollections of a Life’ is a book authored by _____________.

A. K. K. Venugopal
B. Mukul Rohatgi
C. Milon K. Banerji
D. M Hamid Ansari
E. Goolam Essaji Vahanvati

Show Correct Answers

Correct Answer – D. M Hamid Ansari

Explanation: A book titled ‘By Many a Happy Accident: Recollections of a Life’ has been authored by M Hamid Ansari. Mohammad Hamid Ansari was the vice president of India and chairman of the Rajya Sabha for two consecutive terms from 2007 to 2017. A former diplomat, he served as ambassador to the United Arab Emirates, Afghanistan, Iran, and Saudi Arabia, as high commissioner to Australia and as permanent representative to the United Nations in New York.

About the book:

The book is an account of a life of unplanned happenings that took M. Hamid Ansari away from his preferred fancy for academia to professional diplomacy and then be co-opted in public life and catapulted to the second-highest office in the land for two consecutive terms. None of his predecessors, except Dr Sarvepalli Radhakrishnan, had experienced this honour.Besides chairing the Rajya Sabha and shedding interesting light on some of its functional aspects, Ansari used the vice presidency as a formidable pulpit to express himself candidly on a range of issues at different times in India’s changing political landscape.

Their overarching theme was the need for modern India to re-commit itself to the constitutional principles of justice, liberty, equality and fraternity, to the values of a composite culture, and for correctives in polity relating to identity, security and empowerment of the weaker segments of our society.

3.The Delhi cabinet has approved “Mukhyamantri Vigyan Pratibha Pariksha” in which _____________ will be provided to 1,000 meritorious students of Class 9 in schools of Delhi as a science scholarship.

A. Rs 1,000
B. Rs 2,000
C. Rs 3,000
D. Rs 4,000
E. Rs 5,000

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Rs 5,000

Explanation: The Delhi cabinet has approved “Mukhyamantri Vigyan Pratibha Pariksha” in which Rs 5,000 will be provided to 1,000 meritorious students of Class 9 in schools of Delhi as a science scholarship. The scholarship will provide a boost to science education in secondary classes at the school level.Chief Minister Arvind Kejriwal termed this as a crucial step for our government to promote excellent and talented students. Delhi government seeks to promote the pursuit of excellence and scientific temper among the children.

According to the release, the students studying in Delhi schools who have secured more than 60 per cent in Class 8 are eligible for the examination. Students belonging to SC, ST, PH, or OBC category will be given a relaxation of up to 5 per cent of marks.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Indian Army lays foundation of _______foot-high national flag in J-K’s Gulmarg

A. 100 foot-high
B. 80 foot-high
C. 50 foot-high
D. 90 foot-high
E. 75 foot-high

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 100 foot-high

Explanation:The Indian Army has laid the foundation stone of the tallest ‘Iconic National Flag’ at the famous ski-resort of Gulmarg in Jammu and Kashmir.The flag will be on a 100 feet-high pole, the highest Tricolour in the Valley. The Indian Army in collaboration with the Solar Industry India will install the ‘Iconic National Flag’ at Gulmarg.The foundation stone for the iconic national flag was laid by Dagger Division General Officer Commanding (GoC) Major General Virendra Vats along with Bollywood actor-producer Arbaaz Khan and actress Vidya Balan. This iconic Indian national flag will be a first in many ways. The site is expected to become another tourist attraction, among the snow-clad mountains of Kashmir.

5. A Book titled ‘Platform Scale: For a Post-Pandemic World’ which of the following has been authored by ___________.

A. Kiran Desai
B. Jhumpa Lahiri
C. Vikram Seth
D. Arundhati Roy
E. Sangeet Paul Choudhary

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Sangeet Paul Choudhary

Explanation: A Book titled ‘Platform Scale: For a Post-Pandemic World’ has been authored by Sangeet Paul Choudhary. It is published by Penguin Random House India. It explains the importance of inner workings of platform business models and their ability to scale rapidly.The 1st edition of Platform Scale was published in 2015.

About the book:

The book tells how the decade leading up to the COVID-19 pandemic witnessed the rise of platform business models as they drove stock market gains and extended their influence across the economic and political activity.

6. Which Indian edu-tech company has become the global partner of International Cricket Council from 2021 to 2023?

A. Unacademy
B. BYJU’S
C. Vedantu
D. Edukart
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. BYJU’S

Explanation: International Cricket Council (ICC) has announced Indian edu-tech company BYJU’S as its global partner from 2021 to 2023.It will see BYJU’S partner all ICC events over the period, including forthcoming men’s T20 World Cup in India and women’s World Cup in New Zealand.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Which of the following batsman has secured the top positing in MRF Tyres ICC Test Player Rankings?

A. Steve Smith
B. Virat Kohli
C. Joe Root
D. Kane Williamson
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Kane Williamson

Explanation:  Kane Williamson from New Zealand has secured top batsman position in MRF Tyres ICC Test Player Rankings.Virat Kohli Slips to 5th Position in Latest ICC Test Rankings for Batsmen.

8.Who among the following has been awarded with Wildlife Photographer of the Year 2021?

