Daily GK and Current Affairs Quiz – 1st February 2021

0

Daily GK and Current Affairs Quiz – 1st February 2021

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – February 2021. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 1st February 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 1st February 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 1st February 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1. Who among the following inaugurated the 8th India International Silk Fair, India’s biggest silk fair on Virtual Portal?.

A. Narendra Singh Tomar
B. Nitin Gadkari
C. Smriti Irani
D. Nirmala Sitharaman
E. Prakash Javadekar

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Smriti Irani

Explanation: Textiles Minister Smriti Irani inaugurated the 8th India International Silk Fair on Virtual Portal. The fair is considered to be India’s biggest silk fair, being held under one roof on Indian Silk Export Promotion Council’s virtual platform.The five days event is being held virtually due to COVID-19 pandemic.India has long history of silk production and is the 2nd largest producer of Silk. India is the only country in the world which produces all the four major varieties of silk – Mulberry, Eri, Tassar, and Muga.

2. Who among the following appointed as the new Chief Executive Officer (CEO) of country’s flagship public health insurance scheme Ayushman Bharat, also called Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana?

A. Ashwini Kumar Tiwari
B. Sanjeev Kumar
C. RS Sharma
D. Siddharth Mohanty
E. Rajiv Lochan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. RS Sharma

Explanation:The National Health Authority (NHA) has appointed RS Sharma as the new Chief Executive Officer (CEO) of country’s flagship public health insurance scheme Ayushman Bharat, also called Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana.He would replace Indu Bhushan, who is serving as the Chief Executive of the Ayushman scheme since its inception in 2018.RS Sharma, a former chairman of the Telecom Regulatory Authority of India (Trai), who would take charge of the NHA from February 1.

3. Which of the following bank licence cancelled by the Reserve Bank of India (RBI)?

A. Yes Bank
B. Shivam Sahakari Bank Ltd
C. PMC Bank
D. Laxmi Vilas Bank
E. Canara Bank

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Shivam Sahakari Bank Ltd

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI)cancelled the licence of Shivam Sahakari Bank Ltd, a co-operative bank in Ichalkaranji, Kolhapur, Maharashtra.Following the cancellation of its license, the bank will stop to carry on the banking business, which includes accepting and repaying deposits as defined in Section 5(b) read with Section 56 of the Banking Regulation (BR) Act, 1949, with effect from the close of business on January 29, 2021.The bank can start the liquidation proceeding, with the cancellation of the license.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4. As per the ‘Brand Finance Global 500 2021 Ranking, which of the following Indian firm has emerged as the fifth strongest brand in the globe?

A. HDFC Bank
B. Reliance Jio
C. SBI
D. ICICI Bank
E. Infosys

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Reliance Jio

Explanation: Indian telecom giant Reliance Jio has emerged as the fifth strongest brand in the globe as per the ‘Brand Finance Global 500 2021 Ranking.’The Reliance Industries subsidiary had a Brand Strength Index (BSI) score of 91.7 out of 100.The list is topped by WeChat with a BSI score of 95.4 followed by Ferrari with 93.9 BSI score.Russian bank Sber is spotted in 3rd rank with 92.0 BSI score followed by Coca-Cola with 91.7 BSI score.

5. Which of the following entity has set up an ‘Innovation Sandbox’ web portal, a workflow based platform that enables FinTech firms and individuals to do offline testing of their applications?

A. Securities and Exchange Board of India (SEBI)
B. Reserve Bank of India (RBI)
C. Bombay Stock Exchange (BSE)
D. National Stock Exchange (NSE)
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bombay Stock Exchange (BSE)

Explanation: Bombay Stock Exchange (BSE) has set up an ‘Innovation Sandbox’ web portal, a workflow based platform.It is a testing environment that enables FinTech firms and individuals to do offline testing of their applications.The innovation sandbox is set up as per the guidelines of Securities and Exchange Board of India (SEBI).The aim of the portal is to create an ecosystem which promotes innovation in the securities market.The applicants can access the APIs, test data of stock exchanges, depositories and Qualified Registrar and Share Transfer Agents (QRTAs) etc. through this portal.

6. Recently, Which state has been ranked 1st in the India Justice Report 2020?

A. Telangana
B. Tamil Nadu
C. Punjab
D. Kerala
E. Maharashtra

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Maharashtra

Explanation: The second edition of the India Justice Report, India’s only ranking of states on delivery of Justice to people, announced. Maharashtra once again at the top of the 18 Large and Mid-sized states (with a population of over one crore each) in the 2nd Edition of the India Justice Report, an initiative of Tata Trusts, followed by Tamil Nadu, Telangana, Punjab, and Kerala.

Through a rigorous 14-month quantitative research, the India Justice Report 2020 once again tracks the progress states have made incapacitating their justice delivery structures to effectively deliver services to all. It takes account of latest statistics and situations as they existed prior to March 2020. It brings together otherwise siloed statistics from authoritative government sources, on the four pillars of Justice delivery–Police, Judiciary, Prisons and Legal Aid.

About the India Justice Report:

The India Justice Report (IJR) is an initiative of Tata Trusts in collaboration with Centre for Social Justice, Common Cause, Commonwealth Human Rights Initiative, DAKSH, TISS–Prayas, Vidhi Centre for Legal Policy and How India Lives. The maiden IJR was announced in 2019.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7. Who among the following has been sworn in as the new President of the Asian Cricket Council (ACC)?

A. Jay Shah
B. Sachin Tendulkar
C. Sanath Jaysurya
D. Neil Johnson
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jay Shah

Explanation: Jay Shah, the incumbent Secretary of Board of Control for Cricket in India (BCCI) has been appointed as the new President of the Asian Cricket Council (ACC). He is the youngest person ever to be appointed to the office. He replaces Nazmul Hussain, Chief of Bangladesh Cricket Board (BCB) who was the previous chief of the ACC.

About the Asian Cricket Council:

The ACC is Asia’s regional administrative body and it currently consists of 24 member associations. ACC is responsible for organizing the Asia Cup tournaments. The 2020 edition of the Asia Cup was postponed to June this year because of the COVID-19 pandemic. Pakistan was to originally host the tournament but the tournament is now expected to be held in either Sri Lanka or Bangladesh.

Important Points:

  • Asian Cricket Council Headquarters: Colombo, Sri Lanka.
  • Asian Cricket Council Chairman: Amitabh Choudhary.
  • Asian Cricket Council Founded: 19 September 1983.

8.World Leprosy Day is observed across the globe on ________.

A. 31 January
B. Last Sunday of January
C. 30 January
D. Last Saturday of January
E. 29 January

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Last Sunday of January

Explanation: World Leprosy Day is observed around the world on the last Sunday of January every year. This year World Leprosy Day held on 31 January. The day is celebrated to raise global awareness of this deadly ancient disease and call attention to the fact that it can be prevented, treated and cured.

This year theme of World Leprosy Day 2021 is “Beat Leprosy, End Stigma and advocate for Mental Wellbeing ”.

History of the day:

The day was initiated in 1954 by French philanthropist and writer, Raoul Follereau, as a tribute to the life of the Mahatma Gandhi who had compassion for people afflicted with leprosy.

What is leprosy?

Leprosy is a chronic infectious disease caused by a bacillus, Mycobacterium leprae (M. laprae). The symptoms of the disease occur generally after a long period of getting an infection on average 5 years, as M. leprae multiplies very slowly. The disease mainly affects the skin, the peripheral nerves, mucosa of the upper respiratory tract, and the eyes.

9. Which of the following metro has become the first metro to use UV rays to sanitize train coaches?

A. Delhi Metro
B. Mumbai Metro
C. Lucknow Metro
D. Kolkata Metro
E. Chennai Metro

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Lucknow Metro

Explanation: :  Lucknow Metro has become the 1st metro in the country to use ultraviolet rays to sanitise train coaches. For this, the LMRC has procured UV sanitization apparatus from M/s FB TECH, an Indian firm in Jaipur, Rajasthan. The Uttar Pradesh Metro Rail Corporation (UPMRC) has taken inspiration from the New York Metro’s experiment to sanitise trains with UV lamp rays.

About the Apparatus:

The apparatus, which was certified by the Defence Research and Development Organisation (DRDO) in October 2020, sanitizes the entire coach in just seven minutes.  However, in order to keep the train bacteria-free, the LMRC is sanitising each coach for 15 minutes.This is the same apparatus which was also used by the medical industry to sanitise cinema halls and medical equipment at the peak of the coronavirus pandemic in India.This apparatus is operated through a remote and has a switch on/off button.The radiation starts after a minute of pressing the on button. In addition, the initiative is economically cheaper than sanitization through manual mode.

