Reasoning Coding Decoding Questions | Set – 11

0

Coding Decoding Questions Banking & Insurance Exams

If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams like IBPS, SBI PO and Clerk, IBPS RRB, RBI, SEBI, NABARD grade A and B etc. you will come across Reasoning New Pattern Coding Decoding Questions. Here we are providing you Coding Decoding Questions based on the new pattern For Bank Exams.

As we all know that In the Banking & Insurance, we have seen some changes in the pattern of Coding-Decoding questions since last year. You can expect a set of 5 questions from this Coding Decoding Questions. This New Pattern Coding Decoding Questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have practice of all types of Reasoning New Pattern Coding Decoding Questions.

Reasoning Coding Decoding Questions | Set – 11


Directions:(1-5) Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a certain code language:
‘Protest Border Farmer Entry’ is written as ‘op lp we jk’,
‘Warning Border Farmer Rights’ is written as ‘ir lp fu op’.
‘Entry Law Warning Peace’ is written as ‘ty ir gb jk’
‘Farmer Stone Law Damage’ is written as ‘ty xz lo lp’

1. Which of the following words can be coded as ‘op fu gb ta’?
A. Protest Rights Warning Peace
B. Stone Peace Rights princess
C. Rights Damage Farmer Law
D. Border Rights Peace lily
E. Entry Peace Stone Warning

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Border Rights Peace lily

Explanation –

Word Code
Protest we
Border op
Farmer lp
Entry jk
Warning Ir
Rights fu
Law ty
Peace gb
Stone/Damage xz/lo

 

2. Which of the following is the code for ‘Entry’?
A. lo
B. jk
C. ty
D. we
E. fu

Show Correct Answers

Correct Answer – B.  jk

Explanation –

Word Code
Protest we
Border op
Farmer lp
Entry jk
Warning Ir
Rights fu
Law ty
Peace gb
Stone/Damage xz/lo

3. How is ‘Rights Farmer Protest’ be written in this code?

A. ty ir fu
B. lp op we
C. fu lp we
D. we fu jk
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. fu lp we

Explanation –

Word Code
Protest we
Border op
Farmer lp
Entry jk
Warning Ir
Rights fu
Law ty
Peace gb
Stone/Damage xz/lo

4. Which of the following code represent for ‘Damage’?
A. xz
B. lr
C. fu
D. Either (A) or (E)
E. lo

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Either (A) or (E)

Explanation –

Word Code
Protest we
Border op
Farmer lp
Entry jk
Warning Ir
Rights fu
Law ty
Peace gb
Stone/Damage xz/lo

 

5. What does “ty” represent in the code?

A. Law
B. Protest
C. Farmer
D. Rights
E. Peace

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Law

Explanation –

Word Code
Protest we
Border op
Farmer lp
Entry jk
Warning Ir
Rights fu
Law ty
Peace gb
Stone/Damage xz/lo

Directions:(6-10) Study the following information carefully and answer the given questions.
In a certain code language,
‘Kids boost image stories’ is coded as ‘mx fe fm so’
‘Sleep mind boost stories’ is coded as ‘fm xe kx so’
‘Kids boost sleep memories’ is coded as ‘xe fm fe rz’
‘Image boost study icon’ is coded as ‘ht mx fm bu’
6.Which of the following is the code for ‘boost’?

A. mx
B. xe
C. fe
D. fm
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. fm

Explanation –

Word Code
Boost Fm
Kids Fe
Image mx
Sleep Xe
Mind Kx
Study/Icon ht/bu
Stories So
Memories Rz

7. Which of the following word is coded as ‘ht so’?
A. Mind stories
B. kids image
C. study stories
D. icon stories
E. Can’t be determine

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Can’t be determine

Explanation –

Word Code
Boost Fm
Kids Fe
Image mx
Sleep Xe
Mind Kx
Study/Icon ht/bu
Stories So
Memories Rz

8. What may be the code of ‘word Kids’?
A. so fm
B. fe zx
C. fe mx
D. eh kx
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. fe zx

Explanation –

Word Code
Boost Fm
Kids Fe
Image mx
Sleep Xe
Mind Kx
Study/Icon ht/bu
Stories So
Memories Rz

9. Which of the following may be coded as ‘ xe rz kx wp’?
A. Sleep mind bank memories
B. mind memories sleep image
C. mind image stories boost
D. memories study icon image
E. boost mind kids icon

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sleep mind bank memories

Explanation –

Word Code
Boost Fm
Kids Fe
Image mx
Sleep Xe
Mind Kx
Study/Icon ht/bu
Stories So
Memories Rz

 

10. What is the code for ‘stories’?
A. fe
B. mx
C. so
D. bu
E. rz

Show Correct Answers

Correct Answer  –C. so

Explanation –

Word Code
Boost Fm
Kids Fe
Image mx
Sleep Xe
Mind Kx
Study/Icon ht/bu
Stories So
Memories Rz

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@gsspecial.com

Reasoning Ability Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Reasoning Ability Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Reasoning Ability Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Syllogism Questions Machine Input Output Logical Reasoning Questions
Coding-Decoding Questions Reasoning Miscellaneous Puzzle and Seating Arrangement

A Complete Book of High-Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2021 (3rd Edition)

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)