Daily GK & Current Affairs Quiz – 10th July 2020

0

Daily GK & Current Affairs Quiz – 10th July 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – July 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 10th July 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 10th July 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 10th July 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which are asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology etc. To excel in Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Which of the private lender bank has partnered with Mastercard to facilitate real-time domestic & cross-border payments & remittances through ‘Mastercard Send’?

A. ICICI Bank
B. RBL Bank
C. SBM Bank
D. IndusInd Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. SBM Bank

Explanation: Private lender, SBM Bank (India) Ltd has partnered with Mastercard to revolutionize domestic and cross-border payments and remittances services. The SBM Bank India customers will be able to make real-time domestic business-to-consumer transfers quickly and efficiently using ‘Mastercard Send’. The Bank has been leading the collaboration narrative to access the best-in-class solutions with its switching partner, YAP. YAP is an API (application programme interface) infrastructure company. The company works with banks and financial institutions as product providers. SBM Bank India is the first bank to receive a universal banking licence from the RBI to set up and operate as a scheduled commercial bank through the wholly-owned subsidiary mode. The bank has a network of six branches located in Mumbai, Delhi, Chennai, Bangalore, Hyderabad and Ramachandrapuram.

  • SBM Bank CEO: Parvataneni Venkateswara Rao.
  • SBM Bank Headquarters: Port Louis, Mauritius.
  • Mastercard CEO: Ajaypal Singh Banga.
  • Mastercard Headquarters: New York, United States.

2. What is India’s rank in Sustainable Development Goals (SDGs) index 2020?

A. 145th
B. 117th
C. 110th
D. 121st
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 117th

Explanation: In accordance with the “Sustainable Development Report 2020- The Sustainable Development Goals and Covid-19”, comprising of SDG index 2020, there will be severe negative impacts on most of the United Nations (UN)-mandated Sustainable Development Goals (SDGs) due to COVID-19 pandemic. India, which has ranked at 117th position with a score of 61.92 is also facing major challenges in 10 of the 17 SDGs including zero hunger, good health, gender inequality among others. The index has been topped by Sweden.

3. Name of the e-commerce payment platform company is set to acquire Raheja QBE General Insurance Company Limited for Rs 570 crore.

A. Paypal
B. PayU
C. Paytm
D. PhonePe
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Paytm

Explanation: Indian e-commerce payment system Paytm &QorQl Pvt. Ltd, a Healthcare startup company with majority shareholding of Paytm founder Vijay Shekhar Sharma, is set to acquire Mumbai (Maharashtra)-based private sector general insurer Raheja QBE General Insurance Company Limited in a deal worth around $76 million (or Rs 570 crore). Raheja QBE is a joint venture of India’s Prism Johnson (51%) and QBE Australia (49%).

4. “Dehing Patkai Wildlife Sanctuary” is located in which of the following state of India?

A. Sikkim
B. Assam
C. West Bengal
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Assam

Explanation:  The government of Assam has decided to upgrade the 111.942 sq km Dehing Patkai Wildlife Sanctuary into a national park. It is located within the larger Dehing Patkai Elephant Reserve, spreading across the coal- and oil-rich districts of Upper Assam (Dibrugarh, Tinsukia and Sivasagar). After upgradation, Dehing Patkai will be the 6th national park in Assam. The other five are Kaziranga, Nameri, Manas, Orang and Dibru-Saikhowa.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Name of the payment bank which has launched ‘Bhavishya’ Savings Account for Minors Aged between 10-18 years?

A. Jio Payments Bank
B. Airtel Payments Bank
C. Fino Payments Bank
D. Paytm Payments Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Fino Payments Bank

Explanation: Fino Payments Bank Limited launched ‘Bhavishya‘, a savings account scheme for minors aged between 10-18 years. The subscription-based savings account aims to inculcate banking and saving habits in childrens. The Bhavishya Savings Account can be only opened through the Electronic-Know Your Customer(e-KYC) mode. The account comes with a free Platinum RuPay Debit card and there is no requirement to maintain any minimum monthly average balance. The annual Subscription charges for the account is Rs.349.

6. Which of the following state has become the first state in India where 100% households have LPG gas connections.

A. Odisha
B. Punjab
C. Haryana
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Himachal Pradesh

Explanation: Chief Minister Jai Ram Thakur has announced that the Himachal Pradesh has become the first state in India where 100% households have LPG gas connections. The feat was achieved by the state with the help of ‘Himachal Grihini Suvidha Yojana’ with the help of which the state government covered the left out families in the state, who were not covered under the Central government’s Pradhan Mantri Ujjawala Yojna. According to the Himachal Pradesh government, about 1.36 lakh families of the state have been benefitted under the Pradhan Mantri Ujjawala Yojna while the remaining 2,76,243 families in the state were provided free gas connections under the Himachal Grihini Suvidha Yojana.

7. Which of the following state government has launched a relief scheme “Nekara Samman Yojane” for weavers?

A. Rajasthan
B. Odisha
C. Karnataka
D. Himachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Karnataka

Explanation: Karnataka government has launched a relief scheme “Nekara Samman Yojane” for weavers. The state government has allocated a sum of Rs 10.96 crore under the programme. As per the state government, the Silk, cotton, wool and other handloom weavers have been made eligible under the scheme. In the first phase of the “Nekara Samman Yojane”, a financial aid of Rs 2,000 will be transferred to 19,744 handloom weavers through Direct Benefit Transfer. The state Government also announced that the workers employed in the powerloom sector would also get a one-time payment of Rs 2,000 each.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. Which of the following country’s scientists has found ancient underwater Aboriginal sites recently?

