Reasoning Coding Decoding Questions | Set – 5

0

Coding Decoding Questions Banking & Insurance Exams

If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams like IBPS, SBI PO and Clerk, IBPS RRB, RBI, SEBI, NABARD grade A and B etc. you will come across Reasoning New Pattern Coding Decoding Questions. Here we are providing you Coding Decoding Questions based on the new pattern For Bank Exams.

As we all know that In the Banking & Insurance, we have seen some changes in the pattern of Coding-Decoding questions since last year. You can expect a set of 5 questions from this Coding Decoding Questions. This New Pattern Coding Decoding Questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have practice of all types of Reasoning New Pattern Coding Decoding Questions.

Reasoning Coding Decoding Questions | Set – 5


 Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below:-

In a certain language,

“Creativity is like electricity” is coded as “bee cee fee dee”,

“Creativity is required” is coded as “bee cee gee”,

“Use required electricity” is coded as “gee hee dee”,

“help is like favor” is coded as “jee cee fee kee”

1. What is the code of ‘required’?
A. gee
B. bee
C. cee
D. hee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. gee

Explanation:

Words Codes
creativity Bee
is cee
like fee
electricity dee
required gee
Use Hee
help jee/kee
favor kee/jee

‘Required’ is coded as ‘gee’.

2. What is the code of ‘use’?
A. gee
B. hee
C. fee
D. kee
E. Cannot be determined

Show Correct Answers

Correct Answer – B. hee

Explanation:

Words Codes
creativity Bee
is cee
like fee
electricity dee
required gee
Use Hee
help jee/kee
favor kee/jee

‘Use’ is coded as ‘hee’.

3. What is the code of ‘favor’?

A. jee
B. cee
C. fee
D. kee
E. Cannot be determined

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Cannot be determined

Explanation:

Words Codes
creativity Bee
is cee
like fee
electricity dee
required gee
Use Hee
help jee/kee
favor kee/jee

4. What is the code of ‘creativity’?
A. jee
B. bee
C. fee
D. kee
E. Cannot be determined

Show Correct Answers

Correct Answer – B. bee

Explanation:

Words Codes
creativity Bee
is cee
like fee
electricity dee
required gee
Use Hee
help jee/kee
favor kee/jee

‘Creativity’ is coded as ‘bee’.

5. What is the code of ‘electricity’?

A. kee
B. cee
C. dee
D. jee
E. Cannot be determined

Show Correct Answers

Correct Answer – C. dee

Explanation:

Words Codes
creativity Bee
is cee
like fee
electricity dee
required gee
Use Hee
help jee/kee
favor kee/jee

‘Electricity’ is coded either as ‘dee’.

Directions:(6-10) Answer the questions based on the information given below.

In a certain language,

‘all are not cold that’ is coded as ‘nkt glp hpt lpt pkt’

‘all not hot but is’ is coded as ‘tup pto tds nkt pkt’

‘cold not glitters all’ is coded as ‘ltr nkt pkt glp’

‘gold that but glitters’ is coded as ‘lks ltr hpt tup’

6. Which of the following words is coded as ‘ltr’ in the given language?

A. not
B. but
C. all
D. glitters
E. either (a) or (d)

Show Correct Answers

Correct Answer – D. glitters

Explanation: The code for the given words are shown in table,

Word Code
all nkt/pkt
that hpt
Glitters Ltr
are lpt
not pkt/nkt
gold lks
but tup
hot pto/tds
is pto/tds
cold glp

‘ltr’ is the code for ‘glitters’

7. Which of the following could be coded as ‘tup lks pto’?
A. but is gold
B. but gold hot
C. gold that hot
D. either (a) or (b)
E. either (a) or (c)

Show Correct Answers

Correct Answer – D. either (a) or (b)

Explanation: The code for the given words are shown in table,

Word Code
all nkt/pkt
that hpt
Glitters Ltr
are lpt
not pkt/nkt
gold lks
but tup
hot pto/tds
is pto/tds
cold glp

So, ‘tup lks pto’ is the code for “but is gold” or ‘but gold hot’

8. How is the sentence ‘gold are not but that” coded in the given language?
A. tup lks lpt pkt hpt
B.  tup lks ltr lpt glp
C. tup hpt lks lpt nkt
D. either (a) or (c)
E. either (a) or (b)

Show Correct Answers

Correct Answer – D. either (a) or (c)

Explanation: The code for the given words are shown in table,

Word Code
all nkt/pkt
that hpt
Glitters Ltr
are lpt
not pkt/nkt
gold lks
but tup
hot pto/tds
is pto/tds
cold glp

‘not’ can be coded as either ‘pkt’ or ‘nkt.

So, the sentence “gold are not but that” can be coded as either “tup lks lpt pkt hpt” or “tup hpt lks lpt nkt”

9. Which of the following words is coded as ‘pto’ in the given language?
A. hot
B. cold
C. is
D. either (a) or (b)
E. either (a) or (c)

Show Correct Answers

Correct Answer – E. either (a) or (c)

Explanation: The code for the given words are shown in table,

Word Code
all nkt/pkt
that hpt
Glitters Ltr
are lpt
not pkt/nkt
gold lks
but tup
hot pto/tds
is pto/tds
cold glp

‘pto’ is coded as either ‘hot’ or ‘is’.

10. How is the sentence ‘that gold are glitters” coded in the given language?
A. hpt lks lpt tup
B.  hpt lks lpt ltr
C. lks ltr hpt glp
D.  ltr lpt hpt nkt
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B.  hpt lks lpt ltr

Explanation: The code for the given words are shown in table,

Word Code
all nkt/pkt
that hpt
Glitters Ltr
are lpt
not pkt/nkt
gold lks
but tup
hot pto/tds
is pto/tds
cold glp

So, the sentence “that gold are glitters” is coded as “hpt lks lpt ltr”

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@gsspecial.com

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)