A. Nick Nichols
B. Martin Bailey
C. Mark Fitzpatrick
D. Robert Irwin
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Robert Irwin

Explanation:Australian wildlife photographer, Robert Irwin has won Wildlife Photographer of the Year 2021 People’s Choice Award Contest.Robert won the award for the image titled ‘bushfire’, which is the picture of devastating Australian Bushfire in 2020, he captured using a drone, near the Steve Irwin Wildlife Reserve in Cape York, Queensland.Wildlife Photographer of the Year: Largest wildlife photography competition in the world, organised by the Natural History Museum.

9.Who among the following has been appointed as the Chief Financial Officer (CFO) of Indigo?

A. Jiten Chopra
B. Aditya Pande
C. Ronojoy Dutta
D. Rahul Bhatia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jiten Chopra

Explanation:   Jiten Chopra has been appointed as the Chief Financial Officer (CFO) of InterGlobe Aviation Limited (IndiGo) with effect from February 21, 2021.He will succeed Aditya PandeHe joined IndiGo airline in February 2020 as head of governance, risk, and compliance.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10. Which of the following regulatory body has released Annual Report of the Ombudsman Schemes for the year 2019-20?

A. SEBI
B. RBI
C. IRDAI
D. NABARD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. RBI

Explanation:  RBI has released Annual Report of the Ombudsman Schemes for the year 2019-20 that depicts an increase of around 65% in the receipt of complaints out of which almost 92% have been disposed of.RBI has 3 Ombudsmen that can be approached by common man for their grievances: Banking, NBFC and Digital transactions.As per Monetary Policy Statement, 3 Ombudsman Schemes are being merged and integrated into a single scheme from June 2021.

11. Which of the following banks has inked a pact with Indian Oil Corporation to provide up to ₹2 crores to the oil company’s dealers?

A. Kotak Mahindra Bank
B. Punjab National Bank
C. ICICI Bank
D. State Bank of India
E. Axis Bank

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Punjab National Bank

Explanation: Punjab National Bank (PNB) has inked a pact with Indian Oil Corporation to provide up to ₹2 crores to the oil company’s dealers.Punjab National Bank signed an MoU with India Oil Corporation Ltd in this regard.The MoU would benefit dealers with credit facilities at lower interest rates, nil margin, and with minimum or zero collateral requirements through the PNB e-Dealer scheme.

12.The State Bank of India’s Economic Research Department has revised FY21 GDP estimates to how much percent?

A. -5.0
B. -6.0
C. -7.0
D. -8.0
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. -7.0

Explanation: State Bank of India’s Economic Research Department has revised FY21 GDP estimates to -7.0%.Previously it had estimated GDP at -7.4%.As per the report authored by SBI’s Group Chief Economic Advisor Dr. Soumya Kanti Ghosh ‘SBI Nowcasting Model’, the GDP growth forecast for Q3 would be around 0.3%.Apart from Q3 FY21, the Q4 growth will also be in positive territory (approx 2.5%).

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Manasa Varanasi was crowned VLCC Femina Miss India World 2020 in February 2021. From which of the following states does she belong?

A. Odisha
B. Telangana
C. Gujarat
D. Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Telangana

Explanation: Telangana’s Manasa Varanasi was crowned VLCC Femina Miss India World 2020 on 10 February 2021.Haryana’s Manika Sheokand was declared VLCC Femina Miss Grand India 2020, while Uttar Pradesh’s Manya Singh was crowned VLCC Femina Miss India 2020 – runner-up.It was the 57th edition of the Femina Miss India beauty pageant.

Telangana:

  • Chief Minister – K. Chandrashekar Rao.
  • Governor – Tamilisai Soundararajan.
  • Number of Districts – 33.

14.The Mines and Geology Minister of which state has announced a new Sand policy to ensure hassle-free supply of sand to the common man?

A. Gujarat
B. Punjab
C. Karnataka
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Karnataka

Explanation: Karnataka Mines and Geology Minister Murugesh Nirani has announced a new Sand policy to ensure a hassle-free supply of sand to the common man.The new sand provisions will benefit Ashraya and other housing schemes of the Government.A single window agency will clear the extraction of sand from 183 sand blocks in the state.A mines university will also be set up in the state.

Karnataka:

  • Chief Minister – B. S. Yediyurappa.
  • Governor – Vajubhai Vala.
  • Number of Districts – 30.

15. Which of the following country has received USD 200 million for Water Sanitation, Hygiene (WASH) project for rural areas from the World Bank?

A. Myanmar
B. Bangladesh
C. Laos
D. Cambodia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Bangladesh

Explanation: Bangladesh has received USD 200 million for Water Sanitation, Hygiene (WASH) project for rural areas from the World Bank.An agreement regarding this was signed between the government of Bangladesh and the World Bank on 9 February 2021.The project will help 3.6 million to access hygienic sanitation facilities and about 6 lakh people to access clean water in rural areas.

Bangladesh: 

  • Capital – Dhaka.
  • Currency – Bangladeshi Taka.
  • President – Abdul Hamid.
  • Prime Minister – Sheikh Hasina.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 10th February 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams