Reasoning Coding Decoding Questions | Set – 6

0

Coding Decoding Questions Banking & Insurance Exams

If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams like IBPS, SBI PO and Clerk, IBPS RRB, RBI, SEBI, NABARD grade A and B etc. you will come across Reasoning New Pattern Coding Decoding Questions. Here we are providing you Coding Decoding Questions based on the new pattern For Bank Exams.

As we all know that In the Banking & Insurance, we have seen some changes in the pattern of Coding-Decoding questions since last year. You can expect a set of 5 questions from this Coding Decoding Questions. This New Pattern Coding Decoding Questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have practice of all types of Reasoning New Pattern Coding Decoding Questions.

Reasoning Coding Decoding Questions | Set – 6


 

Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below.

In a certain language,

‘cricket is like all fans’ is coded as ‘ast, bts, ats, bst, ars’

‘fans hate football not tennis’ is coded as ‘ars, hst, rst, tps, tbs’

‘tennis need racket not’ is coded as ‘tbs, tps, xst, mst’

‘racket like is in football’ is coded as ‘mst, ats, bst, sit, rst’

1. Which of the following words is coded as ‘tps’ in the given language?
A. like
B. not
C. tennis
D. either (b) or (c)
E. either (a) or (c)

Show Correct Answers

Correct Answer – D. either (b) or (c)

The final table is shown below:

Words Codes
in sit
cricket ast / bts
is ats / bst
like bst/ ats
all bts/ast
fans ars
not tps/ tbs
tennis tbs/ tps
need xst
racket mst
football rst
hate hst

2. How is the sentence ‘fans is in’ coded?
A. ars sit ats
B. sit bst ars
C.  sit bts ars
D. either (a) or (b)
E.  either (b) or (c)

Show Correct Answers

Correct Answer – D. either (a) or (b)

The final table is shown below:

Words Codes
in sit
cricket ast / bts
is ats / bst
like bst/ ats
all bts/ast
fans ars
not tps/ tbs
tennis tbs/ tps
need xst
racket mst
football rst
hate hst

3. Which of the following could be coded as ‘ars sit xst mst’?

A. fans in racket need
B.  in racket fan not
C. tennis like fans football
D. either (a) or (b)
E. either (a) or (c)

Show Correct Answers

Correct Answer – A. fans in racket need

The final table is shown below:

Words Codes
in sit
cricket ast / bts
is ats / bst
like bst/ ats
all bts/ast
fans ars
not tps/ tbs
tennis tbs/ tps
need xst
racket mst
football rst
hate hst

4. How is the sentence ‘like fans need football hate” coded in the given language?
A. bst ars xst rst hst
B.  sit xst hst rst tbs
C. ats xst ars hst rst
D. either (a) or (b)
E. either (a) or (c)

Show Correct Answers

Correct Answer – E. either (a) or (c)

The final table is shown below:

Words Codes
in sit
cricket ast / bts
is ats / bst
like bst/ ats
all bts/ast
fans ars
not tps/ tbs
tennis tbs/ tps
need xst
racket mst
football rst
hate hst

5. How is the sentence “in cricket need” coded in the given language?

A. sit ast mst
B. ast sit xst
C. sit xst bts
D. either (b) or (c)
E. either (c) or (a)

Show Correct Answers

Correct Answer – D. either (b) or (c)

The final table is shown below:

Words Codes
in sit
cricket ast / bts
is ats / bst
like bst/ ats
all bts/ast
fans ars
not tps/ tbs
tennis tbs/ tps
need xst
racket mst
football rst
hate hst

Directions:(6-10) Answer the questions based on the information given below.

In a code language,

“cricket player running together” is coded as “S#6, U$7, H&7, S@8”

“pure tension runner call” is coded as “S&6, F#4, O@7, M$4”

“client please ticket riggings” is coded as “U$6, U@6, T&8, F#6”

“tasty chocolate ruined pollution ” is coded as “F$9, E&6, O#9, Z@5”

6. What is the code for ‘TORTOISE’?

A. F@8
B.  E$9
C. F#8
D. D@7
E. O@8

Show Correct Answers

Correct Answer – A. F@8

The alphabet in each code is the immediate successive letter (in alphabetical series) of the last letter of the word. There are 4 symbols in the code #, &, @, $. ‘#’ is used for the words with the first letter as P, ‘&’ is used for the words with the first letter as R, ‘$’ is used for the words with the first letter as C, ‘@’ is used for the words with the first letter as T. The number in each code represents the number of letters in the word.