Important Points:

  • Uttar Pradesh Capital: Lucknow.
  • Uttar Pradesh Governor: Anandiben Patel.
  • Uttar Pradesh Chief minister: Yogi Adityanath

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MC

10.In which of the following field Nobel laureate Paul J. Crutzen received award, who has passed away.

A. Economic Sciences
B. Physics
C. Chemistry
D. Literature
E. Peace

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Chemistry

Explanation:The Nobel Prize-winning chemist Paul J. Crutzen, has passed away. He won the Nobel Prize in Chemistry in 1995, jointly with Mario J. Molina and F. Sherwood Rowland, for their work in atmospheric chemistry, particularly concerning the formation and decomposition of ozone. He was known for his work on the ozone layer and climate change and for popularizing the term ‘Anthropocene’ to describe a proposed new era when human actions have a drastic effect on the Earth.

11.As per the Budget 2021, senior citizens above how many years of age with only pension income are exempted from filing tax returns?

A. 60
B. 65
C. 70
D. 75
E. 80

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 75

Explanation: Senior citizens above 75 years of age with only pension income are exempted from filing tax returns.Pensioners over 75 years of age are exempt from filing returns. ₹1.5 lakh deduction on payment of interest for affordable housing has been extended by 1 year.Advance tax liability on dividend income shall arise only after payment of dividend.

12. The privatization of Air India Limited will be completed during the upcoming financial year 2021-22. The government plans to sell how much per cent stake in Air India?

A. 100
B. 90
C. 80
D. 70
E. 60

Show Correct Answers

Correct Answer –A. 100

Explanation: The privatization of Air India Limited will be completed during the upcoming financial year 2021-22.The government plans to sell its entire 100% stake in Air India, which has not made profits since its merger with Indian Airlines in 2007.The winning bidder will also get 100% stake in the national carrier’s low-cost arm Air India Express and 50% stake in Air India SATS (AISATS).

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13. Finance Minister Nirmala Sitharaman has announced incentives worth how many rupees (in crores) to further drive adoption of such cashless modes of payment?

A. 800
B. 1000
C. 1200
D. 1500
E. 1800

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1500

Explanation:Finance Minister Nirmala Sitharaman has announced incentives worth ₹1500 crores to further drive adoption of such cashless modes of payment.It is for a proposed scheme that will provide financial incentive to promote digital modes of payment.The additional corpus is expected to boost the spread of payments infrastructure in the country.

14. The GST revenue collection for January 2021 has touched how many crore rupees?

A. 1,19,847
B. 1,45,651
C. 2,67,324
D. 2,78,209
E. 2,67,670

Show Correct Answers

Correct Answer –A. 1,19,847

Explanation:The GST revenue collection for January 2021 has touched 1 lakh 19 thousand 847 crore rupees.Of this, CGST is 21 thousand 923 crore rupees, SGST is 29 thousand 14 crore rupees, IGST is 60 thousand 288 crore rupees including 27 thousand 424 crore rupees collected on import of goods.Cess is 8 thousand 622 crore rupees including 883 crore rupees collected on import of goods.

15. In which state, the second phase of vaccination against the Covid-19 to cover the frontline Corona warriors began from 31 January 2021?

A. Haryana
B. Punjab
C. Nagaland
D. Gujarat
E. Rajasthan

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Gujarat

Explanation:In Gujarat, the second phase of vaccination against the Covid-19 to cover the frontline Corona warriors began from 31 January 2021.Total 3 lakh 30 thousand frontline workers would be covered in this second phase.More than 2 lakh 45 thousand people have received vaccines in the state till now.One lakh people were given the vaccination on the first day of the second phase on 31 Jan 2021.

Gujarat:

Chief Minister – Vijay Rupani.

Governor – Acharya Devvrat.

Number of Districts – 33

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 30th & 31st January 2021


Current Affairs PDF 2020-21 – Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

Yearly Current Affair PDF 2020 for Banking, SSC and Railway Exams – Download 4500+ MCQ with Detailed Solutions
2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here
Monthly Current Affairs PDF November 2020 Monthly Current Affairs PDF October 2020
Monthly Current Affairs PDF September 2020 Monthly Current Affairs PDF August 2020
Monthly Current Affairs PDF July 2020 Monthly Current Affairs PDF June 2020
Last 6 Months Current Affairs PDF 2020 (Jan to June 2020) Yearly Current Affairs PDF 2019
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

100+ Union Budget Practice Questions with Answers

45+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams