Coding Decoding Questions Banking & Insurance Exams

If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams like IBPS, SBI PO and Clerk, IBPS RRB, RBI, SEBI, NABARD grade A and B etc. you will come across Reasoning New Pattern Coding Decoding Questions. Here we are providing you Coding Decoding Questions based on the new pattern For Bank Exams.

As we all know that In the Banking & Insurance, we have seen some changes in the pattern of Coding-Decoding questions since last year. You can expect a set of 5 questions from this Coding Decoding Questions. This New Pattern Coding Decoding Questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have practice of all types of Reasoning New Pattern Coding Decoding Questions.

Telegram Group (Join Now) Join Now
WhatsApp Group (Join Now) Join Now 

Reasoning Coding Decoding Questions | Set – 10


Directions:(1-3) Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a certain code language:
“rainbow season comes early” is coded as “B21@ J25# S6@ N20@”
“winter weather forecasting” is coded as “B11# O14# S30@”
“partnership (A) beginning ahead” is coded as “S15# W25@ F7# H23#”
“twenty first century challenge” is coded as “S9# (B) B7# F5@”

1. Code for which word will come at place “(B)”?
A. Century
B. First
C. Twenty
D. Challenge
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Century

Explanation –

 

 

 

2. What is the code for “weather challenge” in the given code language?
A. S30@ S9#
B. F5@ B11#
C. S9# S30@
D. B11# B11#
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. B11# B11#

Explanation –

3. What will be the code for word which will come at place “(A)”?

A. S15#
B. H23#
C. W25@
D. F7#
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. W25@

Explanation –

Directions:(4-8) Study the following information carefully and answer the questions given below:

In alphabetical series each consonant is assigned a different number from 1-7 (for ex- B is coded as 1, C-2………. J-7) and again those numbers get repeated (for ex- K-1, L-2…….so on).
Besides the above information, following operations are to be applied for coding the words given in the questions below.
Each letters of the given questions will be coded as per the given conditions:
I. Vowels appearing before ‘K’ in the Alphabetical series will be coded as ‘ *&’.
II. Vowels appearing after ‘K’ in the alphabetical series will be coded as ‘ $&’.

4. What will possibly be the code for ‘SUPERPOWER’?
A. 15*&75$&$&4*&7
B. 1$&5*&75$&4*&7
C. 1$&5*&75$&4*$7
D. 1$&5*&75*&4*&7
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1$&5*&75$&4*&7

Explanation –The different number codes for all the consonant as per the given condition are,

 

 

 

Therefore, the code for the word ‘SUPERPOWER’ is ‘1$&5*&75$&4*&7’.

5. What will possibly be the code for ‘PREMATURE’?

A. 57*&3*&2$&7*&
B. 47*&3*&2$&7*&
C. 57*&*3&2$&7*&
D. 57*&3*&2$7&*&
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 57*&3*&2$&7*&

Explanation –The different number codes for all the consonant as per the given condition are,

Therefore, the code for the word ‘PREMATURE’ is ‘57*&3*&2$&7*&’.

6.What will possibly be the code for ‘SUBDIVISION’? 

A. 1$&13*&1*&1*&$&4
B. 3$&31*&3*&1*&$&4
C. 1&$13*&3*&1*&$&4
D. 1&$13*&3*&1*&$&4
E. If Both I and II are true.

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1&$13*&3*&1*&$&4

Explanation –The different number codes for all the consonant as per the given condition are,

Therefore, the code for the word ‘SUBDIVISION’ is ‘1$&13*&3*&1*&$&4’.

7. What will possibly be the code of ‘FORMAT’?
A. 4$&37*&2
B. 7$&43*&2
C. 4$&73*&2
D. 2$&73*&4
E. If Both I and II are true.

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 4$&73*&2

Explanation –The different number codes for all the consonant as per the given condition are,

Therefore, the code for the word ‘FORMAT’ is ‘4$&73*&2’.

8. What is the code for ‘SNAPCHAT’?
A. 14*&526*&4
B. 14&*526*&4
C. 14*&256*&4
D. 14*&522*&4
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation –The different number codes for all the consonant as per the given condition are,

Therefore, the code for the word ‘SNAPCHAT’ is ‘14*&526*&2’.

Directions:(9-10) Study the following information carefully to answer the given questions. In a certain code language:
“Strategy Capital Security” is written as “V#10 Z&12 G#18”
“Article Quota Breaking” is written as “F&6 I#10 I&12”
“Ultimate Vehicle Analysis” is written as “V&12 O#12 M#10”

9. What is the code for ‘Medical’?
A. N#10
B. V&12
C. D&6
D. U#14
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. V&12

Explanation –

 

 

 

 

10. What is the code for ‘Nuclear’?
A. O&10
B. H&12
C. M#16
D. F&12
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  –D. F&12

Explanation –

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us [email protected]

Reasoning Ability Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Reasoning Ability Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Reasoning Ability Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Syllogism Questions Machine Input Output Logical Reasoning Questions
Coding-Decoding Questions Reasoning Miscellaneous Puzzle and Seating Arrangement

A Complete Book of High-Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2021 (3rd Edition)

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)

Loading...