A. Vietnam
B. Lebanon
C. Japan
D. Australia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Australia

Explanation: Australia’s first underwater archaeological sites off its west coast dating to more than 7,000 years ago will help with the understanding of the cultural and technology development of its first peoples, according to scientists. Archaeologists in Western Australia discovered hundreds of stone tools made by aboriginal people when the seabed was dry, at two ancient sites now submerged in the Dampier Archipelago.

9. Name of the singer who has been appointed as the brand ambassador of Luxury Ride the multi-brand luxury car showrooms?

A. Gurdas Maan
B. Badshah
C. Sukhbir Singh
D. Yo Yo Honey Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sukhbir Singh

Explanation:  Luxury Ride has signed singer Sukhbir Singh as its brand ambassador. He will soon be seen in a full-fledged marketing campaign besides being leveraged across its upcoming brand and product communication initiatives. Luxury Rides is a chain of pre-owned, multi-brand luxury car showrooms. Its pre-owned luxury car portfolio includes Audi, BMW, Mercedes, Porsche, Volvo, Jaguar, Land Rover, Mini Cooper, and others.

10. The National Skill Development Corporation (NSDC) has joined hands with —————— to enhance the digital skills of the country’s youth?

A. Microsoft
B. Google
C. Facebook
D. IBM
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Microsoft

Explanation: The National Skill Development Corporation (NSDC) has joined hands with tech giant company Microsoft India Private Limited to enhance the digital skills of the country’s youth. Under this, more than 1 lakh youth will be digitally enabled in the country in the next one year. The partnership with NSDC is an extension of Microsoft’s Global Skilling Initiative. Under this, the company is teaching new digital skills to 25 million people all over the world, which is needed in the coronavirus (Covid-19) economy. The integration between the two firms will give the youth a chance to redefine their skills for the digital economy.

11. Which of the following country becomes the first industrialized country to phase out of both coal and nuclear energy?

A. Japan
B. France
C. Germany
D. United States
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Germany

Explanation: German became the first industrialized country to phase out of both coal and nuclear energy. Both the houses of the German parliament approved the bill for shutting down the coal fired power plant by 2038 and to provide around 45 billion USD (40 billion Euro) for the affected regions. This phase out is a part of Germany’s “energy transition” to reduce the use of fossil fuels and to support the use of renewable resources. German closed its last coal mine in 2018 and committed to close its nuclear power plants by 2022.

12. Name of the first two countries from the South East Asia Region of World Health Organization (WHO), Which have successfully eliminated both the Measles and Rubella Virus?

A. India and Indonesia
B. Malaysia and Thailand
C. Sri Lanka and Maldives
D. Afghanistan and Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sri Lanka and Maldives

Explanation: Geneva-based World Health Organization (WHO) has announced that Sri Lanka and the Maldives have eliminated Rubella Virus. With this, Sri Lanka and the Maldives became the first two countries from the South East Asia Region of WHO to have successfully eliminated both the Measles and Rubella Virus. Sri Lanka and Maldives the first two countries from the South-East Asia Region of the WHO to achieve the target. The target year set by the WHO for eliminating Rubella Virus from the South-East Asia Region is 2023.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Syed Ishtiaq Ahmed Jafri has passed away recently, he was a veteran ________.

A. Lyricist
B. Actor
C. Singer
D. Music composer
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Actor

Explanation: Veteran Bollywood actor-comedian, Jagdeep passed away. He was born as Syed Ishtiaq Ahmed Jafri, the legendary actor was popularly known as Jagdeep, his stage name. He was best known for his roles in films such as Sholay, Purana Mandir and Andaz Apna Apna. Jagdeep was last seen in 2012 movie Gali Gali Chor Hai, in which he played the role of a police constable. Jagdeep was best identified as Soorma Bhopali from Amitabh Bachchan and Dharmendra’s 1975 film Sholay, as Machchar from 1984 film Purana Mandir and as Bankelal Bhopali (Salman Khan’s father) in Salman and Aamir Khan’s 1994 film Andaz Apna Apna. In 1988, Jagdeep also directed the film Soorma Bhopali based on his character from Sholay. In a career spanning over six decades, he acted in over 400 films.

14. Who among  the folloaing has won the Austrian Grand Prix 2020 held at Red Bull Ring in Spielberg, Austria?

A. Alex Albon
B. Lewis Hamilton
C. Valtteri Bottas
D. Cahrles Leclerc
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Valtteri Bottas

Explanation:  Mercedes’s, Valtteri Bottas (Finland) has won the Austrian Grand Prix 2020 at Red Bull Ring in Spielberg, Austria. This was the first race of 2020 Formula One season. Charles Leclerc finished second for Ferrari while McLaren’s Lando Norris came third.

15. Name the Oscar-winning Italian film composer, who passed away recently.

A. Hans Zimmer
B. John Williams
C. Sergio Leone
D. Ennio Morricone
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Ennio Morricone

Explanation: Oscar-winning Italian film composer, Ennio Morricone passed away. He was born in Rome in 1928. He scored more than 500 films. He won his Oscar for his work on Quentin Tarantino’s The Hateful Eight (2015) and also was nominated for his original scores for Terrence Malick’s Days of Heaven (1978), Roland Joffe’s The Mission (1986), Brian De Palma’s The Untouchables (1987), Barry Levinson’s Bugsy (1991) and Giuseppe Tornatore’s Malena (2000).

Attempt Daily GK & Current Affairs Quiz – 9th July 2020 – Click Here

Monthly CA Digest June 2020 banner