Example:

‘CRICKET’

The immediate successive letter of the last letter of the word is ‘U’

The first letter of the word is C. So the symbol would be ‘$’.

The word contains 7 letters, so 7.

Therefore, the code for ‘CRICKET’ is ‘U$7’.

Now, the code for ‘TORTOISE’ is ‘F@8’.

7. What would be the word for ‘Z$10’?
A. counting
B. treasury
C. treasury
D. creativity
E. petrify

Show Correct Answers

Correct Answer – D. creativity

The alphabet in each code is the immediate successive letter (in alphabetical series) of the last letter of the word. There are 4 symbols in the code #, &, @, $. ‘#’ is used for the words with the first letter as P, ‘&’ is used for the words with the first letter as R, ‘$’ is used for the words with the first letter as C, ‘@’ is used for the words with the first letter as T. The number in each code represents the number of letters in the word.

Example:

‘CRICKET’

The immediate successive letter of the last letter of the word is ‘U’

The first letter of the word is C. So the symbol would be ‘$’.

The word contains 7 letters, so 7.

Therefore, the code for ‘CRICKET’ is ‘U$7’

‘Z$10’ is code for ‘CREATIVITY’.

8. What is the code for “RESTLESS TEACHER”?
A. S&8 S$7
B. T&8 S@7
C. T&7 S#7
D. S#8 T&8
E. None on these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. T&8 S@7

The alphabet in each code is the immediate successive letter (in alphabetical series) of the last letter of the word. There are 4 symbols in the code #, &, @, $. ‘#’ is used for the words with the first letter as P, ‘&’ is used for the words with the first letter as R, ‘$’ is used for the words with the first letter as C, ‘@’ is used for the words with the first letter as T. The number in each code represents the number of letters in the word.

Example:

‘CRICKET’

The immediate successive letter of the last letter of the word is ‘U’

The first letter of the word is C. So the symbol would be ‘$’.

The word contains 7 letters, so 7.

Therefore, the code for ‘CRICKET’  is ‘U$7’

Now the code for ‘RESTLESS’ is ‘T&8’

And the code for ‘TEACHER’ is ‘S@7’

9. What would be the phrase for “F&8 U#5”?
A. Creative Panel
B. Pointing Right
C. Romantic Pointer
D. Recreate Point
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Recreate Point

The alphabet in each code is the immediate successive letter (in alphabetical series) of the last letter of the word. There are 4 symbols in the code #, &, @, $. ‘#’ is used for the words with the first letter as P, ‘&’ is used for the words with the first letter as R, ‘$’ is used for the words with the first letter as C, ‘@’ is used for the words with the first letter as T. The number in each code represents the number of letters in the word.

Example:

‘CRICKET’

The immediate successive letter of the last letter of the word is ‘U’

The first letter of the word is C. So the symbol would be ‘$’.

The word contains 7 letters, so 7.

Therefore, the code for ‘CRICKET’  is ‘U$7’.

‘F&8’ is code for ‘RECREATE’

And ‘U#5’ is code for ‘POINT’

10. Which of the following is different from the others?
A. RINGING PELL
B. ROOMING PALL
C. RISING PELL
D. RIGGING PILL
E. ROAMING POOL

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. RISING PELL

The alphabet in each code is the immediate successive letter (in alphabetical series) of the last letter of the word. There are 4 symbols in the code #, &, @, $. ‘#’ is used for the words with the first letter as P, ‘&’ is used for the words with the first letter as R, ‘$’ is used for the words with the first letter as C, ‘@’ is used for the words with the first letter as T. The number in each code represents the number of letters in the word.

Example:

‘CRICKET’

The immediate successive letter of the last letter of the word is ‘U’

The first letter of the word is C. So the symbol would be ‘$’.

The word contains 7 letters, so 7.

Therefore, the code for ‘CRICKET’  is ‘U$7’

The code for “RINGING PELL” is “H&7 M#4”

The code for “ROOMING PALL” is “H&7 M#4”

The code for “RISING PELL” is “H&6 M#4”

The code for “RIGGING PILL” is “H&7 M#4”

The code for “ROAMING POOL” is “H&7 M#4”

So, except “RISING PELL”, all have the same code.

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@gsspecial.com

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)